Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 6240
Mărime: 73.06KB (arhivat)
Publicat de: Anca N.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ștefănescu Daniela

Cuprins

  1. 1. PREZENTARE TEORTICĂ - RESPONSABILITATE SOCIALĂ ÎN CADRUL AFACERILOR 3
  2. 1.1. NOȚIUNI GENERALE RISC 3
  3. 1.2. NOȚIUNI CU ASPECT GENERAL PRIVIND ISTORIA ȘI DEZVOLTAREA RESPONSABILITĂȚII SOCIALE A AFACERILOR 6
  4. 1.3. DE CE AU AFACERILE RESPONSABILITĂȚI SOCIALE? 7
  5. 1.4. TIPURI DE RESPONSABILITĂȚI SOCIALE ÎN CADRUL AFACERILOR 10
  6. 1.5. RESPONSABILITATEA SOCIALĂ A AFACERILOR ÎN CONTEXT EUROPEAN 13
  7. 1.6. IMPACTUL RESPONSABILITĂȚII SOCIALE ASUPRA ECONOMIEI AFACERILOR ȘI A PERFORMANȚELOR ACESTEIA 15
  8. 1.7 ARGUMENTE PRO ȘI CONTRA RESPONSABILITĂȚIIE SOCIALE A AFACERILOR 16
  9. 2. STUDIU DE CAZ 17
  10. 2.1. RESPONSABILITATEA SOCIALĂ ÎN SC ATLAS SPORT SRL 17
  11. 3.2. RESPONSABILITATE FAȚĂ DE MEDIU 18
  12. 3.3. ALTE ACȚIUNI SOCIALE - RESPONSABILITATEA FAȚĂ DE COMUNITATE 19
  13. 3.4. PLANUL PE VIITOR ÎN VEDEREA RESPONSABILITĂȚII SOCIALE: 20
  14. CONCLUZII 21
  15. BIBLIOGRAFIE 22

Extras din proiect

1. PREZENTARE TEORTICĂ - RESPONSABILITATE SOCIALĂ ÎN CADRUL AFACERILOR

1.1. NOȚIUNI GENERALE RISC

Tema responsabilității sociale a afacerilor a dobândit dimensiuni veritabile doar la începutul anilor '90, cu o accelerare considerabilă spre anul 2000. Dezbaterea asupra conceptului responsabilității sociale a afacerilor se integrează în dezbaterea la mondial cu privire la viitorul planetei, sub aspect economic, social și de mediu.

Responsabilitatea socială a afacerilor este un concept care se referă la o prezumtivă datorie pe care companiile ar avea-o față de toate părțile implicate în desfășurarea acțiunilor presupuse de activitatea economică.

Conceptul face referire la toate categoriile de companii, de la microîntreprinderi până la multinaționale. Prin datorie se înțelege faptul că respectiva companie trebuie să acționeze în conformitate cu obligațiile pe care le are față de părțile implicate și respectând niște principii morale acceptate de-a lungul tradiției. După discuții directe cu partenerii de interes din întreaga lume, World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) a definit responsabilitatea socială ca fiind "angajamentul mediilor de afaceri de a contribui la dezvoltarea economică conlucrând cu angajații, familiile lor, comunitatea locală și societatea în ansamblul său pentru a îmbunatății calitatea vieții acestora".

Comisia Europenă definește responsabilitatea socială în afaceri astfel: “lntegrarea voluntară de către companii, a preocupărilor sociale și de mediu în activitatea lor economică și în relația cu grupurile de interese”.

Responsabilitatea socială este principiul etic fundamental, care exprimă față de cine și ce este răspunzător un manager, prin prisma propriilor principii etice.

Responsabilitatea socială a afacerilor reprezintă noțiunea sau conceptul prin care se conturează obligațiile firmelor față de grupurile constituite în societate, altele decât acționarii și, de asemenea, cele prescrise de lege și sindicate. Cele două fețe ale acestei definiții sunt: în primul rând, obligația trebuie să fie voluntar acceptată (deci comportamentul influențat de forțele coercitive ale legilor sau sindicatelor nu este voluntar), în al doilea rând, obligația are un spectru mai larg, respectiv ea se întinde dincolo de tradiționala datorie față de acționari, la alte grupuri ale societății precum consumatorii, salariații, furnizorii și comunitățile învecinate. Esențialul acestui aspect conceptual este problema dacă organizațiile au obligații pentru alte grupuri sociale decât acționarii.

În consecință trăsătura esențială a responsabilității sociale, este că trebuie să fie voluntară și să implice direcționarea managerilor de a acționa într-o modalitate sau alta.

