Poluarea atmosferei

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 76 în total
Cuvinte : 31976
Mărime: 1.87MB (arhivat)
Publicat de: Silviu Avs
Puncte necesare: 13

Cuprins

  1. Introducere ... pag. 7
  2. Capitolul I. Poluarea atmosferei și poluarea urbană pag. 11
  3. 1.1. Noțiuni generale privind poluarea atmosferei pag. 11
  4. 1.1.1. Principalele surse de poluare. Surse naturale și surse antropice ... pag. 12
  5. 1.1.2. Efectele poluării atmosferice . pag. 14
  6. 1.2. Noțiuni generale privind poluarea urbană .. pag. 22
  7. 1.2.1. Definirea spațiului urban în raport cu factorii de mediu ... pag. 22
  8. 1.2.2. Relația dintre centrele urbane și mediul înconjurător pag. 23
  9. 1.2.3. Factori de poluare urbană .. pag. 24
  10. 1.2.4. Poluarea atmosferică în România ..
  11. 1.2.5. Impactul poluanților atmosferici asupra sănătății populației urbane . pag. 25
  12. pag. 26
  13. Capitolul II. Dreptul mediului și mediul. Principiile fundamentale ale Dreptului
  14. Mediului ..
  15. 2.1. Noțiunea, trăsăturile și definiția Dreptului Mediului ..
  16. 2.2. Mediul. Definiție și importanță ...
  17. 2.3. Noțiunea de principiu fundamental .
  18. 2.4. Scurtă prezentare a principiilor fundamentale ale Dreptului Mediului ...
  19. 2.5. Principiul „poluatorul plătește” ...
  20. 2.5.1. Noțiunea juridică a „poluatorului”, ca subiect în raporturile juridice de drept al mediului .
  21. 2.5.2. Noțiunea juridică a plății
  22. Capitolul III. Răspunderea juridică în Dreptul Mediului ...
  23. 3.1. Formele răspunderii juridice în dreptul mediului ...
  24. 3.2. Răspunderea civilă în materia protecției mediului ..
  25. Capitolul IV. Studiu de caz privind principiul„poluatorul plătește” la SC CET SA
  26. Bacău .
  27. 4.1. Prezentarea societății ...
  28. 4.1.1. Istoric și descrierea terenului .
  29. 4.1.2. Obiective ...
  30. 4.1.3. Proprietatea actuală ...
  31. 4.1.4. Utilizarea actuală a terenului .
  32. 4.2. Aprecierea tehnologiei
  33. 4.2.1. Evacuarea și depozitarea deșeurilor de ardere ...
  34. 4.2.2. Folosirea de teren din împrejurime ...
  35. 4.2.3. Utilizarea chimică ..
  36. 4.2.4. Deșeuri. Zgura și cenușa ...
  37. 4.2.5. Alte tipuri de deșeuri .
  38. 4.3. Instalații de tratare a rezidurilor ..
  39. 4.4. Topografie și scurgere
  40. 4.4.1. Geologie
  41. 4.4.2. Hidrologie .
  42. 4.4.3. Autorizații actuale .
  43. 4.4.4. Monitorizări ...
  44. Concluzii
  45. Bibliografie

Extras din licență

INTRODUCERE

Problema raportului dintre om și mediul ambiant a apărut o dată cu cele dintâi colectivități omenești, deoarece omul cu inteligența și spiritul creator care îl definesc nu s-a mulțumit cu natura așa cum era ea, ci a pornit cu curaj și tenacitate la opera de transformare a ei potrivit nevoilor sale. Multiplicându-se neîncetat, specia umană a adăugat peisajului natural priveliști noi, prefăcând mlaștini și pământuri înțelenite în văi roditoare, ținuturi aride în oaze de verdeață, a creat noi soiuri de plante de cultură și a domesticit animale sălbatice. Până aici, echilibrul natural nu a avut de suferit decât, poate, pe arii foarte restânse, care nu puteau afecta ansamblul.

