Cuprins
- 1 FORMAREA SI EVOLUTIA RUSIEI 3
- 1.1 Scurt istoric 3
- 1.2 Rusia Kieveana 3
- 2 COORDONATE FIZICO-GEOGRAFICE 4
- 2.1 Caracterizare generala 4
- 2.2 Impartirea administrativa 4
- 2.3 Clima 5
- 2.4 Relieful 5
- 3 INFRASTRUCTURA 6
- 3.1 Infrastructura feroviara 6
- 3.2 Infrastructura rutiera 6
- 3.3 Infrastructura navala 6
- 3.4 Infrastructura aeriana 6
- 3.5 Infrastructura militara 7
- 4 INDICATORI DEMOGRAFICI 8
- 4.1 Marimea populatiei tarii 8
- 4.2 Densitatea 8
- 4.3 Rata natalitatii si a mortalitatii 8
- 4.4 Raportul intre populatia din mediul urban sic ea din mediul rural 8
- 5 MEDIUL DE MARKETING 9
- 5.1 Situatia generala a libertatii presei in Rusia in prezent 9
- 5.2 Subiectele-tabu pe care presa rusa nu indrazneste sa le abordeze 9
- 5.3 Relatia in Rusia intre mediul politic si mass-media 9
- 5.4 Rusia si Romania au taiat cel mai mult din marketing în 2009 9
- 5.5 Estimari privind piata de publicitate 10
- 6 PRINCIPALELE RAMURI ALE ECONOMIEI 11
- 6.1 Agricultura 11
- 6.2 Energie 11
- 6.3 Industrie 11
- 6.4 Resurse naturale 12
- 6.5 Turismul 12
- 7 STAREA ECONOMIEI 13
- 7.1 De ce a decazut Rusia? 13
- 7.2 Problemele majore ale Rusiei 14
- 7.3 Rusia – realitati economice sumbre in anul 2009 15
- 7.4 Economia Rusiei a revenit pe crestere in T1 al anului 2010 18
- 7.5 Economia Rusiei ar putea creste cu 8,3% in T2 18
- 8 RELATIILE ECONOMICE EXTERNE 19
- 8.1 Relatiile dintre Rusia si Romania 19
- 8.2 Rusia se împrumuta de pe pietele externe pentru prima data în ultimii 12 ani..21
- 8.3 Investitiile straine directe 21
- 9 CARACTERISTICI ALE MEDIULUI SOCIO-CULTURAL 22
- 9.1 Limba nationala si dialectele utilizate 22
- 9.2 Religia 22
- 9.3 Educatia 22
- 9.4 Piata muncii 23
- 10 SITUATII DE RISC RIDICAT 23
- 10.1 Dispute internaţionale 23
- 10.2 Traficul de droguri si persoane 23
- 10.3 Consumul de droguri 24
- 10.4 HIV/SIDA 24
- 10.5 Nivelul coruptiei 24
- 11 MASURI INTREPRINSE DE FEDERATIA RUSA IN ANUL 2008-2009 PENTRU MINIMALIZAREA EFECTELOR CRIZEI ECONOMICO-FINANCIARE 25
- Masuri care vizeaza domeniul economic 25
- Masuri de sustinere si consolidare a sistemului financiar 28
- 11.1 Rusia acorda 20 miliarde dolari pentru salvarea industriei auto 29
- 12 RUSIA SECOLULUI XXI – IMAGINEA VIITORULUI DORIT 30
- 12.1 Mostenirea 31
- 12.2 Imperativele politice si directiile de actiune 31
- 12.3 Cum va arata viitorul? 32
Extras din proiect
RUSIA
• Capitala: Moscova;
• Populatia: 141.420.309 locuitori;
• Suprafata: 17.075.200 km2;
• Moneda: 1 Rubla = 100 Kopieki;
• Ziua nationala: 12 iunie;
• Limba oficiala: rusa;
• Forma de guvernamant: federatie constitutionala;
1. FORMAREA SI EVOLUTIA RUSIEI.
1.1 Scurt istoric.
Teritoriul Rusiei este locuit încă din antichitate de triburi de păstori nomazi (sciţi, sarmaţi, huni, avari, bulgari, uzi, pecenegi ), iar în partea de nord de triburi baltice şi finice. În mileniul I î. Hr., în regiunea dintre Vistula şi Nipru trăiau triburile indo-europene ale slavilor. Aceştia îşi lărgesc în timp stăpînirea în partea vestică şi sud-vestică în sec. V-VI d. Hr. Între sec. VI-IX îi găsim pe slavii de răsărit stabiliţi în regiunile dintre Nipru, Oka şi Volga Superioară formînd statul rus cu centrul la Kiev.
1.2 Rusia Kieveana.
Sub denumirea de ruşi îi recunoaştem pe slavii răsăriteni care trăiau în triburi. Treptat puterea este acaparată de cnezi sprijiniţi de cete militare ce purtau denumirea de ,,drujina“. Principalele lor îndeletniciri erau agricultura, creşterea vitelor, vînătoarea şi pescuitul. Erau meşteri iscusiţi şi în prelucrarea metalelor. Negoţul se dezvoltă destul de devreme, iar acest fapt se datorează drumului comercial care pornea de la Marea Baltică, din vecinătatea Scandinaviei, şi cobora pe Nipru pînă la Marea Neagră şi Constantinopol.
