Sociologia Relațiilor Internaționale

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 33736
Mărime: 103.89KB (arhivat)
Publicat de: Vlad Vlad
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Burz Anamaria

Extras din curs

I. Ordinea în viaţa socială

A spune despre anumite lucruri că, împreună, sunt plasate în ordine, înseamnă, în cea mai simplă accepţiune a termenului, că ele sunt legate unele de altele potrivit unui anumit cadru, că relaţia dintre ele nu este pur şi simplu lăsată pe seama hazardului, ci conţine un anumit principiu identificabil. Un rând de cărţi de pe raftul unei biblioteci corespunde unui cadru ordonat, iar câteva cărţi aşezate pe podea la întâmplare, nu.

Dar când avem în vedere ordinea în viaţa socială – ca fiind opusă dezordinii – nu trebuie să avem în vedere orice cadru sau aranjament metodologic, ci un cadru de un anumit tip. Un anumit tip de comportament poate fi identificabil în timp ce oamenii sau grupurile de oameni se află în conflict violent; dar această situaţie poate fi caracterizată mai bine ca fiind în stare de dezordine.

Statele suverane se pot comporta în timp de război (sau criză) în conformitate cu anumite principii, iar indivizii în condiţii de teamă şi insecuritate (cum sunt prezentaţi de către Hobbes) pot să se comporte conform unui anumit cadru prestabilit. Dar acestea nu sunt exemple de ordine, ci de dezordine în viaţa socială.

Ordinea pe care oamenii o urmăresc în viaţa socială nu este orice tip de ordine în relaţiile dintre oameni (sau grupuri), ci un cadru care concură la atingerea unui anumit rezultat, un aranjament al vieţii sociale care promovează anumite valori sau scopuri.

Dar anumite scopuri reprezintă piatra de temelie a ordinii; împlinirea lor este o condiţie nu numai a unui anumit tip de viaţă socială, ci a vieţii sociale însăşi.

Oricare ar fi scopurile urmărite de societăţi, toate societăţile recunosc aceste scopuri şi crează aranjamente care să le promoveze.

Trei astfel de scopuri trebuie menţionate:

1) toate societăţile caută să asigure condiţii ăn care viaţa va fi protejată într-o anumită măsură împotriva violenţei, care ar putea provoca moartea sau rănirea;

2) toate societăţile caută să asigure că promisiunile, o dată facute, vor fi respectate, şi că acordurile, odată realizate, vor fi duse la îndeplinire;

3) toate societăţile caută să asigure că posesia lucrurilor va rămâne stabilă (într-o anumită măsură) şi nu va face obiectul unor provocări constante şi fără limită.

Acestea sunt trei valori (scopuri) de bază ale vieţii sociale, legate fiinde de viaţă, adevăr şi proprietate; ele sunt cu siguranţă incluse în orice listă a scopurilor de bază ale oricărei societăţi şi ele ilustrează ideea unui scop de bază.

Toate aceste scopuri sunt scopuri elementare – o constelaţie de persoane (sau grupuri) unde nu există nici o pavăză împotriva violenţei, sau prevederi legate de onorarea acordurilor şi de stabilitatea posesiunilor, nu ar putea fi numită societate. Acestea sunt în celaşi timp şi scopuri primare: orice alte scopuri ar fi urmărite de o anumită societate, presupune realizarea anterioară a acestor trei scopuri într-o anumită măsură.

Dacă oamenii nu se simpt în siguranţă, ei nu sunt capabili să-şi aloce energiile în direcţia realizării unor proiecte noi; dacă nu există presupunerea că acordurile la care s-a ajuns nu vor fi respectate, nu este de aşteptat ca acordurile la care s-a ajuns să fie să facilitaze un comportament cooperativ; dacă posesia bunurilor nu este stabilită, este greu de imaginat o relaţie socială stabilă, indiferent de natura sa.

Dar aceste trei scopuri au şi o valoare universală, în sensul că orice societate ţine seama de ele. Dacă aceste scopuri nu sunt realizate într-o anumită măsură, nu am putea vorbi de existenţa unei vieţi sociale, sau a unei societăţi; realizarea altor scopuri presupune realizarea acestor trei scopuri de bază.

Uneori ordinea socială este definită în termenii obedienţei faţă de regulile de conduită; ea este definită, mai specific, ca fiind obedienţa faţă de regulile de drept. De fapt, ordinea în viaţa socială este foarte legată de conformitatea comportamentului uman faţă de regulile de conduită, chiar dacă nu faţă de regulile de drept. În cele mai multe societăţi, ceea ce ajută la crearea tiparelor de conduită care să fie conforme cu scopurile elementare privind îngrădirea violenţei, onorarea acordurilor şi stabilitatea posesiunilor, este existenţa unor reguli care interzic crimele, nerespectarea termenilor contractului şi regulile privind proprietatea. Oamenii ataşează o mare importanţă ordinii, deoarece ea asigură predictibilitate comportamentului uman, o consecinţă a scopurilor primare ale coexistenţei.

II. Ordinea internaţională

Prin ordine internaţională se înţelege acel cadru de activităţi care susţine scopurile elementare sau primare ale societăţii de state (ale societăţii internaţionale).

a) Punctul de plecare al relaţiilor internaţionale este existenţa statelor – comunităţi politice independente – fiecare având un guvern şi exercitând dreptul de suveranitate asupra unei anumite porţiuni din suprafaţa Terrei şi asupra unui anumit segment al populaţiei globului. Relaţiile internaţionale sunt relaţii stabilite între state şi nu relaţiile stabilita între naţiuni.

