Cuprins
- I. MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI. 1
- II. LOCUL EDUCAŢIEI ESTETICE ÎN EDUCAŢIA ACTUALĂ. 3
- SCOPUL EDUCĂRII COPIILOR PENTRU ŞI PRIN FRUMOS. 6
- III. STRUCTURA UNIVERSULUI CROMATIC A OMULUI . 9
- RAPORTUL DINTRE COLORITUL AMBIANTEI ŞI DINAMICA ECHILIBRULUI PSIHOFIZIOLOGIC . 13
- FUNCŢIILE CULORILOR. 18
- IV. ARTA COPIILOR – PARTICULARITATI DE EXPRESIE. 20
- CULOAREA CA MIJLOC DE EDUCAŢIE ESTETICĂ . 23
- EDUCAŢIA ESTETICĂ LA VÂRSTA PREŞCOLARĂ.
- 25
- OBIECTIVE CADRU, SCOPUL EDUCAŢIEI ESTETICE ÎN
- GRĂDINIŢA DE COPII. 27
- V. COPILUL ŞI LIMBAJUL PLASTIC . 29
- TEHNICI SI PROCEDEE FOLOSITE IN ARTELE PLASTICE . 56
- DIMENSIUNEA CREATIVA A PERSONALITATII COPILULUI. 69
- VI. DESENELE COPIILOR VORBESC DESPRE VIATA LOR . 71
- ANEXE. 76
- BIBLIOGRAFIE. 92
Extras din licență
CAPITOLUL I
MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI
Importanta abordarii acestei teme deriva din importanta frumosului pentru viata.Culoarea este esentiala vietii,dand stralucire si identitate tuturor fiintelor si obiectelor .Necesitatea educatiei plastice este subliniata de necesitatea de noutate ,originalitate.Prin intermediul culorii si desenului copilul isi exprima trairile interne ,sentimentele ,asteptarile ,visele si modul in care percepe intreg mediu inconjurator.Experimentele care au ca scop cunoasterea dezvoltarii senzatiilor vizuale la copiii de varsta prescolara au atestat ideea ca pana la varsta de 5 ani copiii disting,in general ,cele patru culori fundamentale :rosu ,galben ,verde,albastru,precum si culorile acromatice alb,negru si le pot denumi corect .Copiii sunt atrasi in mod special de obiectele colorate ,culoarea fiind un mijloc de cunoastere si de educare.Culorile care plac prescolarilor sunt vii ,calde si saturate,in special rosul si galben .Folosesc culorile in exces prin apsarea lor .Prin intermediul desenului copiii isi dezvolta spiritul de observatie ,isi formeaza reprezentari insusirile elementelor lumii inconjuratoare si realitatiile dintre ele.Acest lucru il ajuta sa realizeze o cunoastere mai fidela a mediului in care traiesc.Omul se defineste nu numai in conformitate cu mobilul intelectiv –practice ci si in concordanta cu legile frumosului, ale armoniei esteticului din natura, societate si opera de arta. Viata cotidiana sta, in cea mai buna parte sub influenta esteticului. La tot pasul vedem obiecte si activitati ce poarta aceasta peceta.
Dragostea copilului pentru imagini ,culori,pornirea de a desena incepe din frageda varsta .Toti copiii deseneaza spontan din pornirea fireasca , chiar si “mazgaliturile”sunt de fapt primele manifestari plastice ale copilului .Prin aceste desene naive el isi exprima parerea despre lume inconjuratoare, despre felul in care vede obiectel, fiintele, potrivit gradului lui de dezvoltare. Dupa desene putem da seama uneori de gradul de dezvoltare intelectuala si socio-morala la care se gaseste copilul la un moment dat.
