Comportamentul consumatorului

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6925
Mărime: 38.14KB (arhivat)
Publicat de: Alin Duma
Puncte necesare: 4
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Profira Cristofovici
lista de intrebari de la examen+raspunsuri complete la toate intrebarile

Extras din notiță

1.Rolul si locul cercetarii consumatorilor in preocuparile marketing

Principiul general al market : “Orientarea tinta spre client” presupune studierea nu numai a aspectelor cantitative, dar si a dimensiunilor comportamentale, aspectelor calitative, si anume: a motivatiei, mecanismului perceptual, tipului de personalitate a cumparat, sist de valori, a atitudinii, stil de viata si altor factori ce influenteaza decizia de cumparare. Informatia obtinuta in uram cercet comport consumat permite intreprinzat sa elaboreze produse cu caracteristici percepute mai bine de catre consumatori, sa le ofere valori superioare ce conduc la o satisfactie mai inalta si permit mentinerea unor clienti loiali. Comport consumat ocupa un loc principal in cercet de market, si in ultimele decenii se mentioneaza cresterea importantei acestuia. Ca domeniu distinct de cercet apare la inc sec XX, anii ’60, separindu-se de cercet psiho-sociala. Prin comportam consumat se subintelege totalitatea reactiilor si a actelor decizionale care le ia individul in procesul de cumparare a bunurilor. Drept obiectiv de cercet in aceasta stiinta, este individul, familia, gospodaria, organizatiile si intrepr ca cumparat colectiv. Comp consumat este in acelasi timp un comportam uman, psihologic, social. Prin urmare, cercet comportamentala are caracter interdisciplinar, complex si necesita o abordare unitare si sistematica.

La etapa actuala cercet comportamentale se axeaza: 1. Cercet motivationala; 2. Studierea atitudinii si imaginii in vederea elaborarii progr de loialitate; 3. Studierea mecanismului perceptual in scopul influentarii eficiente a cumparatorului; 4. Studierea stilului de viata; 5. Studierea claselor sociale in scopul elaborarii market claselor sociale.

2. Definirea comportament consumat

Mai multi autori definesc comportam consumat ca o rezultanta a interactiunii unor procese psihologice elementare: 1. Perceptia, modul de cunoastere cu ajutorul org de simt. Ea are 2 dimensiuni: fizica si cognitiva. 2. Invatarea, modul de culegere a informatiilor, are la baza activit creierului. 3. Atitudinea, este un sindrom de reactii, care apare la individ in legatura cu obiectul atitudinii si are 3 dimensiuni: afectiva (arata starea de dispozitie, ce poate fi negativa, pozitiva, neutra), cognitiva, conativa (arata intentia de actiune). 4. Motivatia, este o stare interioara care-l face pe individ sa actioneze. 5. Comportam efectiv/manifestat.

3. Dimensiunile comportamentale

dimensiunile comportamentale: -preferintele (manifestari catre produse); - intentia de cumparare (se studiaza cu ajut scalelor de intentie); - deprinderile de consum se impart in : spatiale (arata locul unde efect cumparat); temporale (timpul cind fac cumparat); modale (modul cum se face cumparat); - obiceiurile de consum; - atitudinea exprimata verbal prin opinie; - imaginea; - comportam negativ, care include: consumul negativ al unui produs, furturile.

4. Comportamentul consumat ca stiinta

Are drept obiect de studiu procesele psihologice si actele decizionale ale cumparat. Metodele calitative: Focus-grupul, Brainstorming, Interviul dirijat si semidirijat, Teste proiective: a) de asociere; b) de completare; c) de expresie libera, Mister shopping, AIO, VALS, LOV.

5. Interactiunea comport consumat cu alte stiinte

Comport consumat interactioneaza cu alte stiinte: psihologia clinica, arata influenta actiunii de market asupra psihologiei individului, psihologia experimentala, se testeaza actiuni de market pt a vedea valoarea optima, psihologia sociala, infl grupurilor sociale asupra comport individual, micro- si macro-economia, semiotica (stiinta despre semne), stiinta antropologica, stiinta demografica, legatura cu merceologia, marketing, statistica s.a.

