Cuprins
- INTRODUCERE . .4
- CAPITOLUL 1 INOVAREA TEHNOLOGICĂ. ASPECTE TEORETICE 5
- 1.1. Istoria tehnologiei 5
- 1.2. Conceptul de inovare tehnologică 6
- 1.3. Clasificarea tehnologiei 7
- 1.4. Necesitatea inovării tehnologiei 8
- 1.5. Implicații ale inovării tehnologiei în economie 10
- 1.6. Marketingul inovării tehnologice 14
- CAPITOUL 2 MICROSOFT CORP - REVOLUȚIA TEHNOLOGIEI. PREZENTAREA COMPANIEI 15
- 2.1. Date generale 15
- 2.2. Produse software 15
- 2.3. Tehnologii 22
- 2.4. Produse hardware 23
- CAPITOLUL 3 ANTITEZA ÎNTRE TEHNOLOGIA MICROSOFT ȘI FIINȚA UMANĂ 25
- 3.1 Importanța tehnologiei Microsoft 25
- 3.2. Boții Microsoft 26
- 3.3. Microsoft- Viitorul este în ADN 27
- 3.4. Microsoft și holoportarea 27
- 3.5. Microsoft și televizorul Surface Hub 28
- 3.6. Microsoft și Envisioning lab 29
- 3.7. Transformarea telefoanelor în PC 29
- 3.8. Tehnologii Microsoft cloud pentru Android 29
- 3.9.Revoluția tehnologică Microsoft la nivelul companiilor 30
- 3.9.1. Iristel Romania și tehnologia Microsoft- productivitatea sporită cu 30% 30
- 3.9.2. ITChanel- Implementare Microsoft Business Productivity Online Standard Suite-productivitatea angajaților a crescut cu 30% 32
- 3.9.3. Generali Romania, migrare solutie email de la IBM Lotus la Microsoft Exchange 33
- 3.9.4. Tehnologie de top pentru elevii AISB 36
- 3.9.5. Soluție de infrastructura Microsoft la Libra Bank 37
- 3.9.6. Implementare Microsoft Dynamics CRM la Banca Transilvania 39
- 3.9.7. Retea romanească de farmacii vitalizează activitatea cu o soluție de Business Analytics 42
- CONCLUZII 45
- BIBLIOGRAFIE 47
Extras din disertație
CÂnd vorbim despre impactul pe care îl are tehnologia în viața noastră, ne gândim în primul rând la modul benefic în care ne influențează viața. Raportându-ne la faptul că secolul XXI este un secol al evoluției tehnologice, putem afirma cu tărie că ne este imposibil sa trăim fără a ne folosi de ea, atât în viața noastră personal cât și în mediul afacerilor. Procesele tehnologice au făcut un mare salt al afacerilor de succes.
Fiecare reformă tehnologică este un mic pas spre o dezvoltare, astfel încat fiecare inventie tehnologică ne conduce spre un progres al omenirii considerabil.
Motivul pentru care am ales această temă este reprezentat de actualitatea subiectului ei, de faptul că tehnologia este într-o continuua dezvoltare și datorită multitudinii de avantaje pe care le adduce în viețile noastre.
Lucrarea “Avantajele inovării tehnologice” , în sens lar este împărțită în trei capitole.
În primul capitol am prezentat aspecte teoretice referitoare la inovarea tehnoligica, raportat la evoluția ei din cele mai vechi timpuri și până azi. După ce am clasificat tehnologia, am tratat pe scurt necesitatea inovării tehnologice și implicațiile ei în economie.
Studiul de caz raportat la această temă are la bază tehnologia Microsoft, prezentată în urmatoarele doua capitol.
Cel de-al doilea capitol conține prezentarea succintă a companiei Microsoft, a produselor și tehnologiilor sale.
În capitolul trei am ales să vorbesc despre cele mai importante inovații tehnologice Microsoft care au revoluționat întreaga lume raportat la antiteza dintre ființa umană și tehnologie.
În finalul acestui capitol am prezentat câteva companii cărora tehnologiile Microsoft a reusit să le ușureze și efcientizeze munca contribuind la îmbunătățirea activității lor prin automatizare și prin infrastructuri IT.
Pentru fiecare companie prezentată am expus situația inițială, soluția și beneficiile aduse de Microsoft, soluții și beneficii ce nu puteau fi obținute doar prin implicare umană.
Concluzionând în finalul lucrării cele mai importante avantaje pe care le-a adus tehnologia întregii omenirii pe scurt, și pe larg avanatajele tehnologiei Microsoft.
Pentru că tema prezintă un subiect actual, majoritatea informațiilor pe care le cuprinde cunt extrase din articole de specialitate, din știri de actualitate și din rapoartele conferințelor ce au avut la bază tehnolgia și importanța sa.
