Managementul investițiilor - producția de biodiesel

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4518
Mărime: 53.88KB (arhivat)
Publicat de: Camil Nicolae
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Costica Mihai
In discutie este investitia intr-o instalatie de biodiesel, realizata de Ulerom sa Vaslui

Extras din proiect

I. Date privind sectorul in care se aplica investitia

Industria uleiului

Dupa 1990, productia de ulei a fost destinata, in principal, consumului

intern, surplusul fiind indreptat spre export, atunci cand preturile erau favorabile. Odata cu liberalizarea comertului, importante cantitati de seminte de floarea soarelui au fost destinate exportului, iar fabricile de ulei au inceput sa intre in competitie cu marile companii transnationale pentru cumpararea materiei prime oleaginoase destinate procesarii.

Este de semnalat un fapt unic in cultura plantelor oleaginoase. Cu toate ca U.E. este reticenta la organismele modificate, Romania a aprobat folosirea semintelor modificate genetic pentru soia, in vederea sporirii ofertei interne de sroturi proteice pentru furajarea animalelor.

In perioada anilor 1998 – 2003, industria uleiurilor detinea o pondere ce a oscilat intre 7%–14% din valoarea productiei alimentare. Aceste variatii anuale reflecta evolutia cantitatii de seminte, care este direct proportionala cu cererea de ulei brut pe piata mondiala.

In functie de productia interna de seminte oleaginoase si de cantitatea de semnite oleginoase exportate, gradul de utilizare a capacitatilor de prelucrare a cunoscut fluctuatii. Daca pentru margarina gradul de utilizare se ridica la 85%, pentru semnintele de plante oleaginoase, ca si pentru ulei, gradul de folosire a capacitacilor de procesare reprezinta intre 60 – 100%.

Principalele marci de ulei sunt Unirea (Bunge), Bunica (Cargill), Ulvex (Agricover), Sora Soarelui si Argus (Argus). Acestea detin in total 40% din volum si 36% din vanzarile de ulei de floarea-soarelui.

Piata uleiului este concentrata. Bunge, Agricover, Argus, Cargill si Ardealul detin impreuna 86% din volum si 85% din valoarea pietei, conform MEMRB. Cei cinci au cumulat anul trecut 88% din volumul pietei.

Industria biocarburantilor

Incepand cu 1 ianuarie 2007, 2% din carburantii folositi in Romania trebuie sa fie biologici. Acest procent va creste treptat, pentru a ajunge la 5,75% pana la sfarsitul anului 2010.

Culturile energetice sunt culturile agricole utilizate pentru obtinerea de biocarburanti/ biocombustibili si de energie prin biomasa, si sunt folosite in UE cu precadere pentru productia de biocarburanti si mai putin pentru productia de energie electrica sau termica.

UE produce 75% din cantitatea mondiala de biodiesel. Germania este lider al pietei in acest sector, cu peste 50% din productia de biodiesel a UE, adica 1,03 milioane tone la nivelul anului 2004.

In 2007 si 2008 Romania va cunoaste un boom in productia de biodiesel. Nu mai putin de 6 capacitati de productie sunt programate sa intre in functiune in 2007 – majoritatea in judetele din sudul Romaniei. Este vorba atat de sectii speciale de productie a biodieselului pe langa fabricile de ulei alimentar, cat si de facilitati de productie in cadrul rafinariilor petroliere. Productia romaneasca de biodiesel se va ridica pana in 2008 la circa 400 mii tone, obtinut in principal din rapita si din floarea soarelui

Investitori romani si straini si-au exprimat deja interesul pentru a investi in acest sector. Este vorba despre firme mari ca Petrom, Rompetrol si Lukoil, sau SC Ulerom SA, Exapur, Autoelite SRL, Consortiul Martifer. Capacitatea cumulata de productie a instalatiilor in care se va investi este de 400 mii tone pe an de biodiesel si 50 mii de tone pe an de bioetanol.

Petrom, Rompetrol si Lukoil au prezentat deja ministerului Economiei si Comertului, o serie de propuneri pentru introducerea si promovarea consumului de biocarburanti pe piata romaneasca Astfel, companiile propun introducerea treptata in consum a biocarburantilor in conformitate cu un calendar de crestere a productiei interne, facilitati fiscale pentru producatorii de biocarburanti sau permisiunea de a produce mai multe tipuri de biocarburanti si neimpunerea unei proportii fixe de biocarburant in carburantul conventioanal.

In ceea ce priveste materia prima, Romania are o capacitate de furnizare de ulei vegetal din floarea soarelui, soia sau rapita de 500-550 mii tone pe an, ceea ce se traduce in aceeasi cantitate de biodiesel pe an. Ministerul Agriculturii din Romania a inceput deja sa stimuleze productia de biocarburanti prin mai multe instrumente directionate catre stimularea culturilor specifice. Subventia pentru toamna 2006, de 1 RON/ litrul de motorina folosit in agricultura, s-a extins si la biodieselul folosit in aceeasi activitate.

Din 2007, va intra in functiune un sistem mai amplu de sustinere financiara a culturilor bioenergetice – atat plata europeana de 50 euro/ ha, cat si subventia specifica pentru culturile de rapita si floarea soarelui. Rapita, floarea soarelui si soia, in mod special, dar si sfecla de zahar si cerealele sunt plantele care se preteaza la culturi energetice. Rapita a fost traditional mai putin folosita in agricultura ceea ce face cu atat mai atractiva cultivarea ei in scopul productiei de biocarburanti. Uleiul de rapita produce cel mai bun biocarburant.

Preview document

Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 1
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 2
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 3
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 4
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 5
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 6
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 7
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 8
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 9
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 10
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 11
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 12
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 13
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 14
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 15
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 16
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 17
Managementul investițiilor - producția de biodiesel - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Managementul Investitiilor - Productia de Biodiesel.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Analiza economico-financiare a Rompetrol Rafinare

CUVÂNT ÎNAINTE Petrolul sau țițeiul - in mod justificat numit si “aurul negru“, pentru calitățile sale ca și pentru avantajele ce rezultă din...

Managementul Calității

Prefaţă Proiectul de faţă îşi propune să facă o analiză asupra Sistemului de Management al Calităţii pentru S.C Viromet S.A. Societatea işi are...

Ai nevoie de altceva?