Politica Monetară Principala Atribuție a BNR

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 12308
Mărime: 415.11KB (arhivat)
Publicat de: Maria T.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1.CONCEPTUL DE POLITICĂ MONETARĂ 3
  2. 1.1.OBIECTIVELE POLITICII MONETARE 3
  3. 1.2. MECANISMUL DE TRANSMISIE A POLITICII MONETARE 4
  4. 1.3.INSTRUMENTELE DE POLITICĂ MONETARĂ ŞI CONTRAPARTIDELE ELIGIBILE 7
  5. 2. OBIECTIVUL POLITICII MONETARE A BNR 12
  6. 2.1. PROVOCĂRI PENTRU POLITICA MONETARĂ 12
  7. 2.2. IMPLEMENTAREA POLITICII MONETARE 15
  8. 2.3. UTILIZAREA INSTRUMENTELOR POLITICII MONETARE 22
  9. 2.4. ORIENTĂRILE POLITICII MONETARE 24
  10. BIBLIOGRAFIE 27

Extras din proiect

1.CONCEPTUL DE POLITICĂ MONETARĂ

Recunoscută ca o componentă de baza a politicii economice, politica monetară, are un rol determinant în limitarea proceselor inflaţioniste din economie. Politica monetară reprezintă ansamblul măsurilor luate prin intermediul băncii centrale sau al autorităţii monetare, pentru a exercita o anumită influenţă asupra dezvoltării economiei sau pentru a asigura stabilitatea preţurilor şi a cursurilor valutare.

Prin politicile monetare aplicate se urmareşte ca prin reglarea cantităţii de monedă, să se controleze lichiditatea în economie spre a satisface necesităţile acesteia, urmărindu-se în acelaşi timp evitarea inflaţiei sau limitarea şi reducerea acesteia atunci când ea este declanşată. Acţiunile în materie de politică monetară, trebuie să acţioneze asupra activitatilor bancare, care constituie suportul monedei naţionale. Mobilizarea şi colectarea economiilor, gestiunea depozitelor bancare şi cu deosebire acordarea creditelor, sunt activitati de risc, iar falimentul bancar poate avea consecinţe economice şi sociale grave cu impact şi în inflaţie.

1.1. OBIECTIVELE POLITICII MONETARE

Obiectivele politicii monetare se înscriu în obiectivele generale ale politicii economice, iar realizarea acestora vine în susţinerea realizării obiectivelor economice generale. Obiectivele politicii monetare sunt intermediare în realizarea politicii economice generale, urmăresc lupta contra inflaţiei şi păstrarea valorii interne şi externe a monedei şi constau în:

- Realizarea unui nivel optim al creşterii masei monetare la un nivel cât mai apropiat de rata de creştere reală a economiei, constituie pentru monetarişti, obiectivul principal al autorităţilor monetare.

Creşterea volumului de monedă în circulaţie însoţeşte sporirea volumului de bunuri şi servicii, datorită rolului activ, recunoscut al monedei. Când masa monetară creşte foarte rapid, fără corelaţie cu creşterea economică reală, ea antreneaza dezechilibre şi reacţii în lanţ.

O distribuire generoasă şi excesivă a creditului, antrenează o cerere crescută de bunuri şi servicii, generând o expansiune cumulativă, care nu poate fi susţinută în acelaşi ritm de ofertă, provocând creşterea preţurilor şi un deficit al comerţului exterior.

De aceea politica monetară trebuie să aibă ca obiectiv, controlul masei monetare şi adaptarea acesteia la nevoile reale şi sustenabile ale economiei. Controlul mijloacelor de plată de către autoritatea monetară, în vederea evitării unui dezechilibru inflaţionist sau deflaţionist este un obiectiv de primă importanţă al politicii monetare.

- Atingerea unui nivel corespunzator al ratei dobanzii este un alt obiectiv al politicii monetare urmărit în anumite ţări. În acest domeniu se confruntă două concepte. În timp ce keynesiştii urmăresc să fixeze rata dobânzii la un nivel cât mai scazut posibil, monetariştii nu se preocupă de nivelul acesteia, aceştia urmărind numai cantitatea de monedă în circulaţie. Legat de rata dobânzii, prezintă importanţă nivelul real al acesteia şi nu cel nominal. Rata dobânzii trebuie să fie real pozitivă şi cât mai stabilă în timp.

- Nivelul cursului de schimb are un important rol simbolic. Cursul de schimb fiind “preţul preţurilor” apare ca o expresie a puterii economice a naţiunii. Aprecierea sau deprecierea monedei naţionale are însă efecte deosebite asupra activităţii economice şi asupra comerţului exterior în special.

Aprecierea monedei naţionale poate avea un impact negativ asupra exporturilor, scumpindu-le şi descurajându-le. Scade astfel competitivitatea la export a produselor proprii şi se încurajează importurile, cu consecinţe negative asupra balanţei comerciale şi de plăţi. Deprecierea monedei naţionale stimulează exporturile şi descurajează importurile. Dar un curs supraevaluat presupune o susţinere valutară a acestuia, şi o epuizare a rezervelor valutare.

