Extras din notiță
Dreptul – ca si statul, este o categorie istorica ce a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii umane, si anume in oranduirea sclavagista pentru organizarea societatii si apararea intereselor proprietarilor de sclavi.
Dreptul subiectiv – reprezinta “dreptul” pe care il are o persoana participanta la un raport juridic (ex: in raportul juridic de vanzare-cumparare: dreptul cumparatorului de a primi bunul cumparat, sunt drepturi subiective).
Dreptul pozitiv – reprezinta totalitatea normelor juridice recunoscute sau stabilite de stat in scopul reglementarii relatiilor sociale conform vointei de stat a caror respectare obligatorie se face la nevoie prin forta de constrangere a statului.
Sistem de drepturi – se intelege structura iterna a dreptului dintr-un stat care se bazeaza pe unitatea normelor juridice si pe caracterul lor diferential in institutii si ramuri ale dreptului.
Dreptul public – este alcatuit din totalitatea normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale, in care cel putin o parte este statul sau un organ al statului in calitate de detinator al puterii de stat: ex: rapotrul privind plata impozitelor (relatie de putere stabilita intre organul financiar al statului si contribuabili).
Dreptul constitutional – este alcatuit din ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale privind principiile fundamentale ale structurii sociale economice si de stat, principiile de organizare si de activitate a organelor statului precum si drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor.
Dreptul administrativ – este alcatuit din totalitatea normelor juridice care rgelementeaza relatiile sociale privind organizarea si activitatea organelor administratiei publice, atat in raporturile dintre ele, cat si in raporturile lor cu cetatenii.
Dreptul financiar – este alcatuit din normele juridice care reglementeaza relatiile sociale privind modul de gospodarire al fondurilor banesti necesare indeplinirii sarcinilor si functiilor statului.
Dreptul penal – este alcatuit din normele juridice care reglementeaza faptele infractionale si pedepsele corespunzatoare acestora (infractiunea este o fapta socialmente periculoasa, comisa cu vinovatie si reglementata de legea penala.
Dreptul civil – este alcatuit din ansamblul normelor juridice ce reglementeaza unele raporturi juridice, patrimoniale precum si unele raporturi juridice personal nepatrimoniale stabilite intre persoane fizice sau juridice aflate in situatie de deplina egalitate juridica.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept Civil - Definitii.doc