Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3951
Mărime: 31.83KB (arhivat)
Publicat de: Teodora Pintea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Denisa Trandafiroiu
Universitatea Valahia Targoviste

Cuprins

  1. I. Oportunitati si constrangeri care pot afecta piata carnii din Romania in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana
  2. II. Reglementari privind etichetarea produselor
  3. III. Date de identificare si prezentare a S.C.NINBOG S.R.L.

Extras din proiect

I.Oportunitati si constrangeri care pot afecta piata carnii din Romania in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana

Dupa 1990 productia de carne a reflectat modificarile intervenite la nivelul efectivelor de animale, respectiv o tendinta de scadere la toate speciile, micii producatori dimensionandu-si efectivele detinute la nevoile de autoconsum si la cerintele limitate ale pietelor locale.Astfel, in 2003 productia toatala de carne a fost de 935 mii tone fata de 1490 mii tone in 1989.

Productia romaneasca de carne este mai putin competitiva conform standardelor internationale si trebuie avut in vedere ca in viitor Romania se va confrunta cu o concurenta puternica la carne atunci cand va avea loc aderarea la Uniunea Europena.

Sistemele de crestere si exploatare a animalelor pentru carne sunt in mare parte extensive, cu mici exceptii in sectorul porcinelor ,unde exista si un sistem intensiv, dar cu pondere mica.Acesta conduce la realizarea unor durate de ingrasare mari, datorate unei rate scazute a conversiei furajelor deoarece nu se asigura un raport energetico-proteic, ceea ce duce la realizarea unor sporuri medii zilnice reduse si greutate la sacrificare scazuta. Conditiile de adapostire sunt precare si cu impact asupra bunastarii animalelor si performantelor productive.

Foarte putini prducatori mici si mijlocii care au orientare comerciala ,cauta

sa-si imbunatateasca randamentul tehnic.

Producatorii sunt adesea lipsiti de informare privind piata.In Romania nu exista un sistem de clasificare a carcaselor dupa calitate pentru a stimula producatorii prin pret, plata facandu-se in functie de greutatea carcaselor.

In sectorul de abatorizare si procesare se practica o tehnologie invechita datorita nivelului redus al investitiilor. Reglementarile politicii comunitare privind procesarea in sectorul de carne se vor limita, utilizarea unor parti de carcase vor genera costuri mari.

Se impune implementarea de-a lungul lantului carnii a unui sistem informational privind piata si a unui sistem de clasificare a carcaselor de bovine, ovine si porcine.

O mare parte din cantitatea de carne se desface pe piata libera taraneasca care poate sa includa riscuri de sanatate publica datorata calitatii igienice scazute a producatorilor de carne. In paralel cu aceste piete exista mici magazine care asigura facilitati limitate pentru mentinerea calitatii, in special a produselor proaspete, precum si supermarket-uri care , in general, se bazeaza pe produse importate pentru toate sortimentele de carne. Veriga detailistilor stabileste calitatea si cantitatea de carne , mai ales la porc si industria autohtona nu poate sa raspunda acestor cerinte, ceea ce duce la cresterea importurilor si scaderea exporturilor romanesti de carne.

Impedimentele cresterii exporturilor romanesti de carne sunt :

- ineficienta industriei de procesare,

- slaba dezvoltare a infrastructurii de piata,

- calitatea slaba a produselor din carne, care nu indeplinesc standardele europene.

Informatiile referitoare la piata reprezinta un instrument important pentru a raspunde schimbarii si pentru a identifica eventualele oportunitati. In plus, activitati de sustinere a oportunitatilor de piata interna si de export, i-ar ajuta pe producatori, comercianti si procesatori sa cunoasca cerintele pietei si preferintele consumatorilor.

Numarul redus al abatoarelor certificate conform standardelor UE pentru sacrificarea animalelor limiteaza in prezent oportunitatea transformarii vanzarilor la export in viu in vanzari de carcase (ovine si bovine).

La nivelul fermei, oportunitatile pentru o eficienta imbunatatita si o sporire a calitatii trebuie cautate in asigurarea unui material genetic mai bun, imbunatatirea furajarii si ingrijirii animalelor, a conditiilor de adapostire.

Introducerea sistemului de clasificare a carcaselor « EUROP « va permite o plata echitabila bazata pe calitatea carcaselor si va conduce la sporirea calitatii productiei, intrucat in prezent pretul nu este corelat cu calitatea carcasei

La bovine se impune introducerea unui sistem de identificare si inregistrare a animalelor ,actiune care a demarat, in prezent fiind 900 mii bovine, in mod similar cu sistemul din Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste procesarea este necesar sa se imbunatateasca competitivitatea produselor prelucrate si orientarea in acord cu cerintele minime de securitate alimentara impuse de Uniunea Europeana.

Pentru restructurarea si dezvoltarea sectorului de carne se impun directii de investitii in :

=>abatoare ;

=>echipamente de taiere ;

=>modernizarea si chiar inlocuirea instalatiilor frigorifice in vederea alinierii depozitelor de stocare a carnii si produselor din carne la normele UE ;

=>ambalaje, etichete, promovare ;

=>modernizare si control la receptia animalelor, taiere, procesare, comercializare ;

In prezent, in Romania, exista putine ferme mici si mijlocii viabile de crestere a animalelor pentru carne si este necesar de a ajuta acele ferme de semisubzistenta care au potential de a se dezvolta pentru a deveni unitati comerciale.

Pentru a imbunatati fluxul de animale pentru carne de la micii producatori care sunt majoritari, la pietele organizate este necesara o infrastructura de piata imbunatatita.

Preview document

Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 1
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 2
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 3
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 4
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 5
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 6
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 7
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 8
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 9
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 10
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 11
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 12
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 13
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 14
Desfășurarea activității la SC Ninbog SRL - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Desfasurarea Activitatii la SC Ninbog SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?