Marketing Social Politic

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 149 în total
Cuvinte : 65774
Mărime: 225.62KB (arhivat)
Publicat de: Haralambie Mitroi
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Razvan Zaharia
Academia de Studii Economice din Bucureşti Facultatea de Marketing

Extras din curs

Capitolul nr. 1.

Marketingul clasic

şi aspecte sociale ale dezvoltării sale intensive

1.1. Definiţia marketingului

O definiţie cvasi-oficială a marketingului este cea formulată de Asociaţia Americană de Marketing - cea mai prestigioasă organizaţie internaţională a specialiştilor în marketing - în anul 1988:

Marketingul reprezintă procesul planificării şi execuţiei conceptului [de produs - n.n.], stabilirii preţului, promovării şi distribuţiei ideilor, bunurilor şi serviciilor, pentru a crea schimburi care să satisfacă obiective individuale şi organizaţionale.

1.2. Marketingul clasic şi implicarea socială a întreprinderii

După apariţia sa, în urmă cu aproximativ un secol, marketingul a cunoscut un amplu proces de dezvoltare, atât în planul practicii, cât şi în cel al teoriei, proces ce poate fi sintetizat în două direcţii principale :

a. dezvoltarea extensivă a marketingului, care constă în extinderea ariei de cuprindere a marketingului în noi întreprinderi, în noi spaţii geografice şi în noi domenii de activitate.

b. dezvoltarea intensivă a marketingului, care constă în perfecţionarea permanentă a metodelor şi tehnicilor de marketing utilizate în întreprinderile în care acesta era prezent, în formularea unor concepte moderne privind rolul marketingului în economie şi în societate.

În sfera activităţilor cu conotaţii social-politice, aceste procese evolutive pot fi schematizate în felul prezentat în figura nr. 1.1.

Conţinutul conceptelor prezentate în figura nr. 1.1. este următorul:

a) Marketingul clasic reprezintă marketingul practicat de către o întreprindere pentru a satisface nevoile şi aşteptările clienţilor săi şi a obţine profit. El a apărut primul şi reprezintă trunchiul comun din care s-au dezvoltat atât noi concepte despre rolul marketingului în viaţa socială, cât şi noi specializări ale acestuia, cu conţinut social sau politic. Ca sinonime ale marketingului clasic se întâlnesc în literatura de specialitate sintagme ca “marketing convenţional”, “marketing comercial”, “marketing al întreprinderii”, “marketing economic”.

b) Human Concept of Marketing este un concept lansat de americanul Dawson, în anul 1969, apărut ca o critică a conceptului clasic de marketing. Conform acestui concept, întreprinderea nu trebuie să aibă în vedere numai clienţii, ci şi celelalte componente ale mediului extern şi intern de marketing: furnizorii, concurenţii, distribuitorii şi, mai ales, proprii angajaţi (resursele umane ale întreprinderii), fiecare dintre aceştia necesitând stabilirea unor obiective specifice, care să ţină cont de interesele lor.

c) Responsabilitatea socială a marketingului este un concept apărut la începutul anilor ’70, ca o reacţie la unele excese ale marketingului clasic, precum exacerbarea unui consum iraţional, publicitatea mincinoasă etc., concept care subliniază necesitatea asumării de către specialiştii în marketing a unor responsabilităţi sporite în domeniul social, atitudine aflată într-o strânsă legătură cu dezvoltarea mişcării consumeriste. Această idee şi-a găsit concretizarea în apariţia unor norme de conduită şi a unor coduri deontologice privind activitatea desfăşurată de specialiştii în marketing.

Figura nr. 1.1. Concepte de marketing privind aspecte social-politice

d) Marketingul ecologic, în această accepţiune, a apărut ca urmare a sensibilizării publicului larg asupra problemelor mediului înconjurător, vizând iniţial adaptarea produselor întreprinderii la cerinţele protecţiei mediului şi, ulterior, îmbunătăţirea performanţelor economice ale întreprinderii prin valorificarea preferinţelor unor segmente tot mai largi de consumatori pentru utilizarea unor produse ecologice. Utilizarea acestui termen poate da naştere la confuzii, întrucât se poate vorbi despre marketing ecologic şi în cazul activităţilor de marketing desfăşurate de către organizaţii ecologiste. Desigur, într-o asemenea accepţiune, locul marketingului ecologic ar fi pe axa dezvoltării extensive a marketingului.

