Managementul prin Obiective

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3070
Mărime: 163.64KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Maria Ionita

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Caracteristici
  3. 3. Componentele managementului prin obiective
  4. 4. Scenariul de operationalizare si utilizare a managementului prin obiective
  5. 5. Ghidul de realizare a managementului prin obiective
  6. 6. Centru de gestiune
  7. 7. Situatii manageriale si particularitati ale conceperii si implementarii managementului prin obiective in conditiile tranzactiei

Extras din proiect

MANAGEMENTUL PRIN OBIECTIVE

1. INTRODUCERE

Premise. Cel mai complex si mai raspandit sistem de management si, in ultimii ani, controversat de o parte a specialistilor, este managementul prin obiective.

Este indiscutabil faptul ca, pentru firmele romanesti, confruntate cu mari probleme economice si sociale, utilizarea managementului prin obiective, de sine statatoare sau in combinatie cu alte sisteme, metode sau tehnici de management, este o importanta si eficace solutie.

Argumentele sunt urmatoarele:

- promoveaza o pronuntata stare de rigozitate, prin definirea clara a obiectivelor si instrumentelor ce sustin realizarea lor, precum si prin conturarea elementelor procesuale pentru fiecare componenta structural-organizatorica (posturi, functii, compartimente).

- Asigura disciplina mamageriala si economica la fiecare „etaj” organizatoric al firmei, pe de o parte prin promovarea de obiective interconditionate intr-un sistem de obiective si, pe de alta parte, prin conturarea unor instrumente care sa faciliteze realizarea acestora (programe de actiuni, calendare de termene, instructiuni, bugete etc.). „Fiecare stie ce are de facut si, pe de alta parte, stie ce au de facut si altii, precum su subdiviziunea organizatorica din care fac parte”.

- Este un element declansator al unor actiuni complexe de modernizare manageriala. In pofida criticilor care i se aduc, in pofida unor limite pe care le inregistreaza, managementul prin obiective este, indiscutabil, punctul central al componentei metodologico-manageriale si al reproiectarii acesteia. De calitatea conceperii si aplicarii manageriale oferite de reproiectarea subsistemelor decizional, informational si organizatoric. Figura prezentata in continuare este edificatoare in aceasta privinta.

Fig.1 Locul managementului prin obiective in modernizarea manageriala

Managementul prin obiective poate fi definit ca instrument managerial axat pe determinarea riguroasa si derivarea obiectivelor pana la nivelul posturilor si executantilor, implicati nemijlocit in stabilirea lor si corelarea recopenselor/sanctiunilor cu gradul de realizare a acestor obiective.

Aspecte centrale ale definitiei vizeaza:

- existenta obiectivelor la toate esaloanele organizatorice, cu implicare procesuala totala (componentele procesuale-functiuni, activitati, atributii, sarcini – sunt implicate nemijlocit in realizarea acestor obiective),

- participarea directa a personalului organizatiei la stabilirea si realizarea lor,

- motivarea acestuia in functie de realizarea obiectivelor si gradul de participare la indeplinirea lor.

Trinomul OBIECTIVE – REZULTATE – RECOMPENSE/SANCTIUNI constituie elementul fundamental al implementarii si utilizarii acestui important instrument managerial.

2. CARACTERISTICI

Principalele caracteristici ale managementului prin obiective ce-i confera importanta, originalitate si valoare se refera la:

- complexitatea deosebita, data de faptul ca aplicarea sa vizeaza toate componenetele procesuale si structurale ale organizatiei, iar in contextul sau pot fi utilizate multe alte metode si tehnici manageriale in functie de problemele care le ridica fundamentarea componentelor si realizarea obiectivelor.

- Dimensiunea manageriala, respectiv descentralizarea manageriala in interiorul firmei, in conditiile aparitiei de noi „actori”, numiti centre de gestiune, caracterizate prin atributii, responsabilitati si competente superioare ipostazei de simple subdiviziuni organizatorice (activitati sau competente).

- Dimensiunea economica, asigurata de utilizarea bugetului ca important instrument managerial. Acesta se elaboreaza, lanseaza, executa si urmareste atat la nivel de firma, cat si la nivel de centru de gestiune. Pentru aceasta este facilitata apelarea altor parghii economice, cu valente motivationale deosebite (profit, salarii, preturi etc).

- Dimensiunea participativa, in sensul ca in elaborarea obiectivelor si a celorlalte componente bugetare este necesara si se faciliteaza participarea activa si responsabila a conducatorilor centrelor de gestiune si a altor manageri si executanti din cadrul acestora.

