Control Financiar Ulterior de Gestiune

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 10780
Mărime: 107.53KB (arhivat)
Publicat de: Marcel Gheorghiu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Valentina Ihnatescu

Cuprins

  1. Cap. 1. Organizarea şi programarea controlului financiar ulterior
  2. de gestiune 3
  3. Cap. 2. Metodologia de exercitare a controlului financiar ulterior 5
  4. Cap.2.1 Metode și tehnici specifice de exercitare a controlului financiar
  5. ulterior (de gestiune) 6
  6. Cap 2.1.1.Controlul documentar 6
  7. Cap 2.1.2 Inventarierea de control 8
  8. Cap.2.2 Metode și proceduri comune utilizate de controlul financiar ulterior 14
  9. Cap. 3. Obiectivele controlului financiar ulterior de gestiune 14
  10. Cap. 4. Studiu de caz 16
  11. 4.1.Prezentarea societăţii 16
  12. 4.2.Controlul recepţiei bunurilor (mărfuri, materii prime, materiale) 17
  13. 4.3.Controlul înregistrării documentelor de intrare/ieşire a mărfii din gestiune 18
  14. 4.4.Controlul prin inventariere la S.C. SEPHORA S.A 21
  15. Bibliografie 25

Extras din proiect

Controlul financiar de gestiune este controlul financiar ulterior care urmăreşte respectarea dispoziţiilor legale cu privire la gestionarea şi gospodărirea mijloacelor materiale şi băneşti pe baza documentelor înregistrate în evidenţa tehnico-operativă şi în contabilitate. Controlul financiar de gestiune are ca obiectiv principal respectarea normalor legale cu privire la:

-existenţa, integritatea, păstrarea şi paza bunurilor şi valorilor de orice fel şi deţinute sub orice titlu;

-utilizarea valorilor materiale;

-efectuarea în numerar sau prin cont, a încasărilor şi plăţilor, în lei şi valută, de orice natură, inclusiv a salariilor şi a reţinerilor din acestea şi a altor obligaţii faţă de salariaţi;

-întocmirea şi circulaţia documentelor primare şi de evidenţă tehnic operativă şi contabila.

Cap. 1. Organizarea şi programarea controlului financiar ulterior de gestiune

Programarea controlului financiar se impune datorită complexităţii acestuia, cu scopul de a asigura ordine în activitatea de control şi de a-i spori eficienţa.

Prin programarea activităţii de control se decide în vederea îndrumării controlului într-o anumită derecţie pentru a stabili prin documente anumite obiective şi termene de realizare, pentru a preciza sarcinile concrete ce revin organelor de control, pentru a controla modul cum sunt duse la îndeplinire sarcinile trasate şi pentru a stabili măsurine necesare realizării lor.

Indiferent de periodicitatea programelor de control, acestea trebuie să se bazeze pe cunoaşterea realităţii din sfera acţiunii de control şi a legislaţiei care reglementează domeniul de activitate controlat; în acelaşi timp acesta trebuie să vizeze şi aspectele esenţiale ale unităţilor verificate, asigurând astfel utilizarea eficientă a resurselor umane de control.

Progamul de control se întocmeşte în zile/om pe an, acesta se efectuează cel puţin o data pe an sau la doi ani dacă acest lucru este aprobat de instituţiile abilitate. Controlul se efectuează în totalitate sau prin sondaj, în funcţie de volumul, valoarea şi natura bunurilor, posibilităţilor de sustragere, condiţiilor de păstrare şi gestionare, precum şi de frecvenţa abaterilor constatete anterior.

În cazul în care sunt constatate pagube, controlul se extinde asupra întregii perioade în care pot fi luate măsuri de recuperare a acestora şi de tragere la răspundere a persoanelor vinovate.

Potrivit normelor în vigoare, respectiv Normele nr. 63943/31 septembrie 1991 privind modul de organizare şi exercitare a controlului financiar propru la ministere, departamente, alte organe centrale de stat, prefecturi şi Primăria municipiului Bucureşti, instituţii de stat şi regii autonome, aprobate prin H.G.R. nr.720/1991, activitatea de control gestionar în unităţile din sectorul public al economiei şi din administraţia de stat se desfăşoară pe baza programelor de lucru semestriale întocmite de şeful compartimentului de control şi aprobate de conducătorul în subordinea căruia se află compartimentul de control respective. În aceste programe se vor nominaliza gestiunile şi activităţile ce urmează a fi controlate, perioada supusă controlului şi cea stabilită pentru verificarea efectivă, ca şi organelle care efectuează controlul. De asemenea se prevede ca în baza constatărilor făcute de către revizorii contabili, şeful compartimentului de control gestionar va sesiza periodic conducerea unităţii cu problemele ce pot conduce la îmbunătăţirea activităţii de gestionare a patrimoniului.

Documentele de planificare a controlului gestionar se semnează de şeful compartimentului de control şi se aprobă de conducerea unităţii care pe parcursul executării sarcinilor poate opera unele modificări în programele de lucru semestriale.

Într-un mod asemănător se planifică munca şi compartimentele revizorilor de gestiuni şi unităţilor cu acrivitate comerciala. Şeful compartimentului revizori de gestiune întocmeşte “planul anual de inventariere şi control”, în care se înscriu toate gestiunile ce urmează a fi verificate, numărul de inventarieri prevăzute de lege pentru fiecare dintre acestea iar, la sfârşit se face o recapitulare pe luni a inventarierilor effectuate. În documentul de planificare se rezervă spaţiul corespunzător pentru înscrierea verificărilor effectuate peste obligaţiile normale. Planurile anuale de inventariere şi control sunt vizate de directorul financiar-contabil şi aprobate de conducătorul unităţii comerciale, în care funcţionează compartimentul respectiv.