Varsta prescolara (corespunzatoare fanteziei puternic subiective a desenului infantil, se caracterizeaza printr-o mare mobilitate spirituala, este varsta nesfarsitului sir de descoperiri si surprize. La aceasta varsta realul se impleteste cu imaginativul. Desenul celor mici are un caracter narativ, el reliefeaza personajele in miscare cu un colorit stralucitor manifesta interes pentru ceea ce este neobisnuit, surprinzator. Desenand copiii oglindesc caracteristicile esentiale ale unor obiecte ,fiinte dar isi dezvolta imaginatia. Desenul dandu-le posibilitatea de a-si exterioriza gandurile. Spre deosebire de desenul cu tema data, desenele cu tema aleasa de copii le ofera posibilitatea de a-si dezvalui spiritul de initiativa de independenta deoarece el isi alege tema singur si isi solutioneaza problemele ridicate de realizarea ei.
La copilul mic se naste dorinta si curiozitatea de a se intalni cu frumosul. El isi formeaza tot mai multe impresii estetice,iar sarcina gradinitei consta in ai oferi cat mai multe posibilitati de structurare a acestora. Copilul gandeste cu ajutorul culorilor, formelor , al sunetelor si al senzatiilor. Activitatile artistico-plastice reprezinta una din cele mai adecvate modalitati pentru dezvoltarea spiritului de observatie, a memoriei, gandirii si imaginatiei copilului
In activitatile plastice copilul capata cunostinte despre frumos si proportionalitatea formelor, despre armonia culorilor, precum si despre unele legi ale compozitiei , moduri si procedee de lucru cu creionu, cu pensula sau cu instrumente alternative.
Preocuparea copiilor pentru activitatiile artistico-plastice sunt considerate activitati spontane ce poarta in sine caracterele jocului, jocul care are un pronuntat caracter intelectual. Si fiindca apar sub forma aceasta activitatiile artistico-plastice il determina pe copil sa fie sincer si invaluit intr-o puternica activitate. El ne arata structura lui spirituala, preocuparile, interesele, natura sentimentelor si procesului dezvoltarii intelectuale.
Copiii se lasa indemnati si pot fi modelati in asa fel incat pe fondul lor afectiv sa se asterne elementele cunoasterii artistice care vor imprima gandirii lor anumite nuante care vor imbogatii substanta viitoarei activitati individuale si sociale.
Asigurarea succesului la invatatura al copiilor in functie de potentialul lor biologic si psihic, pe de-o parte si depasirea esecului pe de alta parte, se prezinta ca obiective educationale de mare complexitate la etapa actuala de dezvoltare a teoriei si practicii pedagogice.
Eficienta prescolarului depinde nu numai de capacitatea de asimilare a cunostintelor, priceperilor si deprinderilor, dar si de anumite trasaturi de personalitate, in particular de imaginatia lui. Fara imaginatie este imposibila acumularea acelorasi cunostinte, priceperi si deprinderi, este cu neputinta formarea personalitatii in ansamblu a prescolarului .
Un rol important, il are arta plastica in dezvoltarea capacitatilor creative la varsta prescolara . Dar e lucru stiut ca in multe din institutiile prescolare nu se tine cont de aceasta conexiune dintre arta plastica si dezvoltarea capacitatilor creative.
Cauza esentiala fiind faptul ca practica invatarii prescolarilor in gradinita nu tine cont de specificul functionarii si dezvoltarii capacitatilor creative, de relatiile lui cu activitatea de creare.
Constituie procesul de dezvoltare a capacitatilor creative la prescolarii, prin intermediul artei plastice consta in determinarea particularitatilor specifice de dezvoltare a capacitatilor creative si elaborarea unui sistem eficient de activitati care va facilita acest proces. De a determina caile eficiente pentru evaluarea gradului dezvoltarii creativitatii la o noua etapa superioara.
Dezvoltarea capacitatilor creative la prescolarii produce progrese in dezvoltarea potentialului creativ. Cu cat capacitatile creative vor fi mai dezvoltate cu atat potentialul creativ al prescolarilor va fi mai inalt. Potentialul copiilor cu imaginatie creatoare dezvoltata se va deosebi de potentialul copiilor cu fantezie mai putin dezvoltata prin valorile indicilor de: expresivitate, coerenta, originalitate, variabilitate, flexibilitate, fluenta.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Educatia Artistico-Plastica.doc