Studiu de caz - management strategic SC Visual Fan SRL

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4513
Mărime: 55.60KB (arhivat)
Publicat de: Antoniu Vasilache
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Bacanu
Universitatea Transilvania din Brașov Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor

Extras din proiect

SCURT ISTORIC

Firma Visual Fan a fost ȋnființatǎ ȋn anul 2002 de cǎtre Lucian Peticilǎ din pasiune pentru cercetare şi inovaţie în electronică şi IT. Ȋnceputurile companiei sunt ȋnsǎ precedate de diferite inițiative ale proprietarului, fapt ce denotǎ un spirit antreprenorial deosebit. Deși inițial pornise o afacere în agricultură, producând cereale undeva ȋn zona Comarnic, a renunțat la aceastǎ opțiune deoarece nu se vedea fǎcȃnd asta toatǎ viața. A trecut astfel la comerţ cu electronice şi electrocasnice, aduse mai ales din Germania. Din nou i-a mers bine dar din nou s-a reprofilat. Imediat dupǎ ȋnființarea firmei, mai exact ȋn perioada 2002-2004, cei de la Visual Fan au comercializat televizoare clasice, DVD playere și alte produse electronice. Compania a pus pe picioare apoi propriile linii de asamblare, două la număr, şi astfel au apărut pe piaţă primele televizoare şi primele DVD-uri sută la sută româneşti, fabricate la Braşov.

Ȋn anul 2005 au lansat DVD playerul 4011, produs care s-a bucurat de un mare succes, dat fiind cǎ atunci a luat naștere febra filmelor ce se comercializau pe DVD și nu pe casetǎ video.Ȋn plus, DVD-urile ofereau posibilitatea de a reda fișiere audio și imagini. Astfel a luat naștere brandul Allview, cel ce ȋncearcǎ sǎ insufle din nou ȋn rȃndul romȃnilor ȋncrederea ȋn produsele autohtone. Ȋn 2006, firma s-a numǎrat printre cele cȃteva companii de pe piațǎ care comercializau la vremea aceea televizoarele LCD, o apariție ce a stȃrnit furori ȋn rȃndul consumatorilor, prin tehnologia inovatoare a displayului cu cristale lichide. Ȋn anul 2007, firma a adǎugat ȋn portofoliu sistemele de navigare GPS și softul de navigare Traffic GPS, acoperind astfel o nouǎ nevoie a consumatorilor, cea de a fi ghidați ȋn trafic prin intermediul tehnologiei avansate, renunțȃnd astfel la tradiționalele hǎrți din hȃrtie pe care le purtau ȋn mașinǎ și care oricum erau greoi de utilizat și nu ofereau toate informațiile de care utilizatorul ar fi avut nevoie. Pentru a ajunge la destinație, șoferul beneficia astfel de asistențǎ permanentǎ ce ȋi ghida traseul de urmat.

Anul 2008 reprezintǎ pentru firmǎ din nou un pas important, aceasta intrȃnd pe piața telefoanelor mobile dual sim. Aceastǎ inovație ȋși are originile ȋn China, dupǎ ce mai mulți cercetǎtori au lansat ȋn urma studiilor din laboratoare aceste terminale ce oferǎ posibilitatea folosirii simultane a douǎ cartele SIM. Ȋn același an ȋn care oferta Allview reunea GPS-uri, LCD-uri, și primul model de telefon dual SIM, producţia s-a mutat de la Braşov în China. Aceastǎ decizie a fost luatǎ deoarece costurile de fabricaţie din România deveniseră prea mari și ȋn țarǎ nu se gǎseau toate componentele necesare procesului de producție. Astfel, la ora actuală, la Braşov se mai fac doar testările, upgrade-urile de soft,cercetarea și partea de servicii şi service şi partea ce ține de logistică, pentru expedirea produselor venite din China la firmele de distribuţie. Ȋn anul 2010 firma a lansat pe piațǎ prima Tabletǎ PC romȃneascǎ.

2.MEDIUL INCONJURĂTOR GENERAL ȘI CONCURENȚIAL

Pentru a realiza analiza mediului ȋnconjurǎtor general și concurențial ne vom rezuma doar la gama de produse Allview Mobile.Aria de interes a organizației este constituitǎ de teritoriul Romȃniei, cu posibilitatea extinderii la nivel regional UE. Avȃnd ȋn vedere produsele realizate și comercializate de cǎtre Visual Fan, se vor lua ȋn considerare cinci subsisteme de factori de influențǎ: politico-legali, economici, socioculturali, tehnologici și ecologici. Pentru mediile menționate anterior, se vor enunța pe rȃnd factorii de influențǎ ȋn cele ce urmeazǎ.

Factorii politico-legali concretizați mai ales prin sistemul de taxe și impozite nu ȋncurajeazǎ dezvoltarea rapidǎ a firmelor din cauza nivelului ridicat la care se aflǎ dar și datoritǎ modificǎrilor ce intervin frecvent, fapt ce atașeazǎ mediului de afaceri romȃnesc incertitudinea ca descrierea definitorie. Nici ȋn ceea ce privește climatul investițional Romȃnia nu exceleazǎ. Sistemul legislativ romȃnesc aflat ȋntr-o permanentǎ schimbare și care propune mai mereu soluții ce nu fac decȃt sǎ agraveze situația și așa dificilǎ a firmelor este un obstacol ȋn calea investițiilor. Principalul impediment ȋn dezvoltarea exportului , ȋn special de software sau noi tehnologii – pentru cǎ aceasta face obiectul prezentului studiu, sau a creșterii sau atragerii de investiții ȋn domeniu este imaginea țǎrii peste hotare. Romȃnia este perceputǎ ca o țarǎ sǎracǎ, existȃnd totodatǎ și tendința de a asocia sǎrǎcia cu nivelul scǎzut al educației și lipsa dezvoltǎrii tehnologiei.

