Comportamentul Managerial la SC Comserar SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 35 în total
Mărime: 470.62KB (arhivat)
Publicat de: Ivan Chelaru
Puncte necesare: 7
FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ “ŞTEFAN CEL MARE”, SUCEAVA

Cuprins

  1. 1. ATITUDINEA FAŢĂ DE RESPONSABILITATE
  2. - Stilul repulsiv
  3. - Stilul dominant
  4. - Stilul indiferent
  5. 2. AUTORITATEA EXERCITATĂ DE MANAGER
  6. - Categoriile de stil managerial
  7. - Tipurile de zone
  8. 3. INTERESUL PENTRU PRODUCŢIE, PENTRU OAMENI ŞI EFICIENŢĂ
  9. - Stiluri EFICIENTE
  10. - Stiluri INEFICIENTE
  11. 4. TIPUL DE MOTIVARE, COMUNICARE ŞI COOPERARE
  12. - Stil foarte autoritar;
  13. - Stil autoritar – binevoitor;
  14. - Stil participativ – consultativ;
  15. - Stil extrem de participativ.
  16. 5. STUDIU PRIVIND COMPORTAMENTUL MANAGERIAL LA SC COMSERAR SA
  17. 6. Concluzii
  18. 7. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Managementul este o atitudine, o provocare şi poate deveni un mod de viaţă pentru cei care vor să înveţe continuu ştiinţa succesului. Marii oameni de afaceri, managerii şi consultanţii companiilor de renume mondial sunt oameni mai mult sau mai puţin obişnuiţi, cei mai mulţi necunoscuţi cu adevărat marelui public, deşi de numele lor sunt legate „poveşti” adevărate de succes.

Managerii sunt oamenii de succes de azi şi ai viitorului, pentru că sunt în măsură să asigure dezvoltarea socială, politică şi economică a unei ţări. Consider că este nevoie de o mai bună cunoaştere a lor şi a comportamentului pe care aceştia îl pot adopta, pentru ca astfel să ne apropiem şi noi de viitorul pe care îl merităm.

Lucrarea de faţă analizează managerul din prisma comportamentului sau, căutând să scoată la suprafaţa exact acele caracteristici şi comportamente de care avem nevoie pentru a fi mai buni decât alţii şi a reuşi.

COMPORTAMENTUL MANAGERIAL STILURI DE CONDUCERE

STILURILE MANAGERIALE au fost grupate în funcţie de criterii, care se referă la următoarele:

atitudinea faţă de responsabilitate;

autoritatea exercitată de conducător;

preocuparea pentru producţie, preocuparea pentru oameni şi pentru eficienţă;

tipul de motive, caracteristicile comunicaţiei, natura cooperării şi modul de adoptare a deciziilor.

În funcţie de criteriile adoptate au rezultat mai multe categorii de stiluri manageriale:

stiluri unidimensionale;

stiluri bidimensionale;

stiluri pluridimensionale;

1. ATITUDINEA FAŢĂ DE RESPONSABILITATE

Pe baza acestui criteriu stilurile de muncă ale managerilor pot fi clasificate astfel:

stil REPULSIV;

stil DOMINANT;

stil INDIFERENT;

b) STILUL DOMINANT desemnează managerii caracterizaţi printr-un comportament orientat spre dobândirea puterii. Persoanele cu acest stil sunt dinamice, active şi generează un climat căruia îi sunt specifice tensiunile, conflictele. Conducătorii cu stil dominat au în general o bună părere despre ei însuşi, un grad ridicat al încrederii în sine şi convingerea fermă că posturile de conducere le revin de drept, numai ei fiind apţi şi dotaţi să ducă la îndeplinire în mod exemplar sarcinile legate de aceste posturi.

c) STILUL INDIFERENT subliniază lipsa de interes faţă de propria evoluţie în ierarhie. Persoanele cu acest stil nu caută în mod deosebit să ocupe posturi de conducere, dar, odată promovate în aceste posturi, au toate şansele să fie manageri eficienţi. Eficienţa managerilor cu un astfel de stil derivă din orientarea lor spre ponderaţie şi străduinţa de a îndeplini atribuţiile de conducere ce le revin cu aceeaşi conştiinciozitate ca şi pe celelalte îndatoriri.

Conducătorii cu stil indiferent au capacitatea de a-şi forma o imagine de sine realistă, ca şi despre alţii. Aceşti manageri menţin în general un echilibru între evaluarea trăsăturilor pozitive şi negative ale propriei lor persoane, cât şi considerarea subalternilor pe poziţie de egalitate. Din această categorie se selectează cei mai mulţi conducători.

2. AUTORITATEA EXERCITATĂ DE MANAGER

În cadrul acestui criteriu pot fi cuprinse două sisteme de clasificare:

după categoriile de stil managerial;

după tipurile de zone;

i. STILUL AUTORITAR este propriu acelor manageri care refuză să accepte participarea subalternilor la îndeplinirea atribuţiilor manageriale.

Managerii cu stil autoritar adoptă în mod unipersonal deciziile privind obiectivele şi mijloacele realizării acestor obiective. Ei vor fi preocupaţi de realizarea sarcinilor, de controlul modului în care se execută sarcinile repartizate. Aceşti conducători acordă o încredere nelimitată măsurilor organizatorice în direcţia atingerii obiectivelor. Sub aspectul consecinţelor produse, stilul autoritar va declanşa rezistenţa neexprimată a subalternilor.

Un astfel de stil managerial reduce posibilităţile de dezvoltare profesională ale subalternilor. Restrângerea acestor posibilităţi derivă din limitarea până la excludere a subordonaţilor de la adoptarea deciziilor.

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul Managerial la SC Comserar SA.ppt

Alții au mai descărcat și

Studiu de caz - comunicarea managerială în SC Farmec SA

COMUNICAREA ORGANIZAŢIONALĂ 1. Ce este comunicarea? În sens general, comunicarea este procesul de transmitere a unui mesaj, printr-un canal, de...

Comportamentul Managerial la SC Comserar SA

Introducere Managementul nu poate fi despărţit de organizaţie, legătura lor intimă asigurând succesul si – nu de puţine ori – chiar supravieţuirea...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Comportamentul Managerial la SC Comserar SA

Introducere Managementul nu poate fi despărţit de organizaţie, legătura lor intimă asigurând succesul si – nu de puţine ori – chiar supravieţuirea...

Ai nevoie de altceva?