Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6415
Mărime: 2.47MB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1.DEFINIREA ACTIVITĂŢII DE CERCETARE-DEZVOLTARE

Cercetarea reprezintă o activitate complexă de căutare sistematică a noului, de dezvoltare a ştiinţei şi tehnicii şi de valorificare a cunoştiinţelor dobândite în activităţile economice şi sociale, factor de bază al procesului de dezvoltare al organizaţiilor, cu necesitatea intensificării laturilor calitative şi creşterii profitabilităţii unităţilor economice.

Activitatea de cercetare dezvoltare se împarte în: cercetare fundamentală, cercetare aplicativă şi dezvoltare tehnologică.

Cercetarea fundamentală: activitatea desfăşurată în special pentru a dobândi cunoştiinţe noi cu privire la fenomene şi procese precum şi în vederea formularii şi verificării de ipoteze, modele conceptuale şi teorii.

Cercetarea aplicativă: activitatea destinată în principal utilizării cunoştiinţelor ştiinţifice existente pentru perfecţionarea sau realizarea de noi produse, tehnologii şi servicii.

Dezvoltarea tehnologică: este formată din activităţile de reproiectare a sistemelor organizaţiei, în vederea realizării transferului rezultatelor cercetării către agenţii economici, precum şi în plan social, având ca scop introducerea şi materializarea de noi tehnologii, produse, sisteme şi servicii precum şi perfecţionarea celor existente.

Activitatea de cercetare şi de inovare are ca scop principal creşterea eficacităţii şi a eficienţei operaţionale, comerciale şi financiare a organizaţiilor.

2.ROLUL ŞI LOCUL CERCETĂRII-DEZVOLTĂRII ÎN CADRUL ORGANIZAŢIEI

În mediul economic curent, obiectivul central al managementului activităţii de cercetare ştiinţifică constă în ridicarea nivelului tehnic şi calitativ al produselor sau al serviciilor prestate, prin intensitatea lucrărilor de reproiectare şi modernizare, diversificarea nomenclatorului de produse şi servicii şi asimilarea de noi produse cu performaţe superioare.

Organizarea activităţii de cercetare-dezvoltare trebuie să reflecte particularităţile activităţii organizaţiei, resursele existente, industria în care aceasta activează, faza din ciclul de viaţă în care se află organizaţia/produsele acesteia.

Există mai multe forme de organizare ale activităţii de cercetare-dezvoltare, printre care:

- Compartiment distinct în cadrul organizaţiei – situaţie în care şeful compartimentului de cercetare-dezvoltare este subordonat direct managerului general al organizaţiei.

- Secţii/laboratoare de cercetare subordonate compartimentelor funcţionale sau operaţionale ale organizaţiei

- Proiecte de cercetare-dezvoltare distincte ai căror manageri pot fi subordonaţi altor manageri din cadrul organizaţiei.

3.PROIECTUL – CADRUL GENERAL AL MANIFESTĂRII CERCETĂRII ŞI DEZVOLTĂRII ÎNTR-O ORGANIZAŢIE

În perioada actuală, conceptul de proiect este prezent în toate întreprinderile şi domeniile de activitate. El este utilizat de la realizarea construcţiilor sau investiţiilor până la dezvoltarea de noi produse. În general proiectele sunt prezente în toate domeniile de activitate care presupun realizarea de activităţi specifice, reunire unor competenţe diverse în scopul atingerii unor obiective definite în prealabil. Organizaţiile sunt nevoite să realizeze proiecte pentru a obţine rezultatele dorite în perioade de timp bine stabilite şi cu resurse limitate.

Proiectul este un efort temporar, întreprins în scopul creării unui produs, serviciu sau rezultat unic.

Proiectul de cercetare-dezvoltare reprezintă modalitatea de atingere a unui obiectiv de cercetare, care este prevăzut să se realizeze într-o perioadă determinată utilizând o serie de resurse definite şi căruia îi este ataşat un set propriu de reguli, obiective şi activităţi.

Dintre toate aceste abordări, desprindem 4 caracteristici majore ale unui proiect:

a) Perioada de derulare bine definită.

Aceasta caracteristică ce diferenţiază activitatea curentă de un proiect este încardarea într-o perioadă de timp ce are un început şi un sfârşit. Intervalul temporal cuprins între aceste două repere poate fi de ordinul minutelor ( de ex: un proiect şcolar ), de ordinul zilelor şi/sau lunilor (de ex: pregătirea unui eveniment ) sau chiar de ordinul anilor sau zecilor de ani (de ex: construcţia unei clădiri de mari dimensiuni).

Preview document

Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 1
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 2
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 3
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 4
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 5
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 6
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 7
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 8
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 9
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 10
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 11
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 12
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 13
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 14
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 15
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 16
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 17
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 18
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 19
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 20
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 21
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 22
Managementul de proiect - Asociația Salvați Copiii - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Managementul de Proiect - Asociatia Salvati Copiii.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea resurselor umane în mediul școlar gimnazial pentru utilizarea rețelelor de calculatoare, în școlile din mediul rural în Moldova

I. IDENTIFICAREA IDEII DE PROIECT SI A SURSEI DE FINANTARE 1.1. Titlul proiectului PROGRES PENTRU EDUCATIE 1.2. Localizarea Jud. Iasi, com....

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul relațiilor cu clienții - Cosmote

1. Prezentarea companiei şi a misiunii sale COSMOTE România, membră a grupului COSMOTE, s-a lansat pe piaţa românească în decembrie 2005, cu...

Comunicare financiar-bancară

CURS 1 – Principiile fundamentale ale comunicării financiar-bancare 1.1 Concepte şi noţiuni introductive ale comunicării Ori de câte ori în...

Comunicare financiar-bancară

CURS 1 – Principiile fundamentale ale comunicarii financiar-bancare 1.1 Concepte si notiuni introductive ale comunicariiOri de câte ori în...

Ai nevoie de altceva?