Cotitura a intervenit o dată cu revoluția industrială și, mai cu seamă, cu noua revoluție tehnico-științifică, grație căreia avioane și rachete brăzdează astăzi văzduhul și străpung norii, nave tot mai mari și mai puternice despică luciul mărilor și oceanelor, cascade de hidrocentrale transformă puterea apelor în salbe de lumină, în energie ce alimentează parcul de mașini în creștere vertiginoasă. Într-un cuvânt, știința și tehica modernă, sporind nemăsurat puterea omului au ridicat, în medie, nivelul de viață de pretutindeni. Dar reversul civilizației industriale, al progresului material a fost și este înrăutățirea mediului natural. Sub impactul dezvoltării economice au fost poluate, mai mult sau mai puțin grav, solul, aerul și apa, au dispărut sau sunt pe cale de dispariție mai multe specii de plante și animale, iar omul este confruntat la rândul lui cu diverse maladii cauzate de poluare. Efectele ei sunt resimțite până și pe întinderile, până mai ieri imaculate ale Antarcticii. S-a calculat că timp de un deceniu, devierile civilizației au provocat mediului natural pagube mai mari decât într-un mileniu.

La începutul erei neolitice, numai aproximativ zece milioane de oameni acționau asupra naturii, cu unelte primitive care practic nu lăsau urme sesizabile. La mijlocul secolului trecut, deci cu mult timp după declanșarea revoluției industriale, numărul locuitorilor globului ajunge la un miliard, dar deteriorarea mediului nu cunoaște încă manifestări preocupante.

Poluarea ca problemă globală este apanajul secolului nostru, mai precis al ultimelor trei decenii, timp în care, populația lumii a crescut de la 5 la 6 milioane de locuitori. Suntem mulți sau puțini? Exercită oare acest număr cu adevărat o „presiune demografică” asupra mediului înconjurător? Iată întrebări ce-i framântă deja pe demografi, economiști, medici și alți specialiști, ca și pe oamenii politici. Problema care i-a preocupat pe specialiști de-a lungul timpului a fost, de fapt, aceea dacă se poate asigura hrana suficientă populației și doar în ultimele decenii și-au îndreptat atenția asupra unui aspect care s-a dovedit a fi la fel de important: degradarea mediului ambiant prin poluare, eroziune și alte fenomene, datorate acțiunii, voite sau nu a omului, proces ce afectează nu numai posibilitățile de procurare a hranei, ci și alte aspecte ale existenței umane, începând cu sanatatea.

Nu încape îndoială că solul este capitalul cel mai prețios de care omul dispune pentru satisfacerea nevoilor și ambițiilor sale. La urma urmelor, cel puțin până la inventarierea fotosintezei artificiale, cu toții depindem de stratul subțire și roditor de la suprafața pământului, de unde se extrag totalitatea resurselor necesare vieții. Dar unul din marile paradoxuri este acela că omul tinde să-și pericliteze izvorul vieții și al forței din neștiință, lăcomie, neglijență sau din alte cauze. Așa se face că, în timp ce tehnicile moderne îi îngăduie să introducă în circuitul productiv milioane de hectare de teren, ce până ieri erau socotite inerte pe vecie, în paralel alte milioane de hectare dintre cele aflate în producție devin improprii cultivării, datorită tot acțiunii omului. De când omul a început să lupte împotriva naturii, suprafața deșeurilor a crescut cu un miliard de hectare și procesul avansează într-un ritm accelerat. Se cuvine să adăug că, în fiecare an, zeci de milioane de hectare de soluri productive sunt „devorate” de drumuri, de uzine și de orașe, tot atâtea secvențe ale duelului inegal dintre frunza verde și asfalt.

De când primul topor primitv a doborât întâiul arbore, pădurile au pierdut jumătate din întinderile lor, în timp de omenirea în acest răstimp s-a multiplicat de sute sau chiar mii de ori. Distrugerea pădurilor, cărora li se datorește în cel mai înalt grad stabilitatea și calitatea a trei elemente fundamentale ale vieții oamenilor - solul aerul și apa - s-a soldat de-a lungul timpului cu efecte dezastruoase. Pădurilor le revine un rol însemnat în fixarea stratului, relativ subțire, de sol fertil, mediul germinativ al masei vegetale.

Despăduririle masive au înmormântat sub dune de nisip înfloritoare civilizații nu numai în nordul Africii, ci și în Asia, iar în unele părți ale Europei au împins dezgolirea munților și dealurilor până la limite vecine cu calamitatea.

Reîmpădurirea e încă un cuvânt prea nou și efectele ei prea mici pentru a răscumpăra greșeala multimilenară care a determinat dispariția a jumătate din arborii planetei. Desigur, în această privință calculele sunt foarte precare. Recurgem totuși la unele, care indiferent cât de mare e aproximația ne spun câte ceva.

