Marketing Strategic

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 18804
Mărime: 73.16KB (arhivat)
Publicat de: Andrei Cozma
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ziban Maria

Extras din curs

CAPITOLUL 1 . MARKETINGUL STRATEGIC ŞI IMPORTANŢA LUI

Există foarte multe definiţii date marketingului, fiecare încercând să fie mai sugestivă sau mai completă în definirea acestui termen.

Definiţia data marketingului de Asociaţia americana de marketing (American Marketing Association - AMA) este:

• Marketingul reprezintă procesul de planificare si execuţie a concepţiei, stabilirii preţului, promovării si distribuţiei de idei, bunuri si servicii in vederea creării de schimburi care satisfac obiectivele organizaţionale.

Există şi alte definiţii foarte extinse, care încearcă să cuprindă caracterul complex al activităţii, alte definiţii sunt scurte iar altele chiar amuzante. În mod cert, marketingul este o artă şi o ştiinţă în acelaşi timp, prin care organizaţiile asigură satisfacţia consumatorului în condiţii de profitabilitate.

Specialiştii din domeniul marketingului sunt în prezent conştienţi că succesul unei afaceri depinde de viziunea pe care managerul o are pe piaţă, viziune pe care o obţine prin intermediul marketingului. Organizaţiile trebuie să aibă o atitudine concurenţială corectă, un comportament proactiv, menit să îi asigure o poziţie avantajoasă pe piaţă şi în cadrul domeniului său de activitate. Această poziţie competitivă poate fi obţinută doar prin aplicarea unor strategii de marketing competiţionale bine definite. Strategiei de marketing îi revine rolul important de a dezvolta avantajele competitive ale organizaţiei permiţând acesteia să se diferenţieze de alte oferte similare şi să se distanţeze în preferinţele consumatorilor de concurenţii săi.

In dicţionarul Webster strategia este definita:

• Ştiinţa şi arta de comandă militară exercitată în vederea întâlnirii inamicului în lupta in condiţii avantajoase, cuprinzând unde, când şi cum să se ducă atacul.

Noţiunea de strategie a fost aşadar utilizată iniţial în domeniul militar. Totuşi, cea mai bună definiţie care ne permite şi să facem o corelaţie cu marketingul este cea dată de Dicţionarul de neologisme : „ arta de a folosi cu dibăcie toate mijloacele disponibile în vederea asigurării succesului într-o luptă.” Strategiile sunt aşadar dezvoltate pentru a obţine succesul, supremaţia într-un anumit domeniu. Ca şi în domeniul militar, în domeniul afacerilor strategia presupune politici şi tactici. Tacticile se referă la acţiunile concrete prin care sunt puse în aplicare strategiile. Este de asemenea important de subliniat că aceste concepte sunt întâlnite atât în domeniul marketingului, cât şi al managementului, ceea ce arată încă o dată cât de importantă este interdependenţa acţiunilor celor două activităţi, şi cât de mare trebuie să fie colaborarea dintre ele.

Marketingul strategic este o forma de conducere a activităţilor de marketing astfel încât să se determine cele mai eficiente decizii în ceea ce priveşte alocarea resurselor de marketing in vederea atingerii obiectivelor organizaţiei in cadrul mediului economic, politic şi social.

Marketingul strategic este procesul prin care se stabilesc obiectivele de marketing in armonie cu obiectivele organizaţiei, strategiile de marketing pentru atingerea obiectivelor şi se alocă resurse mix-ului de marketing în funcţie de mediu (intern şi extern organizaţiei)

Marketingul strategic implică conştiinţa prezentului şi viziune asupra viitorului.

Procesul de marketing strategic nu trebuie privit ca un proces distinct, el este parte componenta a procesului de managementul strategic:

„Procesul prin care managerii stabilesc direcţia şi obiectivele organizaţiei pe termen lung, dezvoltă strategii pentru obţinerea obiectivelor funcţie de circumstanţele interne şi externe şi acţionează pentru realizarea planurilor.” (Thompson, Strickland)

Obiectivele marketingului strategic au în vedere: precizarea exactă a rezultatelor dorite, cuantificarea acestora (atunci când este posibil) şi precizarea momentului de timp în care se realizează rezultatele scontate.

În general, un obiectiv este definit prin patru componente:

- un atribut ( rentabilitatea )

- o scară de măsură (creştere)

- o normă ( 20% )

- un orizont de timp (peste doi ani).

Obiectivele sunt foarte importante la nivel de organizaţie pentru că sunt instrumente care orientează, antrenează acţiunea şi ajută la corectarea neregulilor ce apar în activitatea acesteia.

Practic obiectivele contribuie la:

- Inovare

Căutarea obiectivelor incită conducătorii în a ieşi din obişnuit, a reflecta împreună, a examina mediul exterior, a identifica problemele latente din interior şi a găsi în mod natural soluţii pentru rezolvarea dificultăţilor.

- Judecata sigură

Fixarea obiectivelor conduce la aprecierea mai multor posibilităţi, la fixarea unor criterii care permit judecarea acţiunilor pe care vrei să le întreprinzi conform cu aspiraţiile.

- Coerenta politicii generale

Dacă obiectivele constituie un sistem logic, deciziile care se sprijină pe acestea nu riscă să se contrazică între ele, se sprijină una pe alta rămânând complementare.

- Control

Exprimarea cantitativă a obiectivelor face posibilă punerea în funcţiune a unui sistem de control prin compararea rezultatelor obţinute cu rezultatele dorite.

Obiectivele de marketing derivă direct din obiectivele organizaţiei şi trebuie cuantificate atât în termeni cantitativi: cât anume, dar şi în timp: când, până când.

Strategiile sunt modalităţi (direcţii, activităţi) prin care vor fi atinse obiectivele.