Un element al responsabilității sociale a afacerilor este disponibiltatea de anticipare a unui act nou, a acțiunii asupra problemelor potențiale sociale, fără a aștepta acțiunile legale sau de constrângere directă. Responsabilitatea socială a afacerilor cuprinde perspectivele economice, legale, etice și discreționare, pe care societatea le are în privința organizațiilor de afaceri la un moment dat.

Responsabilitatea socială merge dincolo de responsabilitățile economice și legale, incluzând responsabilitățile discreționare și etice. Societatea se așteaptă ca organizația să-și dezvolte și responsabilitățile etice. Sunt forme de comportare care nu sunt codificate în legi dar sunt așteptate de la organizații. Responsabilitățile discreționare interesează domeniile în care societatea dorește ca organizația sa-și asume responsabilitățile sociale. Asemenea exemple pot fi prevederea de programe de instruire a șomerilor, programe de sprijinire a comunității, acțiuni în sprijinul prevenirii și corectării degradării mediului, precum și sprijinirea reînoirii și reconstrucției urbane.

Conceptul de implicare în comunitate are în centru idea că sectorul de afaceri își poate atinge mai bine interesele ajutând comunitatea să se dezvolte. Responsabilitatea socială a afacerilor constă în integrarea unui set de practici și programe sociale în politicile firmei.

Ceea ce diferențiază responsabilitatea socială a afacerilor de filantropie, este faptul că responsabilitatea socială a afacerilor presupune o dezvoltare a unei strategii de implicare în comunitate și un un parteneriat din care compania are, la rândul său, de câștigat. Iubirea de semeni, care stă la baza filantropiei, este înlocuită cu o relație de reciprocitate, în care toți cei implicați au ceva de câștigat. Problemele sociale susținute de companie depind de domeniul de activitate al firmei, de interesele firmei, de fondurile avute la dispoziție, de interesul comunității. Cele mai multe companii prospere au decis deja că este nevoie să se implice în comunitate pentru a primi votul de încredere din partea consumatorilor și pentru a-și asigura conxtul favorabil propriei dezvoltări. Deși în România lucrurile sunt diferite de tările dezvoltate din Europa și SUA, care au deja o tradiție legată de responsabilitatea socială a companiilor multinaționale care își fac vizibile proiectele sociale, dar cazuri de succes pot fi găsite și la nivelul unor firme mici și mijlocii din România.

Din punct de vedere strict economic responsabilitatea unei firme este aceea de a-și maximiza profitul, iar potrivit teoriei neoclasice, această maximizare a profitului va contribui la rândul său la bunăstarea socială generală (egoism etic). O companie are finalitate economică, obiective financiare concrete. Însă dacă aceastea din urmă se transformă în finalitate unică, atunci banii devin singurul motor și tot ceea ce contează este rezultatul financiar, fără a lua în seamă mijloacele folosite și pagubele colaterale.

Comapaniile trebuie să ofere, de asemenea, garanții privind originea materiilor prime, condițiile de fabricare sau cumpărare, respectarea mediului și a drepturilor omului. Clienții se atașează mai ușor de produsele etice, chiar dacă uneori sunt mai scumpe. Etica este o cerință a comunităților locale și a autorităților publice.

Bibliografie

Surse web

1. http://www.atlassport.ro/cine-suntem/

2. http://www.atlassport.ro/csr/

3. http://www.atlassport.ro/echipa/

4. https://backtojerusalem.com/about/

5. http://compassion-and-care.ro/?page_id=4

6. http://www.csrnest.ro/ce-este-csr/

Surse bibliografice:

1. Irina-Eugenia Iamandi, Responsabilitatea sociala corporative in companiile multinationale, Editura Economica, 2010, p 42-43.

2. Liviu Marian, Etica manageriala si responsabilitatea sociala, in volumul Etica si responsabilitatea manageriala, pp. 15-16

3. Maria Georgescu, Etica in afaceri, pentru uzul studentilor, 2008, p 34-36.

Preview document

Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 1
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 2
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 3
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 4
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 5
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 6
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 7
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 8
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 9
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 10
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 11
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 12
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 13
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 14
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 15
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 16
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 17
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 18
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 19
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 20
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 21
Responsabilitatea socială în afaceri - Cercetare în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Responsabilitatea sociala in afaceri - Cercetare in cadrul SC Atlas Sport SRL.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Principii etice în relațiile cu angajații firmei

ARGUMENT Am ales această temă deoarece eu cred că publicitatea și promovarea vânzărilor joacă un rol important în succesul unei firme....

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Etica în afaceri

Etica si sfera ei de cuprindere Accentul pus in ultimii ani pe etica in afaceri se datoreaza schimbarilor rapide in domeniul fortei de munca, ca...

Ai nevoie de altceva?