Comunicarea Globală

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 232 în total
Cuvinte : 105999
Mărime: 449.74KB (arhivat)
Publicat de: Nechifor Bejan
Puncte necesare: 0

Extras din curs

CAPITOLUL I : DEMERSUL COMUNICĂRII GLOBALE

Specialiştii sunt unanimi în a sublinia că plasarea comunicării globale în “vârful” evoluţiei pieţelor, în ultimele trei decenii, s-a realizat prin mari eforturi, atât teoretice, cât şi, mai ales, practice.

1.1 De la societatea de consum, la societatea de comunicare

Demersul comunicării globale nu poate fi disociat de o succintă caracterizare a întreprinderii precedentelor trei decenii, mai ales din perspectiva strategiei acesteia.

Transformarea societăţii în sensul trecerii acesteia, tot mai preganante, la valori bazate pe comunicare este un proces at6t de durată, cât şi deosebit de complex, proces care a cunoscut, în evoluţia sa, trei mari etape, concentrate în a doua jumătate a secolului trecut, după cum urmează:

- Anii ’60: o societate centrată asupra valorilor de consum

Întreprinderile anilor ’60 s-au încadrat în “epoca creşterii susţinute”. Astfel, producţia şi puterea de cumpărare au sporit cu regularitate, fapt ce a determinat ca erorile de politică şi conducere a întreprinderilor să fie, adeseori, minimalizate sau chiar trecute cu vederea.

Producţia răspundea valorilor primare de echipamente şi de consum. O dată descoperită o piaţă potenţială, fabricanţii lansau, imediat, noi produse, adeseori bazându-se pe “artificii” ce răspundeau unor nevoi secundare sau superflue. În universul concurenţial, produsele se diferenţiau prin performanţe şi/sau, adeseori exclusiv, prin ambalaje care de care mai tentante şi atrăgătoare.

În acest interval de timp, doi factori au devenit determinanţi pentru viabilitatea întreprinderilor: formarea unor “tehno-structuri” din ce în ce mai puternice; apariţia şi dezvoltarea marii distribuţii a produselor.

Pentru beneficiari, perioada anilor ’60 a constituit o veritabilă epocă a celebrei “societăţii de consum”. Astfel, preocuparea predominantă a societăţii o constituia consumul, în timp ce produsul naţional brut “rima” cu fericirea şi bunăstarea. Modalităţile de a fi şi de a trăi cunoşteau rapide transformări. Extrem de dinamic, modul de viaţă american - bazat, aproape exclusiv, pe abundenţă, a “invadat”, rapid, şi Europa (occidentală). Reuşita socială era indisolubil legată de creşterea cantitativă a consumului, în timp ce ierarhia codurilor valorice depindea de accesul la bunurile cele mai costisitoare. În consecinta, daca dispuneai de x zile, y maşini, z haine din blană etc., aveai un “standing” elevat, “de clasă”. Daca nu, …

Modelul social era personificat, pe planul “carierei promiţătoare”, de “tânărul cadru dinamic”, capabil să se “bată” cu ardoare pentru propria-i reuşită, iar singurele “raporturi de forţă” care începeau să apară se manifestau în domeniul concurenţei între producători şi în cel al relaţiilor existente între fabricanţi şi distribuitori.

Tot în aceasta perioada au apărut şi primii profesionişti în comunicare. Practic, ei erau profesionişti doar în publicitate, domeniu pentru care contextul socio-economic era extrem de favorizant, facilitându-i o rapidă dezvoltare. Fenomenul era interactiv, astfel încât publicitatea juca un rol motor pentru consumul de masă, după cum pentru fabricanţi era vital să îşi informeze consumatorii despre “nevoile şi enormele lor realizări cotidiene”. Cu certitudine, publicitatea susţinea activ si dinamiza concurenţa. Agenţii publicitari trăiau o “vârstă de aur”: nu erau închistaţi de reglementări în domeniu, nu erau contestaţi de consumatori, încrederea “oarbă” nu lăsa semne vizibile asupra incompetenţei în domeniu etc.