Contextul economic actual este marcat de recesiune, fapt ce determinǎ firmele sǎ reconsidere orice cost atașat activitǎților desfǎșurate. Dacǎ ne legǎm strict de domeniul ȋn care activeazǎ Visual Fan, putem spune cǎ aceasta nu a fost atȃt de puternic afectatǎ de criza financiarǎ mondialǎ. Statisticile aratǎ cǎ ȋn anul 2010 existau 1062 de abonamente de telefonie mobilǎ la fiecare 1000 de locuitori. Fapt ce nu face decȃt sǎ confirme faptul cǎ romȃnii nu au tǎiat din cheltuieli ȋn ceea ce privesc telecomunicațiile și accesul la internet prin intermediul telefoanelor mobile. Tendințele de consum ale romȃnilor nu s-au schimbat ȋn decursul perioadei 2008-2010. Stilul de trai este dat prin multitudinea de aparate electrocasnice și electronice aflate ȋn posesia romȃnului. Astfel, fiecare conațional deține cel puțin un telefon mobil, cel puțin un televizor mǎcar cu tehnologie LCD dacǎ nu de ultimǎ generație și o gamǎ largǎ de aparate menite sǎ ȋi ușureze viața, indiferent care este prețul acestor achiziții – de cele mai multe ori achitate prin rate. Factorul economic ce influențeazǎ ȋn mod decisiv cheltuielile pe care populația le face este venitul fiecǎruia. O prognozǎ a cȃștigului salarial viitor a fost fǎcutǎ de Comisia Naționalǎ de Prognozǎ ȋn 2007 și este redatǎ ȋn figura de mai jos. Totodatǎ statisticile aratǎ cǎ tendința de consum ȋn ceea ce privește produsele nealimentare este ȋn creștere fațǎ de anii anteriori.

Privitor la mediu tehnologic, trebuie specificat cǎ acesta este unul extraordinar de dinamic. Noile tehnologii apar cu o frecvențǎ mare, acest lucru determinȃnd organizațiile din acest domeniu sǎ fie foarte flexibile astfel ȋncȃt sǎ se adapteze schimbǎrilor intervenite și noilor trenduri. Din acest punct de vedere, trebuie specificat cǎ produsele realizate ȋn cadrul companiei Visual Fan sunt influențate ȋn mod deciziv de douǎ componente esențiale: moda și tehnologia. Tendințele actuale ȋn ceea ce privește moda sunt ȋn special legate de designul produselor, unul cȃt mai compact, cȃt mai minimalist și eventual cu tendințe futuristice. Ȋn ceea ce privește tehnologia folositǎ, tendințele sunt de reducere a dimensiunilor procesoarelor, de mǎrire a capacitǎții de stocare a memoriilor, de micșorare a timpului de reacție ȋn urma comenzilor utilizatorului.

Din punct de vedere sociocultural, trebuie avut ȋn vedere profilul consumatorului romȃn de tehnologie. Din punct de vedere demografic vom face referire astfel la o grupǎ largǎ de vȃrstǎ, deoarece ȋn ultimii ani s-a constatat o diminuare drasticǎ a vȃrstei de la care copiii au acces la telefonia mobilǎ și Internet dar și o extindere , cel puțin ȋn ce privește telefonia, ȋn rȃndul persoanelor mai ȋnaintate ȋn vȃrstǎ. Dacǎ ȋn urmǎ cu cȃțiva ani, romȃnii erau ceva mai conservatori ȋn ceea ce privește aparatura electronicǎ pusǎ la dispoziția sa, se observǎ cǎ opiniile s-au modificat, ȋn favoarea achiziționǎrii cȃt mai multor astfel de dispozitive, menite sǎ ușureze munca ȋn bucǎtǎrie, sǎ combatǎ serile monotone, sǎ ușureze deplasarea ȋn trafic sau de ce nu, sǎ faciliteze socializarea.

Preview document

Studiu de caz - management strategic SC Visual Fan SRL - Pagina 1
Studiu de caz - management strategic SC Visual Fan SRL - Pagina 2
Studiu de caz - management strategic SC Visual Fan SRL - Pagina 3
Studiu de caz - management strategic SC Visual Fan SRL - Pagina 4
Studiu de caz - management strategic SC Visual Fan SRL - Pagina 5
Studiu de caz - management strategic SC Visual Fan SRL - Pagina 6
Studiu de caz - management strategic SC Visual Fan SRL - Pagina 7
Studiu de caz - management strategic SC Visual Fan SRL - Pagina 8
Studiu de caz - management strategic SC Visual Fan SRL - Pagina 9
Studiu de caz - management strategic SC Visual Fan SRL - Pagina 10
Studiu de caz - management strategic SC Visual Fan SRL - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - Management Strategic SC Visual Fan SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Management Strategic - Studiu de Caz Anaholding

1. Prezentarea organizaţiei Fondat de către omul de afaceri Gheorghe Copos în 1990 ca o mică afacere de familie, Ana Holding s-a dezvoltat an de...

Management Strategic. Studiu de Caz Vodafone

1.Descriere și istoric Istoric Compania Vodafone a fost înfiinţată în 1984 ca o divizie a Racal Electronics Plc., cunoscută atunci ca Racal...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Studiu de Caz Lenovo

PARTEA I – PREZENTARE Lenovo Group Limited a fost infiintat in anul 1988, ca Legend, in Hong Kong. Ulterior, in anul 2003, numele a fost schimbat...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?