În afară de protejarea solului, pădurea exercită cea mai puternică acțiune purificatoare asupra aerului, absorbind bioxidul de carbon și restituindu-l sub forma atât de necesarului oxigen. Din cele 14-16 miliarde de tone de bioxid de carbon lansate anul în atmosferă prin arderea combustibililor, plus cele provenite din respiratția oamenilor și animalelor, două treimi sunt absorbite de păduri, acei „plămâni verzi” ai Pământului, cărora le datorăm atât de mult.

Nu mai puțin important mi se pare rolul pădurii ca factor de regularizare a cursurilor râurilor. De asemenea, pădurea este menită să asigure cerințele de agrement și turism, tot mai accentuate în condițiile vieții moderne, ambianța biofizică indispensabilă localităților balneoclimaterice, conservarea multor specii de plante și animale foarte utile, etc.

Într-un cuvânt, fără păduri suficiente, dezvoltarea și , la urma urmelor viața însăși nu sunt posibile. Astăzi, când pădurile ocupă cam o treime din suprafața uscatului (circa 4 miliarde de hectare), pe plan mondial își face loc părerea că aceasta reprezintă un minimum necesar, sub care omenirea nu-și poate permite să coboare. În condițiile când rămân de răscumpărat față de pădure greșeli multe și vechi, când un singur automobil, parcurgând 1000 de kilometri consumă o cantitate de oxigen suficientă unui om timp de un an, iar râurile dezlănțuite fac tot mai mari ravagii spălând nemilos ce a mai rămas din fertilitatea solului, exploatarea nerațională a resurselor forestiere a devenit un lux prea scump.

Paleta surselor de degradare a solului este vastă însă partea cea mai vizibilă și aflată la îndemâna înțelegerii oricui privește acumularea unei enorme cantități de reziduri de tot felul. Imaginea haldelor de deșeuri din jurul uzinelor și impresionanta producție de gunoi din centrele urbane sunt numai două din aspectele acestui fenomen nociv. Gunoiul a existat dintotdeauna, dar noțiunea aceasta, ca și atâtea altele, și-a modificat serios conținutul. Pentru gospodăriile țărănești tradiționale și deci pentru localitățile rurale, gunoiul înseamnă aproape exclusiv resturi vegetale nefolosite de animale, care putrezesc în câteva luni, pentru ca iarna sau primăvara să fie împrăștiate pe câmp pentru fertilizare. Există practic o reciclare naturală completă ce se consumă aproape la fel și în perimetrul orașelor ale căror periferii nu se deosebeau cine știe cât de felul de viață de la sate.

Cu totul altfel stau lucrurile într-o lume a industrializării și a urbanizării vertiginoase, când doi din cinci locuitori ai globului trăiesc deja la orașe, față de unul din șapte la începutul secolului.

De obicei, drumul gunoiului sfârșește la periferia orașelor în gropi existente sau pe locuri virane, unde se acumulează în grămezi imense, acceptate ca servituți inevitabile, urâțind peisajul, poluând solul, aerul și apele subterane. Și mai grav e că o bună parte din aceste gunoaie, îndeosebi materialele plastice, sunt extrem de rezistente la acțiunea bacteriilor și practic nu se reciclează pe cale naturală.

Preocupantă rămâne nu numai problema asigurării salubrității în perimetrele urbane ci și în vecinătatea lor. Astăzi, plugurile tractoarelor scot deseori la iveală ambalaje de plastic și cutii de conserve, în primul rând pe terenurile arabile din jurul centrelor urbane, dar și în alte părți. Prezența acestor obiecte aruncate și a multor altora se întâlnește, din păcate, și în poienile munților și pe malul râurilor sau pe litoralul marin, cam peste tot unde orășeanul „evadează” în sânul naturii, fără a renunța măcar pentru scurt timp la comoditățile locuinței și la gestul reflex de a arunca gunoaiele.

Prin arderea a aproape 8 miliarde de tone de combustibil convențional se aruncă anual în atmosferă aproximativ 1,5 miliarde cenușă, praf și gaze. Pe lângă arderea combustibililor - cărbune, petrol, lemn, gaze naturale - probleme asemănătoare crează și alte industrii, îndeosebi chimică, metalurgică, unele ramuri constructoare de mașini, industria alimentară, etc.- ca și circulația automobilelor, avioanelor, trenurilor, vapoarelor, etc.

