Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 13236
Mărime: 37.38KB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu Mocanu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Simion Andrei

Extras din curs

1. Serviciile: continut, caracteristici si rolul în cadrul economiei nationale

Termenului generic de “servicii” nu i se poate aribui o definitie unanim acceptata, deaceea s-au încercat mai multe abordari fie în jurul rezultatului procesului de servuctie (termenul de servicii provine din latinescu servitus = robie, sclavie, si servire = sclav, rob) care reclama natura intangibila a produselor “servicii”, fie în jurul metodei de productie.

De aici rezulta ca termenul de “servicii” poate fi definit:

- în vorbirea curenta: - activitatea desfasurata de un angajat într-o organizatie în

scopul obtinerii de venituri

- component structural din cadrul unei organizatii (serviciul personal, financiar etc.)

- în sens economic: - “activitati al caror rezultat este nematerial si, deci, nu se

concretizeaza într-un produs cu existenta de sine

statatoare”

- “activitati, beneficii sau utilitati care sunt oferite pe piata sau prestate în asociere cu vânzarea unui bun material”

- “rezultatul activitatilor sociale utile prin care se satisfac necesitati materiale si spirituale ale populatiei, întreprinderilor, organizatiilor economice si institutiilor”

- “ansamblul de activitati prin care consumatorul obtine satisfactii ca urmare a contactului direct cu prestatorul si/sau cu un suport material pe care numai îl foloseste, fara a avea drept de proprietate asupra lui”

- “activitati care satisfac anumite necesitati sociale sau individuale, fara a se concretiza în produse de sine statatoare”

- “pentru soncumator, serviciile reprezinta activitati care se finalizeaza prin obtinerea unui beneficiu sau a unei activitati, activitati pe care nu poate sau nu doreste sa le presteze el însusi”

Dictionarul de economie politica defineste serviciile ca “activitate utila destinata satisfacerii unei nevoi sociale care nu se materializeaza obligatoriu în produse”.

M. Bruhn considera ca “serviciile constituie prestari independente acceptate pe piata si

bazate pe punerea la dispozitie si/sau utilizarea unor capacitati de prestare (orientarea spre potential). În cadrul procesului de prestare se combina factori interni: spatii, personal, echipamente si amenajari, dar si factori externi (orientarea spre proces). Ofertantul de servicii realizeaza combinarea factorilor cu scopul obtinerii unor efecte benefice asupra factorilor externi, oamenilor sau bunurilor aflate în posesia/folsinta acestora (orientarea spre rezultate).

L. Barrz defineste serviciul drept o activitate, un efort, o performanta.

“Serviciul ca act reprezinta prestarea efectiva si pune în legatura activitatea prestatorului, mijloacele material ale prestatiei si obiectul serviciului, respective realitatea material sau social de transformat sau modificat”.

Serviciile, prin esenta lor, sunt foarte eterogene. Pot fi servicii financiare, de asigurari, servicii imobiliare si comerciale, profesionale, de distributie, servicii personale, servicii sociale. Ele nu sunt numai apanajul sectorului serviciilor, întrucât valoarea adaugata numeroaselor industrii manufacturiere implica în mare parte servicii. De aceea, spunem ca serviciile sunt rareori pure, însotind frecvent procesul de productie si comercializare a bunurilor material.

J.M. Rathmel explica faptul ca bunurile tangibile aveau nevoie de actiuni, cunostinte pentru a fi utilizate, iar aceste actiuni se sprijineau frecvent pe elemente material. Asociind lucrurile cu bunurile si actiunile cu serviciile, el sublinia existenta unui permanent cuplu bunuri-servicii fondate pe interferenta direct a bunurilor cu actiunile si indirect pe gradul de intangibilitate a entitatilor oferite.

Kotler defineste serviciul ca “orice actiune sau executie pe care un subiect o poate efectua pentru un altul, care este eminamente intangibila si care are drept consecinta transferul proprietatii asupra unui lucru”.

O alta maniera de abordare a naturii serviciilor, dar ca rezultat similar celui prezentat, a constat în analiza conceptului de proces de productie a serviciilor, adica a ansamblului functiunilor care concur la realizarea prestatiilor de servicii si care se bazeaza pe conceptia, fabricarea si comercializarea lor. Un serviciu va putea fi mai mult sau mai putin intangibil în raport de suportul fizic în care va fi integrat si care va fi folosit în procesul de productie.

Serviciile pot fi definite ca procese de productie ce sunt vândute pe piata care iau forma unor activitati ce pot fi mai mult sau mai putin intangibile, în functie de importanta suportului fizic side component umana implicata în process. Unele pot fi pure, adica realizate si comercializate o singura data prin folosirea resursei umane însotita de bunuri sau de support fizic sau integrate în suporturile fizice.

