Organizații internaționale

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 82 în total
Cuvinte : 43336
Mărime: 111.01KB (arhivat)
Publicat de: Oanna O.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1. DELIMITARI CONCEPTUALE.TIPURI DE ORGANIZATII INTERNATIONALE

Suprematia statelor in rezolvarea diferitelor probleme cu care se confrunta comunitatea internationala este pusa la incercare de existenta unui numar important de organizatii internationale. Forta cu care se manifesta organizatiile internationale in prezent contribuie in mod semnificativ la subminarea autoritatii statelor in rezolvarea problemelor cu care se confrunta lumea de azi.

Exista doua tipuri de organizatii internationale: organizatii interguvernamentale (acelea ale caror membrii sunt statele); organizatii neguvernamentale (acelea ale caror membrii sunt persoane particulare sau anumite grupuri de persoane ori institutii private).

1.1. Organizatii interguvernamentale si neguvernamentale

Desi nici unul dintre aceste doua tipuri de organizatii nu a aparut in secolul pe care il incheiem, totusi perioada de maxima intensitate si eficacitate a activitatii acestora se situeaza dupa anul 1900.

Uniunea Organizatiilor Internationale, care mentine o evidenta actualizata permanent in legatura cu ambele tipuri de organizatii internationale arata ca numarul acestora a crescut rapid in secolul al nouasprezecelea astfel incât in anul 1909 existau 37 de organizatii interguvernamentale si 176 de organizatii neguvernamentale.

In secolul urmator cresterea a fost si mai rapida, astfel incât in anul 1960 existau 154 de organizatii interguvernamentale si 1255 de organizatii neguvernamentale iar in 1997 numarul acestora ajunsese la 260 si respectiv 5472.

In interpretarea tendintelor ce caracterizeaza evolutia organizatiilor internationale trebuie sa se tina cont ca nu este usor sa se identifice si sa fie evaluate diferitele tipuri de organizatii internationale.

In principiu, organizatiile interguvernamentale sunt definite nu numai de faptul ca membrii lor sunt statele, dar de asemenea si de caracterul lor de permanenta a activitatii si de procedurile institutionalizate pe care le utilizeaza. Organizatiile interguvernamentale se intrunesc la intervale relativ regulate si au proceduri specifice de luare a deciziilor precum si un secretariat ori un cartier general si un sediu. Cu toate acestea, ele nu au acces direct la cele mai multe dintre resursele materiale pe care le pot utiliza statele. Daca aceste criterii de clasificare a organizatiilor internationale ar fi fost mai elastice, fara indoiala ca numarul organizatiilor interguvernamentale ar fi depasit cu mult pragul de 260 citat anterior, asa cum se intâmpla cu numarul organizatiilor neguvernamentale. In prezent inca 1570 de organizatii aspira la statutul de organizatii interguvernamentale iar alte mai mult de 9630 de asociatii la acela de organizatii neguvernamentale, având caracteristici asemanatoare acestora.

Aceasta crestere extraordinara a numarului de organizatii transnationale si a membrilor acestora a generat o retea complexa, ce se suprapune si se intrepatrunde. In anul 1996 aproximativ 200 de state si teritorii aveau in total mai mult de 135.000 de diferiti delegati ce le reprezentau la toate organizatiile internationale, atât cele interguvernamentale cât si la cele neguvernamentale.

Cooperarea in cadrul activitatii acestei „retele de interdependente" cum o numesc unii analisti, acopera intreg domeniul unor probleme globale: schimburi economice, aparare, dezarmare si controlul armamentului, dezvoltare economica, agricultura, sanatate, drepturile omului, arta si cultura, combaterea traficului si consumului ilegal de droguri, turism, piata muncii, drepturile femeilor, educatie, activitatea financiara, protectia mediului, criminalitatea, ajutor umanitar, gestionarea crizelor, telecomunicatii, stiinta, fenomenul globalizarii, imigratia si fluxul de refugiati si inca multe altele.

In prezent mai mult de 96% din totalul organizatiilor internationale sunt neguvernamentale, dar celelalte 4% sunt mult mai importante, deoarece membrii lor sunt statele.

