Guvernare Modernă

Curs
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 91 în total
Cuvinte : 37723
Mărime: 153.46KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Nae
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Profiroiu
management administratie

Extras din curs

Partea I

1.1. Noţiunea de Spaţiu administrativ european

Deşi administraţiile publice din aceste state sunt structuri foarte vechi, ele s-au adaptat continuu la condiţiile moderne, inclusiv la aderarea la Uniunea Europeană, care presupune în sine o evoluţie. Contactul constant dintre funcţionarii publici ai statelor membre ale UE, solicitarea de a dezvolta şi implementa acquis-ul comunitar la standarde echivalente de încredere în toată Uniunea, necesitatea unui sistem de justiţie şi administrativ unic pentru Europa şi împărtăşirea principiilor şi valorilor administraţiei publice au dus la o anumită convergenţă între administraţiile naţionale. Acest lucru a fost descris ca fiind „spaţiul administrativ european“ . Aşadar , spaţiul administrativ european este rezultatul unui proces evolutiv al convergenţei dintre legislaţia naţională privind administraţia publică şi practicile administrative ale statelor membre . El este exclusiv o creaţie a doctrinei, termenul neexistând ca atare în legislaţie , întrucât nu există un model unic de administraţie publică la nivelul statelor membre ale U.E.

Scopul acestui subcapitol este să exploreze forţele care conduc înspre acest aşa-numit spaţiu administrativ european, cum se creează acesta, care sunt standardele în administraţia publică stabilite de un set de principii administrative comune şi, în sfârşit, cum s-ar face simţită prezenţa acestor principii în toate instituţiile specifice ale unei ţări candidate la aderare.

Sistemele legislative ale statelor membre UE se află într-un proces constant de adaptare, în domenii diferite, sub îndrumarea legislaţiei Comunităţii, prin activitatea legislativă a instituţiilor Comunităţii şi prin cazurile soluţionate de către Curtea Europeană de Justiţie. Conceptele legale ale CE sunt introduse în sistemele naţionale prin regulamente direct aplicabile sau prin directive, care trebuie întâi adaptate legislaţiei naţionale. Aceste directive pot avea un impact direct asupra sistemelor administrative ale statelor membre şi pot duce la importante schimbări în principiile legale aplicabile în administraţia publică într-un sector specific.

Hotărârile Curţii Europene de Justiţie pot crea principii cu un caracter general, care sunt aplicabile în mai mult de un singur sector al legii. Mai mult chiar, în multe cazuri, interpretarea actelor legislative ale Comunităţii Europene de către Curtea de Justiţie determină modificări în felul în care principiile legii administrative sunt aplicate într-un stat membru al UE.

Aceasta ne permite să înregistrăm un fel de europenizare a Legii administrative, privită ca un element remarcabil al recentei dezvoltări a sectorului legislativ.

Toate acestea demonstrează necesitatea unui spaţiu administrativ euro¬pean, care trebuie să vizeze aranjamentele instituţionale de bază, procesele, standardele administrative comune şi valorile serviciului public. Această listă este departe de a fi completă deoarece există diferenţieri calitative semnificative între statele membre. De altfel, problemele ivite între statele membre din cauza acestor diferenţieri constituie unul dintre motivele pentru care instituţionalizării i s-a acordat o aşa de mare prioritate în procesul de extindere înspre Europa Centrală şi de Est. Ţările membre şi cele candidate au trebuit să-şi dezvolte administraţiile până la nivelul de încredere necesar spaţiului administrativ european, aplicând un număr acceptabil de principii, proceduri şi aranjamente administrative structurale. Aceasta este standardul minim de calitate şi încredere al administraţiei publice pe care ţările candidate trebuie să-l obţină.

Trebuie luat în considerare şi faptul că integrarea în Uniunea Europeană constituie un proces evolutiv (principiul progresiei în construcţia UE). Aceasta înseamnă că o ţară a trebuit să obţină un grad suficient de progres pentru a se compara în mod satisfăcător cu nivelul de dezvoltare al statelor membre. Aceasta înseamnă că nu este suficient ca ţările candidate să atingă nivelul curent al administraţiei publice din statele membre. Va fi necesar ca ele să atingă nivelul viitor al administraţiilor acestora. Cu alte cuvinte, o ţară candidată trebuie să poată estima şi atinge nivelul viitor al acestor admi¬nistraţii, în momentul în care va adera efectiv. Nu va fi suficient pentru o ţară candidată să se compare cu cel mai puţin dezvoltat stat membru, ci, dimpo¬trivă, va trebui să încerce să atingă nivelul celui mai avansat dintre acestea.

