Managementul Riscului

Curs
7.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 18588
Mărime: 117.73KB (arhivat)
Publicat de: Narcisa Ursu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bucsa Radu
Universitatea George Bacovia Suport de curs

Cuprins

  1. 1. Privire de ansamblu asupra riscului 3
  2. 1.1 Definirea riscului 4
  3. 1.2 Risc versus incertitudine 6
  4. 1.3 Clasificarea riscului 7
  5. 1.4 Surse externe şi surse interne de risc 9
  6. 1.5 Principiul concatenării 10
  7. 1.6 Procesul de management al riscului 11
  8. 2. Identificarea riscului 15
  9. 2.1 Chestionarul 15
  10. 2.2 Brainstorming 18
  11. 2.3 Jurnale 19
  12. 2.4 Modele comportamentale 20
  13. 2.5 Diagrame 22
  14. 2.6 Diagramele de flux 25
  15. 2.7 Şedinţe periodice cu personalul 28
  16. 3. Analiza riscului 29
  17. 3.1 Analiza calitativă a riscului 29
  18. 3.2 Analiza cantitativă a riscului 38
  19. 3.3 Probabilitatea în analiza riscului 54

Extras din curs

1. Privire de ansamblu asupra riscului

În dimensiunea sa istorică, riscul este un concept tânăr şi în acelaşi timp unul din puţinii termeni de afaceri cu origini directe în mediul comercial şi financiar şi nu derivat din vocabularul militar, psihologic sau ştiinţific.

În timp ce în anii ‘70 “riscul” era o noţiune asociată în special cu ştiinţele naturii şi mai puţin cu teoria financiară şi a asigurărilor, în ultimii ani, conceptul de risc a câştigat importanţă în rândul decidenţilor din lumea afacerilor. În acest context, economiştii americani Harry M. Markovitz şi James Tobin, laureaţi ai premiului Nobel, au jucat rolul de pionieri. Lucrările acestora s-au concentrat pe conceptele de portofolii eficiente (portofoliul care asigură cel mai mare profit pentru un nivel dat de risc sau, echivalent, cel mai mic nivel de risc pentru un profit aşteptat).

Oricum, pe măsură ce metodele de evaluare ştiinţifică a riscului au devenit mai sofisticate, societatea a acordat atenţia cuvenită conflictelor cu privire la acceptarea riscului şi tehnologiile de evaluare. Conceptul de risc a câştigat conotaţii generale care i-au permis expandarea către domenii diverse în structurile societăţii moderne.

De ce a câştigat conceptul de risc o importanţă atât de mare în societatea modernă ? De ce se defineşte societatea modernă ca o societate ” riscantă” ? Sociologul german Nicklas Luhman a adus o contribuţie instrumentală substanţială prin lansarea ideii că “riscul” reprezintă o formă generală prin care societatea îşi descrie viitorul. Potrivit lui Luhmann, riscul este un concept care trebuie deosebit de pericol. În timp ce riscul indică o pierdere posibilă viitoare datorită deciziei unui alt agent, pericolul se relaţionează cu posibilitatea unei pierderi cauzate de indecizie. Pe scurt, teza lui Luhmann susţine că viitorul este total dependent de deciziile prezente. Această abordare are implicaţii importante pentru analiza riscului.

În acest context, riscul este o problemă relaţionată cu procesul de luare a deciziilor. Analiza este, deci, conectată cu problema generală de luare a deciziilor în condiţii de incertitudine. Riscurile nu există obiectiv, ci sunt construite de către agenţii care iau decizii, în timp ce părţile implicate în procesul de decizie, posibili neparticipanţi la proces dar ţinte ale efectelor acestuia, ar putea percepe acest fenomen ca pericol. Precum indică studiile psihologice ale percepţiei riscului, această analiză are un impact semnificativ asupra atitudinii în faţa hazardul potenţial. Posibilitatea de a ajunge la un consens în ceea ce priveşte riscul scade semnificativ. Volumul mai mare de informaţie, transparenţa şi comunicarea activă cu audienţa nu poate să rezolve, ci doar să reducă conflictele privitoare la risc, întrucât problema rezidă în diferenţa de conţinut al fenomenului abordat de către emitenţii de decizii şi receptorii de decizii.

