Piața turistică în România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 6648
Mărime: 30.76KB (arhivat)
Publicat de: Bebe Nica
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: A. Andreiana

Extras din proiect

Noţiuni generale

Piaţa turistică este locul de întâlnire şi confruntare a cererii cu oferta de produse turistice, special amenajată pentru întâlnirea cumpărătorilor cu vânzătorii pentru a-şi schimba mărfurile.

Piaţa turistică este o componenta a mediului economico-social, un element important al pieţei serviciilor de consum. Piaţa serviciilor reprezintă sfera economică în care nevoile de consum se manifestă sub forma cererii de servicii, iar producţia sub forma ofertei de servicii şi prin confruntarea celor două laturi se finalizează tranzacţiile prin intermediul actelor de vânzare-cumpărare. Piaţa turistică este o sferă de interferenţă a ofertei turistice materializată prin producţia turistică şi cererea turistică materializată în consum.

Piata turistica, din punct de vedere economic, constituie “ categoria economica a productiei de servicii turistice in care isi gaseste expresie totalitatea actelor de vanzare-cumparare privita in unitatea organica cu relatiile pe care le genereaza si in conexiune cu spatiul in care se desfasoara”.

Piata turistica mai poate fi definita ca sfera de confruntare dintre oferta turistica, materializata in productia specifica, si cererea turistica- expresie a nevoilor, dorintelor si aspiratiilor turistilor- concretizata in consum turistic. Specialistii de marketing pleaca in definirea pietei turistice, pentru a-i mari consistenta, de la urmatoarele elemente: produs turistic ( ansamblul elementelor necesare pentru satisfacerea nevoilor unui turist); purtatorii ofertei care asigura prestarea tuturor serviciilor ce intra in sfera de cuprindere a turismului; purtatorii cererii(consumatoriide turism); spatiul economico-geografic unde se desfasoara actele de vanzare-cumparare a serviciilor de turism si, un ultim element, intervalul de timp ce reprezinta momentul la care se desfasoara actul de vanzare-cumparare a serviciilor turistice.

Piata turistica poate fi:

- nationala

-internationala

Piata nationala: atunci cand intalnirea cererii si ofertei se realizeaza intre granitele nationale ale unei tari;

Piata internationala: aceasta suprapunere se realizeaza in afara granitelor nationale.

Piata turistica poate fi privita ca o piata activa pentru tarile primitoare de turisti si o piata pasiva pentru tarile emitatoare de turisti. Piata turistica poate fi influentata de o serie de factori obiectivi si subiectivi, permanenti si conjuncturali, factori acceleratori si factori cu efect negativ.

Factorii esentiali care influenteaza piata turistica: volumul, structura si calitatea resurselor turistice care exprima, de fapt, potentialul turistic al unei zone:

-gradul de amenajare turistica;

-nivelul de dezvoltare al infrastructurii;

-nivelul veniturilor si tarifelor;

-durata concediilor si a timpului liber;

-factorii conjuncturali.

Masurarea sau evaluarea cantitativa a pietei turistice se poate realiza cu ajutorul urmatorilor indicatori:

a).-capacitatea pietei turistice care exprima cuantumul necesitatilor pentru un anumit produs turistic ce se manifesta pe piata la un momentdat, fara a se lua in calcul nivelul veniturilor consumatorilor sau nivelul preturilor si tarifelor.

b).-potentialul pietei turistice care exprima cererea tuturor consumatorilor pentru un anumit produs turistic in functie de veniturile acestora si de pretul practicat pentru acel produs.

c).-volumul pietei produsului turistic care se refera la cuantumul tranzactiilor comerciale incheiate pentru un anumit produs intr-un interval de timp determinat. Daca volumul pietei turistice este egal cu potentialul acestuia spunem ca piata este saturata.

d).-locul pe piata al unui produs turistic care se refera la acea parte a volumului pietei turistice acoperita din vanzarea realizata pentru un produs turistic determinat.

Elementele pieţei turistice:

-purtătorii ofertei (prestatorii de servicii turistice)

-purtătorii cererii (consumatorii de produse turistice)

-produsul turistic (ansamblul elementelor necesare satisfacerii clientului: cazare, alimentaţie, transport, agreement etc.)