Suveranitatea internă înseamnă supremaţia asupra tuturor autorităţilor din acel teritoriu. Suveranitatea externă nu înseamnă supremaţie, ci independenţa în relaţia cu alte autorităţi din afara statului. Exemple de comunităţi politice independente sunt oraşele-state din Grecia antică sau Italia Renaşterii, precum şi statele-naţiune moderne. Ele cuprind statele în care legitimitatea guvernării este bazată pe principii dinastice (în Europa modernă până la Revoluţia Franceză) şi statele în care legitimitatea guvernului este bazată pe principiile suportului popular sau naţional (în Europa începând de la Revoluţia Franceză). Ele includ statele multinaţionale şi statele cu o singură naţionalilate; statele ale căror teritorii nu formează o suprafaţă continuă, precum şi statele care o formează.

b) Un sistem de state (sistem internaţional) este format când două sau mai multe state au suficient de multe contacte între ele şi acţiunile lor exercită un impact suficient de puternic asupra deciziilor celuilalt/celorlalte, determinându-le să acţioneze (cel puţin într-o anumită măsură) ca şi părţi ale unui întreg. Când statele au un contact suficient unul cu celălalt şi când există o interacţiune suficient de puternică între ele astfel încât comportamentul fiecăruia este un element luat în calcul de către celelalte, se poate vorbi de formarea unui sistem

Preview document

Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 1
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 2
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 3
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 4
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 5
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 6
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 7
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 8
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 9
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 10
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 11
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 12
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 13
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 14
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 15
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 16
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 17
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 18
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 19
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 20
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 21
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 22
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 23
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 24
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 25
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 26
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 27
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 28
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 29
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 30
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 31
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 32
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 33
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 34
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 35
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 36
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 37
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 38
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 39
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 40
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 41
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 42
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 43
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 44
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 45
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 46
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 47
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 48
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 49
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 50
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 51
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 52
Sociologia Relațiilor Internaționale - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Sociologia Relatiilor Internationale.doc

Alții au mai descărcat și

Democrația - privire teoretică - note de curs

Unul dintre cele mai remarcabile elemente ale politicului în lumea contemporana este uimitoarea popularitate a democratiei. Exista azi putini...

Dezvoltarea socială - note de curs

Conceptul de dezvoltare socială Conceptul de dezvoltare socială. Dezvoltarea socială se referă la orientarea unei...

Studiu de Caz

I. Prezentarea cazului C.C. este o tanara in varsta de 20 de ani.La varsta de 7 ani i-au murit parintii intr-un accident de masina.Timp de 4 ani...

Durkheim și Paretto

Sociologia, este o stiinta ce are ca obiect propriu de cunoastere, societatea. Sociologia este stiinta despre social. Inventatorul termenului de...

Politici Sociale

1. Conceptul de politica sociala Raspunsurile la întrebarea ,,Ce este politica sociala?” sunt variate atât în functie de autorii care abordeaza...

Tipuri de date statistice în sociologie

Statistica oferă sociologiei mijloace sau tehnici pentru ordonarea, serierea, sistematizarea, concentrarea sau corelarea datelor empirice. Analiza...

Politica Ocupării Forței de Muncă

1. CONCEPTUL DE ŞOMAJ - Cuvântul şomaj din limba română provine de la cuvântul chomage din limba franceză care la rândul său l-a preluat din limba...

Comunicarea de Masă

CLASIFICAREA TEORIILOR COMUNICÃRII ÎN MASÃ Încã de la începutul comunicãrii de masã, sociologii si specialistii în teoria comunicãrii au cãutat sã...

Te-ar putea interesa și

Comunicare interculturală - conviețuirea între români și rromi și impactul proiectelor destinate integrării sociale a minorității rrome

INTRODUCERE Ina Zoon, în lucrarea sa, ,, La periferia societǎţii. Romii şi serviciile publice în România" afirma cǎ: “Istoria ultimului secol şi...

Comunicare interculturală

Definirea conceptuală Comunicarea interculturală înseamnă interacţiunea directă între oameni de diferite culturi. Comunicarea interculturală...

Istoricul Organizațiilor Internaționale intre trecut prezent și viitor

INTRODUCERE Evolutia relatiilor internationale reprezinta o consecinta dezvoltarii unui intreg complex de interese ce au aparut de-a lungul...

Dimitrie Gusti

1.Biografia lui Dimitrie Gusti DIMITRIE GUSTI 1880-1955 ”Gusti ştia filosofie ca un doctor ieşit din şcolile filosofice germane, citind pe greci...

Rolul Organizațiilor Nonguvernamentale

Forţele transnaţionale. - Organizaţii nonguvernamentale. Obiectivele acestui proiect îl constituie prezentarea rolului şi importanţei...

Sociologia rurală ca știință teoretică cu implicații practice în structurile și funcțiile comunităților rurale

Obiectul sociologiei Există numeroase modalităţi de definire a obiectului unei ştiinţe. Astfel, pentru a defini obiectul sociologiei, putem să...

Grile sociologia relațiilor internaționale

TRUE/FALSE 1) Factorii naturali, economici si sociali au jucat si joacă un rol important în definirea si promovarea relaŃiilor internaŃionale....

Istoria și teoria relațiilor internaționale

Teoria si istoria relatiilor internationale; cursul 1; 2 martie 2006 - traim într-o epoca a globalizarii progresive; relatiile internationale...

Ai nevoie de altceva?