Mumbai - metropolă a contrastelor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 8384
Mărime: 715.40KB (arhivat)
Publicat de: Laurian Niculae
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marius Profiroiu
proiectul a fost prezentat in cadrul seminarului de Management Strategic al Colectivitatilor Locale si reprezinta o ampla prezentare a metropolei Mumbai, analizata d.p.d.v. al asezarii, climei, institutiior, organizarii administrative, serviciilor si utilitatilor edilitare, culturii, economiei, proiectelor majore avute in vedere la nivel local

Extras din proiect

1.Asezare geografica

Mumbai (pana de curand cunoscut ca Bombay) district al statului Maharashtra, este cel mai influent si industrializat oras din India. Situat pe coasta de vest a Indiei, orasul are un port natural, dezvoltat de britanici, fiind unul dintre cele mai aglomerate porturi din India.

Numele anterior al orasului, Bombay, a fost indepartat pentru ca amintea de colonialism, insa arhitectura lui inca mai aminteste de acea era. Teritoriul pe care il ocupa a fost cedat portughezilor in 1534 si a trecut in 1661 in proprietate britanica. Devenit o adevarata metropola sub ocupatia insularilor, Mumbai este azi capitala comerciala si culturala a Indiei.

Aici se desfasoara aproximativ 40% din comertul maritim al Indiei. Numele sau vine de la zeitatea locala, Mumba Devi, al carui templu inca se mai afla aici. Predecesorii britanicilor, portughezii au preferat sa se gandeasca la numele de Bom Baim, „Golful Bun“.

Orasul este localizat pe insula Salsette asezata la gura de varsare a fluviului Ulhas de pe coasta vestica a Indiei, regiune cunoscuta sub numele de Konkan, avand coordonatele 18.96° N 72.82° E. In partea estica, orasul se invecineaza cu Marea Arabiei in vreme ce in partea de vest este delimitat de lantul Muntilor Ghats.

2.Guvernare

Organizarea administrativa

Metropola Mumbai are o traditie istorica in ceea ce priveste activitatea civila in scopul satisfacerii interesului cetatenilor si al imbunatatirii calitatii vietii acestora. Principala institutie responsabila cu guvernarea orasului este corporatia municipala fondata in anul 1882, prima de acest gen din India. De la aparitia sa numeroase grupuri non-politice, organizatii private si non-guvernamentale au colaborat indeaproape cu reprezentantii organizatiilor publice din domeniul educatiei, culturii si artelor, conservarii patrimoniului sau al sanatatii publice.

Orasul Mumbai este administrat de Corporatia Municipala Brihanmumbai, a carui conducator este primarul, persoana careia ii revin putine atributii executive. Adevarata putere executiva este in mainile Comisarului Municipal, persoana numita in aceasta functie de membrii Guvernului

Corporatia Municipala Brihanmumbai raspunde, prin serviciile oferite in vederea satisfacerii cererilor si nevoilor publice si este responsabila de infrastructura metropolei impartite in 23 de circumscriptii electorale. Fiecare dintre acestea este supravegheata de cate un ajutor de comisar municipal pe probleme administrative.

Membrii corporatiei sunt alesi prin vot, de catre cetateni in urma alegerilor la care isi depun candidatura reprezentanti ai tuturor partidelor politice din stat.

Orasul Mumbai, este format din doua districte, fiecare dintre acestea aflandu-se in jurisprudenta unui inspector financiar care are datoria de a asigura evidenta proprietatilor si colectarea taxelor si a impozitelor, in numele Guvernului. Totodata ei sunt cei care supravegheaza desfasurarea alegerilor nationale la nivel local.

In Mumbai se gaseste atat Inalta Curte a Bombay, institutie care are sub jurisdictie statele Maharashtra, Goa si Uniunea Teritoriala a Daman si Diu cat si doua Tribunale, cel pentru rezolvarea cazurilor civile sic el pentru solutionarea cazurilor penale.

