Funcțiile în organele administrației publice

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 6574
Mărime: 40.04KB (arhivat)
Publicat de: Marcheta Vasile
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. ARGUMENT 3,4
  2. CAPITOLUL I 5
  3. FUNCTIILE IN ORGANELE ADMINISTRATIEI. 5
  4. CONDITIILE DE ACCES SI EXERCITARE 5
  5. A ACESTORA 5
  6. 1. Importanta problemei 5
  7. 2. Notiunea de functie si de functionar al administratiei publice 6
  8. 3. Situatia juridica a functionarului public 7
  9. 4. Investitura legala a persoanei care exercita functia 7
  10. 5. Persoana care exercita functia face parte dintr-un organ al administratiei publice ca angajat al acestui organ 8
  11. 6. Conditiile de acces la functiile organelor administratiei publice 8,9
  12. CAPITOLUL II 10
  13. DREPTURILE SI OBLIGATIILE ORGANELOR 10
  14. ADMINISTRATIEI PUBLICE 10
  15. 1. Drepturile functionarilor organelor administratiei publice………………….............................................................................................10
  16. 2. Obligatiile functionarilor 11
  17. CAPITOLUL III 13
  18. RASPUNDEREA FUNCTIONARILOR ORGANELOR 13
  19. ADMINISTRATIEI PUBLICE 13
  20. 1. Raspunderea disciplinara 13
  21. 2. Raspunderea contraventionala 13
  22. 3. Raspunderea penala 14
  23. 4. Raspunderea civila 14
  24. CAPITOLUL IV 15
  25. IMPORTANTA RELATIILOR SOCIALE 15
  26. NEREGLEMENTATE PENTRU OPTIMIZAREA 15
  27. EXERCITIULUI FUNCTIEI PUBLICE 15
  28. 1. Relatiile sociale nereglementate juridic si rolul lor in administratia publica 15
  29. 2. Functiile si calitatile conducatorului in grupele sociale din sistemul organelor administratiei publice 15
  30. CAPITOLUL V 16
  31. ACTIVITATEA ORGANELOR 16
  32. ADMINISTRATIEI PUBLICE 16
  33. CAPITOLUL VI 17
  34. DECIZIA ADMINISTRATIVA 17
  35. 1, Decizia administrativa specie a deciziei umane 17
  36. 2. Obiectul deciziei administrative 17
  37. CAPITOLUL VII 19
  38. PROCESUL DECIZIONAL IN SISTEMUL 19
  39. ADMINISTRATIEI PUBLICE 19
  40. 1. Decizia administrativa, rezultat al procesului decizional 19
  41. 2. Etapele procesului decizional 19
  42. 3. Initiativa deciziei administrative 19
  43. 4. Participarea la decizia administrativa 20
  44. 5. Participarea politica la decizia administrativa 21
  45. 6. Participarea sociala la decizia administrativa 21
  46. 7. Participarea tehnica la procesul decizional 22
  47. 8. Deliberarea in procesul decizional 22
  48. 9. Etapele deliberarii 22
  49. 10. Efectele deciziei administrative 24
  50. BIBLIOGRAFIE 25

Extras din proiect

ARGUMENT

Caracterul legal al administratiei publice, impune ca atat organizarea cat si activitatea acesteia, sa fie reglementata de lege, in scopul asigurarii intereselor pulice generale, si al satisfacerii celor administrati.

Exercitarea puterii publice in domeniul administratiei, presupune indeplinirea unor sarcini (obiective pe care institutiile publice trebuie sa le urmareasca in realizarea competentei), atributii (drepturi si obligatii cu care sunt investite autoritatile administratiei publice pentru realizarea sarcinilor), competente ( ansamblu de atributii recunoscute unei institutii publice sau unui functionar public) stabilite de lege care permit institutiilor publice din acest domeniu al vietii sociale, sa actioneze pentru satisfacerea intereselor generale.

Aceste sarcini sunt executate de personalul administratiei publice, din acesta, un rol foarte important revenind functionarilor publici.