-spaţiul economico-geografic (locul în care se desfaşoară actele de vânzare-cumpărare)

-intervalul de timp (momentul în care se desfăşoară actul de vânzare-cumpărare)

Particularităţile pieţei turistice

1.-produsele turistice nu pot fi definite cantitativ si calitativ decat indirect si partial intrucat produsul turistic este un produs invizibil.

2.-este o piata fragmentata fiind alcatuita dintr-o multitudine de subpiete turistice ce apar ca urmare a confruntarii diversitatii de oferte turistice cu fiecare din modalitatile de percepere a acesteia de catre categoriile de consumatori.

3.-pe piata turistica oferta este perceputa sub forma unei imagini ce se formeaza ca urmare a informatiilor primite de turist din diverse surse.

4.-consumatorul nu decide intotdeauna singur in legatura cu prestatia turistica pa care doreste sa o consume intrucat apar acei participanti la cumparare care decid si influenteaza comportamentul de consum.

5.-sfera consumatorilor de turism nu se identifica cu ansamblul populatiei intrucat exista categorii de consumatori ce nu pot consuma produsul turistic din diferite motive.

6.-oferta turistica are un caracter teoretic, ea este cunoscuta de consumator numai prin intermediul informarii turistice si prin publicitate.

7.-in decursul unui an calendaristic apare o corelatie variabila a ofertei cu cererea ceea ce conduce la o crestere a pretului la o diminuare a rentabilitatii si la dezvoltarea inegala a diferitelor zone turistice

Preview document

Piața turistică în România - Pagina 1
Piața turistică în România - Pagina 2
Piața turistică în România - Pagina 3
Piața turistică în România - Pagina 4
Piața turistică în România - Pagina 5
Piața turistică în România - Pagina 6
Piața turistică în România - Pagina 7
Piața turistică în România - Pagina 8
Piața turistică în România - Pagina 9
Piața turistică în România - Pagina 10
Piața turistică în România - Pagina 11
Piața turistică în România - Pagina 12
Piața turistică în România - Pagina 13
Piața turistică în România - Pagina 14
Piața turistică în România - Pagina 15
Piața turistică în România - Pagina 16
Piața turistică în România - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Piata Turistica in Romania.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu privind Piața Turistică din România

CUVÂNT ÎNAINTE Turismul se adresează unor segmente sociale largi şi răspunde din plin nevoilor acestora, detaşându-se printr-un înalt dinamism,...

Rentabilitatea Firmei de Turism

Rentabilitatea firmei de turism 7 CAPITOLUL I ACTIVITATEA TURISTICA. ORGANIZAREA SI REGLEMENTAREA ACTIVITATII TURISTICE Turismul reprezinta un...

Management și operațiuni în cadrul agenției de turism Oltextur

INTRODUCERE Turismul reprezintă prin conținutul și rolul său, un fenomen caracteristic civilizației actuale și una din componentele majore ale...

Piața turistică a Greciei

I.Introducere si elemente de cadru general 1. Introducere Nume oficial : Republica Elena Nume oficial scurt: Grecia Nume local lung: Elliniki...

Evoluții și Tendințe pe Piața Turistică din România

CAPITOLUL 1:COORDONATELE PIEŢEI TURISTICE DIN ROMÂNIA 1.1. Conţinutul si caracterizarea pieţei turistice Dinamica economică-socială antrenează...

Cercetări de marketing - piața turistică din România

Capitolul 1 Prezentarea pieţei, a firmei si a serviciului 1.1 Prezentarea pieţei turistice din România Turismul românesc încearcă să-şi...

Piața turistică a României

INTRODUCERE Turismul, ca fenomen economic şi social, a cunoscut dezvoltări spectaculoase în cea de-a doua jumătate a secolului XX. Dorinţa de a...

Promovarea cașcavalului ținutul Neamțului al firmei Lacta Han Prod produs tradițional românesc

1.Contextul natural şi socioeconomic al judetului Neamt: • Localizarea: Situat pe văile unor ape limpezi şi repezi (Bistriţa, Siretul, Moldova),...

Ai nevoie de altceva?