Acest traseu mai era numit ,,drumul de la varegi la greci“ fiindcă era folosit de normanzi, numiţi şi varegi, în legăturile lor comerciale cu Imperiul Bizantin. Termenul de varegi ne duce cu gîndul la cel de ,,luptători“. Pe cursul ,,drumului de la varegi la greci“ au început să ia fiinţă şi să se dezvolte numeroase aşezări care au devenit puternice centre comerciale şi meşteşugăreşti. Aşa au început să înflorească oraşele Kiev şi Novgorod.
Dezvoltarea economică duce rapid la destrămarea orînduirii gentilice. În sînul triburilor s-au constituit cele două clase sociale ale orînduirii feudale: boierii ( feudalii ) şi ţăranii iobagi care împreună cu meşteşugarii săraci erau exploataţi de boieri şi negustorii bogaţi. Statul rus cunoscut sub denumirea de Rusia kieveană se dezvoltă în mai multe etape. În secolul IX existau mici stătuleţe cu caracter feudal, numite cnezate. Cele mai însemnate cnezate s-au dezvoltat în jurul oraşelor Kiev (pe Nipru) şi Novgorodul situat pe malul lacului Ilmen. Statul rus ia fiinţă prin unirea cnezatelor de Kiev şi Novgorod sub conducerea lui Oleg (878-912)-cneazul Novgorodului. În timpul lui Oleg sînt supuse triburile slave din dreapta şi din stînga Niprului care plăteau cneazului tribut în natură. Capitala se va stabili la Kiev, oraşul va fi întărit cu cetăţi. În această perioadă ruşii au încheiat numeroase tratate favorabile cu Bizanţul.
2. COORDONATE FIZICO-GEOGRAFICE.
2.1 Caracterizare generala.
Rusia (rusă Росси́я / Rosíia), sau Federaţia Rusă (Росси́йская Федера́ция / Rosíiskaia Federáţiia), este o ţară care se întinde pe un teritoriu vast în Europa şi Asia. Cu o suprafaţă de 17.075.200 km², Rusia este cea mai întinsă ţară din lume, aproape de două ori mai mare decât teritoriul celei de-a doua ţări ca întindere, Canada. În ciuda întinderii sale, Rusia este doar a opta ţară din punct de vedere al numărului de locuitori.
Rusia are frontiere terestre cu următorii vecini (în sensul trigonometric, de la nord-vest la sud-est): Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia şi Coreea de Nord. De asemenea, se află foarte aproape de Statele Unite ale Americii, Canada, Armenia, Iran, Turcia şi Japonia. SUA se află la o depărtare de numai 3 km în Insulele Diomede, (una sub controlul Rusiei, cealaltă sub controlul SUA), iar Japonia (Hokkaido) se află la o depărtare de 20 km de Insulele Kurile.
În timpul Uniunii Sovietice, Rusia era republica dominantă a uniunii. În zilele noastre, Rusia este o ţară independentă şi un membru cu o mare influenţă în Comunitatea Statelor Independente. Până în 1991, ţara s-a numit, în mod oficial, Republica Socialistă Federativă Sovietică Rusă, iar după prăbuşirea URSS este considerată succesoarea de drept în problemele internaţionale a defunctei URSS.
Cea mai mare parte a teritoriului, populaţiei şi producţiei industriale ale Uniunii Sovietice - una dintre cele două superputeri ale lumii, a rămas în Rusia. După prăbuşirea URSS, rolul a Rusiei pe scena lumii a fost diminuat mult în comparaţie cu cel al URSS.
2.2 Impartirea administrativa.
Federaţia Rusă este compusă din mai multe entităţi federale – un total de 88 de componente constituente. Acestea sunt:
• 21 de republici federale, care se bucură de un mare grad de autonomie, în interiorul federaţiei, în cele mai multe probleme ale politicii interne şi care corespund în general minorităţilor etnice ale Rusiei;
• 48 de oblasturi (regiuni);
• 7 kraine (ţinuturi);
• 9 okruguri (raioane) autonome ;
• o oblast (regiune) autonomă.
În plus, mai există două oraşe federale – Moscova şi Sankt Petersburg.Rusia este formată din 88 de subiecte (în limba rusă: субъе́кт(ы) - subiekt(î)). Aceste subiecte au drepturi federale egale, în sensul că au reprezentare egală – câte doi delegaţi fiecare – în Sovietul Federaţiei Ruse (camera superioară a parlamentului rus). Totuşi, subiectele se bucură de grade diferite de autonomie. Okrugurile (districtele) autonome, deşi sunt subiecte federale de drept, sunt, de asemenea, parte a altor subiecte federale. Okrugul Autonom Ciukotka este singura excepţie a acestei reguli.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Rusia.doc