Statul și concurența în economia contemporană

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5640
Mărime: 37.55KB (arhivat)
Publicat de: Ludmila Miu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marin Violeta
ASE, Facultatea de Comert

Extras din proiect

Mediul economic concurential

Prin continutul sau ,piata formeaza un sistem de relatii intre agentii economici la care acestia participa in functie de interese.Formele concrete ale acestor relatii si mijloacele folosite in cadrul lor de agentii economici pentru a-si realiza scopul sunt foarte variate.problematica relatiilor care se formeaza intre agentii economici pe piata se concentreaza pe trei aspecte majore:cantitatea,calitatea si pretul bunurilor economice .Acest gen de relatii este cunoscut atat in teorie ,cat si in practica ,sub numele de concurenta,competitie sau lupta de concurenta.

In sens restrans,piata desemneaza ansamblul tranzactiilor de vanzare-cumparare dintre agentii economici private in corelatie cu pretul si alte imprejurari care le determina .Ea pune in contact –fizic si/sau virtual-vanzatorii,cumparatorii si intermediarii care isi confrunta intentiile cererea , oferta- si negociaza pretul.

In sens larg,cuprinzator,piata este privita ca un canal de comunicatii prin care agentii economici obtin informatii si le difuzeaza cu privire la prêt,cerere,oferta raportul dintre ele,s.a.m.d..Ea este,totodata , sursa informatiilor pe baza carora se adopta deciziile privind problema fundamentala a economiei si a modului in care resursele (factorii de productie in special) sunt alocati si utilizati in diferite domenii.Piata este tabloul de comanda prin care capitalul,forta de munca, pamanatul,investitiile ,inovatiile si tehnologia ,cunostintele si creativitatea ,pe scurt bunurile economice sunt dirijate pe domenii in functie de nevoia sociala solvabila,nivelul preturilor si al veniturilor.

Concurenta este o permanenta in economia de piata ;ea poate sa dispara numai din lipsa de combatanti ,adica o data cu agentii economici.Relatiile dintre agentii economici ,care constituie continutul concurentei ,se desfasoara dupa anumite reguli,stabilite in mod democratic astfel incat sa asigure libertatea de actiune a tuturor.De aceea, este interzisa orice actiune contrara care ar putea impiedica ,rastrange sau falsifica jocul concurentei ,comportamentul liber al agentilor economici. Respectarea acestor reguli confera concurentei caracter deschis si loial.

Relatiile dintre agentii economici pe piata in functie de interesele lor constituie un sistem economic de concurenta ,in care fiecare are libertatea sa produca sis a vandal ce-i convine ,in conditiile pe care le considera cele mai favorizante.Concurenta poate fi perfecta sau imperfecta.

Ca mijloace de comunicatie ,piata si preturile pun in contact si in interactiune cunostinte ,resurse si comportamente a milioane de agenti diferiti ; prin ele se realizeaza coordonarea involuntara ,chiar automata a oamenilor ,activitatilor si firmelor ,interactiune mijlocita prin informatiile si recompensele (stimulentele) pe care le ofera .Preturile,profiturile drepturile de proprietate ,salariile datele statistice ,lucrarile stiintifice si de popularizare,panourile publicitare ,mass-media s.a.m.d. sunt purtatori de informatii care reflecta starea diferitelor piete si domenii de activitate si in functie de care sunt permanent revizuite deciziile privind :ce si cat sa consume ,ce ,cat si cum sa produca ,cat si unde sa se investeasca ,ce , cat si pentru cine sa munceasca.

Acesta este si sensul in care Adam Smith aprecia ca piata libera , prin mecanismul preturilor,reprezinta “mana invizibila” care genereaza coerenta milioanelor de decizii individuale.

Mecanismul de functionare a “mainii invizibile” a fost aprofundat treptat prin aportul marilor scoli si curente de gandire economica ulterioare , pe baza unor premise si presupozitii,considerate ca avand coerenta logica si care au dat nastere modelului concurential de baza al economiei capitaliste.

Economia privita ca un tot se prezinta ca un sistem de piete. Configuratia lui tine de nivelul de dezvoltare economica si de cel al eficientei economice ,de institutiile ,traditiile si mentalitatile fiecarui popor , de volumul resurselor de care dispune s.a.m.d.Pietele pot fi grupate in functie de numeroase criterii.Pentru fundamentarea strategiei si tacticii , pentru producatori si cumparatori este importanta delimitarea pietei relevante. Delimitarea pietei relevante a unui bun inseamna a circumscrie plaja bunurilor substituibile si complementare lui ,adica acelea a caror cerere este afectata de modificarea pretului bunului in cauza.Ea poate fi determinate doar ca aproximatie.

