Raport de practică SC Terom SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5429
Mărime: 64.33KB (arhivat)
Publicat de: Iacov Cucu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

DESCRIEREA ACTIVITATII INTREPRINDERII

S.C. TEROM S.A. se află amplasată în Municipiul IAŞI - Calea Chişinăului nr. 29 – Judeţul IAŞI. Tel. 0232 / 130020

Unitatea a fost constituită în “ Societatea Comercială TEROM S.A.” prin H.G. nr. 1176 din 02. 11. 1991 şi înregistrată la Registrul Comerţului la nr.

J 22 – 263 / 1991. Provine din fosta unitate “ Combinatul de Fibre Sintetice”

IAŞI – înfiinţată în 1966, de la care a preluat întreg patrimoniul.

Ca obiect de activitate principal îl constituie producerea de fire şi fibre poliesterice utilizate pentru:

- industria textilă, pentru tricotaje, ţesături, confecţii, pături, covoare, stofe de mobilă, tapiserie auto, suport textil pentru piele sintetică, aţă de cusut etc.;

- industria articolelor tehnice de cauciuc, ca suport textil la benzile transportoare, curele de transmisie, furtune;

- fire de filatură folosite ca atare sau în amestec cu fibre naturale sau vâscoză.

În cantităţi mai mici produce:

- folie poliesterică pentru scopuri electrotehnice ( izolaţii de cable electrice, motoare electrice, etc.);

- diverse tipuri de utilaje şi piese de schimb pentru industria de producere a firelor şi fibrelor sintetice.

De asemeni, din procesul tehnologic, ca produs secundar rezultă metanol care este utilizat în diverse procese de sinteză, în special a D.M.T.-ului.

Din procese tehnologice, ca produs intermediar de sinteză rezultă granule poliesterice care pot fi livrate ca atare sau supuse unor procese chimice speciale pentru producerea unor ambalaje din care mai cunoscute sunt buteliile PET.

Caracterizarea generală

Caracterizarea generală a societăţii poate fi abordată din mai multe aspecte, considerate ca fiind esenţiale de conducere:

1. Adaptabilitate la un program de producţie variabil din punct de vedere sortimental.

Datorită faptului că tehnologia de care dispune societatea este în mare parte discontinuă, acest lucru îi permite realizarea unui număr mare de sortimente şi în cacest fel practic, poate să asigure în proporţie de 90% solicitările sortimentale ale unor beneficiari interni şi în special externi.

2. Calitatea produselor obţinute.

Produsele pe care le realizează S.C. TEROM S.A. se situiază la un nivel comparativ cu unele firme de renume şi sunt apreciate de beneficiarii interni şi externi care preferă să preia firele şi fibrele româneşti, în special de la această unitate.

În prezent se lucrează la introducerea sistemului de acreditare a calităţii- ISO 9001.

3. Calitatea personalului.

S.C. TEROM S.A. dispune de personal pregătit din punct de vedere profesional şi cu o experienţă îndelungată de lucru în acest domeniu, capabil să rezolve probleme de orice natură legată de funcţionarea în siguanţă a instalaţiilor şi la parametri, sortimente şi de calitate.

4.Instalaţiile de care dispune unitatea sunt întreţinute în mod corespunzător, fiind capabile să lucreze la parametrii iniţiali. Din punct de vedere moral sunt însă depăşite, necesitând o modernizare care va avea loc în etapa următoare.

În funcţionarea acestor instalaţii în ultimii 2 ani au apărut unele probleme care nu au permis realizarea unor performanţe economice adecvate. Acestea se pot grupa în următoarel categorii:

a) Livrarea unor produse la beneficiarii interni fără ca aceştia să achite contravaloarea acestor produse. Din acest motiv sunt unităţi care nu au plătit produse livrate în 1992. La începutul anului 1994 societatea avea facturi neîncasate de la beneficiarii interni de 3.505 mil. lei.

Din acest motiv, pentru continuarea procesului de producţie a fost nevoie să se apeleze la credite cu dobânzi mari de până la 350 mil lei la acea dată.

b) Neproducerea în ţară a materiilor prime – D.M.T. şi M.E.G. şi din acest motiv a fost nevoie să se apeleze la importuri.

Aceste importuri au grevat costurile de producţie şi din cauza creşterii valorii dolarului.

c) Necorelarea între datele de majorare a preţurilor la activităţi şi majorarea corespunzătoare a preţurilor produselor finite între ele legal existând un decalaj de minim 30 de zile.

d) Necorelarea între valoarea producţiei realizate cu numărul de personal, cu influienţe negative asupra costurilor de producţie.

e) Funcţionarea instalaţiilor la o capacitate sub cea minimă la care acestea sunt rentabile. Toate acestea, cumulate în timp au dus la o situaţie economică necorespunzătoare, chiar critică care se regăseşte în bilanţul contabil la data de 31. 03. 1993.

f) Aşa după cum s-a menţionat, în 1993 s-a apelat la importuri de materii prime, care totuşi, n-au fost corelate cu exporturile pentru recuperarea valutei. Aceasta a creat un dezechilibru între import-export de circa 1 milion USD.

g) De asemenea nu s-au rambursat la termen ( 31. 12. 1993) obligaţiile în valută aşa încât la începutul anului 1994 această datorie s-a redus până la 2,4 mil. USD.

Preview document

Raport de practică SC Terom SA - Pagina 1
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 2
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 3
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 4
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 5
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 6
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 7
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 8
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 9
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 10
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 11
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 12
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 13
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 14
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 15
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 16
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 17
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 18
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 19
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 20
Raport de practică SC Terom SA - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Raport de Practica SC Terom SA.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de afaceri Flacăra SA

1. Piata confectiilor textile Cadrul general Productia si comertul de articole textile a fost, de-a lungul timpului, un important factor de...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Afacerea în Domeniul Textil

Cap.1. Dinamica si caracteristicile industriei textile actuale la nivel mondial 1. Introducere In prezent exista un climat de incertitudine in...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

SC Terom SA - raport privind activitatea întreprinderii

Motivatie – explicatie De ce am ales aceasta întreprindere? Deoarece am crezut ca la S.C. TEROM S.A. voi regasi câteva dintre aspectele dezbatute...

Ai nevoie de altceva?