Găsirea unui nivel optim al cursului valutar care să susţină exporturile dar să şi inhibe importurile şi să permită menţinerea unei balanţe de plăţi echilibrate este o acţiune foarte dificilă. Opţiunea între politica monedei forte şi a monedei slabe este dependentă de starea structurilor economice şi sociale ale unei ţări.

- Realizarea unei bune alocări a resurselor financiare prin aceasta se urmăreşte alocarea resurselor de finanţare a economiei şi în special a creditului spre acele domenii care aduc o recuperare rapidă a investiţiilor, aduc profit, şi o inovaţie permanentă. Sunt descurajate sectoarele mari consumatoare de resurse, cu viitor incert şi care sunt susceptibile de a aduce pierderi în viitor.

Obiectivele politicii monetare pot acţiona în mod contradictoriu, ele sunt interdependente şi realizarea unuia sau altuia poate influenţa în sens negativ pe celelalte. Modificări ale ratei dobânzii conduc la modificări ale masei monetare şi ale cursului, şi de asemenea provoacă distorsiuni în modul de alocare a resurselor. Găsirea echilibrului în atingerea acestor obiective este sarcina autorităţii monetare, care prin acţiunea sa asupra unuia sau altuia din obiective, trebuie să asigure condiţiile unei dezvoltări durabile ale economiei. Politicile monetare sunt subordonate realizării obiectivelor globale ale economiei.

1.2. MECANISMUL DE TRANSMISIE A POLITICII MONETARE

Pe termen scurt evoluţia preţurilor este supusă unor influenţe multiple, generate de factori provenind din economia naţională şi din mediul extern, care acţionează asupra cererii şi ofertei agregate. Pe termen mediu şi lung, însă, un rol fundamental în asigurarea stabilităţii preţurilor îi revine conduitei politicii monetare. Mecanismul de transmisie a politicii monetare reprezintă totalitatea canalelor prin care banca centrală, utilizând un set variat de instrumente de politică monetară poate influenţa dinamica cererii agregate şi a preţurilor din economie.

Dintre canalele (sau mecanismele specifice) de transmisie a politicii monetare identificate de literatura de specialitate, practica economică a relevat cu precădere importanţa următoarelor:

- canalul ratelor dobânzilor practicate de instituţiile financiare;

- canalul creditului;

- canalul cursului de schimb;

- canalul efectelor de avuţie şi bilanţ;

- canalul anticipaţiilor agenţilor economici privind inflaţia.

O descriere simplificată a acestor canale de transmisie şi a interacţiunii dintre acestea, adaptată particularităţilor economiei româneşti, stă la baza construcţiei modelului de analiză şi prognoză pe termen mediu al BNR.

Preview document

Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 1
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 2
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 3
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 4
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 5
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 6
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 7
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 8
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 9
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 10
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 11
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 12
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 13
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 14
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 15
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 16
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 17
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 18
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 19
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 20
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 21
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 22
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 23
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 24
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 25
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 26
Politica Monetară Principala Atribuție a BNR - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Politica Monetara Principala Atributie a BNR.doc

Alții au mai descărcat și

Politica monetară în România

Potrivit statutului său, Banca Naţională a României are ca obiectiv fundamental asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor. Totodată, Banca...

Instrumente de Implementare a Politicii Monetare în România

Politica monetară reprezintă un ansamblu de acțiuni prin care autoritățile monetare (banca centrală, trezoreria etc.) influențează asupra...

Instrumentele de politică monetară și influența acestora asupra ratei fondurilor federale

Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul caruia se actioneaza asupra cererii si ofertei de moneda...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Politica monetară a BNR

BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI - 17/29 aprilie 1880 - s-a înființat BNR, capitalul băncii era în întregime românesc și aparținea în proporție de o...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Politica monetară a BNR și eficiența acesteia în asigurarea stabilității monedei naționale

Capitolul 1 Politica monetară – componentă principală a politicii economice Politica economică reprezintă ansamblul deciziilor adoptate de către...

Analiza Strategiei de Țintire Directă a Inflației în România

Introducere Fenomenul inflaționist s-a făcut simțit în viața oamenilor încă de la începuturi sub diverse forme,care au afectat într-o mare măsură...

Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României

PARTEA I POLITICA MONETARA – ELEMENTE DE TEORIE Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia...

Instrumentele de Politică Monetară Folosite de BNR și Efectele Aplicării Lor în Perioadele 2006-2007

Politica promovată de BNR trebuie să conducă la creşterea economică durabilă, în principal, prin reducerea inflaţiei până la un nivel cât mai mic...

Studiu de caz - Banca Națională a României - analiza politicii monetare în România în perioada 2008-2010

INTRODUCERE Într-o economie complexă şi descentralizată, moneda este instrumentul unic al schimbului. Cererea si oferta de bunuri de pe pietele de...

Politica monetară în România

Potrivit statutului său, Banca Naţională a României are ca obiectiv fundamental asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor. Totodată, Banca...

Transformări în sistemul financiar-bancar românesc și în politica monetară în contextul integrării europene

1. Introducere Procesul de integrare în Uniunea Europeană a fost influenţat de o serie de factori precum sistemul bancar, pieţele financiare şi...

Ai nevoie de altceva?