Contractul prenupțial

Proiect
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1478
Mărime: 7.13KB (arhivat)
Publicat de: Nicolaie Tudose
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Contractul prenuptial

Contractul prenuptial sau antenuptial cum mai este numit, este contractul dintre viitori soti, semnat inainte de casatorie. Contractul descrie de obicei drepturile fiecaruia in caz de divort sau in cazul decesului unuia dintre ei. Cele mai multe contracte prenuptiale contin clauze referitoare la proprietate si obligatiile pecuniare ale fiecaruia in eventualitatea divortului sau mortii.

Motivele contractului premarital

Persoane care doresc sa se casatoreasca, folosesc contractul premarital din numarate motive, unele din ele inrudite. Acest contract clarifica drepturile si obligatiile viitorilor soti. De asemenea poate elimina temerile si suspiciunile referitoare la modul in care instanta de judecata va divide proprietatea.

Un barbat sau o femeie care doreste ca cealalta parte sa semneze un asemenea contract, are deseori ceva ce doreste sa protejeze, de obicei o suma de bani. Unul sau ambii parteneri vor sa evite riscul pierderii unor bunuri, venituri sau afaceri de familie, in eventualitatea divortului.

De asemenea persoanele aflate la a doua sau a treia casatorie prefera sa lase copiiilor sau nepotilor din casatoria anterioara anumite lucruri sau bunuri personale, in locul sotului actual.

Sotul mai putin bogat renunta in general la ceva, prin semnarea unui contract premarital. Acesta este de acord ca drepturile sale de proprietate sa fie stabilite prin contract si nu prin legea pe care Curtea ar aplica-o in eventualitatea divortului sau decesului. In unele state, cum ar fi California, Curtea divide automat, in mod egal, bunurile acumulate in decursul casatoriei. In majoritatea statelor, aceasta imparteala este facuta dupa cum considera Curtea ca este cinstit si rezultatul este neprevazut.

Daca unul dintre soti moare, Curtea urmeaza de obicei dorinta celui decedat dar sotul supravietuitor este indreptatit de obicei la o treime sau o jumatate din avere, indiferent de dorinta celui decedat. Daca sotul si sotia au semnat un contract premarital valid, acest contract va inlocui regulile generale de dividere a proprietatii si veniturilor acumulate pana in momentul decesului. In multe cazuri, sotul mai putin bogat va primi in urma semnarii contractului marital, mai putin decat daca ar urma regulile normale ale divortului.

Daca sotul mai puti instarit va primi mai putin in urma semnarii contractului premarital, atunci se pune intrebarea de ce mai semneaza acest contract. Raspunsul la aceasta intrebare depinde de fiecare individ.

Unii oameni prefera sa detina ei insusui controlul fiscal decat sa-l lase pe seama legilor statale. Vor sa evite incertitudinea prin care se va termina un proces de divort. Pentru altii, raspunsul ar putea fi: „dragoste mai presus de orice”. Astfel ca sotul mai putin instarit este interesat numai sa se casatoreasca cu persoana respectiva, nepasandu-i de aspectul financiar. Pentru unii acest contract ofera siguranta, chiar daca nu este la fel de generos ca decizia unui judecator. Iar altii nu sunt de acord c acest contract dar il semneaza in speranta ca lucrurile vor merge bine si nu se va ajunge la un divort.

Criteriile pentru un contract prenuptial valid

Regulile care valideaza contractul premarital, variaza de la stat la stat. In general, contractul trebuie sa fie scris si semnat de ambele parti.

In majoritatea statelor, partile (in general partea mai instarita) tebuie sa-si dezvaluie bunurile si veniturile, una alteia. Astfel partile vor sti mai bine la ce s-ar putea sa renunte.

Cateodata este dificil de aflat averea neta a unei persoane. In astfel de situatii este bine de precizat in contract dificultatea evaluarii precise si declararea minimului net al averii sau media de castig al partii.

