Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS

Proiect
9.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3363
Mărime: 646.17KB (arhivat)
Publicat de: Martin-Vasile Achim
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: B.Bacanu
Universitatea:TRANSILVANIA, BRAŞOV Facultatea: ŞTIINŢE ECONOMICE Specializarea: MANAGEMENT, An III, Grupa 8362

Cuprins

  1. Kaufland: încă un hipermarket vest-european ce domină piaţa românească 3
  2. 1.Scurt istoric 4
  3. 2.Mediul înconjurător general şi concurenţial 6
  4. 3.Structura organizaţională 7
  5. 4.Cultura organizaţională 9
  6. 5.Managementul financiar 9
  7. 6.Managementul resurselor umane 11
  8. 7.Viitorul Kaufland 12
  9. Bibliografie 13

Extras din proiect

Încă un hipermarket vest-european ce domină piaţa românească

Potrivit ziarului „Financial Times”, din ce in ce mai multe lanţuri vest-europene de hipermarket domină piaţa românească, doresc să investească în România. Aglomeraţia şi cozile de la casele de marcat arată că piaţa este departe de a fi atins punctul de saturaţie.

Piaţa hipermarketurilor a început să fie tot mai aglomerată oriunde în lume. Atât pe pieţele dezvoltate, cât şi în curs de dezvoltare, acest segment a atras investiţii mai mari decât orice alt sector din retail, de exemplu confecţiile sau electronicele şi electrocasnicele.

Dacă în urmă cu 7-8 ani exista un singur hipermarket Cash&Carry în România, şi anume Metro, acum avem în fiecare cartier cel puţin unul, iar numărul lor este în creştere, dovadă că piaţa românescă încă nu şi-a atins limita. La o analiză mai amplă a pieţei vom constata faptul că aceasta este dominată numai de brand-uri vest-europene (Carrefour, Metro, Selgros, Real, Kaufland, Penny, etc.) şi că românul încă nu a avut curajul să „construiască” un brand al României.

Conform unui studiu făcut de compania de consultanţă Deloitte România, piaţa românească de retail este în plină creştere, în România ponderea totală a hipermarketurilor şi supermarketurilor fiind de 70%. Acest studiu indică faptul că românii percep mult mai repede ceea ce este nou şi internaţional.

Kaufland este una dintre firmele de retail de succes din Germania şi şi-a dorit acelaşi succes şi în România. Concernul Kaufland este reprezentat de mai mult de 600 de magazine în Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bulgaria şi România. Divizia Kaufland face parte din concernul Lidl&Schwarz Co&KG. Prin anul 1984, retailerul german Schwarz Group din Gernania doreşte să devină „vedeta” regiunii, deschizând primul magazin Kaufland Germania şi remarcându-se, în următorii ani, printr-o creştere spectaculoasă, nu doar datorită magazinelor Lidl cu preţuri foarte mici, ci mai ales datorită formatului de hipermarket Kaufland. Datorită succesului ce l-a avut în Germania, Kaufland începe să se extindă şi pe plan internaţional, astfel a ajuns şi în România, ce le-a dat multă bătaie de cap competitorilor.

Astfel piaţa românească de retail modern a reuşit, cu certitudine, să surprindă în mod pozitiv. Dinamic nu doar din perspectiva planurilor de extindere ale operatorilor, cât mai ales prin investiţiile de până acum, segmentul de retail promite profitabilitate în ritm susţinut.

1. Scurt Istoric

Istoria firmei Kaufland începe în anul 1930, când Josef Schwarz debutează ca asociat al firmei Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co din Heilbronn. În următorii ani firma reuşeşte să se extindă şi pe plan internaţional(vezi Anexa I).

Anexa I

1930 Josef Schwarz debutează ca asociat al firmei Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co din Heilbronn. Numele firmei se schimbă devenind Lidl & Schwarz KG şi firma se transformă într-un en-gros de produse alimentare. Expansiunea firmei este întreruptă de izbucnirea celui de al doilea război mondial. După terminarea celui de al doilea război mondial se continuă extinderea firmei.

1954 Extinderea firmei, construcţia unui sediu propriu la Heilbronn şi intrarea în lanţul de magazine A&O.

1960 Deschiderea primului depozit C+C(Cash&Carry) în Nordwürttemberg în cadrul firmei Handels- und Fruchthof Heilbronn GmbH.