e) Marketingul societal reprezintă o viziune globală asupra aspectelor sociale ale activităţii întreprinderii, fiind conceptul care s-a bucurat de cea mai largă audienţă dintre toate cele referitoare la implicaţiile şi responsabilităţile sociale ale întreprinderii. El este, de altfel, primul concept care nu încearcă numai să adauge o nouă dimensiune, socială, marketingului clasic, ci doreşte să înlocuiască concepţia clasică în ansamblul ei, să reprezinte o nouă modalitate de a înţelege rolul marketingului în întreprindere, subliniind necesitatea implicării acestuia în rezolvarea problemelor societăţii. Cel care a introdus acest concept, la începutul anilor ’70, a fost Philip Kotler, care definea marketingul societal ca reprezentând “o orientare a conducerii firmei, care recunoaşte că sarcina prioritară a acesteia este aceea de a studia nevoile şi dorinţele pieţelor vizate şi de a le satisface de o manieră mai eficientă decât concurenţa, dar şi într-un mod care să menţină sau să amelioreze bunăstarea consumatorilor şi a colectivităţii [sublinierea noastră]” . Această optică include trei ipoteze implicite: (1) dorinţele consumatorilor nu coincid neapărat cu interesele lor sau ale colectivităţii pe termen lung; (2) aceştia vor prefera acele întreprinderi care dovedesc o grijă reală faţă de bunăstarea lor personală şi de cea a colectivităţii; (3) sarcina primordială a întreprinderii este de a-şi adapta activitatea nu numai la satisfacţiile pe care le poate procura consumatorilor, ci şi la necesitatea asigurării bunăstării individuale şi colective.

f) Marketingul situaţional este un concept introdus de americanii Glenn Walters, Wayne Norwell şi Sam Bruno, într-o lucrare apărută în anul 1987. Conform acestui concept, marketingul firmei trebuie să facă faţă situaţiei globale în care se găseşte firma. Firma trebuie să răspundă intereselor diferitelor componente ale mediului său de marketing, în mod direct proporţional cu importanţa componentei la un moment dat. Astfel, se poate ajunge în situaţia ca o altă componentă a mediului să fie privilegiată în raport cu clienţii, pe care marketingul clasic îi consideră cea mai importantă componentă a mediului de marketing al întreprinderii. Interesul acestui concept pentru domeniul social-politic apare în momentul în care respectiva componentă are implicaţii în plan social sau politic.

g) Mega-marketingul este un concept lansat de Philip Kotler şi dezvoltat, în Europa, de profesorul francez Philippe Baux, autorul unei vaste lucrări care abordează acest demers. Mega-marketingul, pe care Philippe Baux îl defineşte ca reprezentând “ansamblul activităţilor indivizilor sau organizaţiilor vizând satisfacerea prin schimburi a nevoilor şi aşteptărilor unor grupuri, determinate de mediul lor extern”, împrumută de la conceptul de marketing societal viziunea originală şi integratoare asupra misiunii întreprinderii, iar cu marketingul situaţional are în comun ideea multitudinii aspectelor cărora trebuie să le facă faţă. La fel ca şi în cazul marketingului situaţional, mega-marketingul postulează existenţa unor ţinte complexe (consumatori, distribuitori, prescriptori etc.), care, însă, trebuie abordate în acelaşi timp. Locul unei viziuni selective este luat de o viziune integratoare.

Cele două concepte, prezentate în figura nr. 1.1. între cele două axe ale căilor de dezvoltare a marketingului, sunt rezultatul unui proces inductiv, menit să încerce o reconciliere a dezvoltării intensive şi extensive a marketingului clasic, în sensul că este vizată activitatea de marketing în ansamblul său, indiferent dacă aceasta este desfăşurată de o întreprindere sau de o organizaţie socială sau politică.

a) Generic Concept of Marketing a fost creat, de asemenea, de Philip Kotler, în anul 1972, ca urmare a adâncirii procesului de studiere a marketingului social şi a identificării trăsăturilor definitorii, intrinseci, ale marketingului, indiferent de natura organizaţiei care îl practică şi de domeniul de aplicare. Generic Concept of Marketing reprezintă o viziune globalizatoare, care, bazându-se pe existenţa unor schimburi, ia în considerare toate procesele materiale sau imateriale, interne sau externe, în care este implicată organizaţia.