CAPITOLUL 1.
IONVAREA TEHNOLOGICĂ. ASPECTE TEORETICE
1.1. Istoria tehnologiei
Putem aprecia că tehnologia are același punct de plecare cu omul. Putem numi focul că o tehnologie -primitivă întradevăr- cu ajutorul căruia omul folosea lumina, sau căldură. În arhitectură piatra poate fi numită că o etapă a tehnologiei construcțiilor, sau roata ca un început al erei transporturilor s.a.m.d.
Pe acest principiu, putem enumera câteva puncte istorice importante în care omul s-a întâlnit cu tehnologia și a pus bazele acesteia.
- 4500 î.Hr. - În Europa și Mesopotamia sunt utilizate diverse instrumente muzicale.
- 3300 î.Hr. - În Sumeria (Mesopotamia, Asia Centrala) erau utilizate pictograme, scriere prin desene.
- 3000 î.Hr. - În Asia Mică era utilizat un instrument pentru calcule (precursorul abacului) ce poate fi considerat stramoșul primului computer.
- 2500 î. Hr. - În Egypt a apărut papirusul pentru scriere
- 900 î. Hr. - Vechii egipteni organizau un serviciu de trasmitere a scrisorilor sau poruncilor faraonului, folosind curieri călări, pedeștri sau cu barca (precursorul serviciului poștal).
- 150 d.Hr. - În India (de Aryabhata) erau inventate numerele (cifrele 1-9) moderne și zero (0), incorect numite numere arabe.
- 300-900 d.Hr. - Apogeul pentru civilizația Maya: nativii americani au descoperit și ei agricutura și au inventat diferite modalități de a scrie numere (numerele mayase). Ei aveau un sistem care era chiar mai bun decât cel al egiptenilor. Ei au ținut o evidență perfecta a datei și totodată au calculat că durata unui an este de 365.242 de zile. Ei numărau în baza 20, probabil folosindu-se de degetele de la mâini și de la picioare.
- 1500 - Se inventează ceasul de către germanul Peter Henlein
- 1551 Gerardus Mercator cartograf și matematician flamand de renume din Evul Mediu, realizează un nou glob pământesc și unul al boltei cerești, iarîn anul 1562 realizează prima hartă a Europei, care este una din hărțile atlasului său.
- 1665 - Apare Calculul diferențial și integral (Calculus), o schimbare majoră în matematică de către Isaac Newton (Anglia) și Gottfried Leibniz (Germania).
- 1673-1694 - Gottfried Wilhem von Leibniz îmbunătățește o mașinărie inventată de Pascal, realizînd un mecanism care efectua adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri.
- 1806 - Este construit vehiculul având motor cu ardere internă.
- 1885 - Se inventează automobilul de către germanul Karl Benz.
- 1895 - Este inventat radioul de către G. Marconi (Italia) și A. S. Popov (Rusia)
- 1910 - Este construit avionul având motor cu reacție (fără elice) inventat de către Henri Coandă.
- 1924 - De la New York se transmit la Londra fotografii prin intermediul radioundelor. Fizicianul ruso-american Vladimir Kosma Zworikin realizează iconoscopul - un tip timpuriu de sistem de televiziune.
- 1940 - Prima emisiune color televizată are loc datorită sistemului dezvoltat de Peter Carl Goldmark.
- 1945 - John Presper Eckert și John W. Mauchly finalizează și testează ENIAC-ul, primul computer de uz general complet electronizat. Compus din 19.000 de tuburi în vid, 1500 de relee, consumînd 174 Kwats, avînd 30 de tone pe o suprafață de 72 mp, ENIAC este recunoscut a fi primul computer electronic dotat cu program universal.
- 2001 - Apare enciclopedia liberă Wikipedia și se lansează sistemul de operare Windows XP.
- 2004 - E fondată și se lansează rețeaua de socializare Facebook.
- 2005 - Se lansează serviciul YouTube.
- 2007 - Steve Jobs de la Apple lansează iPhone și face foarte popular Internetul pe mobil.
- 2010 - Compania Apple lansează iPad, deschizând era tabletelor (Tablet PC) și un nou mod de a accesa Internetul.
- 2012 - rețeaua de socializare Facebook are peste 1 miliard de utilizatori, iar YouTube este vizitat de peste 1 miliard de oameni.
După cum putem observa, evenimentele de mai sus, dezvoltate succesiv, devin din ce în ce mai spectaculoase, mai inovatoare și totodată descoperirea unei noi tehnologii, atrage de la sine dezvoltarea sau nașterea alteia, indiferent de domeniu.
