Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 7762
Mărime: 172.43KB (arhivat)
Publicat de: Emanuel Timofte
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Partea I (parte teoretica )

Formarea si perfectionarea personalului

Managementul resurselor umane consta in ansamblul activitatilor orientate catre asigurarea, dezvoltarea, motivarea si mentinerea resurselor umane in cadrul organizatiei in vederea realizarii cu eficienta maxima a obiectivelor acesteia si satisfacerii nevoilor angajatilor.

Desi managementul resurselor umane si-a imbogatit permanent continutul si si-a largit continuu sfera de cuprindere, cresterea competitiei la nivel international si intensificarea procesului de globalizare amplifica importanta managementului resurselor umane, determinând aparitia necesitatii de a tine seama intr-o masura din ce in ce mai mare de dimensiunile internationale ale acestuia.

Extinderea activitatii companiilor la nivel international presupune cresterea complexitatii actiunilor pe care le desfasoara, dar mai ales dezvoltarea si diversificarea instrumentelor de management al resurselor umane pe care acestea le utilizeaza pentru a gestiona variabilele culturale, economice si institutionale care le influenteaza activitatea, la nivelul fiecarei tari. Toate aceste evolutii determina regândirea rolului strategic al resurselor umane in cadrul unei companii, acestea fiind abordate ca principalul avantaj competitiv de care organizatiile dispun.

Pe masura ce organizatiile se dezvolta au de a face cu o serie de aspecte esentiale ale managementului resurselor umane. Managerii creeaza un plan de atragere si retinere a persoanelor cu abilitatile de care are nevoie organizatia. Implementarea planului presupune recrutarea, selectia, integrarea, instruirea, recompensarea, alegerea beneficiilor celor mai potrivite si evaluarea permanenta a performantelor pentru a se verifica daca sunt atinse obiectivele organizationale. Aceste activitati reprezinta componentele managementului resurselor umane.

Dezvoltarea resurselor umane implica un proces de instruire a oamenilor pentru a indeplini sarcinile de care este nevoie in organizatie. Problema consta in recunoasterea tipului de instruire de care angajatii au nevoie. Toate deciziile de instruire trebuie sa tina cont de motivarea angajatului supus formarii.

Ce este motivatia? "Unui om este mult mai usor sa-i dezvolti calitatile decât sa-inlaturi defectele", "Cultiva-i omului calitatile, ca sa-si inunde defectele". Cuvântul motivatie este cel mai adesea folosit pentru explicarea comportamentului oamenilor. Putem defini motivatia ca un proces intern, individual, introspectiv,care energizeaza, directioneaza si sustine un anume comportament.Motivatia este o "forta" personala care determina un anume comportament.

Exista un numar de tehnici de instruire si elemente necesare pentru ca un program de instruire sa fie eficient.

In evaluarea performantelor este importanta atat evaluarea comportamentelor considerate adecvate, cat si a celor neadecvate, precum si acordarea echitabila a recompenselor.

Pentru asigurarea unor relatii benefice intre conducere si angajati se desfasoara o serie de activitati cum sunt gestionarea conflictelor, consolidarea relatiilor cu sindicatele sau reprezentantii angajatilor si consilierea angajatilor.

Pe masura ce isi dezvolta dimensiunile, orice organizatie se confrunta cu probleme legate de nevoia de resurse umane.

Daca organizatia este in crestere, trebuie stabilite metode de gasire si angajare de oameni care sa posede abilitatile solicitate. Acest lucru se reflecta de obicei intr-o forma de planificare a resurselor umane. Analizindu-se proiectele si tendintele viitoare ale organizatiei, se estimeaza numarul de oameni de care este nevoie si tipul de abilitati si competente pe care le solicita eventualele posturi vacante. O parte a acestui proces o reprezinta succesiunea manageriala, adica determinarea numarului de manageri care se vor pensiona si a masurii in care organizatia dispune de oameni talentati care sa-i inlocuiasca.

Dupa dezvoltarea unui plan de resurse umane, trebuie urmati un numar de pasi necesari implementarii planului. Prima parte esentiala a implementarii este determinarea numarului de oameni cu anumite abilitati de care este nevoie la un anumit moment. Urmatorul pas il constituie recrutarea o procedura folosita pentru atragerea oamenilor calificati sa candideze pentru posturile libere din cadrul organizatiei. Dupa ce oamenii au fost atrasi sa solicite postul, este folosita procedura de selectie pentru stabilirea persoanelor care vor indeplini efectiv sarcinile in organizatie si care vor fi angajati.

Oamenii nou angajati trebuie sa fie invatati care sunt regulile si standardele organizatiei, iar pentru aceasta este folosit un tip de program de integrare sau orientare. Dupa ce oamenii au fost integrati in sistem, de obicei este necesar sa fie ajutati sa si actualizeze capacitatile, atitudinile si competentele generale, aducandu-le la nivelul considerat potrivit in organizatie prin intermediul instruirii si dezvoltarii angajatilor. Odata ce oamenii au inceput sa functioneze in cadrul organizatiei la nivelul potrivit apare problema recompensarii lor adecvat.

O teoria presupune ca angajatii accepta munca si responsabilitatea spre obtinerea obiectivelor organizatiei, daca se face astfel incât sa se obtina, de asemenea, o recompensa pentru asta:- oamenilor nu le displace natural munca; de fapt munca este o parte importanta a vietii lor, oamenii vor munci pentru obiective pentru care ei se simt angajati,oamenii devin angajati, pentru realizarea unor obiective, când acestora le este foarte clar ca atingerea obiectivelor vor aduce recompense personale, oamenii, adesea, cauta si doresc sa accepte responsabilitati,- angajatii au potentialul necesar de a ajuta eficient la atingerea obiectivelor organizatiei, organizatiile, in general, nu fac tot posibilul pentru folosirea eficienta si rationala a resurselor umane.

Preview document

Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 1
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 2
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 3
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 4
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 5
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 6
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 7
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 8
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 9
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 10
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 11
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 12
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 13
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 14
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 15
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 16
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 17
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 18
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 19
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 20
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 21
Managementul Resurselor Umane în Cadrul Firmei Business Publishing Group - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Managementul Resurselor Umane in Cadrul Firmei Business Publishing Group.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea, pregătirea și motivarea forței de vânzare în distribuție - studiu de caz la SC Vio San SRL

CAPITOLUL I FORŢA DE VÂNZARE ÎN DISTRIBUŢIE 1.1.Caracteristici, sarcini şi denumiri atribuite forţei de vânzare Prin forţa de vânzare se...

Motivarea Personalului. Studiu de Caz la Mervani Travel SRL

Introducere Am ales ca temă „motivarea personalului”, deoarece sunt foarte interesată de modul în care lucrează angajații în cadrul unei...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?