Preview document

Marketing Social Politic - Pagina 1
Marketing Social Politic - Pagina 2
Marketing Social Politic - Pagina 3
Marketing Social Politic - Pagina 4
Marketing Social Politic - Pagina 5
Marketing Social Politic - Pagina 6
Marketing Social Politic - Pagina 7
Marketing Social Politic - Pagina 8
Marketing Social Politic - Pagina 9
Marketing Social Politic - Pagina 10
Marketing Social Politic - Pagina 11
Marketing Social Politic - Pagina 12
Marketing Social Politic - Pagina 13
Marketing Social Politic - Pagina 14
Marketing Social Politic - Pagina 15
Marketing Social Politic - Pagina 16
Marketing Social Politic - Pagina 17
Marketing Social Politic - Pagina 18
Marketing Social Politic - Pagina 19
Marketing Social Politic - Pagina 20
Marketing Social Politic - Pagina 21
Marketing Social Politic - Pagina 22
Marketing Social Politic - Pagina 23
Marketing Social Politic - Pagina 24
Marketing Social Politic - Pagina 25
Marketing Social Politic - Pagina 26
Marketing Social Politic - Pagina 27
Marketing Social Politic - Pagina 28
Marketing Social Politic - Pagina 29
Marketing Social Politic - Pagina 30
Marketing Social Politic - Pagina 31
Marketing Social Politic - Pagina 32
Marketing Social Politic - Pagina 33
Marketing Social Politic - Pagina 34
Marketing Social Politic - Pagina 35
Marketing Social Politic - Pagina 36
Marketing Social Politic - Pagina 37
Marketing Social Politic - Pagina 38
Marketing Social Politic - Pagina 39
Marketing Social Politic - Pagina 40
Marketing Social Politic - Pagina 41
Marketing Social Politic - Pagina 42
Marketing Social Politic - Pagina 43
Marketing Social Politic - Pagina 44
Marketing Social Politic - Pagina 45
Marketing Social Politic - Pagina 46
Marketing Social Politic - Pagina 47
Marketing Social Politic - Pagina 48
Marketing Social Politic - Pagina 49
Marketing Social Politic - Pagina 50
Marketing Social Politic - Pagina 51
Marketing Social Politic - Pagina 52
Marketing Social Politic - Pagina 53
Marketing Social Politic - Pagina 54
Marketing Social Politic - Pagina 55
Marketing Social Politic - Pagina 56
Marketing Social Politic - Pagina 57
Marketing Social Politic - Pagina 58
Marketing Social Politic - Pagina 59
Marketing Social Politic - Pagina 60
Marketing Social Politic - Pagina 61
Marketing Social Politic - Pagina 62
Marketing Social Politic - Pagina 63
Marketing Social Politic - Pagina 64
Marketing Social Politic - Pagina 65
Marketing Social Politic - Pagina 66
Marketing Social Politic - Pagina 67
Marketing Social Politic - Pagina 68
Marketing Social Politic - Pagina 69
Marketing Social Politic - Pagina 70
Marketing Social Politic - Pagina 71
Marketing Social Politic - Pagina 72
Marketing Social Politic - Pagina 73
Marketing Social Politic - Pagina 74
Marketing Social Politic - Pagina 75
Marketing Social Politic - Pagina 76
Marketing Social Politic - Pagina 77
Marketing Social Politic - Pagina 78
Marketing Social Politic - Pagina 79
Marketing Social Politic - Pagina 80
Marketing Social Politic - Pagina 81
Marketing Social Politic - Pagina 82
Marketing Social Politic - Pagina 83
Marketing Social Politic - Pagina 84
Marketing Social Politic - Pagina 85
Marketing Social Politic - Pagina 86
Marketing Social Politic - Pagina 87
Marketing Social Politic - Pagina 88
Marketing Social Politic - Pagina 89
Marketing Social Politic - Pagina 90
Marketing Social Politic - Pagina 91
Marketing Social Politic - Pagina 92
Marketing Social Politic - Pagina 93
Marketing Social Politic - Pagina 94
Marketing Social Politic - Pagina 95
Marketing Social Politic - Pagina 96
Marketing Social Politic - Pagina 97
Marketing Social Politic - Pagina 98
Marketing Social Politic - Pagina 99
Marketing Social Politic - Pagina 100
Marketing Social Politic - Pagina 101
Marketing Social Politic - Pagina 102
Marketing Social Politic - Pagina 103
Marketing Social Politic - Pagina 104
Marketing Social Politic - Pagina 105
Marketing Social Politic - Pagina 106
Marketing Social Politic - Pagina 107
Marketing Social Politic - Pagina 108
Marketing Social Politic - Pagina 109
Marketing Social Politic - Pagina 110
Marketing Social Politic - Pagina 111
Marketing Social Politic - Pagina 112
Marketing Social Politic - Pagina 113
Marketing Social Politic - Pagina 114
Marketing Social Politic - Pagina 115
Marketing Social Politic - Pagina 116
Marketing Social Politic - Pagina 117
Marketing Social Politic - Pagina 118
Marketing Social Politic - Pagina 119
Marketing Social Politic - Pagina 120
Marketing Social Politic - Pagina 121
Marketing Social Politic - Pagina 122
Marketing Social Politic - Pagina 123
Marketing Social Politic - Pagina 124
Marketing Social Politic - Pagina 125
Marketing Social Politic - Pagina 126
Marketing Social Politic - Pagina 127
Marketing Social Politic - Pagina 128
Marketing Social Politic - Pagina 129
Marketing Social Politic - Pagina 130
Marketing Social Politic - Pagina 131
Marketing Social Politic - Pagina 132
Marketing Social Politic - Pagina 133
Marketing Social Politic - Pagina 134
Marketing Social Politic - Pagina 135
Marketing Social Politic - Pagina 136
Marketing Social Politic - Pagina 137
Marketing Social Politic - Pagina 138
Marketing Social Politic - Pagina 139
Marketing Social Politic - Pagina 140
Marketing Social Politic - Pagina 141
Marketing Social Politic - Pagina 142
Marketing Social Politic - Pagina 143
Marketing Social Politic - Pagina 144
Marketing Social Politic - Pagina 145
Marketing Social Politic - Pagina 146
Marketing Social Politic - Pagina 147
Marketing Social Politic - Pagina 148
Marketing Social Politic - Pagina 149

