Lapte

Curs
7.5/10 (6 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 21268
Mărime: 173.84KB (arhivat)
Publicat de: Silviu Ionescu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Introducere

Laptele si prelucrarea laptelui se refera la laptele de vaca el ar provenii de Sumereni un popor din Mesopotania anii 5000-4000 IH.Sapaturile arheologige au scos la iveala pe zidurile templului zeitei nim- Hor Sag desenele reprezinta scene de mulgere a laptelui apar de statura mijocie cu coarne scurte mulgerea se face pe parteadin napoi ca oi in timp ce vitelul era in fata si avea o botnita.Vasul de muls era confectionat din pamant ars in forma de sticla.Desenul mai cuprinde 4 personaje manuind diferite vase,una toarna laptele muls cu ajutorul unei palnii intr un vas mai mare pe care il tine alta persoana.

Cealalte sunt ocupate pe lenga un alt vas mare in care se presupune ca se pastra untul batut intr –o putina de lemn.

Prelucrarea laptelui mai este semnalizata in perioada 500-100I.H.la traci,germani tatari,prelucrarea laptelui in unt este atestata in literatuta Indiana.Untul era folosit la indieni ca aliment,spre deosebire de greci si romani care in utilizau numai ca unguent.

Laptele si branzeturile constituiau produse importante la greci si romani in Roma Atena existau piete pentru vanzarea produselor lactate.Laptele de vaca era mai putin utilizat in Gercia unde se consuma laptele si branzeturile de capra iar in Italia de oaie.

In vechea Roma la casele mari, pe langa bucate exista o incapere pentru prepararea branzeturilor care erau prastate la racoare in beciuri speciale, se cunostea si branza oparita pentru obtinerea acestor produse casul se topea in apa fiarta apoi pus in forme si sarat. Forma era foarte variata de la caramida la cea cilindrica, altele erau presate in forma de lemn cu diferite modele ce amintesc de papusile de cas de la noi. Traditia prepararii produselor lactate a stat initial la baza infiintarii unor unitati de prelucrare mestesugareasca, azi exista o industrie de prelucrare a laptelui modern cu o productie diversificata in toata lumea.

Societatile comerciale pentru industia laptelui pot fi unitati de receptie, prelucrare si distribuire, producerea lactatelor integrate pe flux tehnologic, astfel incat materia prima sa fie receptionata isi transforma in produs finit salubru.

Aceste societati se infiinteaza si se amplaseaza in zone unde se cresc multe animale. Iar dimensionarea capacitatilor de productie se face in functie de materia prima existenta in zona, amplasarea si constuirea spatiilor de productie necesita o serie de avize printre care si avizul sanitar veterinar. Principalele conditii sanitar – veterinare de care trebuie sa se tina cont in amplasarea unui obiectiv de procesare a laptelui sunt :

1 . sa fie prevazut cu o zona de protectie sanitara in scopul evitarii poluarii si crearii unui microclimat corespunzator in incinta si in spatiul de productie

2. amplasarea sa fie astfel incat aceasta sa poata fi racordata la o retea de apa, care sa asigure atat necesarul tehnologic si pentru mentinerea unei stari de igiena corespunzatoare

3. spatiile de productie cu pardoseli rezistente la actiunea grasimilor si substantelor dezinfectante.

- sa prezinte o panta uniforma inclinata spre sifon pentru preluarea apelor spre canalizare

- peretii sa fie placati cu faianta pana la 2 m

-sa fie prevazut cu doua retele de canalizare, una pentru preluarea apelor reziduale, industriale iar alta pentru evacuarea rezidurilor provenite de la grupurile sanitare.

4 . Sistemul de lumina artificiala trebuie sa asigure o intensitate egala cu lumina naturala a zilei, aceasta fiind o conditie necesara pentru a nu denauta culoarea laptelui si produselor lactate.

5. Sa fie prevazut cu sistem de ventilatie pentru improspatarea aerului si asigurarea unui microclimat optim pentru personalul lucrator.

