Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3414
Mărime: 478.39KB (arhivat)
Publicat de: Ianis Marton
Puncte necesare: 6
Universitatea: Politehnică Bucureşti Facultatea: IMST Specializarea: IAAC

Extras din proiect

1. STUDIU DE ANSAMBLU AL FIRMEI

1.1 Prezentarea organizaţiei

Arctic a apărut în România în urmă cu 42 de ani, prima fabrică din România a fost construită la Găeşti. În anul 1970 avea o capacitate de producţie de 200.000 de unităţi, producându-se primele frigidere cu compresor din România sub licenţa Thomson - Houdson - Hotchkiss – Brandt, o mare parte din acestea fiind destinate exportului.

Până în 1990, Arctic deținea peste 90% din piața românească de frigidere. În anul 2000 societatea este achiziţionată de compania Arçelik, al treilea mare producător de electrocasnice la nivel european. În numai câțiva ani capacitatea anuală de producție a fabricii de la Găești se triplează ajungând până la 1,4 milioane de unități. În anul 2004 se adoptă un nou sistem de management al producţiei şi anume Total Productive Maintenance, implementat cu ajutorul consultantului Takashi Koizumi şi al specialiştilor japonezi. Conceptul urmăreşte politica „Zero Pierderi”, permiţând monitorizarea permanentă a producţiei şi a eficienţei angajaţilor, fapt care duce la gestionarea atentă a costurilor. Odată cu creşterea capacităţii de producţie. În anul 2009 Arctic îşi creează platformă online în care afişează informaţii practice şi sfaturi despre utilizarea şi întreţinerea produselor electrocasnice.

1.2 Domeniul de activitate

Societatea comercială Arctic S.A. are ca ramuri principale de activitate producerea şi comercializarea de produse aferente industriei frigului având 44 de centre în toată ţara. Principalele produse sunt: frigiderele, congelatoarele, răcitoarele, compresoarele precum şi maşini de spălat, aragaze, hote şi electrocasnice incorporabile.

1.3 Piaţa

Încă din anii '70, Arctic este o marcă reprezentativă pentru români. De atunci şi până în prezent, Arctic a reuşit să se menţină în preferinţele românilor, îmbinând cu succes calitatea deosebită şi fiabilitatea produselor electrocasnice. Un sondaj arată că 45% dintre consumatorii Arctic sunt tineri care au vârste sub 35 de ani.

1.3.1 Produsul

Folosirea frigiderelor este larg răspândită în domeniul casnic, fiind folosite în bucătărie pentru conservarea alimentelor. Produsele companiei sunt disponibile în toate cele peste 1.000 de magazine de electrocasnice din ţară. Arctic deţine o cotă de piaţă de circa 50% la aparatele frigorifice, aproximativ 34% la maşinile de spălat rufe, circa 33% la aragaze şi circa 18% la produsele incorporabile. Succesul electrocasnicelor Arctic este definit de un foarte bun raport calitate - preţ, de o gamă completă de produse cu un design şi caracteristici moderne.

Fig 1. Matricea concurenţilor

Societatea produce şi comercializează echipamente de refrigerat pentru uz casnic şi comercial într-o gamă largă, care cuprinde: frigidere cu una şi două uşi, congelatoare verticale şi lăzi frigorifice, camere frigorifice, combine frigorifice, vitrine şi compresoare de refrigerat ermetice. Gama este diversificată, însă se menţine în media pe sector.

Arctic a realizat primul export de frigidere. Astăzi, 80% din producţia de aparate frigorifice de la Găeşti este exportată în 59 de ţări din Europa, Africa şi Asia, cele mai importante pieţe fiind Franţa, Anglia, Germania, Italia şi Turcia. În 2010, aproximativ 1.000.000 de frigidere produse în fabrica de la Găeşti au fost exportate.

Companii ca Electrolux, Bosch, Siemens, Whirlpool, General Electric, Merloni, Philips îşi vând produsele pe piaţa românească la preţuri mai mari (cu minim 15%) pentru produse similare. În 1998 cota de piaţă internă a Arctic a fost de 60%.În 2002 cota de piaţă internă a Arctic este de aproximativ 50%, în revenire după trei ani consecutivi când s-a găsit în jurul valorii de 40%.

2. REŢEAUA LOGISTICĂ

Departamentele direct productive (producție, calitate, depozit) sunt împărțite în zone sau secții conform procesului de producţie. Fiecare zonă are un Top manager, sub acesta, pe fiecare sub proces, există un Manager (middle manager), şi pentru fiecare schimb, pe zone mult mai mici, există un shiftleader manager. La fiecare linie de asamblare pentru simplificarea sub-procesului, acesta la rândul lui este împărțit în 4 părți: pre-montaj, spumare, montaj, ambalare.

Cea mai mare parte a materiei prime vine sub formă brută (tablă, vopsea, granule material plastic, etc.) acestea fiind folosite în zone de producție secundare. Aceste zone au rolul de a produce părți componente din frigider, funcţionând ca furnizori interni. Aceste secţii de producţie au conducere şi organizare separată.

Preview document

Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 1
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 2
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 3
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 4
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 5
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 6
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 7
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 8
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 9
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 10
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 11
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 12
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 13
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 14
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 15
Studiul Rețelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Studiul Retelei Logisticie al Produsului Frigider Arctic.doc

Alții au mai descărcat și

Implementare six sigma pe firma Orange România

1.Scurt istoric,procese si clienti Orange România, parte a grupului France Telecom, este liderul pieţei de telecomunicaţii mobile din România...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?