Cuprins
- Introducere 3
- Capitolul I. Concepte teoretice privind portofoliul investiţional al băncilor 6
- 1.1. Consideraţii generale asupra modelelor de selecţie a portofoliilor
- 1.2. Instrumentele financiare utilizate de bănci în cadrul formării portofoliului de investiţi
- 1.3. Particularităţile de gestiune a portofoliului de investiţii de către bănci
- Capitolul II. Investiţii de portofoliu a băncilor pe piaţa de capital 28
- 2.1. Specificul şi modalităţile de activitate investitionala a băncilor pe piaţa de capital.
- 2.2. Activitatea investiţionala a băncilor pe piaţa internaţională de capital
- 2.3. Riscurile legate de gestionarea portofoliului de investiţii
- Capitolul III. Formarea şi gestionarea portofoliului de investiţii în sistemul bancar al Republicii Moldova 48
- 3.1. Reglementarea investiţiilor de portofoliu ale băncilor în RM 48
- 3.2. Structura portofoliul investiţional al băncilor comerciale autohtone
- 3.3 Modalităţile de formare şi gestionare a portofoliului investitional al BC „MOBIASBANCĂ – Groupe Societe Generale” S.A 68
- Concluzii şi recomandări 75
- Bibliografie 78
Extras din proiect
INTRODUCERE
Actualitatea temei de cercetare: Sistemul bancar – este unul din cele mai importante structuri ale economiei de piaţă. Prin intermediul Băncilor are loc distribuirea capitalului,astfel contribuind esenţial la creşterea produsului intern brut al ţării. Un alt component important al economiei de piaţă este piaţa valorilor mobiliare, prin care se intermediază mişcarea capitalului şi se efectuează redistribuirea resurselor financiare.
Tendinţa generală a dezvoltării sistemului bancar în practica internaţională constituie universalizarea activităţii bancare, ce se exprimă în extinderea prezenţei lor pe piaţa valorilor mobiliare şi diversificarea activităţii pe această piaţă.
Astfel activitatea investitională a bancilor pe piaţa de capital contribuie la atragerea resurselor suplimentare prin diversificarea surselor de venituri, menţinerea nivelului necesar de lichiditate, adaptarea mai uşoară la schimbările conjuncturii pieţei.
Bancile investitionale oferă un spectru larg de servicii pe piata de capital comparativ cu toate celelate instituţii ce sunt specializate pe tipuri de activitaţi, astfel ducînd o activitate profitabilă si durabilă.
Actualitatea temei de cercetare este condiţionată de necesitatea abordării ştiinţifice a activitaţii investiţionale a bancilor pe piaţa de capital.
Metodele de cercetare a fost posibila prin intermediul grupării datelor prin deducţie-inducţie, analiza datelor statistice, metodele tabelare, metode de comparaţie a datelor si de clasificare a lor.
Scopul şi obiectivele propuse constau in aprofundarea cunoştinţelor privind activităţile investitionale ale bancilor pe piata de capital. Pentru realizarea scopului nominalizat au fost trasate următoarele obiective:
- Abordarea aspectelor teoretice privind activitatea investitională a bancilor pe piata de capital;
- Studierea instrumentelor financiare care pot constitui obiectul investiţiilor bancilor pe piaţa de capital si spectrului de operaţiuni investiţionale a bancilor pe piaţa de capital;
- Dezvăluirea activitatii investitionale a bancilor internationale pe piata de capital;
- Studierea impactului crizei asupra activitaţii băncilor pe piaţa de capital;
- Studierea legislaţiei ce reglementează activitatea băncilor din Republica Moldova pe piaţa de capital;
- Analiza activităţii investitionale a băncilor din Republica Moldova pe piata valorlor mobiliare de stat si pe PVM corporative.
În Introducere este argumentată actualitatea temei şi a problemelor analizate, sunt trasate scopul şi sarcinile, sunt prezentate structura lucrării, suportul teoretico-ştiinţific si cel informaţional.
Capitolul I- “Concepte teoretice privind activitatea investiţională a băncilor pe piaţa de capital” prezintă abordarile teoretice privind băncile investitionale, locul instrumentelor financiare in activitatea acestora pe piata de capital. In acest context sau analizat tipurile operaţiunilor investiţionale a băncilor pe piaţa de capital, scopul si eficienţa acestor operaţiuni. La fel in acest capitol sunt expuse si riscurile ce pot interveni in procesul activitaţii investiţionale si principiile de formare a portofoliului investiţional a băncilor pe piaţa de capital.
Capitolul II – “Experienţa internaţională a activitaţii investiţionale a băncilor pe piaţa de capital” studiază specificul activitaţii investiţionale a băncilor internaţionale pe piata de capital. Am prezentat principalele operatiuni investitionale a bancilor internaţionale pe piata de capital. La fel am analizat motivele si impactul crizei economice mondiale asupra activitătii băncilor pe piaţa de capital.
Capitolul III- “Activitatea investiţionala a băncilor comerciale din Republica Moldova pe piaţa de capital” este consacrat studiului evoluţiei dezvoltării activitaţii investiţionale pe piaţa de capital a băncilor comerciale din Republica Moldova. Aici se studiaza sistemul de reglementare a activitaţii bancilor pe piaţa de capital şi restricţiile impuse de lege. Am efectuat o analiză a activitaţii băncilor comerciale pe piaţa valorilor mobiliare corporative si a valorilor mobiliare de stat.
Suport teoretico-ştiinţific al tezei l-au constituit lucrările din domeniul bancar, investiţional şi al pieţelor de capital, avînd ca autori: Lavrusin O., Cistelecan L., Moloşag M., Nicolae, A., Бор М., Жуков Е., Кочмола К. etc.
Suportul informaţional l-au format datele statistice publicate de Banca Naţionala a Moldovei, Comisia Naţională a Pieţei financiare, actele normative şi legislative ale Republicii Moldova precum şi resursele informaţionale electronice.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Formarea si Gestionarea Portofoliului de Investitii in Cadrul Bancii Comerciale.doc