6. Instalatiile folosite la transportul si prelucrarea laptelui inclusiv conditiile de apa si abur trebuie facute din material inoxidabil astfel incat sa nu influienteze calitatea laptelui.Indiferent de capaciatatea fabricilor de prelucrare a laptelui trebuie sa fie astfel proiectate pentru a respecta urmatoarele principiigenerale:

- sa fie statii separate de productie depozitare filtrare si apatii administrative

- Spatiile destinate produselor sa fie separate in spatii pentru materia prima nepasteurizate si spatii pentru prelucrarea produselor pasteurizate

- Personalul care lucreaza in sectoare de productie si depozitare vor avea acces numai la filtre sanitare dotat cu dusuri chuvete vestiar

- Spatiile administrative spalate si uscatoria atelierele mecanice grupurile frigorifice,termocentralele si depozitele de materiale se vor grupa separat de sectorul de prelucrare a laptelui.

- Depozitul de lapte si produsele lactate sa fie dimensionate in functie de produsele zilnice si trebuie sa fie dotate cu instalatii de frig si ventilatie in scopul asigurari unei temperaturi de 0-4*C si separate depozite amenajate cu rafturi care nu au nevoie de un regim termic.

- Sa asigure confortul calitatii produsului si salubritate acestora printr-un laborator propriu care sa efectuieze determinarea parametrilor fizico-chimici si bacteriologici pentru fiecare sarja de produs finit.

- Sa asigure spatiul pentru receptia cantitativa si calitativa a laptelui.

- Sa asigure o rampa pentru dezinfectia mijloacelor de transport si altor produse lactate. Este foarte important de retinut ca salubritatea produselor lactate depinde in mare masura de utilajele de lucru si modul cum acestea sunt igienizate.

Termogramele se pastreaza si se prezinta la controlul sanitar – veterinar. Instalatiile intre sistemul de pasteurizare si tancuri de pasteurizare a unui dispozitiv de control al pasteurizarii conform standardelor in vigoare. Posibilitatea spalarii si dezinfectarii dupa intrebuintarea utilajelor si ambalajelor, de asemenea zilnic vor fi spalate si dezinfectate spatiile de productie .

Compozitia chimica. Structura si proprietatile laptelui crud

Laptele reprezinta lichidul Biologic secretat de glandele mamare a mamaiferelor femele dupa fatare si este destnata in primul rand pentru satifacerea necesarului noului nascut in substante nutritive si energiei.

Laptele normal obtinut de la animale sanatoase bine hranite si adapostite reprezinta un lichid de culoare alb,alb-galbena cu gust dulce cu miros specific.Intrucat masa principala de lapte ca produs alimentar se obtine de la vaca ( c.c. 9-10% in lume) notiunea de lapte se obtine de la vca,iar daca se caracterizeaza altor speciii de animale se adauga denumirea speciei laptelui de oaie,capra, bivolita)Laptele din punct de vedere fizico-chimice un lichid eterogen foarte compus.Componentii principali ai laptelui sunt prezentate in urmatoarele fig.

Laptele emulsie suspensie de grasime intr-o solutie apoasa in care se gasesc atat in stare coloidala majoritatea majoritatea proteinelor cat si sub forma solida adevarata (glucidele ,saruri minerale,etc.)

Apa sub raprt cantitativ (86-88%) este componentul principal al laptelui,apa este reprezentata in lapte,sub forma fixata ( de absortie de uniformizare si cristalizare)Apa din lapte in care sunt dizolvate sarurile glucidele proteinele formeaza plasma laptelui.In lapte se gasesc de la 12-14% substanta uscata aceasta variand in functie de rasa,perioada de lactatie ,conditii de alimentatie,anotimp,etc,Acest indice caracterizeaza valoarea nutritiva a laptelui si influienteaza direct asupra consumului specific de lapte la fabricarea produselor lactate, concentrate ,branzeturi

Preview document

Lapte - Pagina 1
Lapte - Pagina 2
Lapte - Pagina 3
Lapte - Pagina 4
Lapte - Pagina 5
Lapte - Pagina 6
Lapte - Pagina 7
Lapte - Pagina 8
Lapte - Pagina 9
Lapte - Pagina 10
Lapte - Pagina 11
Lapte - Pagina 12
Lapte - Pagina 13
Lapte - Pagina 14
Lapte - Pagina 15
Lapte - Pagina 16
Lapte - Pagina 17
Lapte - Pagina 18
Lapte - Pagina 19
Lapte - Pagina 20
Lapte - Pagina 21
Lapte - Pagina 22
Lapte - Pagina 23
Lapte - Pagina 24
Lapte - Pagina 25
Lapte - Pagina 26
Lapte - Pagina 27
Lapte - Pagina 28
Lapte - Pagina 29
Lapte - Pagina 30
Lapte - Pagina 31
Lapte - Pagina 32
Lapte - Pagina 33
Lapte - Pagina 34
Lapte - Pagina 35
Lapte - Pagina 36
Lapte - Pagina 37
Lapte - Pagina 38
Lapte - Pagina 39
Lapte - Pagina 40
Lapte - Pagina 41
Lapte - Pagina 42
Lapte - Pagina 43
Lapte - Pagina 44
Lapte - Pagina 45
Lapte - Pagina 46