Totul a avut, însă, o limită. Iar aceasta avea să fie relevată de bine cunoscutele “explozii de liberalism” declanşate, în primăvara anului 1968, în multe ţări (îndeosebi europene). Saturarea cantitativă a unei societăţi centrate în mod esenţial pe lumea raţională a “bunurilor” a condus la apariţia nevoii de utopie şi de visare …

- Anii ’70: o societate centrată pe valorile de liberalizare

Şocul “exploziilor de liberalism”, şoc resimţit din plin în luna mai a anului 1968, a constituit punctul de “plecare” pentru repunerea în cauză a logicii producţiei şi consumului. Practic, începând cu a doua jumătate a anului 1968, totul a fost contestat, atât în demeniul producţiei, cât şi în cel al consumului. Această criză a sistemului industrial avea să-şi cunoască punctele de maximă amploare în intervalul anilor 1973 (“şocul petrolier”) şi 1975 (criza economiei mondiale).

Din punctul de vedere al consumatorului anilor ’70, “explozia libertăţilor câştigate” s-a concretizat, prioritar, într-o serie de libertăţi, cum au fost cea sexuală, cea a femeii, cea culturală etc. “Şocul petrolier” (1973) şi criza economică mondială (1975) au generat o “repliere de sine”, o tendinţă defensivă, dar şi realistă, având drept consecinţă dezvoltarea individualismului, sub cele mai diverse forme de exprimare: “libertatea" şi “cultura” propriului corp, gimnastica şi dansul aerobic, îmbrăcămintea “destructurată”, narcisismul etc.

Deşi publicitatea era suficient de des contestată şi chiar pusă sub “semnul îndoielii”, către finele deceniului al şaptelea au apărut mijloace evoluate de analiză a mentalităţii consumatorilor, adaptate noilor condiţii şi comportamente sociale, precum şi dinamicii lor evolutive. Astfel, cel mai important mijloc l-a constituit analiza pe baza “obiectelor-semn”, respectiv cea a elementelor componente ale unui limbaj ce definea un "areal" relativ omogen de mentalitate şi comportament în termeni de stil de viaţă. În acest sens, fiecare mentalitate genera un sistem de “valori-referinţă”, sistem “declinat” în funcţie de sensibilitatea fiecărui “socio-stil” .

În contextul destul de abstract al perioadei abordate, momentele ’73 şi ’75 au influenţat major atât strategiile generale ale întreprinderii, cât şi pe cele de marketing, acestea fiind adaptate “bulversărilor” mediului ambiental şi reorientării sistemului de valori sociale.

Brusc, întreprinderile au devenit conştiente de faptul că era imperios necesar să îşi integreze o multitudine de limite ale creşterii economice, concretizate în noi şi noi constrângeri: ecologia; informarea clară şi cât mai completă a consumatorului; bunăstarea socială; durabilitatea produsului; etc.

Agenţii publicitari şi-au ameliorat, adaptat şi perfecţionat dinamic tehnicile de lucru. Centralele de achiziţii s-au dezvoltat rapid, “înghiţind” orice mică agenţie şi/sau birou incapabile să reziste noii dinamici (adeseori aberante) a stilului de consum. Investiţiile publicitare au cunoscut creşteri valorice semnificative, mare parte din ele fiind orientate către “out media”, respectiv spre tehnici şi modalităţi ce au avut doar menirea de a favoriza direct şi rapid vânzările, cu rezultate concrete şi imediate. Drept consecinţă, agenţiile de marketing direct şi/sau de relaţii publice au început, din anii ’78 - ’79, să se dezvolte considerabil.