- Dimensiunea motivationala, evidentiata de corelarea recompenselor/sanctiunilor cu gradul de realizare a obiectivelor individuale, ale centrelor de gestiune si ale firmei, precum si cu gradul de implicare, de participare a fiecarui salariat la realizarea acestora.

Plecand de la aceste caracteristici, se ridica urmatoarea intrebare: cand se utilizeaza managementul prin obiective? Raspunsul este dat in continuare.

- Cand managementul firmei doreste cu adevarat imprimarea unor caracteristici de ordine, disciplina si rigozitate domeniului condus, ca premise a eficientei si eficacitatii acestuia.

- Cand se urmareste exercitarea unui management cu adevarat previzional, anticipativ, sustinut de fundamentarea si elaborarea de obiective la toate esaloanele organizatorice (pana la nivel post).

- In situatia cand managementul firmei a initiat actiuni complexe de reproiectare manageriala, modernizarea si imbogatirea instrumentului managerial fiind prima faza a reproiectarii propriu-zise a sistemului de management. In acest context, promovarea managementului prin obiective si a managementului prin bugete reprezinta, in opinia noastra, cea mai buna solutie.

- Cand descentralizarea manageriala si economica in interiorul firmei este o necessitate pentru succesul economic al acesteia. Cuplarea managementului prin obiective cu managementului prin bugete este o conditie a acestui demers.

- Cand se urmareste responsabilizarea managerilor centrelor de gestiune si a componentilor acestora; centrele de gestiune delimitate au o autonomie decizionala si operationala ridicata, iar valorificarea lor este conditionata de competenta managerilor proprii.

- Cand se urmareste profesionalizarea managementului pana la nivelurile inferioare ale acestuia.

- Cand se cauta “terenul” propice pentru exercitarea proceselor de management si a fiecarei functii a acestora, de la previziune la control-evaluare. Practic, asa cum va rezulta si in continuare, atat componentele, cat si metodologia de operationalizare a managementului prin obiective pun in miscare functiile manageriale, le imprima noi dimensiuni si le dau o importanta aparte in economia proceselor de management.

Preview document

Managementul prin Obiective - Pagina 1
Managementul prin Obiective - Pagina 2
Managementul prin Obiective - Pagina 3
Managementul prin Obiective - Pagina 4
Managementul prin Obiective - Pagina 5
Managementul prin Obiective - Pagina 6
Managementul prin Obiective - Pagina 7
Managementul prin Obiective - Pagina 8
Managementul prin Obiective - Pagina 9
Managementul prin Obiective - Pagina 10
Managementul prin Obiective - Pagina 11
Managementul prin Obiective - Pagina 12
Managementul prin Obiective - Pagina 13
Managementul prin Obiective - Pagina 14
Managementul prin Obiective - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Managementul prin Obiective.doc

Te-ar putea interesa și

Promovarea și utilizarea managementului prin obiective la Raiffeisen Bank SA Buzău

Capitolul 1 Consideratii teoretice privind managementul prin obiective A. Premise. Cel mai complex si mai raspândit sistem de management si, în...

Managementul prin Obiective

INTRODUCERE Atât din punct de vedere teoretic cât şi din punct de vedere pragmatic, managementul reprezintă azi unul dintre domeniile aflate...

Aplicarea managementului prin obiective în organizațiile de servicii

INTRODUCERE Tema acestei lucrări de licență o constituie “Aplicarea managementului prin obiective în organizațiile de servicii”, o temă de...

Particularități ale Aplicării Managementului prin Obiective în Organizația Militară

INTRODUCERE Motivul pentru care mi-am ales aceasta tema este reprezentat de dorinta de a cerceta si de a aprofunda conceptul de „management prin...

Metode de Management prin Obiective și Bugete, pe Centre de Profit

INTRODUCERE Tema acestei lucrări de licenţa este “Metoda de management prin obiective şi bugete, pe centre de profit”. Am ales această tema pentru...

Posibilități de introducere a managementului prin obiective la SC Hermanns Company SRL

INTRODUCERE Motivul pentru care mi-am ales această temă este reprezentat de dorinţa de a cerceta şi de a aprofunda conceptul de „management prin...

Managementul prin Obiective

INTRODUCERE Termenul de “management prin obiective”( Management By Objectives- MBO) a fost propus de Peter Drucker în 1950 pentru a accentua...

Proiectarea și Implementarea Managementului prin Obiective în Cadrul BRD Groupe Societe Generale

BRD – Groupe Société Générale SA este o societate publică pe acţiuni înfiinţată în România. Banca are sediul social la Turnul BRD, Bd. Ion...

Ai nevoie de altceva?