In analiza economica a pietei ,prezinta o mare importanta cunoasterea structurii pietei .Ea se apreciaza in functie de :

-Numarul de vanzatori si cumparatori;

-Forta(puterea) economica a agentilor cererii si ofertei;

-Gradul de concentrare care se apreciaza prin ponderea pe care cele mai mari 3,4,5,10 firme o detin in volumul productiei ,al desfacerilor ,in totalul capitalului fix al industriei si in totalul cheltuielilor pentru cercetarea stiintifica,etc.

Din perspectiva sructurii,pietele pot fi: atomizate(nonconcentrate), mediu concentrate si foarte concentrate.

“…nu este pur si simplu posibil sa beneficiezi e binefacerile sistemului de preturi ca mecanism de informare ,care isi trage eficienta din faptul ca lasa indivizii liberi sa reactioneze ei insisi la informatiile care le parvin ,fara a lasa simultan libera functionare a preturilor care determina,in intregime sau in mare masura distribuirea veniturilor.A uita aceasta caracteristica fundamentala a mecanismelor pietei nu poate decat sa reduca eficienta spontana si astfel sa conduca ,fara a ne da seama,la alte interventii ale statului ,care, la randul lor,vor degrada si mai mult eficienta naturala a pietei.”¹ Economia de schimb constituie baza aparitiei, existentei si functionarii pietei. Datorita specializarii agentilor economici, satisfacerea nevoilor de consum nu se putea realiza decat prin intermediul schimbului de marfuri. Piata este necesara pentru a realiza legatura dintre producatori si consumatori, oferind participantilor informatiile necesare pentru a putea decide ce, cat si pentru cine sa produca, dar si ce, cum si cat sa se consume. Aceste informatii nu pot fi ignorate in cadrul schimburilor economice.

Desi in acceptiunea ei spatiala si economica piata este locul de intalnire a agentilor economici, vanzatori si cumparatori, care schimba intre ei bunuri sau servicii, piata mai poate fi inteleasa ca fiind locul de intalnire a ofertei cu cererea, prima reprezentand forma sub care se infatiseaza rezultatele finale ale productiei in conditiile economiei de schimb, cea de-a doua exprimand nevoile umane solvabile.

Preview document

Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 1
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 2
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 3
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 4
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 5
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 6
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 7
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 8
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 9
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 10
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 11
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 12
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 13
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 14
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 15
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 16
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 17
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 18
Statul și concurența în economia contemporană - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Statul si Concurenta in Economia Contemporana.doc

Te-ar putea interesa și

Economia de piața contemporană - clasificare și tipologii

Introducere Ştiinţa economică s-a constituit din controverse. Economiştii nu s-au pus uşor de acord şi nici nu s-au înţeles întotdeauna perfect....

Internaționalizarea Producției de Autoturisme din România

Capitolul 1. Mediul de afaceri al întreprinderii 1.1. Caracteristici esenţiale ale mediului economic În prezentul capitol ne propunem să...

Concurența pe Piața de Autoturisme în România

Productia, piata si concurenta în domeniul autoturismelor din România se afla înca de la începuturile lor sub influenta exigentelor interne si,...

Grupările Regionale în Evoluția Lumii Contemporane

Introducere La început de mileniu, omenirea se îndreaptã spre o nouã erã; fenomene complexe dominã viata politicã, economicã, socialã, militarã...

Statul și Concurența în Economia Contemporană

1. Gândirea economică despre relaţia stat – economie Concepută ca un ansamblu de activităţi interdependente, în cadrul cărora omul alege ce, cât...

John Maynard Keynes

1. Viaţa şi activitatea John Maynard Keynes s-a născut la 5 iunie 1883 în oraşul Cambridge din Anglia, în anul în care moare K. Marx, în familia...

Piața autoturismelor

- ASPECTE GENERALE ALI PIETEI Piata reprezinta sfera de manifestare si confruntare a cererii si ofertei si a realizarii lor prin intermediul...

Bursa de valori

Bursa de valori Bursa este simultan piata valorilor mobiliare si locul de intalnire a intermediarilor insarcinati cu operatiuni de vanzare sau de...

Ai nevoie de altceva?