Marketing pe Internet și Cybermarketing

Curs
9.2/10 (6 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 44779
Mărime: 175.36KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Orzan

Extras din curs

Capitolul 1

Marketing şi Cybermarketing

1.1. Delimitări conceptuale

MAJORITATEA DINTRE NOI, într-o manieră simplistă, am defini Marketing ca “tot ceea ce se face pentru a determina creşterea afacerii”. Aceasta poate include studiu de piaţă, publicitate, reclamă, vânzări, marchandising şi distribuţie, servicii pentru clienţi.

Apărut iniţial pe planul practicii economice, marketingul a constituit obiectul unor ample dispute şi tot mai profunde dezvoltări teoretice. Termen de origine anglo-saxonă, marketingul derivă din participiul prezent al verbului “to market”, a cărui semnificaţie este aceea de a desfăşura tranzacţii de piaţă, respectiv de a cumpăra şi de a vinde. Privit strict prin prisma semnificaţiei sale etimologice, marketingul ar defini, astfel, actul, procesul schimburilor în spaţiul pieţei. O asemenea accepţiune, deşi aparent corectă, apare însă ca fiind prea puţin corespunzătoare faţă de realitate, neputând reliefa bogăţia, complexitatea de semnificaţii a marketingului.1

În evidenţierea semnificaţie marketingului, se ia, de regulă, ca punct de plecare definiţia formulată de Asociaţia Americană de Marketing. Potrivit acesteia, marketingul vizează “realizarea activităţilor economice care dirijează fluxul de bunuri şi servicii de la producător la consumator sau utilizator”, definiţie care a fost considerată, mai târziu, ca fiind tributară vechiului concept de marketing, vulnerabilitatea sa pornind de la faptul că marketingului i se atribuie doar roluri ce se exercită după încheierea producţiei (punctul de pornire nereprezentându-l clientul sau consumatorul ci produsele care urmează a fi desfăcute). Astfel această definiţie s-a îmbunătăţit treptat, nu numai ca formulare, ci şi în esenţă.

Philip Kotler consideră că marketingul este un proces social şi managerial prin care indivizi şi grupuri de indivizi obţin ceea ce le este necesar şi ceea ce doresc prin crearea, oferirea şi schimbul de produse având o anumită valoare.2

Dacă acesta este Marketingul, ce este Cybermarketing?

Definiţia de dicţionar pentru “cyber” este “ştiinţa controlului sistemelor complexe”. În folosirea curentă însă, termenul a ajuns să aibă o semnificaţie diferită: “cyber”- se referă la “locul” nonfizic, nematerial, virtual unde computerele şi comunicaţiile se întâlnesc şi comunică. Mediul specific sistemelor informatice, reţelelor de calculatoare şi de comunicaţie este mediul digital, unde informaţia este reprezentată printr-un şir de simboluri binare 0 şi 1, numiţi biţi sau digiţi.

Ca atare, Cybermarketing înseamnă 3 folosirea puterii reţelelor de computere şi de comunicaţie on-line şi a mediului digital interactiv pentru a atinge obiectivele de marketing.

Cybermarketing înseamnă procesul de creare şi menţinere a relaţiei cu clientul prin activităţi online de facilitare a schimbului de idei, produse şi servicii în scopul satisfacerii nevoilor ambelor părţi. (J.Imber- Dictionary of marketing terms)

Trebuie specificat că Cybermarketingul are în prezent ca medii de realizare nu numai reţelele Internet, Intranet şi Extranet dar şi reţelele locale(LAN), metropolitane(MAN), şi de arie extinsă(LAN), CD-urile, DVD-urile şi bornele multimedia, sistemele on-line cât şi sistemele off-line.