O dată cu trecerea timpului, într-un mediu ambiental concurenţial din ce în ce mai complex şi dinamic, profesioniştii în comunicare au fost constrânşi să se adapteze “universului” în general dificil creat în şi ca urmare a perioadei de criză economică. Drept consecinţă, reclama publicitară s-a adaptat flexibil modificării intervenite în raportul de forţe dintre producători şi agenţii publicitari şi, astfel, cei implicaţi în domeniu au cumpărat, înainte de orice, creativitatea publicitară, în scopul de a “marca”, prioritar, spiritul consumatorului (în mod deosebit, mentalitatea acestuia).

- Anii ’80 şi finalului mileniului II: o societate centrată asupra valorilor de comunicare

Anii ’80 sunt cei care ne-au introdus în “societatea comunicării”. “Exploziile” audio-vizualului, telematicii şi biroticii, “conexate” atât la noile procese ale “mondializării” şi “internaţionalizării” pieţelor , cât şi la schimburile din ce în ce mai rapide şi performante de informaţii, au fost de natură să genereze nu numai profunde transformări cu caracter socio-economic, ci şi depăşirea perioadei de criză şi “boom-ul” comunicării. Publicitatea şi importanţa acesteia nu au mai fost deloc contestate. Mai mult, au fost “atacate” noi şi noi domenii, din ce în ce mai complexe, ca: politicul, administraţiile, colectivităţile locale etc.

Din punctul de vedere al comunicării, anii '80 au rămas “marcaţi” de şi prin puternica accelerare a concentrării acesteia atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Faptul se explică prin apariţia mai multor factori favorizatori, ca:

- mondializarea rapidă a produselor şi a schimburilor (fapt care a implicat punerea la punct a unor structuri de comunicare capabile să răspundă noului context, noilor cerinţe);

- intensificarea concurenţei pe toate pieţele;

- trecerea de la “comunicarea generală” la cea bazată pe tehnologii din ce în ce mai sofisticate şi mai costisitoare;

- dezvoltarea spectaculoasă a comunicării de tip “out media” (promovare, marketing direct, design, comunicare internă, relaţii publice, sponsorizare etc.), fapt ce a demonstrat elocvent că agenţiile publicitare nu mai puteau revendica, exclusiv, monopolul comunicării.