Din perspectiva corporaţiei, este esenţială notarea faptului că riscul nu face parte din know-how-ul organizaţional, deoarece acestea nu descoperă riscurile ci şi le construiesc. O companie ia în considerare riscul “obiectiv” sau “sistemic”, precum căderea unei anumite pieţe? Evident, nu. Ca exemplu, avem crizele declanşate de unele fonduri de hedging în anii 90 sau forţarea pieţei argintului de către fraţii Hunt în anii 70, crescând preţul argintului cu 2500% de la 2$ la 52$/uncie. În ambele cazuri, au prevalat calculele riscului subiectiv ale decidenţilor.

Cum îşi definesc companiile propriile riscuri şi cum şi le asumă în situaţii de incertitudine? Luarea deciziilor în mediul modern este caracterizat de faptul că neluarea vreunei decizii reprezintă de fapt o decizie: este imposibil să nu se ia nici o decizie. Chiar şi neluarea vreunei decizii implică risc pentru decidenţi. Cum se poate aborda provocarea deţinerii şi administrării riscurilor? Este o chestiune simplă de preferinţă sau pregătire în a aştepta, care depinde radical de tiparul istoric şi social al corporaţiei şi de comunitatea socială şi investiţională în care aceasta operează. Corporaţiile care vor să-şi crească acceptabilitatea expunerilor la risc trebuie să-şi construiască încrederea şi credibilitatea. Cel mai bun remediu este transparenţa şi dezvăluirea de informaţii relevante privitoare la identificarea şi managementul riscului.

1.1 Definirea riscului

Ce este riscul? Majoritatea ar răspunde că riscul este posibilitatea de a fi rănit sau de a-ţi fi cauzate diverse prejudicii. Această idee există şi în majoritatea dicţionarelor, de exemplu Shorter Oxford Dictionary of the English Language defineşte riscul ca fiind: „danger; the possibility of loss or injury”, respectiv pericolul; posibilitatea de a pierde sau a suferi prejudicii.

O abordare a riscului presupune privirea acestuia din două puncte de vedere. Primul se concentrează asupra evenimentelor nedorite care pot aduce prejudicii sau pierderi. De exemplu atunci când o societate comercială se lansează într-o activitate riscantă, managerii urmăresc identificarea factorilor care pot influenţa negativ activitatea respectivă. În acest sens se ridică următoarele întrebări: Ce se întâmplă dacă activitatea eşuează? Ce puncte slabe sunt în proiectarea activităţii? Suntem capabili să respectăm termenele stabilite? Se observă că în acest caz managerii nu caută să identifice oportunităţile, ci urmăresc evitarea evenimentelor care pot duce la pierderi. Această abordare exclusivistă care se focalizează asupra evenimentelor nedorite se numeşte perspectiva riscului pur.

Al doilea punct de vedere al abordării riscului se referă la obţinerea informaţiilor necesare luării unei decizii corecte. Când o decizie este luată în condiţii de ignoranţă, aceasta este o decizie riscantă şi poate conduce la un eşec, iar în cazul unei decizii fundamentate, bazată pe informaţii complete şi corecte, aceasta este mai puţin riscantă, iar şansele de succes în implementarea ei sunt mari.

Preview document

Managementul Riscului - Pagina 1
Managementul Riscului - Pagina 2
Managementul Riscului - Pagina 3
Managementul Riscului - Pagina 4
Managementul Riscului - Pagina 5
Managementul Riscului - Pagina 6
Managementul Riscului - Pagina 7
Managementul Riscului - Pagina 8
Managementul Riscului - Pagina 9
Managementul Riscului - Pagina 10
Managementul Riscului - Pagina 11
Managementul Riscului - Pagina 12
Managementul Riscului - Pagina 13
Managementul Riscului - Pagina 14
Managementul Riscului - Pagina 15
Managementul Riscului - Pagina 16
Managementul Riscului - Pagina 17
Managementul Riscului - Pagina 18
Managementul Riscului - Pagina 19
Managementul Riscului - Pagina 20
Managementul Riscului - Pagina 21
Managementul Riscului - Pagina 22
Managementul Riscului - Pagina 23
Managementul Riscului - Pagina 24
Managementul Riscului - Pagina 25
Managementul Riscului - Pagina 26
Managementul Riscului - Pagina 27
Managementul Riscului - Pagina 28
Managementul Riscului - Pagina 29
Managementul Riscului - Pagina 30
Managementul Riscului - Pagina 31
Managementul Riscului - Pagina 32
Managementul Riscului - Pagina 33
Managementul Riscului - Pagina 34
Managementul Riscului - Pagina 35
Managementul Riscului - Pagina 36
Managementul Riscului - Pagina 37
Managementul Riscului - Pagina 38
Managementul Riscului - Pagina 39
Managementul Riscului - Pagina 40
Managementul Riscului - Pagina 41
Managementul Riscului - Pagina 42
Managementul Riscului - Pagina 43
Managementul Riscului - Pagina 44
Managementul Riscului - Pagina 45
Managementul Riscului - Pagina 46
Managementul Riscului - Pagina 47
Managementul Riscului - Pagina 48
Managementul Riscului - Pagina 49
Managementul Riscului - Pagina 50
Managementul Riscului - Pagina 51
Managementul Riscului - Pagina 52
Managementul Riscului - Pagina 53
Managementul Riscului - Pagina 54
Managementul Riscului - Pagina 55
Managementul Riscului - Pagina 56
Managementul Riscului - Pagina 57
Managementul Riscului - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Managemntul Riscului.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul riscului în afaceri cu aplicații la firmă SC Classima SRL