Un alt element important în activitatea de marketing revine planului de marketing

Planul de marketing (program de marketing) este document scris, aprobat de managementul de vârf, prin care managerul de marketing înregistrează şi comunică obiectivele şi strategiile de marketing astfel încât personalul de marketing să-l poată aplica. Planurile de marketing pot fi:

• Planuri de marketing pe termen lung – acestea vizează obiective şi strategii pe un orizont de timp de la 2 la 5 ani;

• Planuri de marketing anuale – care vizează obiective şi strategii pe un orizont de timp de un an.

Orice decizie, în contextul marketingului strategic, exceptându-le pe cele operaţionale, este evaluată prin prisma consecinţelor strategice.

Preview document

Marketing Strategic - Pagina 1
Marketing Strategic - Pagina 2
Marketing Strategic - Pagina 3
Marketing Strategic - Pagina 4
Marketing Strategic - Pagina 5
Marketing Strategic - Pagina 6
Marketing Strategic - Pagina 7
Marketing Strategic - Pagina 8
Marketing Strategic - Pagina 9
Marketing Strategic - Pagina 10
Marketing Strategic - Pagina 11
Marketing Strategic - Pagina 12
Marketing Strategic - Pagina 13
Marketing Strategic - Pagina 14
Marketing Strategic - Pagina 15
Marketing Strategic - Pagina 16
Marketing Strategic - Pagina 17
Marketing Strategic - Pagina 18
Marketing Strategic - Pagina 19
Marketing Strategic - Pagina 20
Marketing Strategic - Pagina 21
Marketing Strategic - Pagina 22
Marketing Strategic - Pagina 23
Marketing Strategic - Pagina 24
Marketing Strategic - Pagina 25
Marketing Strategic - Pagina 26
Marketing Strategic - Pagina 27
Marketing Strategic - Pagina 28
Marketing Strategic - Pagina 29
Marketing Strategic - Pagina 30
Marketing Strategic - Pagina 31
Marketing Strategic - Pagina 32
Marketing Strategic - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Marketing Strategic.doc

Alții au mai descărcat și

Comportamentul și psihologia consumatorului

I . NOŢIUNILE ŞI DIMENSIUNILE COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 1. Noţiuni şi concepte 2. Procese elementare în abordarea comportamentului...

Comunicarea în E-Marketing

Filme BMW „Masina de ultima generatie” BMW, stia ceva important despre clientii sai si s-a bazat pe asta pentru a crea o campanie de piata...

Tehnici de Vânzare și Negociere

CAPITOLUL 1 CONŢINUTUL ŞI IMPORTANŢA NEGOCIERII Negocierea reprezintă un tip de interacţiune umană în care partenerii sunt interdependenţi, dar în...

Bazele Marketingului

CAPITOLUL I BAZELE MARKETINGULUI - Ca să înveţi marketingul, îţi trebuie o zi. Din nefericire, ca să-l stăpâneşti, îţi trebuie o viaţă.” Philip...

Brandul

Introducere Ce este un brand? Dar un brand online? Exista diferente? Afecteaza Internet-ul strategia de creare a acestuia? Exista standarde ce ar...

Strategii de Marketing

CAPITOLUL 1 CONCEPTUL DE MARKETING 1.1 Etape în evolutia conceptului de marketing 1.2 Notiuni fundamentale în marketing 1.1 Etape în evolutia...

Marketing pe Internet și Cybermarketing

Capitolul 1 Marketing şi Cybermarketing 1.1. Delimitări conceptuale MAJORITATEA DINTRE NOI, într-o manieră simplistă, am defini Marketing ca...

Sisteme Informatice și de Comunicare în Marketing

Cap.1. LOCUL MARKETINGULUI ÎN CADRUL SISTEMULUI DE MANAGEMENT AL ORGANIZAŢIEI 1.1. Marketingul - funcţie a procesului de management al...

Te-ar putea interesa și

Fundamentarea Strategiei de Promovare a Imaginii Companiei

IMAGINEA CONTEAZĂ Orice companie vinde odată cu produsul ei, propria imagine: vinde speranţe, idei, sentimente, valoare. În economiile de astăzi,...

Strategia de marketing a firmei Bona Avis

ELABORAREA STRATEGIEI DE MARKETING. ASPECTE TEORETICE 1.1. Rolul strategiei de marketing pentru atingerea obiectivului Strategia de marketing are...

Elaborarea strategiei de marketing la societatea Quadrant AMROQ Bbottling Company România Pepsi-cola

INTRODUCERE Marketingul modern presupune mai mult decit dezvoltarea produsului, comunicarea cu clientii, stabilirea pretului produsului intr-un...

Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața de Tutun din România

CAP.1. ANALIZA STRUCTURALĂ A INDUSTRIEI TUTUNULUI DIN ROMÂNIA „We believe strongly that tabacco never be marketed to youth. It should only be...

Strategie de marketing online a organizației Coca-Cola

INTRODUCERE În contextul de actualitate internetul se află la bază oricărei activități indiferent de natura acesteia, profesională sau personală,...

Comunicarea de Marketing și Promovarea la Compania Coca-Cola

INTRODUCERE „Nevoia de comunicare reprezintă un element definitoriu pentru orice relaţie interumană. În prezent, multitudinea de canale şi de...

Strategii de marketing-vânzări în Cadrul Companiei Coca-Cola

INTRODUCERE În actualul peisaj economico-social din ţara noastră -marcat de instalarea treptată a mecanismului unei pieţe libere, de afirmare de...

Elaborarea strategiei de marketing a companiei SC Carpatina SA

Introducere Prin lucrarea de faţă “Elaborarea strategiei de marketing a companiei SC. Carpatina S.A.” s-a urmărit stabilirea rolul esenţial pe...

Ai nevoie de altceva?