Preview document

Comunicarea Globală - Pagina 1
Comunicarea Globală - Pagina 2
Comunicarea Globală - Pagina 3
Comunicarea Globală - Pagina 4
Comunicarea Globală - Pagina 5
Comunicarea Globală - Pagina 6
Comunicarea Globală - Pagina 7
Comunicarea Globală - Pagina 8
Comunicarea Globală - Pagina 9
Comunicarea Globală - Pagina 10
Comunicarea Globală - Pagina 11
Comunicarea Globală - Pagina 12
Comunicarea Globală - Pagina 13
Comunicarea Globală - Pagina 14
Comunicarea Globală - Pagina 15
Comunicarea Globală - Pagina 16
Comunicarea Globală - Pagina 17
Comunicarea Globală - Pagina 18
Comunicarea Globală - Pagina 19
Comunicarea Globală - Pagina 20
Comunicarea Globală - Pagina 21
Comunicarea Globală - Pagina 22
Comunicarea Globală - Pagina 23
Comunicarea Globală - Pagina 24
Comunicarea Globală - Pagina 25
Comunicarea Globală - Pagina 26
Comunicarea Globală - Pagina 27
Comunicarea Globală - Pagina 28
Comunicarea Globală - Pagina 29
Comunicarea Globală - Pagina 30
Comunicarea Globală - Pagina 31
Comunicarea Globală - Pagina 32
Comunicarea Globală - Pagina 33
Comunicarea Globală - Pagina 34
Comunicarea Globală - Pagina 35
Comunicarea Globală - Pagina 36
Comunicarea Globală - Pagina 37
Comunicarea Globală - Pagina 38
Comunicarea Globală - Pagina 39
Comunicarea Globală - Pagina 40
Comunicarea Globală - Pagina 41
Comunicarea Globală - Pagina 42
Comunicarea Globală - Pagina 43
Comunicarea Globală - Pagina 44
Comunicarea Globală - Pagina 45
Comunicarea Globală - Pagina 46
Comunicarea Globală - Pagina 47
Comunicarea Globală - Pagina 48
Comunicarea Globală - Pagina 49
Comunicarea Globală - Pagina 50
Comunicarea Globală - Pagina 51
Comunicarea Globală - Pagina 52
Comunicarea Globală - Pagina 53
Comunicarea Globală - Pagina 54
Comunicarea Globală - Pagina 55
Comunicarea Globală - Pagina 56
Comunicarea Globală - Pagina 57
Comunicarea Globală - Pagina 58
Comunicarea Globală - Pagina 59
Comunicarea Globală - Pagina 60
Comunicarea Globală - Pagina 61
Comunicarea Globală - Pagina 62
Comunicarea Globală - Pagina 63
Comunicarea Globală - Pagina 64
Comunicarea Globală - Pagina 65
Comunicarea Globală - Pagina 66
Comunicarea Globală - Pagina 67
Comunicarea Globală - Pagina 68
Comunicarea Globală - Pagina 69
Comunicarea Globală - Pagina 70
Comunicarea Globală - Pagina 71
Comunicarea Globală - Pagina 72
Comunicarea Globală - Pagina 73
Comunicarea Globală - Pagina 74
Comunicarea Globală - Pagina 75
Comunicarea Globală - Pagina 76
Comunicarea Globală - Pagina 77
Comunicarea Globală - Pagina 78
Comunicarea Globală - Pagina 79
Comunicarea Globală - Pagina 80
Comunicarea Globală - Pagina 81
Comunicarea Globală - Pagina 82
Comunicarea Globală - Pagina 83
Comunicarea Globală - Pagina 84
Comunicarea Globală - Pagina 85
Comunicarea Globală - Pagina 86
Comunicarea Globală - Pagina 87
Comunicarea Globală - Pagina 88
Comunicarea Globală - Pagina 89
Comunicarea Globală - Pagina 90
Comunicarea Globală - Pagina 91
Comunicarea Globală - Pagina 92
Comunicarea Globală - Pagina 93
Comunicarea Globală - Pagina 94
Comunicarea Globală - Pagina 95
Comunicarea Globală - Pagina 96
Comunicarea Globală - Pagina 97
Comunicarea Globală - Pagina 98
Comunicarea Globală - Pagina 99
Comunicarea Globală - Pagina 100
Comunicarea Globală - Pagina 101
Comunicarea Globală - Pagina 102
Comunicarea Globală - Pagina 103
Comunicarea Globală - Pagina 104
Comunicarea Globală - Pagina 105
Comunicarea Globală - Pagina 106
Comunicarea Globală - Pagina 107
Comunicarea Globală - Pagina 108
Comunicarea Globală - Pagina 109
Comunicarea Globală - Pagina 110
Comunicarea Globală - Pagina 111
Comunicarea Globală - Pagina 112
Comunicarea Globală - Pagina 113
Comunicarea Globală - Pagina 114
Comunicarea Globală - Pagina 115
Comunicarea Globală - Pagina 116
Comunicarea Globală - Pagina 117
