Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3409
Mărime: 18.62KB (arhivat)
Publicat de: Flora Dumitrascu
Puncte necesare: 6
Academia de Studii Economice – Bucuresti Facultatea de Management – Administratie Publica

Extras din proiect

Introducere

Planificarea fortei de munca a devenit cea mai mare provocare cu care se confrunta organizatiile noastre azi. Continuam sa auzim despre dezechilibre intre munca care trebuie sa fie executata si disponibilitatea muncitorilor calificati.

Reducerea care a avut loc in ultimii ani, in special in sectorul public, a fost facuta cu o gandire stategica saraca, de planificare sau previziune pentru viitor. Mai mult decat oricand, trebuie sa continuam sa gasim metode inovatoare de a permite, motiva si inspira oamenii ca performantele sa fie la cele mai inalte nivele, pentru a realiza afacerile si pentru a servi clientii nostri bine.

Planificarea fortei de munca, ca instrument, a devenit una dintre cele mai bune strategii pentru imbunatatirea organizatiei fortandu-ne sa gandim strategic in pregatirea oamenilor in afaceri.

Astazi, stim ca profesionistii HR trebuie sa joace mai multe roluri strategice asigurandu-se ca problemele de capital uman sa ramana o prioritate. Planificarea fortei de munca ofera o oportunitate pentru ca specializarea HR sa serveasca in rolurile strategice de Leader, Agent de Schimbare si de Partener de Afaceri.

Acest ghd ofera o resursa mica care indeplineste provocarile cu care se confrunta profesionistii HR din sectorul public de la orice nivel de guvernare federal, de stat si local.

Sumar Executiv

Planificarea fortei de munca este cea una dintre cele mai critice provocari de gestionare a resurselor umane cu care se confrunta managementul public in zilele noastre.

In guvern, facem fata unor provocari mai mari decat cu cele cu care se confrunta sectorul privat in gasirea solutiilor pentru munca calificata rezultata astazi din schimbarile demografice si a noii economii.

HR traditiinale nici nu se aproprie de solutiile de care avem nevoie. Planificarea fortei de munca, pe de alta parte, ne poate echipa pentru a raspunde acestei provocari. Eficacitatea fortei de munca necesita o planificare puternica de conducere executiva; trebuiesc stabilite clar viziunea, misiunea si obiectivele strategice; eforturile si cooperarea personalului in mai multe zone functionale. Ca planificarea fortei de munca sa fie un succes, profesionistii HR vor fii numiti in roluri de conducatori – leaderi, parteneri de afaceri si agenti de schimbare, dupa terminarea unui masterat.

Planificarea fortei de munca

Desi exista multe moduri de e defini planificarea fortei de munca, definitia din acest Ghid se adreseaza unor aspecte cheie pentru profesionistii HR din sectorul public.

Planificarea fortei de munca este o aliniere strategica pentru capitalul uman al unei organizatii. Este un proces metodic de analizare a fortei de munca in curs, indentificarea nevoilor viitoare de lucru, stabilind lipsa dintre prezent si viitor si punerea in aplicare de solutii astfel incat organizatia sa poate sa-si indeplineasca misiunea, telurile si obiectivele.

Multe organizatii publice si private au dezvoltat modele pentru planificarea fortei de munca. Cu toate acestea, in afara abaterilor in terminologie, procesele sunt foarte asemanatoare. De exemplu, toate modelele se bazeaza pe:

-Analiza normei prezente, fortei de munca si competentelor;

-Identificarea fortei de munca, normei, si a competentelor necesare pentru viitor;

-Compararea normei prezente, forta de munca, competentele si nevoile viitoare de a identifica lacunele si surplusurile;

-Pregatirea si punerea in aplicare a planurilor de a construi forta de munca necesare pentru viitor;

-Evaluarea succesului fortei de munca pentru a asigura ca va ramane valid si ca obiectivele sunt duse la bun sfarsit.

Forta de munca adreseaza implicatiilor pesonalului planurile strategice si operationale, incluzand miscari de conducere ale angajatilor in si din afara unei organizatii. Prin urmare, planificarea fortei de munca afecteaza intreaga gama de activitati a HR: recrutarea, angajarea, clasificarea, recompensa, promovarea, transferul, reangajarea, uzura, retentia, succesiunea planificarii, trainingul si dezvoltarea angajatilor.

Probleme speciale de planificare a fortei de munca

Participantii Atelierului de Planificare a Fortei de Munca IPMA au fost intrebati: “Care sunt unele din barierele care impiedica dezvoltarea planificarii fortei de munca din organizatia dumneavoastra?”

Diagrama arata categoriile de bariere pe care particiantii le-au identificat – factori culturali si atitudinali, constrangeri, materiale, lipsa de leader si nevoia de mai multa si mai buna informatie pentru planificare.

Planificarea fortei de munca afecteaza functiile HR, in special impactul strategiilor de recrutare si retentie, training si dezvoltare si performanta manageriala. Doua provocari speciale in atragerea mucitorilor sunt recrutarea pentru posturi care sunt la mare cerere si pentru posturi urgente.

Aceasta sectiune a Ghidului discuta niste probleme speciale care trebuie luate in considerare cand ajungi la etapa actiunii de planificare a procesului in planificarea fortei de munca.

Preview document

Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public - Pagina 1
Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public - Pagina 2
Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public - Pagina 3
Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public - Pagina 4
Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public - Pagina 5
Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public - Pagina 6
Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public - Pagina 7
Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public - Pagina 8
Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public - Pagina 9
Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public - Pagina 10
Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public - Pagina 11
Ghid de planificare a resurselor forței de muncă pentru profesioniștii resurselor umane din sectorul public - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Ghid de Planificare a Resurselor Fortei de Munca pentru Profesionistii Resurselor Umane din Sectorul Public.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul Rresurselor Umane

MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE BIBLIOGRAFIE: - Michael Armstrong, Managementul Resurselor Umane, Ed. Codecs, Bucuresti, 2003 - G.A. Cole,...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?