Carieră în administrație publică vs carieră în bussines

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 8049
Mărime: 50.76KB (arhivat)
Publicat de: Cezar-Ludovic Carp
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Cariera 3
  2. 1.1. Ce este cariera? 3
  3. 1.2. Conceptul de carieră în administratia publică vs. Conceptul de carieră
  4. în business 5
  5. 2. Planificarea carierei în domeniul public vs. planificarea carierei în domeniul privat 7
  6. 3. Factorii ce influentează alegerea carierei în administratia publică vs. factorii ce influentează alegerea carierei în business 8
  7. 4. Etapele carierei în administratia publică si în business 9
  8. 5. Dezvoltarea carierei în domeniul administratiei publice vs. dezvoltarea carierei în business 11
  9. 6. Miturile carierei aplicabile administratiei publice sau business-ului? 13
  10. 7. Concluzii 16 Bibliografie 18

Extras din proiect

”Most often successful careers do not simply happen, they are made. Recognise this, take appropriate action and see career success

as something that is down primarily to you.”

1. Cariera

1.1. Ce este cariera?

Sensul primar al cuvântului carieră semnifică „drum pe care îl urmezi” si derivă din latinescul „carrus”, ce a devenit ulterior „carriare”, desemnând termenul utilizat pentru cursele de cai.

Desi în limbajul curent notiunea de carieră, este larg folosită, conceptul de carieră are numeroase întelesuri, neexistând până în prezent o definitie oficială, unanim acceptată, care să întrunească consensul specialistilor, în literatura de specialitate.

În general, întelesul popular al termenului de carieră este asociat cu ideea de miscare ascendentă sau de avansare a unei persoane, într-un anumit domeniu de activitate dorit, cu scopul de a obtine mai multi bani, mai multă responsabilitate sau de a dobândi mai mult prestigiu si mai multă putere. O carieră se referă la situatii diferite pentru oameni diferiti. Este posibil ca un individ să conceapă cariera, ca fiind o serie de posturi diferite în firme diferite, în timp ce, un alt individ vede cariera sa similară unei ocupatie.

Mult timp, termenul de „carieră” a desemnat perioada pe parcursul căreia, o persoană desfăsura o munca pentru altcineva. Această conceptie poate fi considerată în zilele noastre ca fiind eronată, întrucât termenul de carieră este privit astăzi dintr-o perspectivă mult mai complexă. De asemenea, o altă definitie a carierei, ce poate fi considerată astăzi eronată o reprezintă cea a lui Susan Sears, conform căreia aceasta reprezintă „totalitatea muncii depuse de un individ de-a lungul vietii sale” Considerăm definitia anterioară ca fiind eronată, deoarece, dacă ar fi să luăm ca exemplu o persoană ce-si desfăsoară activitatea, toată viata, într-un domeniu, neavând posibilitatea să avanseze sau nedorind acest lucru, nu am putea spune că persoana respectivă a avut o carieră, deoarece, cariera presupune existenta dorintei de a avansa, de a te perfectiona, de a te dezvolta atât personal, cât si profesional, precum si posibilitatea realizării acestora.

Până în anii ’60, fiecare salariat a stiut să-si ia în mâini propria sa carieră si să progreseze, orientându-se cât mai bine în mediul scolar sau într-o experientă oferită pe piata muncii. În aceeasi perioadă, gestiunea resurselor umane detinea un rol limitat în cadrul organizatiilor, care, ori de câte ori aveau nevoie să ocupe un anumit post se orientau spre exterior. Deceniile următoare (anii’60-‘70) s-au bucurat de o situatie economică favorabilă, iar cererea întreprinderilor pentru posturi superioare a înregistrat o tendintă asemănătoare.

Eliminarea arbitrariului în promovare a devenit astfel o necesitate, iar armonizarea drumurilor parcurse pentru ocuparea unui post si transparenta conditiilor au constituit factori de descătusare a energiilor umane, factori de motivare.

Următoarele două decenii, marcate de o dezvoltare impresionantă a tehnologiei, au antrenat profunde schimbări în mediul de muncă. Restrictiile sociale, au incitat angajatorii să se preocupe în special de drepturile salariatilor. Organizatiile care s-au angajat fără menajamente în dezvoltarea carierei personale, au un avans în ceea ce priveste extinderea lor pe piată si nivelul rentabilitătii. Salariatii, la rândul lor, au în fată o piată a muncii mai selectivă si reactionează prin implicare personală si mai activă pe parcursul carierei lor.

În sfârsit, desi conceptul de carieră este clar legat de muncă, acesta trebuie să fie suficient de larg pentru a include nu numai experienta muncii, ci si modul de viată sau conditiile de trai, deoarece viata extra profesională a unei persoane joacă un rol deosebit în cadrul carierei. Cu alte cuvinte, cariera reprezintă un aspect important si o parte însemnată din viata unui individ care, la rândul ei, însumează lupte permanente pentru atingerea scopurilor sau obiectivelor personale. Astfel, indivizii sunt, de obicei, dornici să-si dezvolte cariera, tinând cont atât de nevoile personale si familiale, inclusiv educatia copiilor, cât si de carierele partenerilor sau de calitatea vietii.

Potrivit literaturii de specialitate , conceptul de carieră are mai multe înţelesuri care determină esenta si complexitatea acestui termen:

- Carieră = avansare. Această viziune a carierei presupune mobilitate – de

obicei ascensiunea într-o organizaţie sau în ierarhia profesională.

- Carieră = profesie. Potrivit acestui punct de vedere anumite ocupaţii constituie o carieră (manageri, profesionişti, militari), în timp ce alte ocupaţii sunt gândite ca „posturi” (ospătari, muncitori necalificaţi sau vânzători).

- Carieră = succesiunea de posturi de-a lungul vieţii. În această viziune, cariera reprezintă istoria unor posturi individuale. Alţi autori, înteleg prin carieră, succesiunea de funcţii, în ordinea crescătoare a prestigiului, prin care trece angajatul în mod ordonat, după o regulă previzibilă. De asemenea, Gary Johns, în lucrarea sa de referinţă „Comportament organizaţional” prezintă cariera ca pe „o succesiune evolutivă de activităţi şi poziţii profesionale pe care le atinge o persoană, ca şi atitudinile, cunoştinţele şi competenţele asociate, care se dezvoltă de-a lungul timpului”.

Preview document

Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 1
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 2
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 3
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 4
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 5
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 6
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 7
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 8
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 9
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 10
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 11
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 12
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 13
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 14
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 15
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 16
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 17
Carieră în administrație publică vs carieră în bussines - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Cariera in Administratie Publica vs Cariera in Bussines.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?