Cuprins
- INTRODUCERE ..
- CAPITOLUL I : PREȚUL,ELEMENT HOTĂRÂTOR ,PÂRGHIE IMPORTANTĂ A ACTULUI DECIZIONAL AL FIRMEI ÎN CONDIȚII DE CONCURENȚĂ
- 1.1 Noțiunea de preț în economia de piață contemporană
- 1.2 Funcțiile prețurilor
- 1.3 Sistemul prețurilor și tarifelor în România
- 1.4 Categoriile de prețuri și structura lor
- 1.5 Formele prețurilor și tarifelor
- CAPITOLUL II : METODE DE FORMARE (DETERMINARE) A PREȚULUI
- 2.1 Factorii de influență
- 2.2 Alegerea prețului final și adaptarea lui la cerințele pieței concurențiale
- 2,2,1 Obiectivele Concurenței
- 2,2,2 Funcțiile Concurenței
- 2.3 Metoda adaosului
- 2.4 Metoda venitului
- 2.5 Metoda valorii percepute
- 2.6 Metoda valorii
- 2.7 Metoda competitivă
- 2.8 Metoda licitației
- CAPITOLUL III : STUDIU DE CAZ, S.C. PREMIUM S.R.L. SIBIU
- 3.1 Date generale despre firmă (prezentarea societății)
- 3.2 Descrierea activității și a produselor oferite clienților
- 3.3 Descrierea circulației mărfurilor între depozit și magazinele proprii
- 3.4 Mărfurile în depozitul cu ridicata și principalii parteneri
- 3.5 Piața activității de comerț
- 3.6 Prezentarea principalilor concurenți
- 3.7 Evoluția prețurilor la principalele produse oferite
- 3,8 Determinarea prețului prin metoda adaosului la produsul Zahăr Vrac Luduș
- 3.9 Concluzii și previzionarea situației economico-financiare a firmei
- BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ
Extras din disertație
INTRODUCERE
Prețul este expresia bănească a valorii mărfurilor și serviciilor care fac obiectul schimbului și constituie o categorie economică,el rezultă din confruntarea cererii și ofertei pe piață în condițiile concurenței și se formează prin negociere și consens tinzând către un preț de echilibru al celor două mari complexe care se confruntă permanent pe piață cererea și oferta.
Prin sistemul de preț putem înțelege categoriile și formele prețurilor ,strucura ,nivelul și relațiile dintre ele ,principiile de determinare ,stabilire și aplicarea lor.
Prețul cu ridicata reprezintă nivelul prețurilor negociate la care circulă produsele,în general ,între firme sau între firme și instituții.Ele cuprind costurile și profitul ,ca regulă generală , iar pentru unele produse ,stabilite prin acte normative ,prețurile cu ridicata cuprind accizele (după caz)și T.V.A-ul datorat bugetului de stat.
Lucrarea „Particularități ale formării prețurilor în comerțul cu ridicata” prezintă elemente teoretice și practice ale prețurilor, formarea și funcționarea acestora structurate în două părți ,o parte teoretică în care am încercat să abordez conceptul de preț,funcțiile prețurilor și metode de formare ale acestora și o parte practică în care am evidențiat metodele de determinare și formare a prețului la S,C, PREMIUM S,R,L SIBIU firmă in cadrul căreia eu îmi desfăfășor activitatea prezenă și probabil imediat următoare .
Lucrarea este sintetizată pe trei capitole după cum urmează:
În primul capitol pe care l-am intitulat “PREȚUL ELEMENT HOTĂRÂTOR ,PÂRGHIE IMPORTANTĂ A ACTULUI DECIZIONAL AL FIRMEI IN CONDIȚII DE CONCURENȚĂ”am prezentat noțiunea de preț ,funcțiile prețurilor ,sistemul prețurilor și tarifelor în România cât și categorii de prețuri cu structura lor și a tarifelor .
Cpitolul doi intitulat METODE DE FORMARE (DETERMINARE)A PREȚURILOR abordează metode de formare a prețului și anume:a adaosului,venitului,valorii percepute,valorii,competitivă și a licitației.