In cercet comport consumat exista 2 abordari: moderna (pozitivism), comport este descris asa cum exista fara a tine cont de schimbarile mediului si se previzioneaza in perioada viitoare. Semnele semiotice ale acestei abordari: forma, prezenta, romantism, democratie, D-zeu Tatal s.a. post-moderna (interpretativa) comport nu poate fi previzionat, este explicat in functie de timp si spatiu. Semnele semiotice: dadaism, antiforma, abstractie, absenta, D-zeu Sfintul Duh.

6. Perceptia si utilizarea mecanismului perceptual in strategia de market

Perceptia – procesul prin care incepe cunoasterea intrpr si a ofertei acesteia, de aceea intrprinz studiaza modul cum oamenii percep stimulii de market pt a utiliza mai eficient mecanismul perceptual. O trasatura importanta a perceperii e caracterul selectiv al acesteia care rezulta din particularit psihologice individuale si din caracterul selectiv al memorarii si uitarii.

Ca urmare a receptionarii si selectarii stimulilor, la individ apar 3 situatii:

I. Acceptarea nedorsionata (nemodificata) cert al acelei firme;

II. Acceptarea distorsionata – firma transmite un mesaj, iar cunsumat nu-l recunoaste, confundinu-l cu al altei firme;

III. Neacceptarea stilului – nu mai este acceptat acest slogan. Cele mai importante caract si stimul care influenteaza mecanismul perceptual sunt: culoarea (la elaborarea marcilor); contrastul; locul si pozitia. Se evidentiaza 4 nivele de asezare a produs: - de asupra ochilor – 10% din vinz; - nivelul ochilor – 40% (produse noi); - nivelul miinilor – 30 % (care mai des sunt procurate); -nivelul podelei – 20% (deja cunoscute). In spatiile comerciale s-au observat 3 zone: - 3m de la intrarea in magazin – zona moarta (adoptarea psihologica); -zona pt produsele de apel si pt prod notorii. Factorii externi ai senzatiei: ▪ culoarea si contrastul – mesaje publicitare; ▪ marimea stimulului (eticheta, afis etc); ▪ pozitia in centrul vizual (amplasarea psoduselor pe raft); ▪ intensit stimulului (luminoasa, auditiva)

Factorii interni ai senzatiei: ▪ atitudini; ▪asteptarile consumat; ▪ motivele; ▪ adaptarea.

7. Invatarea si memoria

Invatarea – modul de acumulare a cunostintelor despre oferta. Acest proces are la baza activit creierului (procese de memorare si uitare).

Procesul invatarii la individ are lor prin urmat 4 tipuri de activitati: 1.Raspunzind la comunicatiile ce vin din mediul exterior; 2. Urmind exemplul altor persoane; 3. Efectuind incercari repetate a produsului in baza exper precedente; 4. In baza unor rationamente logice. Pentru explicarea procesului invatarii se folosesc m multe teorii importante: ▪ invatarea conditionata de tip pavlovian – conform acestei teorii principiul repetitivitatii sta la baza efectuarii cumpar repetate, prin urmare repet actiunilor conditionate conduc la cumparari repetate; ▪ teoria invatarii instrumentale – se efect o cumparat repetata atunci cind cumpar a ramas satisfacut de cumparatura precedenta; ▪ teoria invatarii cognitive – conform ei se impune – cercetarea tipului de personalitate, motivatiei, obiectivelor, atit individului, sistemului de valori si convingeri, pt a stabili modul de invatare (se iau in calcul capacit individ). Ca invatarea si memorarea sa fie m eficienta se recomanda invat intr-o perioada mai lunga prin repetare, prin asociere, invat facindu-se apel la notiuni concrete si nu abstracte s.a.

