Cuprins
- CUPRINS
- INTRODUCERE 2
- CAPITOLUL I: NOŢIUNE DE PROTECŢIE A CONSUMATORILOR ŞI FACTORII CARE INFLUENŢEAZĂ DECIZIA DE CUMPĂRARE 7
- 1.1. Consumatorul şi rolul lui în economia de piaţă 7
- 1.1 Comportamentul consumatorului pe piaţa bunurilor de producţie 24
- 1.2 Factorii ce influenţează decizia de cumpărare 30
- CAPITOLUL II : PROTECŢIA CONSUMATORULUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA 34
- 2.1 Sistemul de protecţie a consumatorilor în Republica Moldova 34
- 2.2 Recunoaşterea unei protecţii speciale a drepturilor fundamentale ale consumatorilor 37
- 2.3 Acţiuni privind protecţia drepturilor consumatorilor 53
- 2.4. Organele abilitate cu funcţia de protecţie a consumatorului 55
- CAPITOLUL III: MODELE DE COMPORTAMENT AL CONSUMATORULUI ÎN DREPTUL COMPARAT 68
- 3.1 Protecţia consumatorului în dreptul comparat 68
- 3.2 Controlul financiar – factor decesiv în realizarea drepturilor consumatorului 78
- 3.3. Metode de informare a consumatorilor 82
- ÎNCHEIERE 85
- BIBLIOGRAFIE 87
Extras din proiect
INTRODUCERE
Actualitatea temei. Existenţa noastră întru respectul legii, construirea propriului sistem social de valori concentrat în normele juridice sunt adevăruri care ne dăltuiesc destinul, care ne ajută să trăim în armonie unii cu alţii şi toţi cu societatea, cu statul, cu autorităţile. „Căci, statul, prin natura sa, este ceva multiplu şi, dacă devine o unitate mai strânsă, din stat se face familie şi din familie - om”(Aristotel).
Timp îndelungat dreptul comparat a oferit un paradox de a fi dreptul unei pieţe de consum care ignora, practic în totalitate consumatorul. Această lacună este astăzi acoperită: drept dovadă constituie reorganizarea serviciilor , precum şi activitatea normativă.
Am ales această temă şi anume deoarece la moment ne aflăm la etapa de trecere de nişte idei mai puţin utile la principii avansate pe care se vor baza drepturile consumatorului. Această perioadă întotdeauna este precedată de schimbări majore la nivel de economie.
Scopul lucrării este de a scoate în evidenţă ajunsurile şi neajunsurile politicii promovate de protecţie a consumatorului, de a face comparaţie cu tendinţele implementate în acest domeniu în diferite ţări, şi de a evidenţia unele aspecte ce pot fi atribuite ţării noastre.
Protecţia consumatorului s-a impus ca o politică comunitară mult mai importantă decît criza anterioară, care a atras după sine critici aprinse privitor la insuficienţa de drept şi de acţiune comunitară. Ea vizează să asigure protecţia intereselor economice şi protecţia sănătăţii şi securităţii consumatorului.
Examinând situaţia privind drepturile omului din ultimii ani observăm că sunt schimbări esenţiale.
Drepturile consumatorilor erau recunoscute şi în perioada socialistă şi funcţionau în măsura în care o permitea sistemul economic, social şi judiciar.
După ”90 în coace societatea a suferit mai multe transformări care au influenţat în mare măsura calitatea noastră de consumatori. Fiindcă în linii generale putem fii priviţi şi din acest punct de vedere poate mai puţin etic.
În acest context este important de menţionat faptul că economia de piaţă a generat un şir de aspecte noi cu care consumatorul ex - sovietic nu este cunoscut. Atât material cât şi psihologic. Aceste aspecte au creat un vid legislativ care a permis situaţii ce lezează drepturile consumatorului până la moment.
Actul de bază care serveşte consumatorul când acesta se consideră lezat într-un drept al său este Legea privind protecţia consumatorilor din Nr.105-XV din 13.03.2003, această lege a fost precedată de o altă lege cu acelaşi domeniu de activitate emisă în anul 1993 actualmente abrogată.
În Republica Moldova activează şi Centrul pentru Protecţia Consumatorilor cu statut de Organizaţie Nonguvernamentală. Această organizaţie prin activitatea sa acordă ajutor celor care se adresează cu cereri ce ţin de acest domeniu, totodată se încearcă de a face un lucru de profilactică, adică de a ridica gradul de responsabilitate atât a cetăţenilor cît şi a organizaţiilor ce prestează careva servicii de domeniu.
Centrul pentru Protecţia Consumatorilor este o instituţie care reprezintă şi satisface necesitatea de informaţie ce ţine drepturile consumatorilor, adică de interesul tuturor cetăţenilor.
Starea de armonie a omului cu sine însuşi şi cu ceilalţi a preocupat omenirea încă din zorii civilizaţiei, germenii marilor teorii pe care s-a clădit lumea modernă, regăsindu-se încă din antichitate.
Evocate şi-n zilele noastre aceste teze se relevă a fi extrem de revoluţionare. Ele fundamentează una din dimensiunile concepţiei moderne privitoare la progresul social, care nu se poate concepe excluzând elementul educaţional, formarea celor care preiau şi dezvoltă omenirea.
Actualitatea temei este dedusă dintr-un fapt evident cum că progresul permanent al culturii şi civilizaţiei a dus la ameliorarea generală a condiţiilor de viaţă a oamenilor, lucru concretizat în sporirea unor servicii speciale, precum şi constituirea unui sistem de protecţie a consumatorului înzestrat cu funcţionari competenţi în exercitarea funcţiilor deţinute. În condiţiile trecerii statului nostru la economia de piaţă, înlocuirea sistemului de comandă cu cel administrativ a fost o condiţie necesară în constituirea unui stat de drept. Una din sarcinile primordiale ale noului stat a fost afirmarea unui nou sistem de protecţie a consumatorului, a cadrului legal, care reglementează protecţia consumatorului.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Protectia Consumatorilor.doc