INTRODUCERE Cunoaşterea foarte bine a situaţiei economico-financiare a întreprinderii, aflată sub impactul direct al unui mediu înconjurător...

Relațiile dintre Manageri și Subordonați

INTRODUCERE Tot ceea ce influențează buna funcționare a unei organizații trebuie studiat amănunțit, deoarece problemele legate de procesul...

Managementul riscurilor la nivel de întreprindere

INTRODUCERE Perioada actuală în care am crescut și în care traim desfășurându-ne activitățile cotidiene este caracterizată de instabilitate pe...

Managementul Riscului

MANAGEMENTUL RISCULUI 1. Notiuni introductive în teoria riscurilor Managementul proiectelor a aparut ca un instrument de planificare,...

Conflictele în Organizație și Modalitățile de Soluționare a Lor

Introducere Actualitatea investigaţiei: La momentul actual, societatea modernă poate fi percepută ca o reţea de organizaţii, în care conflictele...

Aspecte ale managementului resurselor umane în cadrul unei societăți

INTRODUCERE In opinia unor renumiti specialisti, managementul resurselor umane s-a desprins din managementul general al organizatiei, devenind un...

Managementul Riscului în Cadrul unui Proiect

1. Obiective Acest document descrie cum se deruleaza activitatea de managementul riscului în cadrul proiectului/organizatiei “Extinderea...

Managementul Riscului

Fara capacitatile intelectuale ale oamenilor, societatile de asigurare sunt doar cladiri dotate cu calculatoare. David Frost, The Journal...

Te-ar putea interesa și

Managementul riscului în afaceri cu aplicații la firmă SC Classima SRL

INTRODUCERE Cunoaşterea foarte bine a situaţiei economico-financiare a întreprinderii, aflată sub impactul direct al unui mediu înconjurător...

Managementul Riscului

MANAGEMENTUL RISCULUI 1. Notiuni introductive în teoria riscurilor Managementul proiectelor a aparut ca un instrument de planificare,...

Gestiunea Riscurilor Bancare

Introducere Caracteristica lumii contemporane este incertitudinea. Mediul economic, cel monetar, cel financiar bancar sunt permanent supuse unei...

Managementul Riscului în Cadrul unui Proiect

1. Obiective Acest document descrie cum se deruleaza activitatea de managementul riscului în cadrul proiectului/organizatiei “Extinderea...

Managementul Riscului Bancar

I.Riscul in afaceri - notiuni generale 1.1.Riscul in afaceri – componenta intrinseca a economiei concurentiale Viata ne obliga sa initiem...

Inovația Financiară și Managementul Riscului

1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INOVAȚIA FINANCIARĂ ȘI MANAGEMENTUL RISCULUI “Atunci când timpul şi mijloacele pentru atingerea scopurilor sunt...

Managementul Riscului Proiectelor

1. Obiective Acest document descrie cum se deruleaza activitatea de managementul ricului în cadrul proiectului “Proiectul de implementare a unui...

Managementul Riscului Economic

Modificarile din mediul bancar Analiza si managementul riscului financiar in domeniul bancar sunt doua probleme mereu actuale si extrem de...

Ai nevoie de altceva?