Criminologie

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Criminologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 9950
Mărime: 56.78KB (arhivat)
Publicat de: Andrada Ş.
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

1. Functiile criminologiei

A. Funcția descriptivă

Funcția descriptivă, a descrierii fenomenului criminalității a constituit o preocupare constantă în criminologie. Pe calea studiului descriptive al criminologiei, se poate demonstra existenta unor diferente semnificative intre infractori si non-infractori, dar si evolutia structurii infractionale pe un anumit teritoriu, intr o anumita perioada de timp. Prin aceasta functie se pot de asemenea cunoaste mai multe elemente ale fenomenului criminalitatii precum: felul faptelor criminale comise; categoriile de persoane care au comis fapte criminale; factorii socialicare au influentat comiterea faptelor. Pentru îndeplinirea acestei funcții, criminologia folosește o serie de concepte operaționale de ordin descriptiv cum sunt: act criminogen, personalitate, mediu agresorial, etc. Descrierea fenomenului criminalității, a stării și dinamicii acestuia, a principalelor grupuri de infractori dar și corelațiile acestui fenomen cu factorii de ordin economic, social, politic, cultural, etc., necesită surse de documentare multiple apelând în acest sens la datele și informațiile oferite de statistica judiciară, statistica economică, demografică, etc.

B. Funcția explicativă

Scopul imediat al cercetării criminologiei îl reprezintă examinarea naturii, a cauzelor și condițiilor care o favorizează.

Funcția explicativă constă astfel în explicarea fenomenelor infracționale și a modalităților de apărare socio-umană, precum și în interdependența și cauzalitatea lor istorică.

Principalele concept operationale de ordin explicative sau categorii filosofice utilizate cel mai frecvent de stiinta criminologiei, sunt: cauza (elementul ce determina producerea fenomenului criminal); conditia (elementul favorizator al crimei), factorul (elementul care are legatura cu crima), mobilul (scopul savarsirii faptei), efectul (rezultatul, urmarea sau consecinta faptei criminale) si indicele (ce constituie acel simptom care permite un diagnostic criminologic).

Explicarea criminologică subliniază atât subiectivitatea faptelor cât și condițiile sociale ale criminalității, natura, dezvoltarea progresivă, evoluția unor concepții și mentalități, imprevizibilitatea evenimentelor, etc.

C. Funcția predictiva sau de previziune

Funcția predictivă sau de previziune, presupune faptul că criminologia poate anticipa evoluția fenomenelor criminogene, cu ajutorul cunoașterii științifice.

Escaladarea fenomenului criminogen si gravitatea prejudiciilor produse, impune o apreciere stiintifica a dinamicii sale pe o anumita perioada, tocmai in scopul identificarii si evaluarii metodelor si masurilor necesare pentru prevenirea, limitarea si combaterea sa.

Pentru alcatuirea unor modele predictive sau anticipative, criminologia apeleaza si la modele stiintifice ce apartin altor domenii ale cunoasterii, cum ar fi, modelele matematice, modelele statistice sau cele inovative.

Predicția urmărește o serie de obiective, dintre care amintim: anticiparea eventualelor schimbări pe o perioadă de timp a caracteristicilor fenomenului criminogen (intensitatea, volumul, structura sa, etc.) si evaluarea posibilității producerii fenomenului antisocial, sau a repetării, a recidivei acestuia.

D. Funcția profilactica denumita si predictiva

Funcția profilactică pe care o îndeplinește criminologia (de multe ori alături de alte discipline juridice sau nejuridice precum: drept penal, politica penală, pedagogia, etc.), presupune studierea anumitor mijloace de tratament cu scopul de a contribui la prevenirea criminalității.

Aceasta functie profilactica a criminologiei este indeplinita si cu sprijinul altor discipline juridice sau nejuridice (drept penal, politica penala, pedagogia) si presupune utilizarea de mijloace de tratament ce au drept scop prevenirea fenomenului criminalitatii.

Criminologia contribuie la profilaxia crimei și la tratamentul de resocializare a infractorilor, prin cunoașterea elementelor cauzale și a efectelor fenomenului criminogen procedând la reformarea individului, la elaborarea politicii penale și a strategiei de luptă împotriva criminalității.

Preview document

Criminologie - Pagina 1
Criminologie - Pagina 2
Criminologie - Pagina 3
Criminologie - Pagina 4
Criminologie - Pagina 5
Criminologie - Pagina 6
Criminologie - Pagina 7
Criminologie - Pagina 8
Criminologie - Pagina 9
Criminologie - Pagina 10
Criminologie - Pagina 11
Criminologie - Pagina 12
Criminologie - Pagina 13
Criminologie - Pagina 14
Criminologie - Pagina 15
Criminologie - Pagina 16
Criminologie - Pagina 17
Criminologie - Pagina 18
Criminologie - Pagina 19
Criminologie - Pagina 20
Criminologie - Pagina 21
Criminologie - Pagina 22
Criminologie - Pagina 23
Criminologie - Pagina 24
Criminologie - Pagina 25
Criminologie - Pagina 26
Criminologie - Pagina 27
Criminologie - Pagina 28
Criminologie - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Criminologie.docx

Te-ar putea interesa și

Metodologii și tehnici de cercetare criminologică

Introducere Efectuarea cu succes a cercetărilor criminologice presupune o bună cunoaștere a fenomenului științific, a modalității de organizare a...

Criminologie - criminalitatea informatică

“Empires of the future are Empires of the Mind” WINSTON CHURCHIL INTRODUCERE Criminologia este o disciplină fondată în ultimele decenii ale...

Analiza aspectelor criminologice ale traficului de ființe umane

INTRODUCERE Actualitatea și importanța temei Fenomenul traficului de ființe umane sau al comerțului cu oameni a apărut pentru prima oară încă în...

Pozitivismul Italian - Mijloace și Procedee Folosite în Criminologie

Capitolul I Demers introductiv Sectiunea I Criminologia ca stiinta penala Examinarea obiectului cercetarii criminologice presupune a stabili ca...

Abuzurile sexuale săvârșite asupra minorilor - elemente de investigație criminalistică și criminologică

Introducere Actualitatea temei de cercetare şi gradul de investigare. Abuzul sexual este unul din cele mai groaznice lucruri care se pot întâmpla,...

Apecte Criminologice Privind Femeia Asasin

INTRODUCERE În cercetarea criminologică se acordă atenţie şi criminalităţii după sex, precum şi după vârstă, poziţie economică, etnie şi...

Criminologia Antropologică și Concepțiile Criminologice ale lui Enrico Ferri

Cap. 1. Enrico Ferri, scurtă biografie Enrico Ferri (1856 – 1929) a fost un criminolog, sociolog şi socialist italian discipol al lui Cesare...

Statutul epistemologic al criminologiei

STATUTUL EPISTEMOLOGIC AL CRIMINOLOGIEI 1. Caracterizare Problema locului criminologiei în sistemul ştiinţelor a reprezentat, uneori, un subiect...

Ai nevoie de altceva?