Comunicarea Globală - Pagina 118
Comunicarea Globală - Pagina 119
Comunicarea Globală - Pagina 120
Comunicarea Globală - Pagina 121
Comunicarea Globală - Pagina 122
Comunicarea Globală - Pagina 123
Comunicarea Globală - Pagina 124
Comunicarea Globală - Pagina 125
Comunicarea Globală - Pagina 126
Comunicarea Globală - Pagina 127
Comunicarea Globală - Pagina 128
Comunicarea Globală - Pagina 129
Comunicarea Globală - Pagina 130
Comunicarea Globală - Pagina 131
Comunicarea Globală - Pagina 132
Comunicarea Globală - Pagina 133
Comunicarea Globală - Pagina 134
Comunicarea Globală - Pagina 135
Comunicarea Globală - Pagina 136
Comunicarea Globală - Pagina 137
Comunicarea Globală - Pagina 138
Comunicarea Globală - Pagina 139
Comunicarea Globală - Pagina 140
Comunicarea Globală - Pagina 141
Comunicarea Globală - Pagina 142
Comunicarea Globală - Pagina 143
Comunicarea Globală - Pagina 144
Comunicarea Globală - Pagina 145
Comunicarea Globală - Pagina 146
Comunicarea Globală - Pagina 147
Comunicarea Globală - Pagina 148
Comunicarea Globală - Pagina 149
Comunicarea Globală - Pagina 150
Comunicarea Globală - Pagina 151
Comunicarea Globală - Pagina 152
Comunicarea Globală - Pagina 153
Comunicarea Globală - Pagina 154
Comunicarea Globală - Pagina 155
Comunicarea Globală - Pagina 156
Comunicarea Globală - Pagina 157
Comunicarea Globală - Pagina 158
Comunicarea Globală - Pagina 159
Comunicarea Globală - Pagina 160
Comunicarea Globală - Pagina 161
Comunicarea Globală - Pagina 162
Comunicarea Globală - Pagina 163
Comunicarea Globală - Pagina 164
Comunicarea Globală - Pagina 165
Comunicarea Globală - Pagina 166
Comunicarea Globală - Pagina 167
Comunicarea Globală - Pagina 168
Comunicarea Globală - Pagina 169
Comunicarea Globală - Pagina 170
Comunicarea Globală - Pagina 171
Comunicarea Globală - Pagina 172
Comunicarea Globală - Pagina 173
Comunicarea Globală - Pagina 174
Comunicarea Globală - Pagina 175
Comunicarea Globală - Pagina 176
Comunicarea Globală - Pagina 177
Comunicarea Globală - Pagina 178
Comunicarea Globală - Pagina 179
Comunicarea Globală - Pagina 180
Comunicarea Globală - Pagina 181
Comunicarea Globală - Pagina 182
Comunicarea Globală - Pagina 183
Comunicarea Globală - Pagina 184
Comunicarea Globală - Pagina 185
Comunicarea Globală - Pagina 186
Comunicarea Globală - Pagina 187
Comunicarea Globală - Pagina 188
Comunicarea Globală - Pagina 189
Comunicarea Globală - Pagina 190
Comunicarea Globală - Pagina 191
Comunicarea Globală - Pagina 192
Comunicarea Globală - Pagina 193
Comunicarea Globală - Pagina 194
Comunicarea Globală - Pagina 195
Comunicarea Globală - Pagina 196
Comunicarea Globală - Pagina 197
Comunicarea Globală - Pagina 198
Comunicarea Globală - Pagina 199
Comunicarea Globală - Pagina 200
Comunicarea Globală - Pagina 201
Comunicarea Globală - Pagina 202
Comunicarea Globală - Pagina 203
Comunicarea Globală - Pagina 204
Comunicarea Globală - Pagina 205
Comunicarea Globală - Pagina 206
Comunicarea Globală - Pagina 207
Comunicarea Globală - Pagina 208
Comunicarea Globală - Pagina 209
Comunicarea Globală - Pagina 210
Comunicarea Globală - Pagina 211
Comunicarea Globală - Pagina 212
Comunicarea Globală - Pagina 213
Comunicarea Globală - Pagina 214
Comunicarea Globală - Pagina 215
Comunicarea Globală - Pagina 216
Comunicarea Globală - Pagina 217
Comunicarea Globală - Pagina 218
Comunicarea Globală - Pagina 219
Comunicarea Globală - Pagina 220
Comunicarea Globală - Pagina 221
Comunicarea Globală - Pagina 222
Comunicarea Globală - Pagina 223
Comunicarea Globală - Pagina 224
Comunicarea Globală - Pagina 225
Comunicarea Globală - Pagina 226
Comunicarea Globală - Pagina 227
Comunicarea Globală - Pagina 228
Comunicarea Globală - Pagina 229
Comunicarea Globală - Pagina 230
Comunicarea Globală - Pagina 231
Comunicarea Globală - Pagina 232

