Analiza Porter la compania Tymbark Maspex

Proiect
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4904
Mărime: 91.20KB (arhivat)
Publicat de: Loredana S.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Bacanu
Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor
Universitatea Transilvania, Brasov

Cuprins

  1. ABSTRACT 2
  2. INTRODUCERE 3
  3. CAP 1. ASPECTE TEORETICE. MODELUL CELOR „5 FORȚE” ALE LUI MICHAEL PORTER 4
  4. CAP 2. PREZENTAREA GENERALĂ A S.C. MASPEX ROMANIA S.R.L. 5
  5. SCURT ISTORIC 6
  6. CAP 3. MISIUNE. VIZIUNE. STRATEGIE 8
  7. CAP 4. ANALIZA CELOR “5 FORŢE” ALE LUI M. PORTER ASUPRA FIRMEI MASPEX ROMÂNIA 9
  8. 1. Amenințarea noilor intrați 10
  9. 2. Amenințarea produselor de substituţie 11
  10. 3. Puterea de negociere a furnizorilor 12
  11. 4. Puterea de negociere a consumatorilor 13
  12. 5. Nivelul rivalităţii 14
  13. CONCLUZII 16
  14. BIBLIOGRAFIE 17

Extras din proiect

ABSTRACT

The mother company, Maspex Wadowice, has a history of almost 25 years, originaly from Poland.

Maspex Company has been present in Romania since 1996, then known as La Festa International, the rebranding operation being held in 2006. The first factory of the company was in Popeşti Leordeni, Ilfov County.

Since October 2001, Maspex Romania has begun an extensive process of refurbishing and modernizing the old Conserve SA plant located in Vălenii de Munte, Prahova County.

Since September 2007, Maspex has begun construction of a new factory in Vălenii de Munte, located in the immediate vicinity of the existing production facility.

Maspex is the largest Polish investor in Romania, the new facilities in Vălenii de Munte guarantee continuously the development of the company on this market and, implicitly, job security for employees.

INTRODUCERE

Tema abordată este Analiza Porter în cadrul companiei S.C. Maspex România S.R.L.

Compania a fost aleasă, deoarece aceasta comercializează o gamă variată de branduri cunoscute atât la nivel național cât și internațional.

În prezent Maspex este unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România, având la sfârşitul anului 2016, conform ultimului bilanţ publicat pe Ministerul Finanţelor Publice, un profit net de 34.571.534 lei, o cifră de afaceri netă în valoare de 36.155.503 lei şi un număr de 996 angajaţi.

Prima parte conține informații referitoare la definirea mediului înconjurător concurențial, principalul instrument de analiză și descrierea componentelor, precum și opinii ale altor specialiști cu privire asupra validării modelului.

Cea dea doua parte conține prezentarea firmei care constituie obiectul studiului de caz, demarcarea industriei din care aceasta face parte, prezentarea ariei concurențiale, identificarea principalilor concurenți, definirea „forțelor” modelului și ierarhizarea acestora, precum și aprecierea profitabiliății industriei.

CAP 1. ASPECTE TEORETICE. MODELUL CELOR „5 FORȚE” ALE LUI MICHAEL PORTER

”Michael Porter, o vedetă absolută a teoriei managementului strategic actual.”

(Băcanu B.)

Modelul ales ca instrument de analiză este creat de Michael Porter (1979) şi propune o abordare calitativă, evitând orice formulă matematică. Autorul reia modelul în 1980 şi 1985 şi explică într-un limbaj relativ accesibil pentru manageri nişte corelații cunoscute din economia industrială, cu exemplificări punctiforme legate de un produs, industrie sau firmă, ceea ce asigură senzația de înțelegere rapidă a fenomenelor managerial şi economice.

Modelul este centrat asupra firmelor aflate în competiție pentru un segment de piață. Competiția se desfăşoară în interiorul unei industrii, definită ca fiind un grup de firme ce realizează produse similare ce se pot substitui reciproc (Porter, 1980).