1964 Se deschide primul raion de carne în Handels- und Fruchthof Heilbronn care a reprezentat startul pentru hala de carne Kaufland având sedii de producţie şi de distribuţie în Neckarsulm, Möckmühl (în Heilbronn), Offenburg und Unterkaka (în Zeitz în Sachsen-Anhalt).

1968 Deschiderea primului magazin la Backnang cu numele de "Handelshof".

1972 Sediul central al firmei se mută la Neckarsulm.

1977 Deschiderea primului magazin cu autoservire din nou la Backnang cu numele de "Handelshof".

Josef Schwarz moare la vârstă de 74 de ani. După moartea lui Josef Schwarz firma este condusă de fiul său Dieter Schwarz.

1984 Deschiderea primului magazin cu autoservire Kaufland la Neckarsulm cu o suprafaţă totală de 15.000 mp. Numeroşi concesionari completează oferta.

1990 După reunirea Germaniei, are loc deschiderea primului magazin Kaufland în Meissen în noile landuri. În acelaşi an urmează deschideri de magazine pentru satisfacerea necesităţilor consumatorilor în Hoyerswerda, Pirna, Freiberg, Weißenfels, Berlin-Eiche şi Senftenberg.

1994 Se deschid primele brutării în magazinele Kaufland din Dessau şi Leipzig, pentru a optimiza oferta de produse proaspete.

1998 Deschiderea primului magazin Kaufland în Cehia în oraşul Ostrava.

2000 Deschiderea primului magazin Kaufland în Slovacia în oraşul Poprad.

2001 În Germania de Est Kaufland este de departe lider de piaţă. În Croaţia s-a deschis primul magazin Kaufland în Karlovac, urmează Polonia cu deschiderea primului magazin Kaufland în Stargard Szczecinski.

2002 Lanţul se extinde în continuare pe plan naţional şi internaţional.

2003 Introducerea mărcii Kaufland K-Classic.

2005 Lanţul se extinde în continuare pe plan naţional şi internaţional şi aniversează 75 de ani de existenţă.

Intrarea firmei Kaufland pe piaţa românească a fost în 13 octombrie 2005, la Bucureşti. Tot în acelaşi an magazinul Kaufland s-a deschis şi la Râmnicu Vâlcea şi Ploieşti. Până în anul 2008 au fost deschise 37 de magazine (vezi Anexa II).

Preview document

Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 1
Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 2
Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 3
Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 4
Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 5
Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 6
Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 7
Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 8
Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 9
Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 10
Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 11
Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 12
Studiu de Caz SC Kaufland - România SCS - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz SC Kaufland - Romania SCS.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza strategică Kaufland

I. Aspecte definitorii ale pieţei magazinului I.1. Prezentare generală a S.C. Kaufland-România S.C.S. Concernul Kaufland este una dintre firmele...

Studiu de caz - conflictul organizațional

1. Aspecte teoretice privind conflictul organizaţional Definiţie Comportamentul este un proces extrem de important şi de prezent în viaţa...

Perfecționarea exercițiului funcției antrenare-motivare

Introducere Funcţia de antrenare este o funcţie importantă a managementului care influenţează toate celelalte funcţii, cu o intensitate relativ...

Studiu de Caz - Satisfacția Muncii

REZUMAT Satisfacţia muncii reprezintă un aspect extrem de important cu impact foarte puternic in rezultatele obţinute de o organizaţie....

Henkel România - o companie responsabilă

1. HENKEL ROMANIA 1.1 Date generale – Henkel Company Henkel, cu sediul la Düsseldorf / Germania, are aproximativ 55,000 de angajaţi în întreaga...

Managementul Resurselor Umane

1. FIŞA DE POST Denumirea firmei: Kaufland Păcurari, Iaşi Denumirea postului:director economic Department: financiar-contabil Relaţii...

Studiu de caz TESLA - Aplicarea inovării în practică

Puține companii au fost atât de mult în centrul atenției precum Tesla și au atras atât aprecieri cât și dispreț. Când Tesla a lansat un produs...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Te-ar putea interesa și

Structura unui sistem logistic - studiu de caz

Introducere Am ales pentru proiectul de evaluare finală să dezbat tema ,,Structura unui sistem logistic” deoarece consider că un sistem logistic...

Societatea în comandită simplă

1.Introducere 1.1Motivatie Am ales această temă deoarece consider că este necesar ca oricare cetătean să stie câteva lucruri despre societătile...

Ai nevoie de altceva?