Analiza Disgnostic a Firmei Darcy

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2250
Mărime: 82.75KB (arhivat)
Publicat de: Aurelian Drăgan
Puncte necesare: 6
Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir” - Facultatea de Management Turistic si Comercial

Extras din proiect

1. Activitatea firmei Darcy si analiza diagnostic a acesteia

Firma Darcy isi desfasoara afacerile pe mai multe planuri. Activitatea de baza a firmei este productia de confectii dar, cu timpul, cu luat fiinta in cadrul grupului si alte companii ca de exemplu, cea care produce parfumuri si bijuterii, agentia de manechine, cea pentru realizarea unor emisiuni TV, machiaj profesional si produse cosmetice.

Gama de activitati este foarte variata dar se inscriu totusi doar in perimetrul industriei artistice.

Acesta afacere este caracterizata de necesitatea unui permanent spirit creator, unui mediu puternic inovativ, care sa corespunda mereu cerintelor foarte variate ale publicului.

Creatorul isi pune adesea ampreta asupra productiilor realizate, personalitatea sa influentand astfel mersul afacerii, ceea ce face sa existe o puternica legatura intre cel care o conduce si rezultatele obtinute.

Este un mediu aparte, care necesita sensibilitate, profunzime dar si pregatire speciala. Aceasa o demonstreaza si faptul ca marii creatori se pregatesc in scoli speciale (cum ar fi de exemplu, cea de la Paris).

Piata pe care isi desfasoara activitatea firma Darcy este destul de dezvoltata in Romania. Ritmul de dezvoltare a fost pozitiv dupa 1990 (numarul firmelor crescand de la 235 in 1989 la 4400 in 1998). Totusi firma Darcy se adreseaza unui segment restrans de piata, producand articole de lux, servicii specializate pentru televiziune. Clientela firmei se constituie dintr-o categorie elitista, persoane cu venituri mari si foarte mari.

Astfel, productia a fost orientata atat catre piata interna cat si catre piata externa, exporturile de imbracaminte si materiale textile din Romania crescand cu 308.6 milioane $ (14%) in 2000 fata de 1999. Tot in acest sector exportul la articole si accesorii a ajuns la 1.765,5 milioane $, ceea ce reprezinta 70,1% din total si 16.9% din exporturi.

Totodata, au crescut si importurile de materiale textile si articole (cu 193,9 milioane $) adica cu 10% mai mult fata de 1999, importuri concretizate mai ales in bumbac, lana, tesaturi din fibre sintetice si artificiale.

Ca intindere geografica, firma Darcy acopera nu numai planul national, ci deruleaza diverse contracte cu parteneri straini (mai ales in ceea ce priveste furnizarea de materiale, dar si prin expozitii de moda in marile saloane din lume).

Concurentii firmei Darcy sunt atat companii de moda romanesti, cat si din strainatate. Companiile romanesti, conduse in general de tineri pregatiti in scolile de moda din Franta, sunt destul de numeroase - Venera Arapu, Dumarex Fashion, Irina Schroitter, Catinca Roman, Razvan Cioban, Catalin Botezatu, Doina Levinta. Acestia produc in general haine de tip pret-a-porter, cu exceptia Doinei Levinta care mai produce si couture.

Desi numarul companiilor concurente nu este foarte mare, avand in vedere ca segmentul de piata caruia sse adreseaza este nunul destul de ingust, putem spune ca exista o concurenta puternica intre aceste companii romanesti. Acestora li se adauga cele cateva reprezentante ale marilor case de moda Stefanel, Steilmann, Marks & Spencer etc.

Avand in vedere specificul produselor firmei Darcy, putem aprecia ca nu exista posibilitatea dezvoltarii unor economii de scala. Produsele se realizeaza in serii mici, foarte mici si adesea unicat, ceea ce presupune o continua adaptare si chiar costuri suplimentare.

Efectul curbei de experienta poate fi remarcat, poate, in domeniul make-up, stiindu-se ca firma are contracte cu compania de televiziune in vederea realizarii serviciului de machiaj pentru unele emisiuni TV.

In ceea ce priveste tehnologia folosita de firma Darcy, putem aprecia ca aceasta este compusa din tehnologii care nu sunt foarte sofisticate. De altfel, in acest domeniu, o importanta deosebita o are partea de conceptie si croiala si mai putin tehnologia pentru cusut. Firma Darcy are totusi un avantaj, si anume acela de a utiliza in desfasurarea activitatii a unui computer pentru design.

Din analiza documentelor financiare ale firmei Darcu se pot extrage urmatoarele concluzii:

Venitul net al fimei a crescut de la 5 526 in 1996 ka 116 259 in 2000. Aceasta crestere s-a obtinut datorita dezvoltarii de-a lungul celor 4 ani a altor tipuri de servicii (make-up, bijuterii si mai ales vestimentatie TV). O crestere spectaculoasa se remarca in 1997 fata de 1996 (de aproape 6 ori).

Nivelul activelor firmei au inregistrat un trend crescator, ceea ce inseamna ca firma si-a consolidat de-a lungul timpului si activele fixe prin achizitii de noi echipamente.

Nivelul pasivului insa, a inregistrat o evolutie fluctuanta.

Costurile spectacolelor au crescut de la un an la altul, ceea ce inseamna ca firma a realizat spectacole din ce in ce mai multe, mai costisitoare dar si mai bine realizate, ducand in final la consolidarea pozitiei firmei atat in plan national cat si international.

In anul 2000 din vanzarile totale de 1 251 820 $, o pondere de 52.02% o detin veniturile din confectii si accesorii. Pe locul doi se situeaza veniturile din emisiunile TV (325 220$) iar pe locul trei, cu o pondere de 22% se gasesc veniturile din produse de cosmetica si servicii de machiaj.

Preview document

Analiza Disgnostic a Firmei Darcy - Pagina 1
Analiza Disgnostic a Firmei Darcy - Pagina 2
Analiza Disgnostic a Firmei Darcy - Pagina 3
Analiza Disgnostic a Firmei Darcy - Pagina 4
Analiza Disgnostic a Firmei Darcy - Pagina 5
Analiza Disgnostic a Firmei Darcy - Pagina 6
Analiza Disgnostic a Firmei Darcy - Pagina 7
Analiza Disgnostic a Firmei Darcy - Pagina 8
Analiza Disgnostic a Firmei Darcy - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Analiza Disgnostic a Firmei Darcy.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?