În acest context, consider necesar o delimitare conceptuală şi a noţiunii de strategie de marketing care desemnează liniile definitorii ale atitudinii şi conduitei întreprinderii în vederea atingerii unor obiective. Termenii prin intermediul cărora se exprimă strategia de marketing sunt sintetici, concişi. Strategia nu va fi detaliată, ci doar precisă şi realistă. Ea trebuie să indice, fără echivoc, ce se urmăreşte în esenţă şi cum se intenţionează să se ajungă la scopul vizat.

Strategia de marketing pe Internet indică obiectivele de marketing ce se urmăresc a fi atinse prin folosirea acestui nou mediu de marketing şi modalităţile concrete caracteristice Internetului (serviciile şi facilităţile oferite de acesta) prin care se vor realiza.

Fundamentele reţelelor IT&C, a Internetului vor fi detaliate în capitolul 4 la sisteme informatice de marketing2.

Marketingul rămâne tot marketing, indiferent de mediul în care este practicat sau de genul de activitate prestată. Totuşi este recunoscută influenţa fără precedent a tehnologiilor IT&C(informatice şi de comunicaţie) moderne asupra fenomenului de marketing. Pe Internet, marketingul este diferit: este rapid, în continuă schimbare, se foloseşte de instrument noi şi se adresează unui număr de utilizatori în creştere.

Teoreticienii conceptului cybermarketingului au identificat mai multe faze în dezvoltarea acestuia, începând cu prima generaţie, care are ca punct de referinţă anul 1993. Această primă generaţie a fost caracterizată de preponderenţa transmisiilor de date, având ca utilizatori cercetătorii şi persoanele din mediul universitar. Evoluţia relativ neînsemnată de până la nivelul anului 1993 a fost rapid surclasată de perioada 1994 - 2001 în care Internetul a devenit sinonim cu facilităţi de comunicare, de transmisii de date, tranzacţii şi utilizare colectivă a aplicaţiilor virtuale. Anul 2001 a adus cu sine debutul celei de-a treia generaţii de cybermarketing, generaţie în care cuvântul cheie sunt aplicaţiile WEB cu hipermedia, hipertext şi hiperlink, cu tehnologii şi instrumente din domeniul IT&C capabile să transmită acest gen de aplicaţii.

Internetul, cel mai important canal de comunicaţie media după televiziune, face parte din categoria factorilor care impun modificarea, reformularea şi adaptarea continue a modului de înţelegere, teoretizare şi practicare a marketingului în actuala societate. Sfârşitul anilor ’90 a adus cu sine o explozie a aşa numitelor dot-comuri, afaceri pe Internet cu dezvoltare impresionantă. Întrebările fundamentale din domeniul marketingului nu trebuie să rămână fără răspuns, acestea garantând succesul unei afaceri:

♦ Cine sunt clienţii ?

♦ Ce face concurenţa ?

♦ Care este evoluţia pieţei ?

♦ Care care poate fi cea mai eficientă variantă a mixului pentru firmă ?

♦ Obiectivele propus sunt realiste ?

♦ Când şi cum putem recupera investiţia realizată ?

Termenii de ‚’’Cybermarketing”, “Marketing pe Internet”, “Marketing online” devin din ce în ce mai utilizaţi, putând fi percepuţi din două unghiuri distincte:

• Crearea de valoarea adăugată pentru clienţi, companie, investitori şi media prin utilizarea Internetului;

• Utilizarea Internetului ca parte a strategiilor exterioare a propriului site, strategii menite a direcţiona traficul către acest site şi a atrage cât mai mulţi vizitatori.