Şeful compartimentului de control şi conducătorul compartinentului financiar-contabil au obligaţia respectării câtorva reguli metodologice generale, cum ar fi:

-efectuarea tuturor inventarierilor programate, ca şi a celor special, trebuie să se facă potrivit normelor metodologice în vigoare, la termenele prevăzute de lege şi să se încadreze în timpul afectat lor;

-asigurarea caracterului inopinat al inventarierilor;

-evitarea inventarierii unor gestiuni în perioade de activitate intensă sau în preajma unor sărbători;

Evitarea inventarierii concomitente a unor gestiuni cu profil similar, situate în aceeaşi zonă geografică, acţiune care ar stingheri buna aprovizionare cu mărfuri a populaţiei şi ar avea un efect negative asupra vânzărilor.

Documentele privind planificarea activităţii de control gestionar se întocmesc şi se pastrează în aşa fel încât sa se asigure caracterul inopinat al verificărilor, precum şi respectarea cerinţelor generale ale apărării secretului datelor confidenţiale ori rezervate.

Conform Normelor nr. 63943/30 septembrie 1991 privind modul de organizare şi exercitare a controlului financiar, controlul financiar de gestiune se organizează de către:

a) Ministerele şi celelalte organe centrale pentru controlul financiar de gestiune al unităţilor economice şi bugetare susordonate, al gestiunilor proprii, precum şi al organizaţiilor obşteşti pe care le subvenţionează sau le îndrumă.

Se organizează pentru:

-controlul patrimoniului propriu;

-controlul veniturilor realizate şi a cheltuielilor efectuate din creditele bugetare alocate de către instituţiile de stat subordinate lor;

-controlul legalităţii şi eficienţei cheltuirii fondurilor de către regiile autonome din profilul lor de activitate.

b) Regiile şi societăţile comerciale pentru verificarea patrimoniului lor şi a subunităţilor din structural or organizatorică.

Se organizează pentru:

-controlul gestiunii proprii;

-controlul anual de fond al uzinelor, fabricilor, serviciilor, sucursalelor şi altor subunităţi din structura lor organizatorică.

c) Prefecturile şi primăriile municipal şi orăşeneşti şi cea a Municipiului Bucureşti, pentru controlul financiar de gestiune al unităţilor economice şi bugetare subordinate, precum şi a gestiunilor proprii.

d) În sistemul bancar.

Controlul financiar de gestiune este organizat pe compartimente care sunt conduse de către un şef numit de Consiliul de Administraţie. Şeful compartimentului de control financiar de gestiune participa la şedinţele Consiliului de Administraţie şi la Adunarea Generală a Acţionarilor atunci când se dezbat probleme economic-financiare şi de apărare a proprietăţii.

Controlul financiar de gestiune se efectuează de salariaţi cu studii economice, superioare sau medii, în funcţie de volumul şi de complexitatea lucrărilor, aceştia trebuind să deţină şi o anumită

Preview document

Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 1
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 2
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 3
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 4
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 5
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 6
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 7
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 8
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 9
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 10
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 11
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 12
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 13
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 14
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 15
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 16
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 17
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 18
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 19
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 20
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 21
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 22
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 23
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 24
Control Financiar Ulterior de Gestiune - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Control Financiar Ulterior de Gestiune.doc

Alții au mai descărcat și

Controlul Financiar Ulterior (de Gestiune) pe Exemplul Firmei SC Pinoti SRL

Capitol 1 Controlul financiar ulterior de gestiune – Metode și tehnici Controlul financiar ulterior este instrumentul specific de urmărire a...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Controlul de Gestiune și Controlul Gestionar

INTRODUCERE Trǎim î ntr-o lume a resurselor limitate. În faţa unei asemenea situaţii, societatea mileniului trei nu are decât o singură soluţie:...

Controlul financiar

Capitolul 1 ASPECTE GENERALE ALE CONTROLULUI FINANCIAR 1. 1 Noţiunea şi conceptul de control financiar. Desfăşurarea şi dezvoltarea...

Controlul propriu la agenții economici

Cap I. Influenţa specificului activităţii societăţii comerciale „CETATEA” S.A., Tg.Neamţ asupra organizării şi exercitării controlului finaciar...

Control financiar ulterior

Introducere Controlul financiar ulterior, este cel mai raspândit reflectând asupra sistemului financiar, acesta deține în principal încalcarea...

Controlul financiar exercitat prin Curtea de Conturi

Scurt istoric "Curtea de Conturi este instituţia supremă de control financiar ulterior extern asupra modului de formare, administrare şi de...

Controlul financiar exercitat de Curtea de Conturi

CAPITOLUL 1. STRUCTURA ORGANIZATORICĂ, DE CONDUCERE ȘI DE PERSONAL A CURȚII DE CONTURI Curtea de conturi este organul suprem de control financiar...

Controlul Financiar Ulterior de Gestiune

Cap.1 Organizarea şi programarea controlului financiar ulterior de gestiune Controlul este o activitate preponderent practică şi identifică...

Controlul Financiar Ulterior de Gestiune

CAPITOLUL I Controlul financiar ulterior ( de gestiune ) Controlul financiar ulterior este instrumentul specific de urmărire a întregului process...

Ai nevoie de altceva?