Extras din proiect
Serviciile publice generale se asigura societatii prin intermediul unor componente ale sistemului institutional public, care sunt :
- organe ale puterii si administratiei de stat, reprezentând administratia prezidentiala, organele puterii legislative, organele judecatoresti, organele puterii executive, centrale si locale.
- organe de ordine publica si siguranta nationala, reprezentând politia, jandarmeria, servicii de informatii, servicii speciale de protectie si paza.
Principalele atributii ale aparatului de stat sunt stabilite prin Constitutie si prin legi speciale. Ele se refera la aspecte privind conducerea generala a vieti social-politice si economice la nivel central ( Administratie prezidentiala, Guvern, Parlament, Înalta Curte de Casatie si Justitie, ministere si alte organe centrale subordonate Guvernului) si anume:
♦ adoptarea si urmarirea respectarii Constitutiei;
♦ adoptarea legilor;
♦ înfaptuirea sarcinilor guvernului si ale structurilor de conducere a economiei;
♦ conducerea armatei;
♦ acreditarea ambasadorilor si coordonarea relatiilor externe politice, financiare, comerciale, culturale;
♦ formularea si îndeplinirea obiectivelor politicii statului;
♦ instituirea impozitelor si taxelor;
♦ asigurarea respectarii legilor si depistarea contraventiilor si infractiunilor;
♦ solutionarea litigiilor;
♦ organizarea activitatilor de gospodarie comunala, mentinerea ordinii publice etc.
În statul de drept, organele puterii administratiei si ordinii publice actioneaza în conformitate cu legile tarii si în concordanta cu interesele generale ale societatii pentru dezvoltarea economica, respectarea drepturilor omului, protectia economica si sociala a populatiei.
Organe de ordine publica si siguranta nationala
Politia
Politia Romana face parte din Ministerul de Interne si este institutia specializata a statului, care exercita atributii privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, respectarea ordinii si linistii publice, in conditiile legii.
Activitatea Politiei Romane constituie serviciu public specializat si se realizeaza in interesul persoanei, al comunitatii, precum si in sprijinul institutiilor statului, exclusiv pe baza si in executarea legii.
In indeplinirea misiunilor care ii revin, Politia Romana coopereaza cu institutiile statului si colaboreaza cu asociatiile si organizatiile neguvernamentale, precum si cu persoanele fizice si juridice, in limitele legii.
Politia Romana are urmatoarea structura organizatorica:
a) Inspectoratul General al Politiei Romane;
b) unitati teritoriale aflate in subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane, Directia generala de politie a municipiului Bucuresti si inspectoratele judetene de politie;
c) institutii de invatamant pentru formarea si pregatirea continua a personalului;
d) alte unitati necesare pentru indeplinirea atributiilor specifice politiei, infiintate potrivit legii.
La nivelul municipiului Bucuresti si al fiecarui judet se organizeaza si functioneaza autoritatea teritoriala de ordine publica, organism cu rol consultativ, a carui activitate se desfasoara in interesul comunitatii.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cheltuieli pentru Ordine Publica si Siguranta Nationala.doc