Finanțele. concept și disciplină de studiu

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 4267
Mărime: 19.33KB (arhivat)
Publicat de: Maria Dumitrache
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mugur Pop
Cap : I Finanțele concept și disciplină de studiu Cap: II Sfera finanțelor și a activității financiare Funcțiile și rolul finanțelor

Extras din curs

Capitolul I

Finanțele concept și disciplină de studiu

Geneza finanțelor. Fenomene și geneza

Finațele au apărut pe fondul dezvoltării factorilor de producție și a relațiilor bănești, odată cu apariția statului și instituirea forței sale publice. Funcționarea activităților pe toate treptele de organizare structurală (la nivel central, județean, la nivelul firmelor, a instituțiilor) este condiționată de anumite resurse bănești care sunt utilizate pentru acoperirea cheltuielilor implicate.

Cu toate că de cele mai multe ori în vorbirea curentă, unii înțeleg prin conceptul de finanțe ca reprezentând resurse bănești, în realitate finanțele reprezintă doar o parte a banilor din economie.

Apariția și existența finanțelor este legată de apariția fenomenelor și fluxurilor financiare ca element ce compun conținutul finanțelor.

Fenomenul financiar este o expresie concretă a finanțelor care poate fi sesizată de către oameni îmbrăcaând anumite forme (impozit, taxe, contribuții, venituri publice, cheltuieli publice, alocații, subvenții, capital social, etc).

Procesul financiar reprezintă o înlănțuire ordonată a diferitelor etape sau stadii de înfăptuire a oprețiunilor financiare, care defapt reflectă mișcarea generală și dezvoltarea în timp și spațiu a fenomenelor financiare.

Operațiunile financiare reprezintă un concept cu sferă mai restrînsă a finațelor constituind defapt doar un segment al acesteia.

Aparția fenomenului financiar și deci geneza finanțelor, precum și existența acestora, se bazează pe 2 condiții:

a. apariția și existența statului – în timp are loc amplificarea funcțiilor și sarcinilor pe care statul și le asumă iar pentru îndeplinirea lor sunt necesare importante resurse

b. apariția și existența banilor – a facilitat dezvoltarea relațiilor bănești făcând posibilă constituirea și utilizarea resurselor statului în formă bănească

Aparția statului și funcționarea acestuia este o necesitate determinarea de îndeplinirea unor funcții interne și externe. Statul presupune existența anumitor institutii:

- instituții legislative (parlamentul)

- instituții executive (ministere și alte organisme centrale și locale)

Prin intermediul acestor instituții și organisme se îndeplinesc de către stat funcții privind asigurarea dezvoltării economiei (construirea de fabrici, șosele, etc) asigurarea ordinii interne, acoperirea unor cheltuieli de învățământ, religie, cultură etc.

Pe plan extern statul este chemat să organizeze și să întrețină relații economice, culturale cu celelalte state ale lumii.

Toate aceste tipuri de activități presupun anumite cheltuieli efectuate în interesul întregii societăți și de aceea încă de la aparția sa pentru constituirea veniturilor necesare acopeririii acestor chelturieli, statul si-a arogat dreptul de a institui anumite plăți bănești obligatorii din partea persoanelor fizice și juridice.

Din cele mai vechi timpuri s-au instituit impozitele ca plăți obligatorii pentru contribuabili acestea reprezentând defapt primele elemente ale finanțelor.

Apariția impozitelor evidențiază faptul că suntem în prezența unor fenomene noi ce caracterizează o parte a banilor și anume, acea parte care este preluată de la persoanele fizice și juridice prin impozite și taxe obligatorii.

Fenomenul financiar cuprinde acele fluxuri bănești care presupun un transfer cu titlu obligatoriu de resurse de la persoanele fizice și juridice fără o contraprestație directă și imediată (fără echivalent) din partea statului.

Forma bănească reprezintă cea de a 2 condiție a fenomenelor financiare ce aparțin finanțelor deoarece banii sunt utilizați pe de o parte cu scopul de a constitui resursele fiananciare publice necesare acoperirii cheltuielilor statului iar pe de altă parte banii sunt folosiți și pentru constituirea resurselor fiananciare private ale agenților economici necesare dezvoltării afacerilor private aspecte ce sunt reflectate de finanțele private.

Conceptul de finațe și conținutul economic al finanțelor

Conceptul de finanțe poate fi privit sub mai multe aspecte:

- ca fonduri de resusrse financiare

- ca fluxuri de resurse financiare

- ca relații sociale care se stabilesc în legatură cu transferul unor sume bănești cu titlu obligatoriu de la plătitor la primitor

Conceptul de finanțe ale statului se referă la fenomene și fluxurile financiare care se nasc cu prilejul mobilizării (preluării) cu titlu obligatoriu și fără contraprestație directă (fără echivalent) a unei părți din veniturile și averea contribuabililor de către stat precum și cu ocazia acoperirii cheltuielilor pe care statul le efectuează în interesul societății.

