Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5909
Mărime: 31.43KB (arhivat)
Publicat de: Blanduzia Florea
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Banari A

Extras din proiect

Considerând activitatea firmei ca o investitie derulată într-un mediu de afaceri, ea se confruntă cu o multitudine de constrângeri si incertitudini. În acest sens, riscul firmei poate fi privit ca o combinatie între incertitudine si constrângeri, managementul întreprinderii având la dispozitie mai multe alternative pentru a realiza o protectie eficientă împotriva riscului, în functie de relatia dintre cele două variabile. Astfel pentru aceasta intreprinderea trebuie sa identifice riscurile sis a elaboreze solutii de reducere a acestora. . Identificarea riscurilor presupune stabilirea acelor categorii de riscuri pe care decidentii estimează că se pot produce si a evenimentelor care pot fi provocate în cazul materializării acestora..

Analiza riscurilor urmăreste stabilirea cauzelor si factorilor generatori ai fiecărui tip de risc identificat si evaluarea consecintelor ce se vor produce în cazul materializării acestuia.

Determinarea consecintelor presupune asocierea fiecărui eveniment identificat a probabilitătii de a se manifesta.

Alegerea unor măsuri care să asigure o protectie corespunzătoare cu un nivel minim al costurilor este o sarcină dificilă, având în vedere numărul mare de alternative pe care decidentul le are la dispozitie si de gradul ridicat de subiectivism implicat în procesul decizional..

Pentru a identifica riscurile existente sau posibile, primul lucru care trebuie făcut este o evaluare critică a afacerii în toate procesele ei. Trebuie analizate şi dezvoltate procesele specifice acestei afaceri. Realizarea unei astfel de liste a riscurilor identificate are la bază principiul consultării persoanelor implicate în conducere: în acest caz, cei doi manageri-proprietari ai afacerii. Metoda folosită a fost brainstormingul.

Categoriile esentiale, în functie de activitătile specifice sunt:

• Sistemul de management care cuprinde:

Procesul de management:

-planificarea afacerii

-studierea concurentei

-planul de afaceri

Management financiar:

• Activitătile specifice afacerii:

Personalul:

Politica fată de clienti

Activitati adminstrative: toate activitătile interne

• Marketing, promovare şi PR:

-stabilirea unui program de divertisment competitiv

-studiul constant al concurentei

-programarea şi organizarea evenimentelor

-relatia cu media

-strategia de promovare

-aplicarea şi controlul strategiei de promovare

-gestionarea imaginii

-relatia cu sponsorii şi partenerii de afaceri

- negocierea parteneriatelor

Riscuri interne

1. Insuficienta planificare a afacerii

Conditii de producere: Existenta acestui risc este dată de lipsa de experientă şi pregatire în cadrul afacerii a managerilor. Este un risc asumat, care nu poate fii evitat, încercându-se diminuarea efectelor negative ale acestuia.

Consecinte: Consecintele acestui risc pot fii investitii mult mai mari decât cele initiale, cheltuieli neplanificate, costuri suplimentare.

Strategie de gestionare: Un astfel de risc există în orice afacere unde managerul nu este experimentat îndeajuns. Acest fel de risc nu poate fii evitat dar, în cazul în care se produce trebuie aplicată o strategie de reducere sistematică a riscurilor pentru minimizarea pe cât posibil a efectelor negative. Chiar dacă planificarea initială nu este corectă, se poate proceda printr-o monitorizare foarte strictă a activitătilor. Prin monitorizarea activitătilor, cheltuielilor, investitiilor, greşelile pot fii identificate. Se crează astfel precedente, echivalentul unor mici baze de date, astfel încât se pot învăta sau însuşi modalităti de contracarare a riscurilor având drept bază experiente anterioare. Pierderea nu poate fii stopată de la început dar, pe parcurs se ajunge la o învătare metodică a modului de reactie şi actiune.

2. Nesupravegherea atentă a cheltuielilor şi investitiilor:

Conditii de producere: Nefamiliarizarea cu practicile specifice de supraveghere şi conditionare a cheltuielilor. Evident, lipsa de experientă, lipsa de timp şi nedisponibilitate sau oboseala. La acest palier functionează credinta: „tin minte” sau „notez mâine”

Consecinte: Rapoarte de cheltuieli insuficiente, nerealizate la timp primordiale analizei pentru identificarea/diminuarea pierderilor şi creşterea profitului.

Strategie de gestionare: Cea mai bună metodă de contracarare a acestui risc, care apare datorită nedisponibilitătii managerului, este numirea unei persoane care să se ocupe cu astfel de rapoarte şi care, în permanentă, să gestioneze balanta cheltuieli-profit.

3. Lipsa lichiditătilor:

Conditii de producere: O gestionare greşită a fondurilor, cheltuielilor, investitiilor şi prioritătilor de plată.

Consecinte: Lipsa de lichidităti poate avea efecte negative strategice pentru afacere. Pierderile se pot cuantifica în pierderi monetare până la o posibilă blocare a întregii afaceri. Lipsa lichiditătilor mai poate avea drept consecintă pierderi de imagine, număr de clienti, implicit diminuarea profitului.

Strategie de gestionare: Un astfel de risc poate fii evitat, procedând sistematic în fiecare proces al afacerii. Trebuie notat tot ceea ce intră şi tot ceea ce iese. În cazul în care acest risc este inevitabil, solutia ar fii fonduri monetare păstrate special pentru acest fel de situatii. Deci, într-o afacere, trebuie întotdeuna să existe fonduri de back-up pentru situatii neprevăzute.

Preview document

Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA - Pagina 1
Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA - Pagina 2
Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA - Pagina 3
Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA - Pagina 4
Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA - Pagina 5
Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA - Pagina 6
Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA - Pagina 7
Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA - Pagina 8
Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA - Pagina 9
Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA - Pagina 10
Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA - Pagina 11
Identificarea și Analiza Riscurilor la Artima SA - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Identificarea si Analiza Riscurilor la Artima SA.doc

Alții au mai descărcat și

Guvernanță corporativă în cadrul Nokia

Capitolul 1. Guvernarea Corporativă – aspecte conceptuale 1.1. Conceptul de guvernanţă corporativă Termenul de guvernanţă a fost folosit iniţial...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?