Organizatiile interguvernamentale putine la numar pe care tarile le creeaza isi vor mentine in continuare suprematia si importanta atâta timp cât statele insele vor exista, deoarece organizatiile interguvernamentale sunt importante prin insusi faptul ca sunt asociatii ale statelor, din autoritatea carora izvoraste si autoritatea pe care o exercita organizatiile interguvernamentale, arata unii autori.

Organizatiile interguvernamentale sunt toate compuse din state, dar variaza foarte mult in ceea ce priveste scopul si obiectivele propuse si numarul de membrii. Dupa unii cercetatori numai optsprezece organizatii interguvernamentale pot fi incadrate in categoria organizatiilor ce urmaresc obiective generale, iar dintre acestea numai O.N.U. este o organizatie cu caracter mondial. Toate celelalte, adica mai mult de 97% din totalul organizatiilor internationale sunt foarte limitate in ceea ce priveste numarul de membri si obiectivele propuse. Diferentele dintre aceste organizatii sunt foarte mari, mai ales in ceea ce priveste acele organizatii ce urmaresc realizarea unui singur obiectiv si aplica constrângeri referitor la primirea de membri. De exemplu, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (N.A.T.O.) este in primul rând o alianta militara, in timp ce altele, ca de exemplu Organizatia Statelor Americane (O.A.S.) sau Organizatia Statelor din Asia de Sud-Est (A.S.E.A.N.) au drept obiective dezvoltarea economica si reforme politice.

In prezent multe organizatii interguvernamentale sunt angajate intr-un domeniu ingust de activitate, urmarind obiective economice si sociale, cum ar fi facilitatea schimburilor economice, a transporturilor sau alte tipuri de cooperare economica. Din aceasta perspectiva, organizatiile interguvernamentale sunt in acelasi timp vectori dar si o reflectare a puternicelor interdependente ce sunt rezultatul activitatilor transfrontaliere, din ce in ce mai semnificative.

Diferente foarte mari exista si in ceea ce priveste organizatiile neguvernamentale. Datorita numarului lor mare si a diversitatii deosebite, este mult mai dificil sa fie caracterizate si clasificate decât organizatiile interguvernamentale. In 1997, Uniunea Asociatiilor Internationale caracteriza 10% dintre organizatiile internationale neguvernamentale ca având vocatie mondiala, in timp ce celelalte 90% erau caracterizate ca având vocatie intercontinentala sau regionala.

Din punct de vedere functional, organizatiile internationale neguvernamentale acopera practic toate aspectele si componentele activitatii politice, sociale si economice, intr-o lume ale carei tendinte spre o globalizare din ce in ce mai accelerata sunt evidente, mai ales in domenii precum preocuparea pentru sanatatea planetei noastre, medicina, istorie si cultura, drept, etica, teologie, securitatea nationala si internationala.