Funcţionarul public este persoana numită, într-o funcţie publică şi învestită în mod legal cu atribuţiile acesteia, persoana titulară de drepturi şi obligaţii chemată să le exercite în scopul realizării competenţei autorităţii publice sau instituţiei publice din care face parte funcţia publică.

În Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, art. 2 alin 2, funcţionarul public este definit ca fiind „persoana numită, în condiţiile prezentei legi, într-o funcţie publică”.

Conform Statutului, totalitatea funcţionarilor publici din autorităţile şi instituţiile publice din administraţia publică centrală şi locală constituie Corpul funcţionarilor publici; persoana căreia i-a încetat raportul de serviciu din motive neimputabile ei, îşi păstreaza calitatea de funcţionar public, continuând să facă parte din corpul de rezervă al funcţionarilor publici.

Funcţiile publice se stabilesc pentru fiecare autoritate şi instituţie publică în parte.

Funcţia publică este definită de Legea 188/1999, ca fiind „ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică centrală şi locală”.

In sens larg, prin administratie publica, se intelege activitatea de asigurare a functionarii serviciilor publice administrative prin efectuarea de acte juridice, operatiuni administrative si fapte materiale de catre functionarii publici. In acest sens de functionare, prin conceptul de functie publica, se intelege activitatea pe care o presteaza functionarii publici.

Deci, administratia publica, poate fi vazuta si ca un ansamblu de functii publice organizate prin lege, si incredintate functionarilor publici – persone fizice ce actioneaza in baza competentei si nu in baza drepturilor si obligatiilor civile.

Functionarii publici constituie o parte importanta a resurselor umane ale administratiei publice, care alaturi de cele materiale si banesti, asigura conditiile de functionare a acesteia.

O problema importanta in constructia functionala a sistemului administratiei publice, o reprezinta gruparea atributiilor in cadrul functiilor si stabilirea functiilor publice necesare.

Unora dintre functiile publice, le sunt stabilite atributii ce formeaza competenta necesara pentru conducerea activitatilor administratiei publice. Functionarii care le detin sunt functionari de conducere si au misiunea de a emite decizii administrative si acte juridice.

Alta categorie de functii publice presupune exercitarea unor atributii de documentare administrative si de pregatire a lucrarilor in scopul adoptarii deciziilor, iar unele functii publice indeplinesc atributiile de executare a deciziilor administrative

Administratia publica se legitimeaza doar prin scopul sau de satisfacere a intereselor publice generale, astfel ca orice incercare de utilizare in scopuri personale a functiei publice e inadmisibila.

Functia publica, constituie acea grupare de sarcini, atributii si competente stabilite potrivit legii, din cadrul unui serviciu public infiintat in vederea satisfacerii continue si permanente de catre functionarii publici, numiti in aceste functii, a intereselor generale ale societatii.

CAPITOLUL I

FUNCTIILE IN ORGANELE ADMINISTRATIEI.

CONDITIILE DE ACCES SI EXERCITARE

A ACESTORA

1. Importanta problemei

Reteaua organelor administratiei publice este ampla si variata, iar sarcinile pe care aceste organe trebuie sa le indeplineasca pentru organizarea executarii si executarea legii sunt foarte complexe. Administratia publica nu este altceva decat activitatea unor colective organizate de oameni care desfasoara aceasta activitate in raport cu alti oameni. De aceea problematica oamenilor care lucreaza in organele administratiei publice si care formeaza personalul acesteia capata o importanta considerabila.

Organizarea executarii si executarea legilor tarii nu se poate realiza daca nu exista oameni capabili, competenti, bine pregatiti, activi si devotati binelui public, care sa fie insarcinati cu punerea in executare a acestora. Eficienta organelor administratiei publice in realizarea sarcinilor care le revin, depinde in mare masura de calitatea umana si de capacitatea profesionala a celor care alcatuiesc aceste organe. Intotdeauna valoarea si potentialul acestor organe este in directa legatura cu calitatea oamenilor care le alcatuiesc.