8 Teoriile în domeniul motivaţiei. Metode de cercetare a motivaţiei.

Motivatia e procesul psiho-fiziologic explicat prin existenta unor nevoi constient si inconstient.

Teorii in domeniul motivatiei:

1. Th lui Maslow :

• Autorealizarea

• Respect

• Nevoile sociale- (acceptarea si apartenenta intr-un grup social)

• Nevoile de securitate- (atat in mediul natural cat si in cel social, Asigurarea unei astfel de protectii se realizează prin stabilitatea locului de munca si prin asigurarea unor bunuri si resurse materiale necesare existentei: casa, salariu etc.)

• Necesitati fiziologice

2. Th lui Freud

Conform acesteia comportamentul individului se explica prin interactiunea a 3 elemente:

• Ego(Eul)-instinctele

• Supraego- normele morale, valorile

• Id- reprezinta un complex de instincte si de tendinte refulate, care nu sunt traite in mod constient.

3. Th lui Allen-imparte motivele de cumparare in primare si secundare si se considera ca o publicitate bazata pe nevoi primare are un effect m.m. :

• Primare:

1. bautura

2. anturaj placut

3. constiinta ca esti sanatos

4. frumusetea

5. jocul

Preview document

Comportamentul consumatorului - Pagina 1
Comportamentul consumatorului - Pagina 2
Comportamentul consumatorului - Pagina 3
Comportamentul consumatorului - Pagina 4
Comportamentul consumatorului - Pagina 5
Comportamentul consumatorului - Pagina 6
Comportamentul consumatorului - Pagina 7
Comportamentul consumatorului - Pagina 8
Comportamentul consumatorului - Pagina 9
Comportamentul consumatorului - Pagina 10
Comportamentul consumatorului - Pagina 11
Comportamentul consumatorului - Pagina 12
Comportamentul consumatorului - Pagina 13
Comportamentul consumatorului - Pagina 14
Comportamentul consumatorului - Pagina 15
Comportamentul consumatorului - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul Consumatorului.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Studiul Comportamentului Consumatorului de Produse Heidi pe Piața Locală

Capitolul I Studiul comportamentului consumatorului 1. Comportamentul consumatorului Comportamentul de cumpărare al consumatorului, ca domeniu...

Orientări în Determinarea Nivelului Prețului pe Piața Bunurilor De Consum

INTRODUCERE Preţul a constituit, de-a lungul timpului, obiectul preocupărilor cercetătorilor din domeniul economiei, psihologiei, statisticii sau...

Studierea influenței statutului social individual dezirabil asupra comportamentului consumatorului

INTRODUCERE Din totdeauna, în vremuri de schimbări, oamenii s-au aflat confruntați cu probleme inedite. Ceea ce desemnăm azi îndeobște prin...

Cercetarea comportamentului de cumpărare pentru televizoarele Liquid Crystal Display și cu plasmă - studiu de caz - Media Galaxy Bricostore

CAPITOLUL 1 Rolul şi locul consumatorului în optica de marketing a firmei 1.1. Consumatorul şi comportamentul consumatorului în optica de...

Influența brandului asupra comportamentului consumatorului din industria auto

Introducere În această lucrare voi analiza influența brandului asupra comportamentului consumatorului din industria auto. Am ales să fac această...

Cercetare de marketing privind identificarea comportamentului consumatorului de autoturisme Dacia Logan

Introducere Lucrarea de faţă, structurată în trei capitole, îşi propune să trateze într-o manieră explicită şi detaliată activitatea de marketing,...

Definirea comportamentului consumatorului de servicii

I Capitol. Cercetarea comportamentului consumatorului si rolul ei in luarea deciziei de marketing Comportamentul consumatorului reprezinta un...

Abordarea consumatorului în marketing direct pe piața de afaceri la SC Hidrocon SRL

INTRODUCERE Lucrarea doreşte un studiu amplu despre abordarea consumatorului în marketingul direct la SC HIDROCON SRL. În ultimii ani odată cu...

Ai nevoie de altceva?