Extras din proiect
1. Consideratii generale
AUTOMATICA, ramura a stiintei si tehnicii reprezinta totalitatea mijloacelor si metodelor tehnice prin care se stabilesc legaturi de cauzalitate intre instalatiile ce cumpun un proces tehnologic si dispozitive specifice care asigura desfasurarea si conducerea proceselor tehnologice fara interventia omului.
Prin automatizarea proceselor tehnologice in industria alimentara funciunile operatorului uman sunt preferate partial sau total de dispozitivul de automatizare si de elementele de comanda.
Automatizarea proceselor de productie prezinta multiple avantaje economice tehnice si sociale. In plan economic contribuie la reducerea cheltuielilor de productie si implicit a pretului produselor, la cresterea productivitatii si optimizarea echiparii cu utilaje si instalatii moderne, la cresterea calitatii produselor, etc. In plan tehnic, contribuie la cresterea duratei de exploatare a utilajelor, la reducerea solicitarii utilajelor si instalatiilor, la cresterea preciziei de executie a unor operatii si eliminarea unor faze intermediare de lucru. In plan social, contribuie la asigurarea unor conditii optime de lucru, la imbunatatirea conditiilor de munca prin eliberarea omului de operatii dificile de lucru, la cresterea securitatii muncii si asiugurarea unor conditii ergonomice de munca.
2. Elementele unui sistem automat
Se considera, doua variabile y si z, care in mod natural nu depinde una de cealalta. La aceste doua marimi variabile se poate asocia si variabila timp t. Intre cele trei marimi se poate realiza o dependenta de tipul
f(y, z, t)=0
Este posibil sa se faca o dependenta intre y si z in cadrul valorilor timpului t prin intermediul unui dispozitiv „DA”, denumit dispozitiv de automatizare (Fig. 2.1)
Fig.2.1. Schema pentru definirea unui dispozitiv de automatizare
Pentru exemplificare se considera o camera complet inchisa fara iluminare si se urmareste iluminarea in functie de lumina de afara. Considerand iluminarea exterioara y(t) si cea interioara z(t), pentru iluminarea interioara trebuie introdus un sistem de dependenta denumit sistem de automatizare. Ca urmare realizarea dependintei intre y(t) si z(t) sub forma
y(t)=f[z(t)]; (2.2)
se poate face utilizand o celula fotoelectrica (CFE) impresionata de lumina exterioara, un amplificator (AL), un motor (M), un reostat antagonist(ρ), o rezistenta reglabila (R) si un bec cu incandescenta(L), care legate in ordinea fireasca realizeaza o shema de automatizare a instalatiei de iluminat.(Fig. 2.2)
Fig.2.2. Schema unei instalatii de automatizare pentru iluminat. a-principiul de functionare; b-elementele de automatizare; v-tensiune electromotoare; y-marime de intare; z-marime de iesire; a-marime de actionare; u-marime de comanda; e- marime de executie. V-marime amplificata; DA-dispozitiv de automatizare; IA- instalatie automatizata; SA-sistem automat; (R)-rezistenta reglabila.
In figura 2.2 Traductorul1 (Cfe1) masoara iluminarea exterioara y si o converteste intr-o tensiune electromotoare v (marime de actionare a). Acest element care converteste o marime fizica in alta marime de aceeasi natura sau de natura diferita, poarta denumirea de traductor.
Marimea de iesire a elementului 1, v va fi amplificata de elementul 2 in marimea v, devenita marime de iesire a elementului 2. Prin urmare V=f(v), iar elementul 2 poarta denumirea de element de comanda si amplificare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Automatizare Fabrica de Lapte.doc