Noţiunea de spaţiu administrativ european a fost gândită după modelul spaţiilor economice şi sociale europene. De asemenea, acest concept se leagă de vastul sistem al cooperării juridice, care include asistenţa mutuală în aplicarea legii şi câteva adaptări în câmpurile legislative relevante.

Un spaţiu administrativ comun, la propriu, este posibil atunci când un set de principii legale, reguli şi reglementări este uniform respectat într-un teritoriu acoperit de o constituţie naţională. În mod tradiţional, teritoriul în care legea administrativă a fost aplicată este cel al statelor suverane. Problema unei legi administrative unice pentru toate statele suverane integrate în UE a fost dezbătută intens, încă de la înfiinţarea Comunităţii Europene. Cu toate acestea, încă nu s-a ajuns la un consens.

Este evident că principalele texte constitutive ale UE, mai exact Tratatul de la Roma (1957) şi Tratatul de la Maastricht (1992), nu instituie vreun model comun de administraţie publică pentru statele membre. Odată stabilită natura democratică a regimului politic, aspectele legate de guver¬nare şi administraţie sunt lăsate la latitudinea statelor membre. Din punct de vedere legal, statele membre au autonomie deplină în ceea ce priveşte administraţia.

Până în prezent, numai anumite elemente concrete ale unei eventuale legi administrative europene au fost stabilite în tratatele de bază ale UE şi în legislaţia secundară a Comunităţii Europene. În Tratatul de la Roma sunt stipulate unele principii importante ale administraţiei bazate pe lege, cum este dreptul la verificare juridică a deciziilor administrative, care apare în hotărârile Comisie Europene (articolul 173), sau obligaţia motivării deciziilor administrative (articolul 190). Oricum, numai câteva aspecte au fost efectiv cuprinse în activitatea legislativă a instituţiei europene. Aceasta se referă mai ales la:

Preview document

Guvernare Modernă - Pagina 1
Guvernare Modernă - Pagina 2
Guvernare Modernă - Pagina 3
Guvernare Modernă - Pagina 4
Guvernare Modernă - Pagina 5
Guvernare Modernă - Pagina 6
Guvernare Modernă - Pagina 7
Guvernare Modernă - Pagina 8
Guvernare Modernă - Pagina 9
Guvernare Modernă - Pagina 10
Guvernare Modernă - Pagina 11
Guvernare Modernă - Pagina 12
Guvernare Modernă - Pagina 13
Guvernare Modernă - Pagina 14
Guvernare Modernă - Pagina 15
Guvernare Modernă - Pagina 16
Guvernare Modernă - Pagina 17
Guvernare Modernă - Pagina 18
Guvernare Modernă - Pagina 19
Guvernare Modernă - Pagina 20
Guvernare Modernă - Pagina 21
Guvernare Modernă - Pagina 22
Guvernare Modernă - Pagina 23
Guvernare Modernă - Pagina 24
Guvernare Modernă - Pagina 25
Guvernare Modernă - Pagina 26
Guvernare Modernă - Pagina 27
Guvernare Modernă - Pagina 28
Guvernare Modernă - Pagina 29
Guvernare Modernă - Pagina 30
Guvernare Modernă - Pagina 31
Guvernare Modernă - Pagina 32
Guvernare Modernă - Pagina 33
Guvernare Modernă - Pagina 34
Guvernare Modernă - Pagina 35
Guvernare Modernă - Pagina 36
Guvernare Modernă - Pagina 37
Guvernare Modernă - Pagina 38
Guvernare Modernă - Pagina 39
Guvernare Modernă - Pagina 40
Guvernare Modernă - Pagina 41
Guvernare Modernă - Pagina 42
Guvernare Modernă - Pagina 43
Guvernare Modernă - Pagina 44
Guvernare Modernă - Pagina 45
Guvernare Modernă - Pagina 46
Guvernare Modernă - Pagina 47
Guvernare Modernă - Pagina 48
Guvernare Modernă - Pagina 49
Guvernare Modernă - Pagina 50
Guvernare Modernă - Pagina 51
Guvernare Modernă - Pagina 52
Guvernare Modernă - Pagina 53
Guvernare Modernă - Pagina 54
Guvernare Modernă - Pagina 55
Guvernare Modernă - Pagina 56
Guvernare Modernă - Pagina 57
Guvernare Modernă - Pagina 58
Guvernare Modernă - Pagina 59
Guvernare Modernă - Pagina 60
Guvernare Modernă - Pagina 61
Guvernare Modernă - Pagina 62
Guvernare Modernă - Pagina 63
Guvernare Modernă - Pagina 64
Guvernare Modernă - Pagina 65
Guvernare Modernă - Pagina 66
Guvernare Modernă - Pagina 67
Guvernare Modernă - Pagina 68
Guvernare Modernă - Pagina 69
Guvernare Modernă - Pagina 70
Guvernare Modernă - Pagina 71
Guvernare Modernă - Pagina 72
Guvernare Modernă - Pagina 73
Guvernare Modernă - Pagina 74
Guvernare Modernă - Pagina 75
Guvernare Modernă - Pagina 76
Guvernare Modernă - Pagina 77
Guvernare Modernă - Pagina 78
Guvernare Modernă - Pagina 79
Guvernare Modernă - Pagina 80
Guvernare Modernă - Pagina 81
Guvernare Modernă - Pagina 82
Guvernare Modernă - Pagina 83
Guvernare Modernă - Pagina 84
Guvernare Modernă - Pagina 85
Guvernare Modernă - Pagina 86
Guvernare Modernă - Pagina 87
Guvernare Modernă - Pagina 88
Guvernare Modernă - Pagina 89
Guvernare Modernă - Pagina 90
Guvernare Modernă - Pagina 91