Abstracție făcând de unele unități industriale plasate în plină natură, grosul poluării atmosferice provine din orașe, căci apariția industriei fie că are loc în orașe, fie crează ulterior orașe. Așa că primele victime sunt orășenii. Există de acum un număr apreciabil de „infernuri ecologice”, perimetre urbane unde noxele industrializării de fac simțite prin efecte combinate: aer viciat, zgomot, aglomerație. Abordând această problemă, specialialiștii consideră că pe lângă reducerea prin toate mijloacele a surselor de poluare și, dacă se poate, chiar eliminarea totală a unora dintre ele, însănătoșirea aerului este de neconceput fără aportul decisiv al ariilor verzi.

Bibliografie

1. Brunet Andree, La regulation juridique des questions environementales et le pricncipe de dubsidiarite, în „Revista Română de Drept al Mediului” nr.2, 2003

2. Ceterchi I., Craiovan I., Introducere în teroria generală a dreptului, , Editura A11, București, 1998

3. Ciubotaru Virginia, Socolescu Ana Maria, Priorități ale managementului de mediu, Editura Meteor Press, București 2006

4. Cobzaru Angelica, Dreptul mediului, Editura Sedcom Libris, Iași

5. Deak Fr., „Condițiile și fundamentul răspunderii pentru prejudiciile cauzate de lucruri”, în „Revista română de drept”, nr.1, 1967

6. Duțu Mircea, Dreptul mediului: tratat: abordare integrată, Editura Economică, București, 2003, vol I

7. Duțu Mircea, op. Cit

8. Ghinea Lucian, Apărarea naturii, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1978

9. Iancu Gheorghe, Drepturile fundamentale ale cetățeanului în contextul protecției mediului înconjurător, Editura Star-Tipp, Slobozia, 1998

10.Lupan Ernest, “Dreptul mediului”, Editura Lumina Lex, București, 1993

11. Lupan Ernest, “Dicționar de protectia mediului”, Editura Lumina Lex, București, 1997

12. Marinescu Daniela, “Tratat de dreptul mediului”, Editura ALL Beck, București, 2003

13.Marinescu Daniela, op.cit.

14.Tanislav Eliodor, Turdean Nicolae, “Protecția juridică a mediului”, Editura Semne, București, 2002

15. Teleagă Constantin, Principiul și viitorul răspunderii civile, în „Revista Română de Drept al mediului”, An II, nr.1, 2004

16.Țarcă Ștefan, Dreptul mediului, Lumina Lex, București, 2005

17.Vișan Sanda, Angelescu Anca, Alpopi Cristina,” Mediul înconjurător. Poluare si protecție”, Editura Economică, București, 2000