În ultimul capitol am prezentat un studiu de caz la S.C.PREMIUM S.R.L SIBIU în care am încercat să prezint principalele date despre firmă ,descrierea activității acesteia ,piața activității de comerț cu principalii furnizori și clienți cât și evoluția prețurilor la principalele produse oferite ,unde am evidențiat determinarea prețului folosind metoda adaosului la câteva dintre produsele analzate.
Lucrarea se încheie cu câteva considerații finale și recomandări generale referitoare la formarea prețului în scopul estimării unui profit maximal ce poate fi obținut de firmă,cât și o previzionare a situației economico - financiare a firmei pe următorii ani.
Capitolul 1
Pretul ,element hotărâtor ,pârghie importantă a actului decizional al firmei în condiții de concurență
1.1..Notiunea de preț în economia de piață contemporană
Privit în termeni generali, prețul poate reprezenta o sumă de bani primită sau plătită pentru cedarea, respectiv obținerea unui bun sau serviciu. Cum în viața de toate zilele, omul cumpără sau vinde nenumărate bunuri și servicii, prețul este omniprezent, fiind puține cuvinte care să aibă frecvența, circulația si dinamismul cuvântului “preț”. Începând cu prețul pâinii și continuând cu prețul unui bilet de spectacol, al unui obiect de folosință îndelungată, al unui obiect de artă sau chiar al timpului, în relațiile dintre oameni, oriunde și oricând, totul are un preț.
Din punct de vedere economic, prezența prețului este și mai evidentă: producția, mărfurile, munca, informația, capitalul, valutele, investițiile, transporturile, serviciile, folosirea pamântului etc. totul se proiectează, se realizează, există sau circulă și au un preț și o valoare în funcție de acest preț. Realitățile acestea au făcut și fac din problema prețurilor o problemă centrală a teoriei și practicii economice.
Definit sub aspect economic, prețul este expresia bănească a valorii mărfurilor și serviciilor care fac obiectul schimbului și constituie totodată o categorie economică.
Istoria ne-a demonstrat că prețul a apărut odată cu apariția producției de mărfuri și a relațiilor marfă-bani. Folosirea, acțiunea și evoluția prețurilor sunt strâns legate de evoluția producției de mărfuri și de acțiunea legii valorii și a legii cererii și ofertei.
Ca o categorie economică, prețul exprimă relațiile bănești care apar și se derulează între firme, între acestea și instituții și populație, între cetățeni, între firme și state etc. cu privire la exprimarea în bani a valorii mărfurilor care fac obiectul schimbului. În economia de piață, prețul nu se limitează doar la valoarea bunurilor și serviciilor care fac obiectul schimbului, ci cuprinde în sfera sa și alte acte și fapte, putându-se astfel vorbi de: prețul acțiunilor, al obligațiunilor și al altor titluri de valoare, prețul concesiunilor (redevența), prețul locațiilor de gestiune, prețul capitalului împrumutat (dobânda) sau a celui utilizat (amortizarea, chiria) etc.
Bibliografie
BEJU VIOREL
Prețuri,Ed.Economică,Bucuresti,2000
MOGA ILIE
Prețuri și Concurență,Edituta Universității Lucian Blaga din Sibiu,2009
MOGA ILIE Prețuri prin concurență ,Concurență prin prețuri ,Ed.Continent,Sibiu,2004
MOSTEANU TATIANA Prețuri și Concurență,Ed.Didactică și Pedagogică ,Bucuresti ,2001
MOSTEANU TATIANA Prețuri și Concurență,Ed.Universitară ,Bucuresti ,2006
POPESCU DAN Economie Politică,Ed Universității Lucian Blaga ,Ed Continent Sibiu-București 2000
SIMION DOINA MARIA Bazele statisticii Editura Alma Mater Sibiu
BELASCU LUCIAN mag specializate
- Legea nr,15/1990 privind reorganizarea unităților comerciale de stat ,ca regii autonome și societăți comerciale
- Ordonanța Guvernului României nr.3/1992,privind taxa pe valoarea adăugată și normele de aplicare.
- Art .4,alin.1 din Legea concurentei nr.21/1996 cu modificarile și competările ulterioare.
- O.U.G nr.36/2001 cu modificările și completările ulterioare
Preview document
Conținut arhivă zip
- Pretul - element hotarator.doc