Pentru a fi valid, un contract prenuptial nu trebuie sa fie rezultatul fraudei sau al constrangerii. Un contract prenuptial se presupune a fi fraudat atunci cand o persoana denatureaza conditia sa financiara. De exemplu, daca un barbat ascunde bunuri de viitoarea sotie astfel incat va putea obtine un ajutor financiar mai scazut in caz de divort, Curtea va declara contractul nevalid.

Astfel incat sa se inlature orice urma de constrangere si sa ofere partilor timp de gandire, contractul prenuptial trebuie citit cu atentie, revazut si semnat inainte de casatorie. Majoritatea statelor nu prevad un anumit timp in care contractele premaritale trebuiesc semnate.

Daca partea mai instarita prezinta contractul prenuptial celeilalte parti numai inainte cu o zi de data nuntii, Curtea poate presupune ca aceste este nevalid datorita constrangerii. Un contract prenuprial tardiv nu este neaparat nul, dar timpul poate fi un important factor in determinarea validitatii acestuia.

Un contract este valid chiar daca niciunul dintre soti nu a fost reprezentat de un avocat, dar prezenta acestuia este o idee buna intrucat astfel sotii vor fi informati, iar contractul bine intocmit.

Avocatul partii mai instarite pregateste de obicei planul contractului. Partea mai putin instarita si avocatul acesteia, daca exista unul, trebuie sa citeasca cu atentie contractul si sa puna intrebari acolo unde exista incertitudini sau neintelegeri. Probabilitatea de a avea un contract valid creste atunci cand interesele partii mai putin instarite sunt bine reprezentate si au loc negocieri.

Pentru a demonstra ca partile stiu cu adevarat termenii contactului, unii avocati prefera sa faca pasi aditionali pentru a ilustr mai bine consimtamantul partilor in semnarea contractului prenuptial.

Partilor li se poate cere sa pregateasca o declaratie in scris, cu propriile cuvinte, din care sa rezulte consimtamantul si intelegerea contractului. De asemenea, semnarea contractului poate fi inregistrata.

Preview document

Contractul prenupțial - Pagina 1
Contractul prenupțial - Pagina 2
Contractul prenupțial - Pagina 3
Contractul prenupțial - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Contractul Prenuptial.doc

Alții au mai descărcat și

Legea Aplicabilă Desfacerii Căsătoriei

I. Definiţie Desfacerea căsătoriei constituie o instituţie a dreptului familiei care a cunoscut o evoluţie interesantă de-a lungul istoriei în...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Lecția de viață a Egiptului Antic

INTRODUCERE Civilizatia egipteana m-a fermecat inca de cand imi pot aduce aminte, chiar inca din- nainte de a afla ca exista stiinta numita...

Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români

I. REZUMAT : Cercetarea de faţă a plecat de la premisa că în domeniul vieţii familiale, dar şi de la nivelul individului s-au petrecut numeroase...

Efectele încheierii căsătoriei

Introducere Căsătoria este uniunea liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie, cu scopul întemeierii unei familii, care se încheie pe viaţă şi...

Vedetismul în Audiovizual

ARGUMENT Începând cu anii '50, televiziunea a ramas unul dintre cele mai puternice canale media. Audiovizualul a exercitat o atractie deosebita...

Concubinaj, logodnă, căsătorie elemente comune și elemente diferențiale

CONCUBINAJ, LOGODNĂ, CĂSĂTORIE ELEMENTE COMUNE ŞI ELEMENTE DIFERENŢIALE I. Concubinajul (uniunea liberă) Deşi cele mai multe cupluri aleg ca...

Proceduri judiciare și profesii liberale - studierea conflictelor și soluționarea acestora prin mediere

CONŢINUTUL TEORETIC CAPITOLUL I Medierea în România 1. Definiţia, reglementare, scurtă prezentare Medierea este o formă alternativă de...

Alegerea Partenerului Conjugal

INTRODUCERE Decizia de a alege partenerul cu care să formeze un cuplu este susţinută de motivaţii conştiente şi inconştiente ale individului....

Norma Conflictuală în Materie de Stare Civilă

1. Generalităţi 1.1Norma conflictuala. Noţiune Norma conflictuala este o norma juridica specifica dreptului internaţional privat având o...

Ai nevoie de altceva?