Conținut arhivă zip

  • Marketing Social Politic.doc

Alții au mai descărcat și

Marketingul Serviciilor

Introducere: Explozia terţiarului a fost determinată de necesitatea realizării unui echilibru între “satisfacerea trebuinţelor individuale şi...

Manipularea vânzărilor și negocierilor

AVANTAJELE PARTICIPARII LA CURS: PENTRU COMPANIE - Obtinerea de rezultate concrete, masurabile si cu impact imediat in cazul cursurilor...

Gestiunea Forțelor de Vânzare

CAPITOLUL 1 ROLUL FORŢELOR DE VÂNZARE ÎN ACTIVITATEA DE MARKETING A FIRMEI 1.1. Conceptul de angajat în vânzări În terminologia de marketing,...

Marketing Social Politic

Partea I-a. Fundamentele marketingului social-politic Capitolul nr. 1. Marketingul clasic si aspecte sociale ale dezvoltarii sale intensive...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Marketing Social-Politic

Partea I-a Constituirea, definirea şi dezvoltarea marketingului social-politic După parcurgerea acestei părţi va trebui să cunoaşteţi: - modul...

Te-ar putea interesa și

Marketing social politic - Campania Grijă pentru copii

Prezentare Marketing Sanitar Marketingul sanitar este acea parte a marketingului social care urmăreşte punerea în practică a politcilor şi...

Marketing Social - Politic Marketing Cultural - Muzeul Național Peleș

1. Prezentarea Castelului Peleș 1.1. Descriere Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având...

Marketing Social Politic

PERSOANA - REPERELE OMULUI ADRIAN NASTASE VOCATIE DE LIDER Adrian Nastase are vocatie de lider. Din 1989, când românii si-au recâstigat...

Marketing social politic - marketing educațional

Marketingul este o nouă ştiinţă a vânzării şi o artă de a convinge clienţii să cumpere. După alţii, marketingul este arta creării condiţiilor în...

Marketing Social - Politic Marketing Ecologic - SC Natural Products SRL

1. Prezentarea S.C. Natural Products S.R.L S.C. NATURAL PRODUCTS S.R.L este o companie infiintata in 2001 cu capital integral romanesc. Ideea care...

Strategii de Marketing Social-Politic

Obiectivele urmărite de organizaţie sunt un element definitoriu al marketingului. Răspunsul favorabil al publicului la activitatea de marketing...

Marketing Social-Politic

Apariţia şi dezvoltarea marketingului social-politic Momentul şi condiţiile ce au determinat apariţia marketingului clasic A apărut la începutul...

Marketing Social - Politic

Fundamentele marketingului social-politic Marketingul clasic şi aspecte sociale ale dezvoltării sale intensive Definiţia marketingului...

Ai nevoie de altceva?