Masdar - orașul viitorului (concept inovator)

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2096
Mărime: 54.63KB (arhivat)
Publicat de: Geta Dan
Puncte necesare: 8
Proiectul a fost prezentat in cadrul disciplinei "Managementul inovarii". Academia de Studii Economice Facultatea de Comerţ

Cuprins

  1. Introducere.3
  2. Masdar: oraşul viitorului - concept.3
  3. Arhitectura oraşului: factor cheie.4
  4. Conservarea energiei.5
  5. Transportul.6
  6. Reciclarea şi reutilizarea materiilor.7
  7. Viaţa în Masdar.7
  8. Concluzii.8
  9. Bibliografie.9

Extras din proiect

Introducere

Oraşele sunt adevărate incubatoare ale inovării, noilor idei, reînnoirii culturale şi transformărilor.

Proiectul unui oraş ecologic este o inovaţie în sine cuprinzând un ansamblu de elemente revoluţionare şi tehnologii avansate. Un astfel de proiect a apărut ca o necesitate şi, în acelaşi timp, ca o modalitate de abordare responsabilă a problemelor legate de impactul activităţilor poluante asupra mediului înconjurător. Prin comasarea tuturor tehnologiilor inovatoare dezvoltate în ultimii ani în domeniul energiei regenerabile, dar şi prin perfecţionarea acestora prin cercetări continue, se încearcă crearea unui model citadin ce poate fi aplicat în zone cât mai diverse ale lumii.

Masdar: oraşul viitorului - concept

Capitala Emiratelor Arabe se implică în lupta pentru găsirea unor soluţii viabile în combaterea crizei energetice şi a încălzirii globale. Masdar este un oraş proiectat la numai 17 kilometri de capitala Abu Dhabi şi urmează să fie dezvoltat pe parcursul a şapte faze până în 2016.

Noul oraş cu zero emisii de gaze cu efect de seră face parte din proiectul Masdar Initiative, care se ambiţionează să garanteze faptul că prosperitatea Emiratelor Arabe Unite nu va fi dependentă exclusiv de petrolul, atât de abundent astăzi, din subsolul acestei ţări. 7 km2 de deşert vor fi transformate complet până în anul 2016 într-un nou model citadin, în care vor fi aplicate cele mai avansate tehnologii de combatere a poluării. Noul oraş va găzdui 50.000 de locuitori şi va primi, zilnic, 40.000 de navetişti

Construcţiile au fost demarate în luna februarie a anului 2008. Prima construcţie a noii aşezări este un institut de cercetări care ar putea fi supranumit ”Silicon Valley al Orientului Mijlociu”, dar care nu se va axa pe tehnologia informaţiei, ci pe energia regenerabilă. Proiectul pentru noul centru include de asemenea o piaţă publică, un hotel de cinci stele, un centru de conferinţe, un complex de loisir alături de spaţii comerciale şi multe alte clădiri specifice unui oraş modern.

Materializarea proiectului va costa în jur de 22 de miliarde USD, oraşul urmând a fi construit exclusiv pe baza noilor tehnologii: panouri fotovoltaice şi solare imprimate pe faţadele şi acoperişurile clădirilor, senzori de monitorizare a consumului de energie şi vehicule propulsate de baterii, care vor scoate din peisaj maşinile poluante. Fondatorii oraşului speră că această operaţiune va sta la baza multor alte tehnologii menite să reducă emisiile de gaze responsabile pentru efectul de seră.

Astfel, emiratul Abu Dhabi, în subsolul căruia se află o treime din rezerva de ţiţei a lumii, devine promotorul unui concept citadin inovator care nu va folosi deloc combustibilii fosili.

Proiectul Masdar este conceput să ofere cel mai înalt nivel al calităţii vieţii cu un impact negativ minim asupra mediului înconjurător. Tehnologiile, materialele, arhitectura şi transporturile din oraşul Masdar vor deveni modele de performanţă care vor fi comercializate în întreaga lume.

Arhitectura oraşului: factor cheie

Fiecare aspect al arhitecturii şi al planificării oraşului a fost gândit tocmai pentru a susţinea ideea de sustenabilitate. În astfel de proiecte urbane, planificarea de nivel inalt, cercetarea ştiinţifică şi experimentarea celor mai avansate tehnologii coexistă cu spaţiul locuibil. La Masdar, acest spaţiu este conceput în cele mai atrăgătoare forme arhitectonice, inspirate din tradiţia locului şi înconjurate de vegetaţie.

Arhitecţii implicaţi în acest proiect s-au inspirat din planificarea tradiţională a oraşelor arabe. Adaptată la climatul arid, planificarea oraşelor arabe este cunoscută pentru nivelurile reduse de energie consumată. Un motiv pentru acest lucru este reprezentat de faptul că oraşele arabe sunt compacte şi dens populate.

Nu există zone separate pentru industrie sau cultură. Universitatea şi centrele business sunt localizate în aceeaşi zonă. Locuitorii oraşului şi navetiştii vor găsi tot ceea ce-şi doresc în apropierea locului de muncă, respectiv a domiciliului.

Consumul de energie necesară răcirii va fi diminuat chiar graţie arhitecturii oraşului, orientării străzilor şi clădirilor şi amplasării spaţiilor verzi, asigurându-se astfel o circulaţie naturală şi eficientă a aerului. Aparatele de aer condiţionat vor funcţiona cu ajutorul unor echipamente de absorbţie care se vor folosi de căldura provenită de la soare.

Mai mult, au fost luate în calcul poziţia soarelui pe tot timpul anului, temperaturile mari şi natura vântului (oraşul va avea turbine mult mai mici decât cele convenţionale, datorită vitezei mici a vântului).

Preview document

Masdar - orașul viitorului (concept inovator) - Pagina 1
Masdar - orașul viitorului (concept inovator) - Pagina 2
Masdar - orașul viitorului (concept inovator) - Pagina 3
Masdar - orașul viitorului (concept inovator) - Pagina 4
Masdar - orașul viitorului (concept inovator) - Pagina 5
Masdar - orașul viitorului (concept inovator) - Pagina 6
Masdar - orașul viitorului (concept inovator) - Pagina 7
Masdar - orașul viitorului (concept inovator) - Pagina 8
Masdar - orașul viitorului (concept inovator) - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Masdar - Orasul Viitorului (Concept Inovator).doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Elon Musk - lider inovator

Introducere (Elon Musk; Sursa: en.wikipedia.org) Elon Musk este personajul din lumea antreprenorială despre care aș dori să vorbesc astăzi....

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?