Factorii Psiho-Sociali ai Stresului - Studiu de Caz

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 21 în total
Mărime: 939.11KB (arhivat)
Publicat de: Amza Baciu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bucurean

Extras din proiect

Stresul reprezintă un aspect normal şi necesar al vieţii, aspect de care omul nu poate scăpa.

Stresul poate genera un disconfort temporar şi de asemenea poate induce consecinţe pe termen lung.

În timp ce prea mult stres poate altera starea de sănătate a unui individ cât şi bunăstarea acestuia, totuşi, un anumit volum de stres este necesar pentru supravieţuire.

Interesul faţă de starea antreprenorului/managementului de top şi relaţia cu performanţele sale au generat o serie de cercetări în domeniul psihologiei sociale.

Din această categorie fac parte şi cercetările efectuate în SUA de către Kahn şi colaboratorii săi.

Aceştia au putut constata, în urma cercetărilor efectuate, că 5 persoane din 6 se simt supuse unor tensiuni la locul de muncă, tensiuni ce sunt suficient de intense pentru a fi resimţite negativ atât de cei în cauză, cât şi de organizaţia în sine.

De asemenea, s-a putut constata faptul că 88% dintre subiecţii cercetării reclamă presiunile exercitate descendent (de către conducere), iar restul de 12% au acuzat presiunile exercitate de subalterni.

Antreprenorii trăiesc în permanență sub presiune, inițial pentru că firma trebuie să supraviețuiască dificultăților inerente oricărui început, mai apoi pentru că dezvoltarea firmei presupune angajament și determinare.

Factorii motivaționali puternici (care se regăsesc în aria nevoilor de pe primele trepte ale piramidei lui Maslow) precum nevoia de securitate personală și nevoia de stimă și statut conduc la o implicare puternică cu un consum de energie crescut.

În ceea ce privește diferențele de gen, femeile antreprenor își doresc să ajungă la aceleași performanțe antreprenoriale cu bărbații și această dorință de a proba „egalitatea” presupune un efort personal pe măsură. Conform studiului CEBR, dincolo de dorința de a face bani, femeile antreprenor sunt mult mai preocupate de dorința de a-și îmbunătăți calitatea vieții.

S-a mai constatat, de asemenea, ca dacă un bărbat are nevoie în medie de 11 luni pentru a trece de la o idee la culegerea de informații necesare deschiderii unei afaceri, o femeie are nevoie, în medie, de 14 luni.

Precauțiile și pregătirea suplimentară a implicării antreprenoriale la femei sunt determinate foarte probabil, si de lipsa unor modele. Cele mai multe femei antreprenor au avut modele în familie dar, în rândul modelelor predomină antreprenorii bărbaţi. De asemenea, având în vedere penuria modelelor, e de presupus că teama de eșec e mai mare în cazul femeilor.

La acestea se adaugă și rolul matern care interferează cu rolul profesional și crește încărcătura factorilor de stres pe care o experiențiază o femeie cu angajament antreprenorial sau de cariera.

Toate aceste condiții dezvoltă suprasolicitarea resurselor personale, organizaționale dar și sociale, deoarece activitatea profesională interferează cu viața personală iar echilibrul între acestea devine tot mai fragil. Chiar productivitatea și performanța financiară pot fi afectate de stresul ocupațional manifestat în sindromul de epuizare (burnout).

Conținut arhivă zip

  • Factorii Psiho-Sociali ai Stresului - Studiu de Caz.ppt

Alții au mai descărcat și

Studiu de caz - comunicarea managerială în SC Farmec SA

COMUNICAREA ORGANIZAŢIONALĂ 1. Ce este comunicarea? În sens general, comunicarea este procesul de transmitere a unui mesaj, printr-un canal, de...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Particularități ale sindromului burnout la nivel de organizație

1. Rezumat Scopul lucrării este de a identifica și analiza indicatorii aferenți burnout-ului la nivel profesional, în condițiile în care se pune...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul Stresului Ocupațional

Problematica stresului ocupaţional a fost îndelung studiată în special ca urmare a efectelor negative pe care le are asupra organizaţiei şi asupra...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?