Modelul de analiză popularizat de Porter (1979, 1980, 1985) este dedicate studiului impactului unor factori externi asupra profitabilității unei firme. El oferă explicații privind acțiunea acestor factori externi, pentru ca apoi acestea să constituie baza unor prescripții de comportament concurențial adresate firmelor.

Ultimele abordări ale modelului discută modul în care se influenţează reciproc forţele acestuia. Observaţiile făcute arată că acestea nu sunt independente. Dacă puterea furnizorilor este prea mare există o descurajare evidentă pentru noii intraţi, dar apare o motivaţie suplimentară pentru căutarea unor produse de substituţie. Invers, dacă există produse de substituţie ameninţătoare, atunci în cadrul filierei furnizor-producător-beneficiar va exista o echilibrare a forţelor, în sensul distribuirii echitabile a caştigului, şi o concentrare a eforturilor pentru conservarea valorii industriei.

Mediul înconjurător competiţional defineşte vecinătatea imediată a organizaţiei, fiind constituit din acele elemente- indivizi, grupuri sau alte organizaţii, ce o influenţează direct şi asupra cărora poate exercita o influenţă semnificativă. Vecinătatea imediată presupune faptul că relaţiile sunt uzuale şi consistente, iar influenţele sunt reciproce.

Aplicarea modelului demonstrează că explicitarea forţelor permite o demarcare a industriei (segmentul strategic), în sensul că pentru o industrie apar aceleaşi forţe esenţiale, reprezentate practic de entităţi identice. De exemplu, pentru o industrie există o categorie relativ restrânsă de furnizori, asociaţi unor elemente de intrare care dau specificul produsului final ce ajunge la consumator.

Obţinerea profitului şi supravieţuirea se poate realiza prin puterea de a executa modificări în favoarea firmei şi înţelegerea regulilor concurenţiale.

Bibliografie

10 La Management Strategic,( format electronic), Editura Universităţii Transilvania (2015) – Băcanu B.

Anti Strategic Management, Editura Polirom (2014) – Băcanu B.

Despre concurență , Ed. Harvard Bussiness (1998) - Michael E. Porter

http://maspex.ro

https://en.maspex.com

https://ro.wikipedia.org/wiki/Maspex_Tymbark

http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-20354339-companie-poloneza-cumparat-producatorul-apei-minerale-bucovina.htm

https://ro.wikipedia.org/wiki/Management_strategic

http://maspex.ro/maspex,rio-bucovina-devine-parte-a-grupului-polonez-maspex-wadowice,24.html

http://mfinante.ro

Preview document

Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 1
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 2
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 3
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 4
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 5
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 6
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 7
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 8
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 9
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 10
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 11
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 12
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 13
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 14
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 15
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 16
Analiza Porter la compania Tymbark Maspex - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Analiza Porter la compania Tymbark Maspex.docx

Alții au mai descărcat și

Modalități de implementare a strategiilor la nivelul fermei prin metode de ordonanțare a proiectelor la SC Altex SRL

INTRODUCERE ALTEX este liderul produselor electronice, electronicii de casa, IT & C si multimedia din Romania. In prezent, retelele Altex cuprind...

Proiect de Marketing - SC Promo Market SRL Cluj-Napoca

INTRODUCERE Firma la care s-a desfăşurat stagiul de practică în perioada 19 iunie – 5 august 2010 se numeşte S.C. PROMO MARKET S.R.L. Cluj-Napoca....

Plan Resurse Umane

INTRODUCERE Activitatea tranzacţiilor imobiliare reprezintă un fenomen economico – social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa...

Analiza SWOT la Sergiana Group

Intro - Motivația alegerii temei Analiza SWOT este percepută ca fiin un instrument la îndemână în planificare strategică. Este foarte des...

Analiza Porter Red Bull GMBH

Am ales să abordez tema “Analiza Porter în cadrul companiei Red Bull GmbH” în cadrul acestei lucrări, deoarece această companie comercializează o...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Analiza competiției și a forțelor ce definesc piața

Pentru fiecare dintre factorii de mai jos, analizați dacă are o influență scăzută, medie sau ridicată. Acolo unde este cazul, argumentați pe scurt....

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?