18. Vlahide P.C., „Repetiția principiilor de drept civil”, vol.II, Ed. Europa Nova, București, 1994

19. Legea 195/2005 privind protecția mediului, actualizată la 22 octombrie 2007

20. O.U.G. nr.2/ 2001 privind regimul juridic al contravențiilor aprobată prin Legea nr.180/11 aprilie 2002

21. O.G. nr. 29/1997 privind Codul civil aerian, completat și aprobat prin Legea nr. 399/2005(M.O. nr.22/2006)

22. Legea 137/1995 - Legea mediului completată prin Legea nr.159/1999

23. Microsoft, Encarta, 2007

24.Google, Poluarea atmosferică, 2008

Preview document

Poluarea atmosferei - Pagina 1
Poluarea atmosferei - Pagina 2
Poluarea atmosferei - Pagina 3
Poluarea atmosferei - Pagina 4
Poluarea atmosferei - Pagina 5
Poluarea atmosferei - Pagina 6
Poluarea atmosferei - Pagina 7
Poluarea atmosferei - Pagina 8
Poluarea atmosferei - Pagina 9
Poluarea atmosferei - Pagina 10
Poluarea atmosferei - Pagina 11
Poluarea atmosferei - Pagina 12
Poluarea atmosferei - Pagina 13
Poluarea atmosferei - Pagina 14
Poluarea atmosferei - Pagina 15
Poluarea atmosferei - Pagina 16
Poluarea atmosferei - Pagina 17
Poluarea atmosferei - Pagina 18
Poluarea atmosferei - Pagina 19
Poluarea atmosferei - Pagina 20
Poluarea atmosferei - Pagina 21
Poluarea atmosferei - Pagina 22
Poluarea atmosferei - Pagina 23
Poluarea atmosferei - Pagina 24
Poluarea atmosferei - Pagina 25
Poluarea atmosferei - Pagina 26
Poluarea atmosferei - Pagina 27
Poluarea atmosferei - Pagina 28
Poluarea atmosferei - Pagina 29
Poluarea atmosferei - Pagina 30
Poluarea atmosferei - Pagina 31
Poluarea atmosferei - Pagina 32
Poluarea atmosferei - Pagina 33
Poluarea atmosferei - Pagina 34
Poluarea atmosferei - Pagina 35
Poluarea atmosferei - Pagina 36
Poluarea atmosferei - Pagina 37
Poluarea atmosferei - Pagina 38
Poluarea atmosferei - Pagina 39
Poluarea atmosferei - Pagina 40
Poluarea atmosferei - Pagina 41
Poluarea atmosferei - Pagina 42
Poluarea atmosferei - Pagina 43
Poluarea atmosferei - Pagina 44
Poluarea atmosferei - Pagina 45
Poluarea atmosferei - Pagina 46
Poluarea atmosferei - Pagina 47
Poluarea atmosferei - Pagina 48
Poluarea atmosferei - Pagina 49
Poluarea atmosferei - Pagina 50
Poluarea atmosferei - Pagina 51
Poluarea atmosferei - Pagina 52
Poluarea atmosferei - Pagina 53
Poluarea atmosferei - Pagina 54
Poluarea atmosferei - Pagina 55
Poluarea atmosferei - Pagina 56
Poluarea atmosferei - Pagina 57
Poluarea atmosferei - Pagina 58
Poluarea atmosferei - Pagina 59
Poluarea atmosferei - Pagina 60
Poluarea atmosferei - Pagina 61
Poluarea atmosferei - Pagina 62
Poluarea atmosferei - Pagina 63
Poluarea atmosferei - Pagina 64
Poluarea atmosferei - Pagina 65
Poluarea atmosferei - Pagina 66
Poluarea atmosferei - Pagina 67
Poluarea atmosferei - Pagina 68
Poluarea atmosferei - Pagina 69
Poluarea atmosferei - Pagina 70
Poluarea atmosferei - Pagina 71
Poluarea atmosferei - Pagina 72
Poluarea atmosferei - Pagina 73
Poluarea atmosferei - Pagina 74
Poluarea atmosferei - Pagina 75
Poluarea atmosferei - Pagina 76

Conținut arhivă zip

  • Poluarea atmosferei.doc

Te-ar putea interesa și

Poluarea Mediului și Conservarea Naturii

INTRODUCERE Poluarea nu este un fenomen recent şi nici accidental. Începuturile civilizaţiei umane sunt legate de apariţia primelor surse de...

Efectele poluanților din atmosferă asupra organismului uman

EFECTELE POUANTILOR DIN ATMOSFERA ASUPRA ORGANISMULUI UMAN 1.AERUL SI IMPORTANTA LUI “Daca un singur soare si un singur aer exista pentru toti...

Poluarea și Implicațiile ei Asupra Componentelor Mediului

INTRODUCERE Secolul al XXI- lea se caracterizează printr-o dezvoltare fără precedent a sistemului socio-economic (antroposfera), componentă...

Analiza Impactului asupra Mediului a Sistemului de Transport Public

INTRODUCERE Oamenii s-au deplasat dintotdeauna, iniţial pe distanţe mai mici şi pentru procurarea hranei, mai apoi pe distanţe mai mari pentru a...

Politici de Gestionare a Deșeurilor

INTRODUCERE Salubrizarea mediului urban constituia, până în urmă cu puţin timp, o temă care se discuta doar în dezbaterile publice, odată cu...

Controlul stării aerului atmosferic

1.1 Poluarea atmosferei Aerul atmosferic este unul dintre factorii de mediu greu de controlat, deoarece poluanţii, odată ajunşi în atmosferă, se...

Poluarea Mediului Ambiant

1. Noţiunea, trăsăturile definitorii şi definiţia dreptului mediului Evoluţiile generale înregistrate în ultimele decenii au determinat un proces...

Poluarea atmosferei în localitățile urbane

CAPITOLUL I 1. MEDIUL URBAN Mediul urban indeplineste mai multe functii: de locuit,economica,cultural-administrativa,de comunicare ecologica,de...

Ai nevoie de altceva?