Cuprins
- Argument 2
- CAPITOLUL I
- PREZENTAREA GENERALĂ A JUDEŢULUI HUNEDOARA 4
- 1.1. Localizare 4
- 1.2. Importanţa geografică şi istorică 5
- CAPITOLUL II
- FORME DE TURISM SPECIFICE JUDEŢULUI HUNEDOARA 8
- 2.1. Turismul montan 9
- 2.1.1. Zona turistică Petroşani - Parâng 10
- 2.1.2. Zona turistică Straja 10
- 2.2. Turismul istoric 11
- 2.2. Turismul religios 13
- 2.3. Turismul balnear 14
- CAPITOLUL III
- STAŢIUNI MONTANE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA 20
- 3.1. Staţiunea Straja 20
- 3.1.1. Importanţa turistică 21
- 3.1.2. Alte forme de turism 22
- 3.1.3. Structuri de primire din Staţiunea Straja 23
- CAPITOLUL IVPRODUS TURISTIC DIN STAŢIUNEA STRAJA 24
- 4.1. Produs turistic 24
- 4.2. Cabana Montana *** 25
- 4.3. Produs turistic oferit de CABANA MONTANA 33 BIBLIOGRAFIE 37
Extras din licență
ARGUMENT
Natura îşi oferă lumii întregi în permanenţă din frumuseţea, varietatea şi unicitatea ei. Ţine doar de noi oamenii să o înţelegem, să o preţuim şi nu în ultimul rând, să o respectăm. În jurul nostru, toate peisajele naturale ale mediului în care trăim ne înconjoară, invitându-ne să convieţuim în deplină armonie.
Astfel pot spune că turismul este în realitate o inepuizabilă sursă de exploatare, eficienţa acestuia stă doar în puterea noastră de abordare a ceea ce ne înconjoară. Natura oferă totul, important este doar ca noi să o preţuim pe măsura valorii sale şi să facem din turism o latură eficientă a activităţilor noastre economice cotidiene.
România este dotată cu un potenţial turistic de excepţie, cu forme de relief armonios îmbinate, cu climă favorabilă dezvoltării turismului, înzestrată cu vegetaţie şi faună bogată cu numeroase monumente istorice de artă şi arhitectură putând astfel satisface prin turismul montan, balnear, cultural, litoral etc. Varietatea de resurse turistice naturale şi antropice oferă disponibilitate pentru turism. După revoluţia din 1989 turismul românesc s-a înscris pe orbita reformei economice de tranziţie, spre economia de piaţă concentrată în privatizarea întreprinderilor şi unităţilor de turism şi descentralizarea sau automatizarea acestora devenind societăţi comerciale cu capital de stat, privat sau mixt. Restructurarea turismului românesc este un proces profund în derulare la desfăşurarea căreia participă din plin atât administraţia naţională de turism (Ministerul Turismului) cât şi investitorii români agenţii economici interni, dar şi investiţiile străine sub forma de societăţi mixte). Din 1991 s-a trecut la clasificarea pe stele a unităţilor turistice de cazare şi alimentaţie publică în conformitate cu standardele internaţionale şi cu criteriile stabilite în acest sens pe plan intern. Realitatea actuală a turismului românesc reclamă particularităţi din ce în ce mai conştiente pentru investiţiile de capital străin în acest domeniu contribuind astfel la valorificarea bogatului potenţial şi restaurării. În literatura de specialitate şi terminologia Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT) se foloseşte noţiunea de Agenţie de Voiaj care diferă conceptual şi terminologic de conceptul românesc. În ţările cu activitate turistică intensă, agenţia de voiaj este o firmă independentă sau o reţea de firme având ca obiect de activitate rezervarea şi comercializarea biletelor pentru mijloace de transport şi vânzarea produselor turistice organizate de către agenţiile tăur-operatoare.
CAPITOLUL I
PREZENTAREA GENERALĂ A JUDEŢULUI HUNEDOARA
1.1. Localizare:
Judeţul Hunedoara este situat în partea central-vestică a ţării, în regiunea istorică Transilvania şi este intersectat de paralela 46o latitudine sudică şi meridianul 23o longitudine estică. Relieful judeţului Hunedoara este accidentat şi variat, predominant muntos - munţi: Retezat (Vf. Peleaga-2509 m), Godeanu (Vf. Gugu-2291m), Parâng (Parângul Mare-2519m), Vâlcan, Poiana Ruscă, Ţarcu, Şureanu, Metaliferi, Zarandului; numeroase depresiuni intramontane: Petroşani, Haţeg, Simeria, Brad, etc. Vecinii judeţului Hunedoara sunt: jud. Alba la nord-est şi est, jud. Vâlcea la sud-est, jud. Gorj la sud, jud. Caraş-Severin şi jud. Timiş la vest, jud. Arad la vest şi nord-vest. Judeţul Hunedoara are în componenţa sa şapte municipii: Deva care este şi reşedinţa judeţului Hunedoara, Petroşani, Lupeni, Vulcan, Orăştie şi Brad. După acestea judeţul cuprinde şapte oraşe: Aninoasa, Călan, Geoagiu, Haţeg, Petrila, Simeria, Uricani şi nu în ultimul rând mai specific că din componenţa judeţului mai fac parte şi 55 de comune cu 457 de sate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Statiuni Montane din Judetul Hunedoara.doc