Preview document

Organizații internaționale - Pagina 1
Organizații internaționale - Pagina 2
Organizații internaționale - Pagina 3
Organizații internaționale - Pagina 4
Organizații internaționale - Pagina 5
Organizații internaționale - Pagina 6
Organizații internaționale - Pagina 7
Organizații internaționale - Pagina 8
Organizații internaționale - Pagina 9
Organizații internaționale - Pagina 10
Organizații internaționale - Pagina 11
Organizații internaționale - Pagina 12
Organizații internaționale - Pagina 13
Organizații internaționale - Pagina 14
Organizații internaționale - Pagina 15
Organizații internaționale - Pagina 16
Organizații internaționale - Pagina 17
Organizații internaționale - Pagina 18
Organizații internaționale - Pagina 19
Organizații internaționale - Pagina 20
Organizații internaționale - Pagina 21
Organizații internaționale - Pagina 22
Organizații internaționale - Pagina 23
Organizații internaționale - Pagina 24
Organizații internaționale - Pagina 25
Organizații internaționale - Pagina 26
Organizații internaționale - Pagina 27
Organizații internaționale - Pagina 28
Organizații internaționale - Pagina 29
Organizații internaționale - Pagina 30
Organizații internaționale - Pagina 31
Organizații internaționale - Pagina 32
Organizații internaționale - Pagina 33
Organizații internaționale - Pagina 34
Organizații internaționale - Pagina 35
Organizații internaționale - Pagina 36
Organizații internaționale - Pagina 37
Organizații internaționale - Pagina 38
Organizații internaționale - Pagina 39
Organizații internaționale - Pagina 40
Organizații internaționale - Pagina 41
Organizații internaționale - Pagina 42
Organizații internaționale - Pagina 43
Organizații internaționale - Pagina 44
Organizații internaționale - Pagina 45
Organizații internaționale - Pagina 46
Organizații internaționale - Pagina 47
Organizații internaționale - Pagina 48
Organizații internaționale - Pagina 49
Organizații internaționale - Pagina 50
Organizații internaționale - Pagina 51
Organizații internaționale - Pagina 52
Organizații internaționale - Pagina 53
Organizații internaționale - Pagina 54
Organizații internaționale - Pagina 55
Organizații internaționale - Pagina 56
Organizații internaționale - Pagina 57
Organizații internaționale - Pagina 58
Organizații internaționale - Pagina 59
Organizații internaționale - Pagina 60
Organizații internaționale - Pagina 61
Organizații internaționale - Pagina 62
Organizații internaționale - Pagina 63
Organizații internaționale - Pagina 64
Organizații internaționale - Pagina 65
Organizații internaționale - Pagina 66
Organizații internaționale - Pagina 67
Organizații internaționale - Pagina 68
Organizații internaționale - Pagina 69
Organizații internaționale - Pagina 70
Organizații internaționale - Pagina 71
Organizații internaționale - Pagina 72
Organizații internaționale - Pagina 73
Organizații internaționale - Pagina 74
Organizații internaționale - Pagina 75
Organizații internaționale - Pagina 76
Organizații internaționale - Pagina 77
Organizații internaționale - Pagina 78
Organizații internaționale - Pagina 79
Organizații internaționale - Pagina 80
Organizații internaționale - Pagina 81
Organizații internaționale - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Organizatii Internationale.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Organizațiile internaționale interguvernamentale - personalitatea juridică a organizațiilor internaționale

INTRODUCERE Ca urmare a schimbării raportului de forţă pe plan internaţional în favoarea forţelor păcii, libertăţii şi progresului social al...

Istoricul Organizațiilor Internaționale intre trecut prezent și viitor

INTRODUCERE Evolutia relatiilor internationale reprezinta o consecinta dezvoltarii unui intreg complex de interese ce au aparut de-a lungul...

Cooperarea statelor în cadrul organizațiilor regionale europene

Cooperarea statelor in cadrul organizatiilor internationale europene Cap. I Consideratii generale privind organizatiile 1.1. Notiuni generale...

Rolul Organizațiilor Internaționale în Păstrarea Sistemului Mondial de Securitate

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE SECŢIUNEA I COOPERAREA STATELOR ÎN CADRUL ORGANIZAŢIILOR INTERNAŢIONALE 1.1.1. NECESITATEA COOPERĂRII DINTRE...

Personalitatea juridică a organizațiilor internaționale

INTRODUCERE Actualitatea și importanța problemei abordate: Personalitatea juridică internațională - exprimă calitatea de subiect de drept...

Locul, rolul și importanța Organizației Națiunilor Unite în sistemul internațional contemporan

CAPITOLUL I - ORGANIZAŢII INTERNAŢIONALE Secţiunea 1 - Introducere Organizaţiile internaţionale reprezintă elemente relativ noi ale sistemului...

Soluționarea diferendelor în cadrul unor organizații internaționale

Tipurile de diferende care pot surveni în cadrul unei organizatii internationale si care sunt cele mai numeroase, privesc raporturile dintre...

Cooperarea transfrontalieră în cadrul organizațiilor internaționale cu vocație politico-militară

1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE Dezvoltarea societăţii umane contemporane presupune aplicarea diferitelor modele de integrare politică şi economică între...

Ai nevoie de altceva?