Conținut arhivă zip

  • Guvernare Moderna.doc

Alții au mai descărcat și

Exercitarea Funcțiilor Managementului în Organizațiile de Servicii Publice

1. Funcţiile managementului public Stabilirea numărului funcţiilor care se exercită în managementul organizaţiilor a reprezentat o problemă mult...

Elemente ale Teoriei Managementului Unităților Economice

Rezultatele oricărei organizaţii, indiferent dacă reprezintă o mică firmă s-au o mare companie şi indiferent de specificul activităţii sale,...

Primăria Municipiului Alexandria

I.Prezentarea institutiei publice in care se desfasoara practica Denumirea institutiei,profil,obiect de activitate profesionala. Primaria...

Funcțiile managementului serviciilor sociale

Introducere Un obiectiv important al acestui seminar de doua zile este de a prezenta tendintele actuale in domeniul asistentei sociale si in mod...

Managementul Internațional

CAPITOLUL 1 Managementul internaţional: concept şi practică Managementul internaţional este un management intercultural din cel puţin două puncte...

Managementul instituției publice - studii de caz

Studiu de caz nr 1. Managementul stresului Tema proiectului: Atragerea fondurilor pentru reabilitarea parcarii din jud. Buzau Perioada de...

Managementul Calitatii în Sectorul Public

1.1 Contextul prezent În prezent, se face referire în mod frecvent la termeni cum ar fi calitate, calitate totala, managementul calitatii etc....

Managementul Conflictelor

1.1. O incursiune în definirea conflictului 1.2. Formele de manifestare ale conflictelor 1.1. Conflictele - fundamente conceptuale, surse şi...

Te-ar putea interesa și

Sistemul Electoral în România

„Legile, în înţelesul cel mai larg, sunt raporturile necesare care derivă din natura lucrurilor; şi în acest sens, tot ce există are legile sale....

Principiul subsidiarității în administrația publică românească

INTRODUCERE Principiul subsidiarităţii reprezintă o modalitate de organizare politică de proximitate, care îmbină necesitatea suveranităţii cu...

Competitivitate economică

Programul operational sectorial „Cresterea competitivitatii economice” (POS CCE) este unul dintre cele sapte programe operationale sectoriale...

Impactul Plantelor Transgenice Asupra Mediului

REZUMAT Ingineria genetică poate fi definită ca un ansamblu de tehnici care permit fie introducerea în patrimoniul genetic al unei celule a uneia...

Gândirea administrativă europeană modernă

Cap. I Structuri politice la sfarsitul evului mediu si in epoca moderna timpurie Desi relatii de tip politic exista in cadrul tuturor tipurilor de...

Recenzie - guvernanță modernă

I. Tema lucrarii: motivarea sa Freeman John Dyson, faimosul teoretician care s-a evidentiat in domeniul fizicii cuantice spunea despre tehnologie...

Guvernare modernă

Adiminstraţia publică locală reprezintă o „mare afacere publică”, în care suntem cu toţii implicaţi în calitatea noastră de cetăţenii, şi ca urmare...

Funcțiile statului de drept în spațiul european

Abstract În ceea ce priveşte funcţiile statului, trebuie să observăm mai întâi că istoria constituţională a statelor este, dincolo de disputele...

Ai nevoie de altceva?