Cuprins
- 1. Caracteristica intreprinderii
- Tipul intreprinderii, situatia economica a intreprinderii la momentul actual, amplasamentul general in localitate, volumul si gama asortimentala a produselor lactate si reteaua de comercializare a acestora, capacitatea de producere si programa de lucru a intreprinderii.
- 2. Receptia laptelui
- Asigurarea cu materie prima a intreprinderii (pag)
- Organizarea retelei de colectare a laptelui, cu indicarea punctelor de colectare (unitati agricole, ferme, intreprinderi individuale). Organizarea punctelor de colectare a laptelui. Volumul laptelui achizitionat.(pag) Transportarea laptelui la intreprindere: conditii de transportare. Indicii de formare a pretului pentru lapte-materie prima.
- Calitatea laptelui achizitionat: indicii senzoriali, fizico-chimici si microbiologici (pag).
- Laboratorul de receptie a laptelui: cerinte sanitaro-igienice la amplasarea laboratorului, documentele reglementate de stat pentru livrarea laptelui la intreprinderile de procesare a laptelui, utilajul folosit pentru receptionarea si monitorizarea calitatii laptelui achizitionat.(pag)
- Controoul falsificarii laptelui. (pag).
- 3. Curatirea laptelui de impuritati mecanice.
- Metode folosite (filtrarea, centrifugarea). Materiale si utilaje folositein aceasta operatiune tehnologica. Cerinte sanitare (pag).
- 4. Racirea si pastrarea intermediara a laptelui.
- Meode de racire (pag). Surse de frig si utilaje folosite. Cerinte sanitare.
- 5. Smantanirea laptelui.
- Tehnologia smintinirii. Constructia separatorului. Factorii care influenteaza procesul de smintinire. Produsele obtinute la smantinirea laptelui. Aprecierea calitatii acestora. Directiile de utilizare a produselor obtinute in urma smantinirii.
- 6. Normalizarea laptelui.
- Pregatirea unor substante complementare pentru normalizare si introducere in amestecul normalizat. Indicii de normalizare. Normalizarea laptelui pentru asortimentul de produse lactate.
- 7. Omogenizarea laptelui.
- Regimul de omogenizare pentru asortimentul de produse lactate fabricate. Utilajul folosit.
- 8. Tratamentul termic al laptelui.
- Metode de tratare termica a laptelui. Regimul de tratare termica. Utilajele folosite.
- 9. Spalarea si dezinfectarea utilajelor in cadrul intreprinderii S.A. “JLC” de procesare a laptelui. Regulile si metodele de spalare si dezinfectare. Controlul calitatii spalarii.
Extras din proiect
Industria de fabricare a produselor lactate este unul din sectoarele prioritare ale Republicii Moldova, catorită importanţei sale pentru alimentarea populaţiei. Activităţile de fabricare a produselor lactate ţin de prelucrarea termică a laptelui, a produselor auxiliare şi a produselor finite din lapte. În Republica Moldova, industria de fabricare a produselor lactate înregistrează unul din cele mai mari progrese din Industria alimentară. Întreprinderile industriei dispun de un sortiment diversificat de produse lactate, principala caracteristică a cărora este că sunt produse tradiţionale cu termen de păstrare mic. Aceste produse lactate tradiţionale sunt orientate mai mult la piaţa internă, foarte puţin la export.
În industria de prelucrare a laptelui se observă concentrarea întreprinderilor la un proprietar, ceea ce a dus la prezenţa pe piaţă a unei mărci comerciale noi „JLC”, care întruneşte liderii ramurii. Industria dată are un potenţial de dezvoltare destul de înalt, fapt demonstrat prin consumul de lactate a populaţiei destul de jos, comparativ cu ţările UE, dar care se află în creştere în ultima perioadă. Conform datelor statistice, industria de prelucrare a laptelui este reprezentată de 33 de întreprinderi de prelucrare a laptelui, dintre care în jur de 13 activează. În mare parte piaţa produselor lactate este asigurată de 9 companii mari. Întreprinderile de prelucrare a laptelui sunt distribuite uniform pe tot teritoriul Moldovei. Totuşi ponderea cea mai înaltă în volumul total de producţie aparţine întreprinderilor situate în partea de Nord a Republicii.
Din vara anului 2004, S.A. „Incomlac”, S.A. „Lapte”, S.A. „Frigo”, S.A. „Comlac” au început să activeze sub o marcă comercială unică, numită – „JLC”. Grupul „JLC” este liderul pieţii de lactate, întrunind cele mai mari companii de prelucrare a produselor lactate. Una din primele companii de lactate din grupul „JLC” a fost S.A. „Frigo”, după care a urmat „Lapte” S.A., care pe parcursul anilor s-a transformat în „JLC”. Fiind constrită în anii 1961-1965, prima tranşă a fost dată în exploatare în anul 1963, pe cînd era numită S.A. „Frigo” care cu mare succes producea o gamă largă de îngheţată, de o bună calitate. În prezent, din „JLC” şi Incomlac.
S.A. „JLC” se dezvoltă activ în ultimii ani. Astfel ritmul de creştere a producţiei de lactate pentru ultimii 5 ani s-a majorat mai mult de 2 ori şi a crescut de la 20 mii tone pe an la 41 mii tone în 2008. Compania „JLC” din Chişinău s-a format în urma fuziunii întreprinderilor „Frigo” şi „Lapte”.
Amplasamentul general al companiei este în capitala Republicii, Chişinău, sectorul Botanica, strada Sarmizegetusa 90. Zilnic doar JLC comercializează cca 45-50 tone de lapte. Laptele acidulat (chefir, iaurturi, reajenca, etc)-18-22 tone zilnic. Îngheţata este un produs sezonier şi iarna se comercializează mai mult cea în ambalaj mare, iar vara pe unitate. În prezent JLC exportă produse lactate în Ucraina, Rusia şi unele ţări arabe. Totuşi este de remacat faptul că promovarea brandului JLC este destul de slabă, consumatorii actuali fiind puţin informaţi cu privire la faptul că Incomşac şi JLC fac parte din acelaşi grup. De multe ori pot apărea confuzii privitor la producătorul unui gen de lactate – deoarece JLC este şi denumirea grupului şi companiei aparte. JLC ca şi alte mari importante întreprinderi din RM cu capacităţile de producere respectiv – 250, 210 şi 200 t/schimb. Însă nu se neglijează faptul că ponderea cea mai înaltă în volumul total de producţie aparţine întreprinderilor situate în partea de Nord a Republicii.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Raportul de Practica la JLC.doc