Putem nota în ascensiunea tehnologiei faptul că trăim cea mai accelerată perioadă a dezvoltării tehnologice.
În urmă cu peste un secol inventatorul, inginerul și geniul curentului electric, Nikola Tesla, lasă în urmă sa atât bazele tehnologiei wireless, motoarelor electrice și a multor alte tehnologii pe care și astăzi le considerăm "viitorul nostru". Cea mai notabilă tehnologie pornită de el, accelerată în timp ce are un impact major începând cu zilele noastre, pare a fi brandul auto ce îi poartă numele -Tesla- care a dat startul în acest domeniu al comercializării în masă a autovehicolelor propulsate 100% electric. Devenind inevitabilă această dezvoltare, multe state au început să pună la dispoziție stații electrice de încărcare, infrastructuri și rețele electrice disponibile oricui și oriunde. În perioadă imediat următoare după lansarea în piață a acestei tehnologii, toți marii fabricanți și dealeri auto adoptă cel puțin un model de autoturism propulsat 100% electric.
Așadar, putem observa cum istoria și invențiile marilor genii ne ajută să trăim într-o contiună ascensiune și dezvoltare tehnologică, ce ne ajută să trăim mai sănătos, mai bucuroși, să fim mai buni cu natură și să protejăm pentru cât mai mult timp resursele planetei.
1.2. Conceptul de inovare tehnologică
Fiind aplicată în aproape orice domeniu și având mai multe ramuri, tehnologia a întâlnit în timp mai multe definiții și descrieri. Astfel, putem enumera câteva dintre ele mai jos:
- Tehnologia este ansamblul metodelor, proceselor, operațiilor făcute sau aplicate asupra materiilor prime, materialelor și datelor pentru realizarea unui anumit produs industrial sau comercial
- Ansamblul proceselor, metodelor, operațiilor etc. utilizate în scopul obținerii unui anumit produs
- Aplicarea cunoștințelor științifice în scopuri practice, în special în industrie
- Ramură a cunoștințelor care se ocupă cu ingineria sau științele aplicate.
Ingineria aplică imaginația, judecată și disciplină intelectuală cunoștințelor umane existențe pentru a crea sau folosi tehnologia în mod util și eficient. Tehnologiile sunt, de regulă, rezultatul activitătilor de cercetare-dezvoltare care urmăresc să utilizeze în practică invențiile, inovațiile și în general descoperirile, pentru crearea de produse sau servicii.
Bibliografie
1. Taranovschi Iulian, Contribuții cu privire la modelarea procesului de inovare tehnologică, Editura Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”, București, 2012
2. Părăușanu Victor, Tehnologie și inovare tehnologică, Editura Sylvi, 2000
3. Crețu Emil, Tehnologie generală și inovare tehnologică, Editura BREN ,2003
4. Călin camellia Georgeta, Creativitate și inovare tehnologică, Editura ASE,2000
5. Chiș,Al. , Maketing cercetaere-dezvoltare, Ed. Risoprint, Cluj Napoca, 2003
6. Șt. Iancu „,Procesul inovării și stimularea activității creative”, Expunere la Congresul II al InventatorilorșiCercetătorilor, 11- 12 decembrie 2008
Alte Surse:
7. http://www.academia.edu/7004106/Curs_managementul_inovarii
8. http://www.antena3.ro/life/stiinta/microsoft-face-un-pas-urias-in-tehnologie-viitorul-este-in-adn-354061.html
9. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20945948-microsoft-romania-sustine-pasiunea-tinerelor-pentru-tehnologie-organizand-bucuresti-evenimentul-makewhatsnext.htm
10. https://ro.wikipedia.org/wiki/Microsoft
11. https://www.microsoft.com/hardware/ro-ro/touch-technology
12. http://www.go4it.ro/curiozitati/microsoft-prezinta-holoportarea-tehnologia-care-permite-reconstructia-in-timp-real-si-oriunde-in-lume-a-unui-obiect-3d-video-15162164/
13. .http://playtech.ro/2015/tehnologia-microsoft-care-iti-arata-de-ce-a-dat-doua-miliarde-pe-minecraft/
14. http://www.go4it.ro/televizoare/microsoft-a-inceput-livrarile-pentru-surface-hub-televizorul-inteligent-pentru-business-care-costa-9.000-de-dolari-15161185/
15. tech/Tehnologie/MICROSOFT+GADGET+PRODUSE+NOI+PRETURI
16. http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Scitech/Tehnologie/Microsoft+lanseaza+o+versiune+imbunatatita+a+asistentului+Cortan
Preview document
Conținut arhivă zip
- Avantajele inovarii tehnologice - Studiu de caz - Avantajele inovarii tehnologiei Microsoft.docx