Conținut arhivă zip

  • Comunicarea Globala.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea Ergonomică a Muncii

Organizarea ergonomică a muncii. Principiile economiei de mişcare Organizarea ergonomică a muncii este strâns legată de evoluţia ştiinţei...

Sisteme și Strategii Economice în Secolul XX

TEMA NR. 1 : Statul si sistemele economice Statul contemporan s-a modelat în secolul Luminilor, o dată cu trecerea de la conceptia lui Ludovic al...

Management operațional

CAPITOLUL I MANAGEMENTUL OPERAŢIUNILOR 1.1 . Funcţia de operaţiuni a organizaţiilor După cum se observă, în unele organizaţii produsul este un...

Managementul Resurselor Umane

1. MRU - inseamnă acţiunile şi deciziile care determină natura şi conţinutul realţiilor între organizaţie şi angajaţii săi, precum şi cele care...

Managementul Serviciilor - Capitolul 5

5.1 Efecte cantitative şi calitative ale reabilitării şi modernizării sistemului public de alimentare cu apă şi a celui de canalizare Evaluarea...

Managementul Riscului

1. Notiuni introductive în teoria riscurilor Riscul? Nimic mai simplu si în acelaşi timp mai complex de identificat şi mai ales de controlat. Din...

Management Comparat

1. CONCEPTUL DE MANAGEMENT COMPARAT - Ştiinţa înlocuieşte treptat capitalul ca resursă de bază a dezvoltării economice - Managerii sunt supuşi...

Programe Regionale de Management și Dezvoltare

PROGRAME REGIONALE DE MANAGEMENT ŞI DEZVOLTARE CAPITOLUL 1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. POLITICA DE DEZVOLTARE REGIONALĂ Politica de dezvoltare...

Te-ar putea interesa și

Cercetări Privind Cresterea Calitătii Serviciilor prin Implementarea Codului Global de Etică pentru Turism în România

CAPITOLUL 1 TURISMUL – ABORDĂRI CONCEPTUALE 1.1. Conceptul de „turism” Deşi este considerat de cei mai mulţi dintre specialişti ca un fenomen...

Fundamentarea Strategiei de Comunicare în Marketing la Nivelul SC Complex Delta SRL

CAP. 1 : COMUNICAREA ÎN MARKETING – MIJLOC DE REALIZARE A OBIECTIVELOR POLITICII GLOBALE A ORGANIZATIEI ECONOMICE 1.1. Rolul comunicării în...

Tehnici de Promovare în Afaceri

INTRODUCERE Tema elaborată se numeşte « Tehnici de promovare în afaceri ». Această temă scoate în evidenţă doi factori esenţiali şi anume :...

Program de marketing privind promovarea imaginii postului de radio - Național FM

Introducere Deoarece atât piaţa, privită ca noţiune economică, cât şi societatea în ansamblu, se află într-o continuă şi rapidă schimbare,...

Comunicare globală în Primăria Municipiului București

1. Prezentare 1.1 Tipuri de relatii functionale in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti 2. Misiune 3. Surse de finantare 4. Plan de...

Strategia de comunicație comercială a campaniei - Cu Milka mergi la schi în Alpi

INTRODUCERE Comunicaţia comercială este unul dintre domeniile cele mai dinamice din societatea contemporană, dobândind un rol deosebit de...

Relațiile Publice în Societate

Introducere Termenul de public relations a patruns, alaturi de alte notiuni ca management, marketing, advertising în vocabularul şi în realitatea...

Comunicare

Comunicarea globală pleacă de la un principiu de bază extrem de clar: într-o întreprindere, totul comunică. Fiecare expresie de comunicare trebuie...

Ai nevoie de altceva?