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Cașcaval

1.Tema de proiectare Să se proiecteze o secţie de prelucrare a laptelui în vederea obţinerii de caşcaval Dobrogea cu un conţinut de grăsime...

Condiții de calitate - lapte

I. LAPTELE – CONDITII DE CALITATE 1. Laptele – materie primă Industria laptelui este una din subramurile industriei alimentare producătoare de...

Tehnologia de fabricarea a brânzei Roquefort

1. PROPRIETĂŢILE PRODUSULUI FINIT 1.1. Brânză cu mucegai în pastă (brânza Roquefort) Numite şi Blue veined cheese sau brânzeturi Blue datorită...

Proiectarea unei secții de procesare a cărnii pentru obținerea cârnaților de pleșcoi

Tema proiectului: Să se proiecteze o secție de procesare a cărnii pentru obținerea cârnaților de Pleșcoi din carne de oaie și vită și capacitatea...

Tehnologia și controlul calității în industria laptelui. brânzeturi semitari. brânza Tilsit

DOCUMENTARE Brânza este un produs lactat obținut prin coagularea laptelui anumitor animale, mai des vaci, dar și capre, iac, oi și bivoli. Pentru...

Metode privind analiza calității produselor

Particularităţi întâlnite în analiza calităţii produselor agricole şi alimentare Calitatea unui produs agricol este rezultanta unui ansamblu de...

Probleme în industria zahărului

CARE ESTE SUTIRAJUL APLICAT LA EXTRACTIA IN KG LA 100 KG SFECLA DACA SE PRELUCREAZA TAITEI DE SFECLA CU 15% ZAHAR IAR CONTINUTUL DE ZAHAR AL ZEMII...

Siguranță Alimentară și Nutriție Umană

Seminarul 1 1. Definiţii – noţiuni generale Alimentul este un produs în stare proaspătă sau prelucrată, cu valoare nutritivă utilizat ca hrană....

Te-ar putea interesa și

Fabricare Lapte Praf

Memoriu justificativ Hrana constituie un factor indispensabil pentru om şi animale, deoarece asigură energia şi substanţele de baza necesare...

Laptele de Consum

CAPITOLUL I. LAPTELE DE CONSUM 1.1. PREZENTARE GENERALĂ Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente...

Tehnologia de obținere a cașcavalului din lapte de oaie și elemente de control al calității

I. TEMA DE PROIECTARE. DATE INIȚIALE Fig. I.1. Cascaval din lapte de oaie Laptele, prin numeroasele însușiri pe care le posedă, constituie unul...

Procesul tehnologic de obținere a cazeinei și cazeinaților din lapte

CAP. 1. GENERALITĂŢI DESPRE LAPTE Laptele, din punct de vedere organoleptic şi fizico-chimic se prezintă sub forma unui lichid fiziologic de...

Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră

CAP I: Analiza compartiva a raselor de capra Caprinele au rusticitate pronunțată, sunt rezistente la condițiile aspre ale mediului în care s-au...

Lapte cu Ciocolată

Având în vedere că secţia de obţinere a laptelui cu cacao este proiectata în oraşul Târgovişte sursele de aprovizionare cu materie primă existente...

Tehnologia de fabricare a cașului cu scorțișoară din lapte de bivoliță

INTRODUCERE Această lucrare se adresează atât celor care sunt consumatori de produse lactate, cât şi celor care nu consumă aceste produse din...

Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat

MEMORIU JUSTIFICATIV Proiectul prezintă tehnologia de obţinere a laptelui sterilizat de consum. LAPTELE este un lichid de culoare alb-gălbuie...

Ai nevoie de altceva?