In ceea ce priveste reprezentantii metropolei in cadrul aparatului administrativ central, Mumbai are sase reprezentanti in cadrul Camerei Inferioare a Parlamentului (Lok Sabha) si treizeci si patru la nivelul Adunarii Nationale a Maharashtra.

3. Cai de acces

In ciuda supraaglomerarii caracteristice si a traficului sufocant, Mumbai ramane un oras civilizat in care poate fi usoara deplasarea dintr-un punct in altul, cu conditia respectarii anumitor reguli.

La nivelul metropolei exista o retea de transport public foarte bine dezvoltata, reprezentata de autobuzele cu etaj, dupa modelul celor londoneze si de firmele de taxi, ambele avand preturi relativ accesibile, standardizate si asigurand deplasarea din orice punct al orasului si in orice directie.Orasul beneficiaza deasemenea de o retea de trenuri care circula practic pe tot parcursul zilei, exceptand intervalul 01:00- 04:00.

In ceea ce priveste denumirile strazilor, acestea sunt in continua schimbare, urmarindu-se inlocuirea vechilor nume de origine britanica cu unele noi, locale, dar, in cazul turistilor, ei pot primi cu usurinta informatii sau indicatii de la trecatori.

Transportul cu autobuzul este asigurat prin Compania de Furnizare a Curentului Electric si de Transporturi Bombay (Bombay Electric supply and Transport Company - BEST), a carei retea este minutios structurata si leaga, virtual, orice doua puncte, indiferent de localizarea acestora sau de distanta care le separa (harti cu rutele pe care se circula pot fi achizitionate de la numeroase librarii sau chiar din statii). Autobuzele, in special cele supraetajate, desi nu se ridica la nivelul calitatii celor originale englezesti sunt mijloace ieftine si sigure de transport care, lasand deoparte orele traficului de varf, pot constitui o mod placut de explorare a metropolei.

Pentru traficul din suburbii, orasul Mumbai are doua magistrale de cale ferata, una pentru regiunea estica si una pentru cea vestica, care reprezinta literalmente “balustradele” vietii orasului: zilnic, mai bine de jumatate de milion de navetisti se deplaseaza de la periferie catre birourile din centru, pentru a ajunge la locurile de munca.

Trenurile de pe amandoua magistralele trec la intervale de cateva minute, aproape 24 de ore din 24(cu exceptia schimbului de la orele 04:00-05:00 ), si ofera atat servicii pentru clasa I cat si pentru clasa a II-a, biletele pentru clasa I avand pretul de pana la patru ori mai mare decat cealalta categorie. Trenurile rapid opresc numai in statiile esentiale, in timp ce trenurile lente opresc in orice halta.

Calatoria la clasa a II-a, poate fi o experienta ingrozitoare, in special la orele de varf, dar reprezinta, in acelasi timp cea mai rapida modalitate de a calatori dar si o buna cale de a cunoaste si intelege specificul culturii si civilizatiei indiene, favorizate fiind, din acest punct de vedere, persoanele de sex feminin intrucat,in fiecare tren exista cate un compartiment pentru femei, mai putin aglomerat.

Taxiurile constituie cel mai confortabil mijloc de transport, ele putand fi oprite la orice intersectie, in orice moment al zilei. Tariful unei calatorii se stabileste numai in functie de kilometrii parcursi, bacsisul fiind optional dar binevenit, si, intrucat pretul este direct proportional cu calitatea serviciilor oferite, taxiurile de lux pot practica tarife uneori duble fata de cele obisnuite.

Preview document

Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 1
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 2
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 3
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 4
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 5
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 6
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 7
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 8
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 9
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 10
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 11
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 12
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 13
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 14
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 15
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 16
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 17
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 18
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 19
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 20
Mumbai - metropolă a contrastelor - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Mumbai - Metropola a Contrastelor.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?