Marketing relaţional

Noua paradigmă a gândirii de marketing - marketingul relaţional s-a afirmat cu putere după 1990, marcând, practic, o nouă etapă în orientarea organizaţiilor, în relaţiile lor cu piaţa.4

Tabelul 2.3. - Conceptul de marketing relaţional

Preview document

Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 1
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 2
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 3
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 4
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 5
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 6
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 7
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 8
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 9
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 10
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 11
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 12
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 13
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 14
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 15
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 16
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 17
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 18
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 19
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 20
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 21
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 22
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 23
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 24
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 25
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 26
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 27
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 28
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 29
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 30
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 31
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 32
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 33
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 34
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 35
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 36
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 37
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 38
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 39
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 40
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 41
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 42
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 43
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 44
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 45
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 46
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 47
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 48
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 49
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 50
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 51
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 52
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 53
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 54
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 55
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 56
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 57
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 58
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 59
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 60
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 61
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 62
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 63
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 64
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 65
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 66
Marketing pe Internet și Cybermarketing - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Marketing pe Internet si Cybermarketing.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing Online

Marketingul online – o noua moda? Un nou stil de viata? Câte putin din fiecare si chiar mai mult. Auzim din ce în ce mai des termenul de...

Facebook - instrument de marketing online

Capitolul 1. Aspecte conceptuale privind marketingul online 1.1 Conceptul de marketing online În zilele noastre Internetul a ajuns să fie o formă...

E-Business și e-Commerce

Sistemul Internet este marcat, in zilele noastre, de o dezvoltare uimitoare si ofera, astfel, noi dimensiuni de extindere a oportunitatilor de...

Marketing tradițional vs marketing online

1. Marketingul traditional vs marketingul online In prezent marketingul poate fi definit ca: “ Stiinta si arta de a a explora, de a crea si a...

Importanța internetului în societatea contemporană

Aspecte pozitive și negative ale internetului Internetul este o invenție care a schimbat cu totul lumea în care trăim. Această invenție nu poate...

Planul de Marketing al Firmei Romaqua Grup

PREZENTAREA FIRMEI Apa minerala este, probabil, cea mai complexa substanta pe care a creat-o natura în laboratoarele ei subterane. Ea reprezinta...

Convergența în E-Marketing

Industria muzicala Ce se va intampla cu industria muzicala? Cand vanzatorii au inceput sa realizeze ca ar putea distribui produse ca muzica,...

Suport Curs Marketing și Afaceri Online

Capitolul 1. Marketing şi marketing si afaceri online . 4 1.1. Delimitări conceptuale . 4 1.2. marketing si afaceri online Versus Marketing...

Te-ar putea interesa și

Strategia de Comunicare On-line și Creația în Publicitatea On-line

INTRODUCERE Tema lucrării de disertaţie se numeşte „Strategia de comunicare on-line şi creaţia în publicitatea on-line” şi este dezbătută pe...

Comerțul Electronic în Noua Societate Informațională

1.Introducere „Orice afacere în ziua de astăzi concurează în două lumi: o lume fizică cu resurse pe care managerii pot să le vadă şi să le atingă...

Proiectarea Aplicațiilor de Comerț Electronic

1 MARKETING ÎN SPATIUL VIRTUAL 1.1 DELIMITARI CONCEPTUALE Definitia de dictionar pentru cyber este stiinta controlului sistemelor complexe,...

Publicitatea Online

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze şi să compare mediul on-line şi mediul offline din puncte de vedere al avantajelor şi...

Search Engine Optimization - Instrument principal în marketingul online. Studiu de caz - Papetăria Vestului

Introducere „Marketingul este peste tot. În mod formal sau informal, oamenii .i organiza.iile desfa.oara un mare numar de activita.i care s-ar...

Marketing pe Internet

LISTA FIGURILOR ŞI GRAFICELOR Figura Nr.1: Sumarul procesului de creare a unui site web. Figura Nr.2 : Repartizarea utilizatorilor de Internet pe...

Marketingul într-o lume online

Introducere Dacă la început, internetul era utilizat doar în scopuri academice, în prezent, acesta a început să capete un rol foarte important în...

Elaborarea mixtului promoțional în marketingul turistic din Valea Jiului

ARGUMENT Lucrarea cu tema” Elaborarea mixtului promoțional în marketingul turistic din Valea Jiului. Studiu de caz privind utilizarea tehnicilor...

Ai nevoie de altceva?