Serviciile pot fi consummate în acelasi timp si în acelasi loc unde au fost produse sau la un moment si amplasament diferit. Activitatile de servicii constau în concretizarea proceselor complete de satisfacere a nevoilor. Acestea nu aspar precum bunurile care vor fi folosite într-o etapa precisa a procesului de productie, dar satisfac o cerere certa. Nu exista posibilitatea de a separa productia de consum, acest lucru implica si prezenta obligatory a personalului de contact si o interactiune între prestator si client care n întotdeauna este una usoara.

Serviciile sunt prezentate ca un amalgam de elemnete tangibile si intangibile care se concretizeaza în avantaje, experiente, stari, visuri, efecte utile a caror obtinere este simultana cu comercializarea si consumul lor, ceea ce le confer un mod specific de manifestare în timp si spatiu.

Preview document

Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 1
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 2
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 3
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 4
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 5
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 6
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 7
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 8
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 9
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 10
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 11
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 12
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 13
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 14
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 15
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 16
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 17
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 18
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 19
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 20
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 21
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 22
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 23
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 24
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 25
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 26
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 27
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 28
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 29
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 30
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 31
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 32
Administrarea întreprinderii de turism - servicii și comerț - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Administrarea Intreprinderii de Turism - Servicii si Comert.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect de Excursie

Data:31aprilie-2mai Clasa:a 12 –a A (28 elevi) Profesor indrumator:2 profesori Total participanti la excursie:30persoane Tema:Cunoasterea zonei...

Marketing Turistic

CAPITOLUL 1 TURISMUL - NOtIUNI sI DEFINItII Cãlãtoriile si turismul reprezintã la ora actualã o piatã globalã, de dimensiuni uriase, unde se...

Planul de Afaceri în Turism

Un plan de afaceri poate fi descris ca si un document care sintetizeaza continutul si caracteristicile unui proiect de afaceri. Planul de afaceri...

Analiza Localităților Turistice Rurale și Direcții de Valorificare ale Acestora

4.1. Studiul pieţei turismului rural a Republicii Moldova. Direcţii de valorificare a patrimoniului turistic rural al Republicii Moldova Elementul...

Turism

Scurt istoric, concepte şi definiţii. Activitatea turistică se înscrie între fenomenele ce s-au impus în mod deosebit pe plan mondial, dezvoltarea...

Planificare și Organizarea a unui Eveniment în Turism

INTRODUCERE Ce reprezintă termenul „meeting”? În practică utilizăm o serie de termeni: întrunire, expoziţii, simpozioane, congrese, evenimente...

Etnografia și turismul cultural

I. ETNOGRAFIE-ETNOLOGIE-ANTROPOLOGIE II. 0. Orice discutie privind etnografia ca stiinta pare a fi profitabila doar daca acceptam pertinenta unei...

Turism rural în Australia

A. Analiza componentelor spatiului geografic rural 1. Asezarea geografica: Australia este situata in Emisfera Sudica si este o țară ce ocupă în...

Te-ar putea interesa și

Crearea și promovarea site-ului Internet al unei destinații turistice

Introducere În prezent Internetul ocupă o poziţie destul de importantă în viaţa cotidiană. Dacă până nu demult Internetul era disponibil doar...

Analiza și caracteristica produselor turistice la întreprinderea Condor Tourism

INTRODUCERE Profunzimea şi amploarea transformărilor din toate sectoarele vieţii economice şi sociale- ca trăsături difinitorii ale evoluţiei...

Evoluții și tendințe ale turismului românesc

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico-social propriu civilizației moderne, puternic ancorat în viața societății aflându-se într-o...

Evoluții și Tendințe pe Piața Turistică din România

CAPITOLUL 1:COORDONATELE PIEŢEI TURISTICE DIN ROMÂNIA 1.1. Conţinutul si caracterizarea pieţei turistice Dinamica economică-socială antrenează...

Activitati Administrativ-Teritoriale

ARGUMENT Administratia publica din Romania s-a vazut confruntata in ultimii ani cu schimbari semnificative in ceea ce priveste cadrul propriu de...

Vodafone Group

Vor fi lideri în domeniul comunicaţiilor într-o lume din ce în ce mai conectată. Vodafone Group Plc este cea mai mare companie de telecomunicaţii...

Administrarea întreprinderii de comerț, turism, servicii - Danellis World Travel

1.Natura si istoricul organizatiei: Numarul agentiilor de turism din Romania este de peste 3.000( august 2006). Dintre acestea, circa 800 fac...

Administrarea întreprinderilor de comerț, turism, servicii - curs 3

Curs 3 Administrarea întreprinderilor de comert, turism, servicii Tema 2: Baza economica a afacerilor (lect.univ.dr. Dragos Vasile) Cuprins:...

Ai nevoie de altceva?