Dacă vom analiza estimația veniturilor statului provenite din impozite, taxe, contribuții obligatorii se observa că acestea acoperă atât cheltuielile administrației centrale de stat (pentru ministere, parlament, administrație prezidențială, armată, justiție) cât și cheltuielile efectuate la nivelul administrațiilor locale (județelor, municipiilor, orașelor, comunelor) . Din acest considerent în locul conceptului de finanțe ale statului este preferabil a se utiliza noțiunea de finanțe publice care este mai cuprinzătoare deoarece include veniturile și cheltuielile care privesc consumul public al întregii societăți.

Conținutul finanțelor publice se concretizează în următoarele compnente:

- veniturile publice: impozite, taxe, contribuții, venituri din închirierea domeniului public, venituri de la instituții de stat, de la regiile eutonome și societățile de stat.

- cheltuielile publice: cheltuieli aferente administrației locale si de stat, cheltuieli de apărare, justiție, ordine internă.

Caracteristic acestor transferuri atât la partea de constituire a veniturilor cât și când se alocă veniturile pe beneficiar, este realizarea lor cu titlu gratuit.

În decursul timpului finanțele si-au îmbogățit titlul cu noi elemente. Asfel pornind de la incertitudinea și rriscul care sunt prezente în economia de piață a apărut necesitatea ca oamenii să se asigure pentru perioadele când pot să sufere anumite pierderi sau să le fie afectată sănătatea aspect ce a determinat apariția unor noi componente a finațelor și anume asigurările și protecția socială care aparțin finațelor publice.

Asigurările sociale reprezintă fenomenele și fluxurile financiare care apar în legatură cu preluarea cu titlu obligatoriu a unor contribuții de asigurări sociale de la persoanele fizice și juridice pe seama cărora se vor acoperi cheltuielile privind pensiile de bătrânețe sau indemnizațiile pentru salariați în caz de incapacitate temporară de muncă sau diverse alte ajutoare.

În cazul constiturii unor fonduri legate de acoperirea unor cheltuieli de sănătate la nivel de societate s-a constituit o nouă componentă a finanțelor denumită asigurările de sănătate în cadrul cărora se prelevă contribuții pentru asigurările de sănătate de la persoanele fizice și juridice cu scopul de a putea acoperi cheltuielile aferente acestui domeniu.

Asigurările de șomaj reprezintă aceea comăponentă a finanțelor prin care se eflectă fluxurile financiare ce apar când se constituie fondul de șomj prin cntribuția obligatorie a angajaților și angajatorilor și când se alocă din fondul constituit ajutorul de șomaj pentru persoanele ajunse în această situație.

Alături de finanțele publice conținutul finanțelor cuprinde componente importante ce țin de finanțele private cum sunt: Finanțele firmei a societăților comerciale, asigurările și reasigurările de bunuri, persoane și răspundere civilă)

Finanțele agenților economici presupune operațiuni, procese și relații bănești care apar cu prilejul constituirii și repartizării fondurilor bănești la dispoziția firmelor în vederea desfășurării activității economice, pe seama profitului obținut, a emiterilor de titluri de valoare sau a utilizării creditului.

Preview document

Finanțele. concept și disciplină de studiu - Pagina 1
Finanțele. concept și disciplină de studiu - Pagina 2
Finanțele. concept și disciplină de studiu - Pagina 3
Finanțele. concept și disciplină de studiu - Pagina 4
Finanțele. concept și disciplină de studiu - Pagina 5
Finanțele. concept și disciplină de studiu - Pagina 6
Finanțele. concept și disciplină de studiu - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Finantele. Concept si Disciplina de Studiu.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Cererea și Oferta de Muncă

CAPITOLUL I:CEREREA DE MUNCĂ 1.1.Concept şi definire Orice activitate economică, pentru desfaşurarea ei, necesită factorul muncă alaturi de...

Finanțe publice

1.finante,concept,disciplina de studiu rel ce se stab intre stat si membrii sai -rel care exprima transf de res banesti fara echivalent si cu...

Economia Întreprinderii

CAPITOLUL I ÎNTREPRINDEREA ŞI ECONOMIA NAŢIONALĂ 1.1. Complexul economic naţional Procesul de dezvoltare economică a unei naţiuni a condus la...

Finanțe Publice

Cuvânt înainte Apariţia şi evoluţia finanţelor sunt strîns legate de apariţia şi consolidarea statului. Ştiinţa finanţelor publice este o ramură...

Fiscalitate

Materialul de studiu intitulat ,,Fiscalitate" este destinat studentilor specializarii ,,Contabilitate si Informatica de Gestiune" (CIG) si a fost...

Economia Întreprinderii

CAPITOLUL I ÎNTREPRINDEREA ŞI ECONOMIA NAŢIONALĂ 1.1. Complexul economic naţional Procesul de dezvoltare economică a unei naţiuni a condus la...

Finanțe

CAPITOLUL 1 ABORDĂRI TEORETICE PRIVIND FINANȚELE PUBLICE 1.1. CONCEPTUL DESPRE FINANȚELE PUBLICE 1.2.FINANȚELE CA ȘTIINȚĂ ȘI...

Finanțe Publice

Secţiunea 1 ELEMENTE INTRODUCTIVE ÎN TEORIA FINANŢELOR PUBLICE Apariţia statului pe fondul descompunerii formaţiunilor gentilice primitive a...

Ai nevoie de altceva?