Problema personalului administratiei publice prezinta multiple aspecte, de ordin social-uman, de ordin politic, de ordin judecatoresc si tehnic. Astfel se pun probleme in legatura cu pregatirea profesionala a personalului organelor administratiei publice, probleme in legatura cu recrutarea si repartizarea personalului in diferitele organe ale administratiei publice, cu aprecierea si caracterizarea acestui personal si cu promovarea in diferite functii, in general probleme de gestiunea personalului.

Pentru o cunoastere completa a fenomenului administrativ statal, cercetarea exclusiv juridica a problematicii personalului nu poate sa satisfaca exigentele acestei cunoasteri, deoarece sunt multe alte aspecte care privesc personalul organelor administratiei publice, si care trebuie cercetate pentru a sti cat mai mult despre administratia publica in vederea perfectionarii acesteia.

In tara noastra, raporturile de munca sunt amplu reglementate cuprinzand in buna masura si situatia personalului folosit de organele administratiei publice.

Preview document

Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 1
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 2
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 3
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 4
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 5
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 6
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 7
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 8
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 9
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 10
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 11
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 12
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 13
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 14
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 15
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 16
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 17
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 18
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 19
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 20
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 21
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 22
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 23
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 24
Funcțiile în organele administrației publice - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Functiile in Organele Administratiei Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Drepturile și Obligațiile Funcționarilor Publici

CAPITOLUL 1 ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ ÎN CADRUL AUTORITĂŢILOR STATULUI Secţiunea 1.1 Noţiunea de administraţie publică şi caracteristicile ei. În...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Funcțiile Administrației Publice

Administraţia publică efectuează în principal o activitate organizatorică, de-oarece ocupă o poziţie intermediară între planul conducerii politice...

Drept Administrativ

Partea a I-a: Introducere în dreptul administrativ si în stiinta administratiei Capitolul I Aspecte generale REZUMAT: în acest prim capitol...

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Știința Administrației

CAPITOLUL 1 ADMINISTRAtIA PUBLICÃ – FENOMEN COMPLEX Organizarea sarcinilor de învãtare: 1.1. Definitii si caracteristici ale administratiei...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Drepturile și obligațiile funcționarului vamal european

CAPITOLUL I – FUNCŢIA PUBLICĂ ŞI SISTEME ADMINISTRATIVE ÎN UNELE ŢĂRI EUROPENE 1. Generalităţi privind funcţia publică europeană şi funcţionarul...

Formarea și evaluarea funcționarilor publici

CAPITOLUL I - FORMAREA PROFESIONALA - ELEMENT ESENTIAL IN DEZVOLTAREA CARIEREI FUNCTIONARILOR PUBLICI I.1. Aspecte generale Ţinând seama de...

Secretarul Unitatii Administrativ-Teritoriale

CAPITOLUL I CLASIFICAREA FUNCTIILOR PUBLICE I.1. NOTIUNEA DE FUNCTIE PUBLICA Mijloacele prin care se realizeaza administratia publica sunt...

Motivarea Funcționarilor Publici și Corupția

Introducere Deşi comportamentul uman este în cele mai multe situaţii raţional şi intenţionat în cea mai mare măsură, nu sunt rare situaţiile în...

Organizarea concursului pentru ocuparea unei funcții publice

1. Funcția publică și funcționarul public Din doctrina actuală de drept public se poate desprinde ca un veritabil sistem de referință și reper,...

Modernizarea și Eficientizarea Administrației Publice

INTRODUCERE Perioada de tranziţie prin care trece Republica Moldova, ca un stat relativ tânăr se impune, deja cu toată splendoarea ei. Este de...

Funcția Publică și Funcționarul Public

Functia publica. Functia publica reprezinta situatia juridica a persoanei învestita legal cu atributii în realizarea competentei unei autoritati...

Legi pentru Drept Administrativ

LEGE nr.90 din 26 martie 2001 privind privind organizarea si functionarea Guvernului României si a ministerelor Textul actului publicat în M.Of....

Ai nevoie de altceva?